Dodaj do ulubionych

SAAB szukam miłośników

IP: *.pl 29.08.01, 17:41
Jestem fanka motoryzacji. Wśród wielu marek, które cenię jest ta jedna - SAAB
9.3 ( o cabrio nie wspomnę). Ostatnio miałam możliwość wypróbowania SAABA 9000
TURBO. Jedynym mankamantem tej podróży były polskie drogi, bo na wiele nie
mogłam sobie pozwolić. Aż trudno uwierzyć ,że ta ogromna maszyna z taką
lekkością przyspieszała. A robiła to w zastraszającym tempie. Dla mnie SAAB to
po prostu dzieło sztuki. czekam na odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: SAAB szukam miłośników IP: *.telia.com 29.08.01, 17:59
      Czesc? Aczy widzialas nastepce. Dzisiaj w prasie szwedzkiej pokazano zdjecia z
      poligonu doswiadczalnego w Arizonie tak tam Saab ujezdza wszystkie
      prototypy,aby szybko konkurencja sie nie wywiedziala. Co to jest z przodu
      podobne do 95 tyl byl z naklejanymi nadbudowkami tak zeby nie mozna bylo
      rozpoznac o motorze nic . Podobno nie jechal tylko zasuwal.Ten model wejdzie w
      niedlugim czasie. Teraz ogolnie na temat Saabow sa to auta ciezkie masywne
      dobrze chronia pasazerow i kierowce. Zawansowane jesli chodzi o wyposazenie
      mala dygresja po paru latach te wszyskie swiecidelka psuja sie i wymiana
      kosztuje majatek.No i najwiekszy mankament w miescie pala jak smoki.
      Praktycznie na dzisiaj Saab ma dwa wlasne motory. 2.0 i 2.3 benzyna i obecnie
      juz jest w sprzedazy wlasny diesel z common raill wtryskiem. Ta benzyna tzn
      motory sa zwykle jak i 16zaworowe z turbem lekkim i zaawansowanym. Te ostatnie
      uzywane jest w sporcie. Problemow jako tak to niema poza zuzyciem czestym ´,
      czesciej niz w innych samochodach koncowki wachaczy dln. Ot i tyle. Michal Ps.
      Co do ilosci motorow moglem cos zapomniec ot tak sobie przypominam z pamieci.
      • Gość: Mirek Re: SAAB szukam miłośników IP: *.makolab.pl 30.08.01, 20:58
        Z tego co czytałem to diesel mniejszy jest Opla GM a większy Isuzu (też GM).
        Auto bardzo charakterne, ale ta słynna deska niezbyt mi przypadła do gustu. Od
        paru osób słyszałem że SAAB jest jeszcze lepszy niż Volvo. Tak czy owak byłoby
        fajnie, gdyby nie te zajebiste ceny.
    • Gość: Mordulec Re: SAAB szukam miłośników IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.01, 18:28
      Skoro az tak bardzo zachwycasz sie przyspieszeniem, mam nadzieje, ze zwrocilas
      uwage na skale szybkosciomierza. Powyzej 140 km/h skala jest bardzo
      skomprymowana, tak, ze niemal trudno odczytac predkosc. Konstruktorzy Saaba
      zawsze lubieli zaskakiwac pionierskimi rozwiazaniami.

Tak zaprojektowana skala to nie tylko sensowne rozwiazanie na codzien ale
      rowniez wazny i innowacyjny apel o charakterze dydaktycznym. Nie od dzis bowiem
      wiadomo ze agresywna jazda lub jazda powyzej 130 - 140 km/h (w Niemczech 130 to
      tzw. predkosc zalecana na autostradach) jest jedynie manifestacja chorego ego i
      nie ma najmniejszego sensu. Pragmatyczni Skandynawowie wiedza to i cenia nie od
      dzis.

Co do "dziela sztuki" to az tak daleko bym sie nie posuwal. Nie brak tanszych i
      prostszych samochodow, ktore zasluguja na takie miano. Nie zawsze to co drogie
      musi automatycznie byc uznawane za dzielo sztuki.

Saab to bez watpienia znakomity i bardzo solidny samochod z wieloma
      innowacyjnymi rozwiazaniami na ktory w tak biednym kraju jak Polska moze sobie
      niestety pozwolic jedynie garstka ludzi. I tu wlasnie widze problem. Szwedzki
      pragmatyzm i swoista szczerosc produktu w Polsce nagle nabiera bardzo
      elitarnego charakteru zaprzeczajac sam sobie.
      • Gość: spot Re: SAAB szukam miłośników IP: *.pl 29.08.01, 20:36
        To znowu ja - inicjatorka całego zamieszania.
        To prawda. Auto to drogie i chyba jeszcze długo, długo bedę sią mogła jedynie
        zachwycać jego widokiem. Niemniej jednak pozostanę uparta i nadal bedę
        twierdzić, że to swego rodzaju "dzieło sztuki". Może kiedyś zmienię zdanie.
        Szybka jazda przy zachowaniu zdrowego rozsądku może być tylko przyjemnoscią i
        nie zgadzam sie, że jest to manifestacja chorego ego. Wszystko zależy od tego,
        jak jeżdzimy. Jeśli z klasą, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nasze auto
        pokazało na co je stać. Nie mam tu na mysli rodzimych scieżek i predkosci 200
        km/h. Chociaż z drugiej strony raz warto byłoby spróbować.
        I jeszcze jedno. Co miałes na myśli mówiąc, że są inne zasługujące na to miano?
        czekam na odpowiedź.
    • Gość: art Re: SAAB szukam miłośników IP: 195.205.246.* 29.08.01, 21:49
      Witam w klubie. Pozdrawiam w imieniu swoim i Saaba 900 SET. W przypadku pytan,
      czy porad pisz - troche juz wiem na temat Swensonow :-).
      Nie wierz innym, ze sa tansze i prostsze dziela sztuki w ramach samochodow. Nie
      jezdzili saabami turbo.
      • Gość: spot Re: SAAB szukam miłośników IP: *.pl 30.08.01, 00:07
        art!
        Dzięki za miłe słowa. Moim największym problemem jest skąd wziąć kasę na to
        cudo. To na razie jedyna rada, jakiej mi trzeba.
        • Gość: Heniek Re: SAAB szukam miłośników IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 30.08.01, 10:58
          Mam Saaba 900 S i też jest to dla mnie pewnego rodzaju dzieło sztuki. Ten
          samochód jest po prostu piękny! Komfort też doskonały.
          Cena nowego 9.3 - owszem przeraża, ale kiedy pomyślisz o np. 5-cio letnim robi
          się już przyjemniej :)) W razie czego służę radą.
          Pozdrawiam Heniek
        • Gość: Mordulec Re: SAAB szukam miłośników IP: *.dbtec.de 30.08.01, 11:03
          spot,
          szybka jazda nie musi byc manifestacja chorego ego, zgadza sie. Ale za szybka i
          przede wszystkim niezgodna z przepisami szybkosc jest przejawem chorego ego
          i... braku kultury. Ale o tym moze kiedy indziej.
          Szybkosciomierz Saaba to wlasnie taki bardzo inteligentnie umiejscowiony
          kawalek kultury na codzien. Saab cala swoja filozofia emanuje glownie takie
          wartosci jak elegancja, ekskluzywnosc, jakosc, komfort, rowniez dynamike.
          Agresywnosc i szybkosc nie pasuja - mimo mozliwosci jakie Saab posiada - po
          prostu do tego samochodu a przede wszystkim do ludzi, ktorzy sie uosobiaja z
          jego wartosciami.

"Dzielo sztuki" to temat rzeka i az boje sie go rozpoczynac. Nie sadze, ze uda
          nam sie zblizyc do meritum ale sprobuje. Po pierwsze zawezmy temat tylko do
          wzornictwa i rozwiazan funkcjonalnych, gdyz to jest najbardziej istotne. Sam
          jestem kims "po fachu". Mam na swoim koncie kilka miedzynarodowych nagrod z
          zakresu wzornictwa. Dwukrotnie udalo mi sie nawet w moich mlodych latach zdobyc
          wyroznienia w konkursach na projekty (koncepty) nowych nadwozi, w ktorych
          uczestniczyli przede wszystkim studenci szkol wzornictwa nadwozi (glownie ze
          szkoly w Pforzheim).

Saab to oczywiscie znakomity samochod, znakomicie i - co wazne - oryginalnie
          zaprojektowany. Jesli chodzi o jakosc jego wzornictwa to z pewnoscia nalezy
          zaliczyc go do scislej czolowki.

Czesto jednak ogolny podziw i zachwyt budza niestety samochody, ktore
          wyrozniaja sie swoja cena i ekskluzywnoscia. To, ze samochod jest rarytasem,
          ktory mozna rzadko widziec i na ktory malo kto sobie moze pozwolic nie musi
          automatycznie oznaczac, ze jest to dielo sztuki. Czy to dotyczy w tym przapadku
          Saaba to juz inny temat.

Takimi raratasami sa na przaklad Ferrari, Lamborghini czy Porsche. Widuje sie
          je bardzo rzadko ale to one wlasnie transportuja w sposob ekstremalny
          ekskluzywnosc i luksus. Wszyscy ulegaja ich czarowi i nikomu nie przychodzi do
          glowy zachwycac sie na przyklad golfem ktorego w wieloletniej pracy projektowal
          sztab designerow zaliczanych do czolowki swiatowej. Ilosc i jakos pracy
          projektantow jest w przypadku golfa nieporownywalnie wyzsza niz ta w przypadku
          Ferrari czy nawet Porsche. Ale Golf to produkt masowy, widziany na codzien i do
          tego stosunkowo tani. Dla wielu prostota i oczywistosc jego formy (wszystko co
          genialne jest proste), przyciezkawosc (dlaczego samochod, ktory wiekszosc swego
          zycia stoi ma pedzic, nawet gdy stoi?) blednie pojmowane sa jako brzydkie.
          Golf (szczegolnie 1 i 4) jest bardzo wyjatkowym samochodem i mysle, ze potrafie
          to racjonalnie udowodnic ale wole sie tego teraz tu nie podejmowac gdyz brak mi
          na to czasu.

Swoja wypowiedzia nie kwestionuje bynajmniej jakosci Saaba, ktora jest bez
          watpienia wysoka ale chce jedynie uczulic na to, ze nie tylko to co drogie i
          ekskluzywne musi byc automatycznie wyjatkowe.

A teraz musze sie zabrac do pracy, pozdrowienia dla wszystkich milosnikow Saaba.

• Gość: emeryt Re: SAAB szukam miłośników IP: *.cybercable.tm.fr 30.08.01, 11:56
      Gość portalu: spot napisał(a):

> Jestem fanka motoryzacji. Wśród wielu marek, które cenię jest ta jedna - SAAB
      > 9.3 ( o cabrio nie wspomnę). Ostatnio miałam możliwość wypróbowania SAABA 9000
      > TURBO. Jedynym mankamantem tej podróży były polskie drogi, bo na wiele nie
      > mogłam sobie pozwolić. Aż trudno uwierzyć ,że ta ogromna maszyna z taką
      > lekkością przyspieszała. A robiła to w zastraszającym tempie. Dla mnie SAAB to
      > po prostu dzieło sztuki. czekam na odpowiedzi!

Ja,emeryt,promotor watka Saab 9000 Turbo - pompa benzynowa jestem tez milosnikiem
      Saabow,szczegolnie tych wiekszych z turbo...Nigdy nie kupilem nowego - z wiadomych
      powodow (ZUS mi malo placi),ale zawsze dobra okazje...
      Pozdrawiam wszystkich milosnikow ( i milosniczki )

emeryt

PS: I niech te niskie konsyderacje finansowe nie stoja Wam na przeszkodzie
      w realizacji Waszych marzen!

• Gość: kazyaka Re: SAAB szukam miłośników IP: *.test.bydgoszcz.tpnet.pl 30.08.01, 13:36

> 9.3 ( o cabrio nie wspomnę). Ostatnio miałam możliwość wypróbowania SAABA 9000
      > lekkością przyspieszała. A robiła to w zastraszającym tempie. Dla mnie SAAB to

Pozdrawiam wszystkich miłośników Saaba.
      Ciesze się, że jest Nas coraz więcej (choć ma to może związek ze wzrostem dostępu
      do internetu). Nowe Saaby są piękne, to nie ulega wątpliwości, ale nie podejmę
      się patrzenia przez pryzmat sztuki. Jedno jest pewne: są tak samo drogie.
      W Saabie na pierwszym miejscu cenię bezpieczeństwo, ergonomię oraz fakt iż jest
      on autorem wielu wynalazków motoryzacyjnych min. turbo.
      Dla mnie bardziej interesujące jest to co osiągalne: stara 900-tka, najbardziej
      popularny spośród Saabów. Uważam, że teraz staje sie ona dla Nas dostepna i może
      mieć tylu samo kierowców co garbi, a może więcej. Osobiście, ze wzgledu na
      rodzinkę stoje przed zakupem, wiekszego, wygodniejszego 9000, ale do 900-tki
      jeszcze wrócę.

pozdrawiam kazyaka

• Gość: kazyaka Mam Saaba ! IP: *.test.bydgoszcz.tpnet.pl 06.09.01, 10:44
        Witam wszystkich !
        Pragnę podzielić się tą radosną nowiną : od wczoraj jestem szczęśliwym
        posiadaczem Saaba 9000 CS Turbo z ''91 ! - jest super.
        pozdrawiam wszystkich Saabowiczów, tych przyszłych i obecnych.
        saionara
        • Gość: Heniek Re: Mam Saaba ! IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 06.09.01, 14:45
          Gość portalu: kazyaka napisał(a):

> Witam wszystkich !
          > Pragnę podzielić się tą radosną nowiną : od wczoraj jestem szczęśliwym
          > posiadaczem Saaba 9000 CS Turbo z ''''91 ! - jest super.
          > pozdrawiam wszystkich Saabowiczów, tych przyszłych i obecnych.
          > saionara

GRATULACJE!! DOBRY WYBÓR! WITAM W KLUBIE! Może jakiś zlot Saabiarzy??? :)))

Pozdrawiam,
          Heniek
          • Gość: kazyaka zlot IP: *.test.bydgoszcz.tpnet.pl 06.09.01, 14:58
            > GRATULACJE!! DOBRY WYBÓR! WITAM W KLUBIE! Może jakiś zlot Saabiarzy??? :)))
            >
            Dziękuję, zlot: bardzo chętnie. Podobno są fankluby Saaba w Warszawie i Poznaniu,
            które organizują zloty - czy może ktoś to potwierdzic ?
            kazyaka
            • Gość: Heniek Fan Kluby - może się ujawnią jacyś działacze? IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 06.09.01, 15:42
              Gość portalu: kazyaka napisał(a):

> > GRATULACJE!! DOBRY WYBÓR! WITAM W KLUBIE! Może jakiś zlot Saabiarzy??? :))
              > )
              > >
              > Dziękuję, zlot: bardzo chętnie. Podobno są fankluby Saaba w Warszawie i Poznani
              > u,które organizują zloty - czy może ktoś to potwierdzic ?
              > kazyaka

MOŻE JACYŚ CZŁONKOWIE FAN KLUBÓW UJAWNIĄ SIĘ NA FORUM???..
              Heniek
              • Gość: art Re: Fan Kluby - może się ujawnią jacyś działacze? IP: 195.205.246.* 06.09.01, 22:34
                Jezeli beda jakies wiadomosci o zlocie - to prosze o info.
                SAAB FOREVER.
              • Gość: kazyaka Re: Fan Kluby - może się ujawnią jacyś działacze? IP: *.test.bydgoszcz.tpnet.pl 17.09.01, 13:37
                > MOŻE JACYŚ CZŁONKOWIE FAN KLUBÓW UJAWNIĄ SIĘ NA FORUM???..
                > Heniek

(dla odswiezenia watku)
                Poszukiwani członkowie fan klubów Saaba, jesli sie nie znajdą, to chętni do
                utworzenia formalnego lub nie fan klubu.
                kazyaka
    • Gość: spot Re: SAAB szukam miłośników IP: *.pl 30.08.01, 14:35
      miłej pracy Mordulcu!
      mnie tez zachwyca widok Jaguara, Porshe, Z3, Z8 czy Ferrari. Z pewnoscia grono
      samochodów elitarnych nie zaczyna sie i kończy na SAABIE. Przyznasz jednak, że
      szczegolnie te ostatnie marki troche sie u nas marnuja. A SAABEM pojeździc
      można. cenię go własnie za te cechy, o których mówisz. to auto nie słuzy
      przecież do wyścigów - nie wypada mu. czy widziałes już najnowsze dzieło
      Szwedów? czy masz jakies doświadczenia z tym autem?
      • Gość: yos Re: SAAB szukam miłośników IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 30.08.01, 16:41
        Jeśli założycielka wątku dopuszcza możliwość bycia miłośnikiem Saaba nie będąc
        jednocześnie jego właścicielem ani użytkownikiem - to niniejszym się deklaruję.
        Mój ulubieniec to "Aero" ; może kiedyś ?

pzdr yos
        • Gość: spot Re: SAAB szukam miłośników IP: *.pl 30.08.01, 16:55
          drogi yos!
          takich miłośników jest najwięcej.
        • Gość: Mordulec Re: SAAB szukam miłośników IP: *.dbtec.de 30.08.01, 17:21
          spot,
          podobnie jak ty jestem rowniez wielbicielem Jaguara ale niestety tylko tego pra-
          Jaguara z - bodajze - lat 70-tych, XJ. Cala ta fala nostalgiii tak modna np. u
          Jaguara czy BMW nie rusza mnie zupelnie. Przeciez wlasnie te marki zawdzieczaly
          swoja popularnosc nowatorskim i innowacyjnym rozwiazaniom w swoim czasie a nie
          kopiowaniu cytatow z przeszlosci.
          Mysle, ze Mercedes wykazuje duzo wiecej konsekwencji w modelu SLK. Mimo pewnych
          podobienstw formalnych ze starym SLK najistotniejszym czynnikiem laczacym je
          jest poziom innowacji, odwaga do nowych, nietypowych rozwiazan jak i
          wychodzenie na przeciw aktualnym oczekiwaniom uzytkownikow. Nie ma drugiego
          samochodu, w ktorym z rowna elegancja polaczona bylaby piekna forma z
          niesamowicie skomplikowana i trudna z punktu widzenia projektanta technika. Mam
          na mysli skladany hardtop. To bardzo inteligentne i "na czasie" rozwiazanie
          jest kopiowane juz przez nastepnych producentow, np. Peugeota. Szmaciany dach i
          ciasnota Z3 to zupelny przezytek dla fanatycznych zwolennikow nostalgii.
          Wspolczuje ludziom, ktorzy w przeciwienstwie do pasazerow SLK wyposazonych w
          hardtop dostaja obledu pod lopoczacym szmaciakiem w Z3 jadac 160 km/h z
          Hamburga do Toskany (okolo 1500 km).
          SLK to formalnie moj absolutny faworyt perfekcyjnie zaprojektowanego samochodu.

Co do Saaba to nie mam z nim doswiadczen. Jak widzisz wyznaje rodzaj
          platonskiej milosci do (niektorych) samochodow. Patrzac na Saaba, Golfa,
          Mercedesa SLK, Volvo 850, Audi TT i inne udane samochody rozkoszuje sie ich
          forma, glaskam je oczami (autentycznie, mam doznania wyzszego rzedu :o) ) i...
          zazdroszcze designerom, ktorym bylo dane stworzyc takie cuda. Wiele bym dal,
          gdybym to ja je mogl zrobic ale coz, zabraklo szczescia i pewnie talentu. Wcale
          natomiast nie pozadam tych samochodow.
          Domyslasz sie pewnie, ze zwlaszcza w przypadku Golfa czesto jest mi dane
          zaspokoic moje zamilowania do pieknej formy, gdyz widac go na kazdym kroku.

To tyle, teraz znikam juz z pracy moim... nie powiem czym.

Pozdrowienia.
          • Gość: Heniek Re: SAAB szukam miłośników IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 31.08.01, 15:51
            To tak dla podtrzymania postu na pierwszym planie żeby nie "zwiał" gdzieś zbyt
            daleko :))
            Pozdrowienia dla Saabiarzy. Uważajcie w weekendowym szale drogowym (nie tylko
            Saabiarze!).
            Heniek
    • Gość: rr Re: SAAB szukam miłośników IP: *.telia.com 31.08.01, 22:45

Droga fanko ! Od pietnastu lat pracuje w servisie SAABa w Sztokholmie. Mialem ich
      rowniez kilka w moim, skadinad bogatym w motoryzacyjne wydarzenia zyciu. Na twoim
      miejscu nie ekscytowalbym sie tak bardzo tym wynalazkiem. Owszem, jako nowy robi
      wrazenie. Niestety naprawy kilkuletnich aut z tej srednio udanej fabryki fabryki
      samolotow kosztuja prawie tyle samo co naprawy tych ostatnich, przy nieco
      mniejszej ich jakosci. Gratuluje entuzjazmu. rr.
      • Gość: Sork Re: SAAB szukam miłośników IP: *.telia.com 02.09.01, 08:04
        Hej fanko motoryzacji. SAAB to dla mnie jest: podobno najbezpieczniejszy
        samochod swiata. Nie opieram sie na testach ale na statystyce wypadkow
        smiertelnych duzej firmy ubezpieczeniowej w SE. Poza tym ta stacyjka ktora
        wymusza wlaczenie wstecznego biegu na postoju i nie pozwala wiszacej kepie
        kluczy na zmiazdzenie kolana w przypadku jakiejs kolizji. Nie mowiac o
        swiatlach wstecznych umieszczonych dodatkowo w przednich kierunkowskazach
        (genialne, szkoda ze juz nie robia tego). Cockpit to oczywista sprawa, chlopaki
        maja doswiadczenie bo SAAB to tez samoloty. Zeby juz nie wspomniec SAAB-Scania,
        czyli ciezarowki. Co do designu to mordulec wyjasnil wszystko, a najwiecej
        mozesz liczyc sie ze zdaniem rr, po 15 latach zna na pewno SAABy na wskros, a
        zreszta kazdy wie co stare jest dobre (skrzypce i wino?). Poza tym SAABa
        chcialbym miec na wycieczke do PL, bo jest to chyba nadal dosc niespotykana
        marka i go tak szybko jak AUDI czy BMW nie ukradna? Ale nie wiem, po tych
        postach widac ze to sie zmienia;) Na razie jezdze volvo, slabosc mam do marki
        ktorej na polskim forum nie odwaze sie juz wymienic, a SAABa... jak bedziemy
        stac w salonie przed jakims to na pewno dam Ci pierwszenstwo, nie bedziemy sie
        bic. Lece czytac reszte postow. 3maj sie
        • Gość: spot Re: SAAB szukam miłośników IP: *.pl 02.09.01, 15:03
          Gość portalu: Sork napisał(a):

> Hej fanko motoryzacji. SAAB to dla mnie jest: podobno najbezpieczniejszy
          > samochod swiata. Nie opieram sie na testach ale na statystyce wypadkow
          > smiertelnych duzej firmy ubezpieczeniowej w SE. Poza tym ta stacyjka ktora
          > wymusza wlaczenie wstecznego biegu na postoju i nie pozwala wiszacej kepie
          > kluczy na zmiazdzenie kolana w przypadku jakiejs kolizji. Nie mowiac o
          > swiatlach wstecznych umieszczonych dodatkowo w przednich kierunkowskazach
          > (genialne, szkoda ze juz nie robia tego). Cockpit to oczywista sprawa, chlopaki
          >
          > maja doswiadczenie bo SAAB to tez samoloty. Zeby juz nie wspomniec SAAB-Scania,
          >
          > czyli ciezarowki. Co do designu to mordulec wyjasnil wszystko, a najwiecej
          > mozesz liczyc sie ze zdaniem rr, po 15 latach zna na pewno SAABy na wskros, a
          > zreszta kazdy wie co stare jest dobre (skrzypce i wino?). Poza tym SAABa
          > chcialbym miec na wycieczke do PL, bo jest to chyba nadal dosc niespotykana
          > marka i go tak szybko jak AUDI czy BMW nie ukradna? Ale nie wiem, po tych
          > postach widac ze to sie zmienia;) Na razie jezdze volvo, slabosc mam do marki
          > ktorej na polskim forum nie odwaze sie juz wymienic, a SAABa... jak bedziemy
          > stac w salonie przed jakims to na pewno dam Ci pierwszenstwo, nie bedziemy sie
          > bic. Lece czytac reszte postow. 3maj sie

dzieki wielkie za zrozumienie!
          dla mnie volvo ma tez duze znaczenie, ale sam rozumiesz...
    • Gość: Heniek Jest ładna 900-tka do kupienia IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 03.09.01, 11:00
      Widziałem w sobotę w komisie w Warszawie przy ul. Wawelskiej (przy
      stadionie "Skry") bardzo ładnego Saaba 900 do kupienia.
      Ciemny niebieski metallic 1996 r
      KUPIONY W KRAJU!
      5-cio drzwiowy
      2,0 TURBO, 150 KM
      Przebieg 74.000 km
      model : 900 SE (skórzane siedzenia, klima, radio fabryczne, komputer, 2
      poduszki itp, felgi auminiowe.)
      Cena wywoławcza 40.900 zł - Panowie twierdzą, że do stargowania.

Obok stoi też zielony metallic (świeżo sprowadzony ze szwajcarii-ma jeszcze
      szwajcarskie tablice). Uboższa wersja (S) nie wiem ile kosztuje i chyba jest
      nieco starszy 93-94 ale dzięki temu na pewno tańszy. Też nieźle wygląda.
      Wygląda nieźle.
      Pozdrowienia dla aktualnych i może przyszłych Saabiarzy.
      Heniek
    • Gość: Heniek Re: SAAB szukam miłośników IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 06.09.01, 10:03
      xxx
      • Gość: Michal Re: SAAB szukam miłośników IP: *.telia.com 06.09.01, 21:14
        Dzisiaj, testowalem starszy model Saab 9000CDE wersja amerykanska.Wykonczenie
        inne jak europejskie, motor zwykly 2,3 16V Turbo/APC system. Jedno co naprawde
        bylo cudownego reakcja na gaz w momencie polozenia stopy na pedale
        niemilosierny cug do przodu. Po wariowalem po autostradzie 40km to cholera
        spalila z 12l paliwa.Pzdr Michal
    • Gość: Kukocz Re: SAAB szukam miłośników IP: *.rsk.pl 06.09.01, 23:18
      Witam
      SAAb-to brzmi dumnie.Tymi autami nie jeżdzą ludzie którzy chcą sie popisać,
      szpanować, to jest auto dla koneserów, aczkolwiek majętnych.Saab nie jest
      ideałem, ma swoje dość istotne wady, ale rónież chyba i za to jest tak kochany
      przez tą garstke wielbicieli.Tak jak nadmieniłem Saaby nie ustrzegły sie wad, ale
      nie o tym chciałem pisać>Saab był pionierem air bagów <a może to Volvo-poprawcie
      mnie jeśli sie myle>wzmocnień bocznych, turbo doładowania< choć początki były
      niezwykle trudne, dla niewtajemniczonych -przez wyłączeniem silnika temperatura
      musiała spaść do bodajże 40 stopni, inaczej po powtórnym uruchomieniu mógł
      nastapić..wybuch kolektora>Osobiście cenie tą marke za to , iż nie poddaje sie
      żadnym trendm stylistycznym, funkcjonalnoć i ergonomie stawia na pierwszym
      miejscu.Nie oznacza to jednak że Saab zostaje w tyle w dziedzinie
      konstrukcji>Aktualnie Saab prowadzi prace nad silnikiem o ziennej geometrii
      cylindrów <oznacza to zmienną pojemność>A, ciekaw jestem czy ktoś wie co to
      takiego jest overboost?

• Gość: art Re: SAAB szukam miłośników IP: 195.205.246.* 06.09.01, 23:28
        Overboost to chwilowe zwiekszenie mocy silnika w stosunku do mocy "ksiazkowej"
        przy wcisnieciu gazu do konca, spowodowane zwiekszonym cisnieniem doladowania.
        W saabie nie funkcjonuje na 1 i 2 biegu w celu unikniecia zrywania
        przyczepnosci kol i nadmiernego obciazenia skrzyni. Przyjemnym objawem jest
        wciskanie w fotel i wskazowka turbo/apc na czerwonym polu ;-)
        Pzdr
        • Gość: Kukocz Re: SAAB szukam miłośników IP: *.rsk.pl 07.09.01, 00:42
          Bravo Art, Overboost
          to maxymalne otwarcie przepustnicy na 20 s, po czym następuje wzrost nie mocy,
          ale momentu obrotowego,< w 9-5 aero z 350 do 370 nm>
          Pozdrawiam serdecznie
          • Gość: mać Re: SAAB szukam miłośników IP: *.bresa.com.pl 07.09.01, 09:10
            czołem
            ja też jestem miłośnikiem saaba na razie jednak jeżdże toyotką.
            saab jest niesamowity - trzydrzwiowy viggen po prostu powala na kolana.
            bardzo piękny i tańszy pewnie jest model 900.
            zreszta co tu dużo gadać - saab to samochód z wytwórni samolotów - to mówi samo
            za siebie.
            jak będę miał troche kasy to kupię - pewnie używanego ale kupię. marzenia
            trzeba spełniać tak jak napisał heniek! poz, mać
            • Gość: Heniek Re: SAAB szukam miłośników IP: *.pol-assistance.spzoo.pl 07.09.01, 09:41
              Cześć Mać(ku)-chyba :)))
              Marzenia trzeba próbować spełniać choć nie wszystkie się da :((( ale to może i
              dobrze bo inaczej nie byłoby marzeń :))
              Ja na Saaba przesiadłem się właśnie z Toyotki ( wcześniej miałem 3 Toyoty )
              więc myślę, że jesteś na dobrej drodze :)))))
              Pozdrawiam,
              Heniek
              • Gość: yos Re: przynajmniej screensaver :( IP: 192.168.100.* / 212.244.95.* 07.09.01, 10:31
                Zainstalowałem sobie dzisiaj wygaszacz ekranu z wirującym logo Saab :(.Jestem
                chyba na dobrej drodze , ale jest ona strasznie długa ....

pzdr i bezpiecznego weekendu - yos
                • Gość: mać Re: przynajmniej screensaver :( IP: *.bresa.com.pl 07.09.01, 13:01
                  a ja sobie kupię jakąś ładną miniaturkę, może z matchboxa. na dobry początek
                  będzie "żelaźniak" ale dobre i to! nie dajcie się zabić podczas weekendu! poz,
                  mać
          • Gość: Niknejm Re: SAAB szukam miłośników IP: *.pg.com 07.09.01, 14:05
            Gość portalu: Kukocz napisał(a):

> Bravo Art, Overboost
            > to maxymalne otwarcie przepustnicy na 20 s, po czym następuje wzrost nie mocy,
            > ale momentu obrotowego, w 9-5 aero z 350 do 370 nm

Obaj macie rację, bo zgodnie z regułami sztuki moc wyliczana jest z momentu
            obrotowego właśnie :-)

Pozdrawiam,
            Niknejm

• Gość: art Re: SAAB szukam miłośników IP: 195.205.246.* 07.09.01, 19:23
              Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Gość portalu: Kukocz napisał(a):
              >
              > > Bravo Art, Overboost
              > > to maxymalne otwarcie przepustnicy na 20 s, po czym następuje wzrost nie m
              > ocy,
              > > ale momentu obrotowego, w 9-5 aero z 350 do 370 nm
              >
              > Obaj macie rację, bo zgodnie z regułami sztuki moc wyliczana jest z momentu
              > obrotowego właśnie :-)
              >
              > Pozdrawiam,
              > Niknejm
              >
              ... i obrotow silnika ;-)
              Art

• Gość: Fidi Re: SAAB szukam miłośników IP: 195.205.20.* 07.09.01, 13:36
      Hej

Ja z moim przyjacielem dawno zaraziliśmy się Saabami - od jego pierszego
      starego 900 Turbo rocznik ''81, teraz obydwoje jeździmy 9000 z ''94.
      Z naszych doświadczeń wynika, że z długowiecznością Saaba jest tak jak z każdym
      samochodem - jak o niego dbasz, robisz przeglądy kiedy trzeba i naprawiasz
      popsute elementy natychmiast (czytaj zanim popsują one inne) to jest to
      samochód na lata.
      Owszem jest bardzo bezpieczny, wygodny, mocny (ja w górach z 5 osobami i
      przyczepą pełną mebli - jakieś 700 kg na haku nie miałem problemów z
      wyprzedzaniem) no i oczywiście cichy - to są cechy za jakie go kocham
      najbardziej.

Pozdrawiam i życzę spełnienie marzeń...
      Fidi
      • Gość: spot Re: SAAB szukam miłośników IP: 10.128.134.* / *.acn.pl 08.09.01, 14:54
        To znowu ja. jak fajnie ze jest tylu milosnikow, fanow i wielbicieli SAABA.
        dzieki wam chlopcy za wszystkie rady i wskazowki. mam nadzieje, ze poszczesci
        sie nie tylko posiadaczom toyoty i takze ci z punciakow beda mieli to "cos" w
        przyszlosci. ludki w SAABACH - u mnie zawsze macie pierwszenstwo! moze kiedys
        spotkamy sie na drodze. milego weekendu pozdrawiam wszystkich
        spot
        • Gość: Mordulec Re: SAAB szukam miłośników IP: *.dbtec.de 17.09.01, 14:57
          Nie pomyslcie, ze wam chce popsuc zabawe. Saaby to rzeczywiscie bardzo dobre i
          ciekawe auta ale przypominam sobie, ze kiedys czytalem cos o wynikach testow
          zderzen z losiem. Takie zderzenia maja czesto miejsce w krajach skandynawskich
          i ktos przetestowal nie to, jak dobrze Saab potrafi ominac losia ale co sie
          dzieje jesli dojdzie do zderzenia z tym czasami i 800 kg wazacymi zwierzetami.
          Wynik byl - doslownie - przygniatajacy. Niemal cala masa losia lezy akurat na
          wysokosci okien i z kabiny samochodu nie pozostalo prawie nic. Duzo mniej w
          kazdym razie niz w innych, nieskandynawskich produktach...
          Ale w Polsce nie ma losi wiec ... spoko.
    • Gość: sylweste Re: SAAB szukam miłośników IP: 10.1.10.* / *.wsb-nlu.edu.pl 20.09.01, 09:59
      Tylko SAAB 95 Aero. Ta wysuwana elektrycznie podłoga bagażnika to istne cudo.
      Na reklamach gość ładował na to sprzęt do nurkowania, a aj to sprawdziłem na
      łasnej skórze (jak ktoś łaował do bagażnika trzy pasy balastowe i nabite butle,
      ten wie o co chodzi) - istne cudo.
      Nowy silnik 3.0 CommonRail - chętnie się skuszę.
      Kocham SAABy (i VOLVO) - niemieckie gówna na złom!
      • Gość: Mordulec Re: SAAB szukam miłośników IP: *.dbtec.de 20.09.01, 11:39
        Sylwester,
        a wiesz, ze cala masa podzespolow w tym grupa podlogowa SAABA pochodzi z Opla?
        Nowy Saab ma dostac silnik z Fiata....
        a co do "niemieckiego gowna" to.... sam wiesz.
        • Gość: kazyaka Re: SAAB szukam miłośników IP: *.test.bydgoszcz.tpnet.pl 20.09.01, 12:15
          Gość portalu: Mordulec napisał(a):

> Sylwester,
          > a wiesz, ze cala masa podzespolow w tym grupa podlogowa SAABA pochodzi z Opla?
          > Nowy Saab ma dostac silnik z Fiata....
          > a co do "niemieckiego gowna" to.... sam wiesz.

Z Fiata ??!! to chyba jakis zart, gdzie Ty to wyczytała/eś?

• Gość: sylweste Re: SAAB szukam miłośników IP: *.wsb-nlu.edu.pl 20.09.01, 12:18
          Nie ważne skąd pochodzi, ale jak jest złożone do kupy - u SAABa jest to
          zrobione znakomicie.
          Mam powazne watpliwości czy częsci te pochodzą z opla lub fiata. Skąd masz te
          informacje? Z tego co wiem, to inżynierowie SAABa konstruują wszystko sami lub
          we współpracy z innymi firmami - nigdy nie biorą gotowych projektów.
          Co do płyty podogowej, to do 95 jaka niby miałaby być z opla - vectra?,
          przecież to zupełnie inna klasa samochodu.
          Co do silników fiata, to jakich mówisz? Wszystkie benzynowe są oryginalnymi
          konstrukcjami SAABa - fiat nie produkuje benzynówek z turbinami (wszystkie
          silniki SAABa je mają), a poza tym nie dawno wszedł do SAABów pierwszy diesel -
          V6 3.0 CommonRail.
          A co do niemieckich samochodów - szkoda gadać (chociaż diesle 3.0 BMW i 270 CDI
          Merca to łakome kąski).
          Pozdrowienia
          PS. Konecznie napisz, skąd masz informacje o oplowskich podzespołach do S
          • Gość: Mordulec Re: SAAB - Opel - Fiat itd. IP: *.dbtec.de 20.09.01, 15:37
            Cytuje i tlumacze "na zywca" z ostatniego wydania "Auto Bild" Nr. 37 z 14
            wrzesnia 2001.

"Saab 9 (3)
            W przeciwienstwie do stosunkowo dobrze sprzedajacego sie Saaba 900, Saab 9 (3)
            nie spelnil pokladanych w nim nadziei. Zapowiadany na lato 2002 nastepca ma to
            naprawic - lecz i tym razem musi ten szwedzki samochod sredniej klasy ze
            wzgledu na koszty produkcji dzielic swa plyte podlogowa z Oplem Vectra. To jest
            zla wiadomosc"

I dalej:
            "Przy doborze silnikow spalinowych zamierzaja szwedzi w przyszlosci jeszcze
            intensywniej isc swoimi drogami(...). Silniki diesla maja natomiast pochodzic
            nie jak do tej pory z Opla lub Isuzu lecz beda dostarczane przez Fiata"

Tyle cytat.
            Generalnie nie podchodzilbym ze zbyt wielkim respektem do jakiegokolwiek auta.
            Jakby to nie przedstawiac wszystko to tylko kupa zelastwa, gdzie - jak malo
            gdzie - gra sie na uczuciach i instynktach konsumentow.
            • Gość: Mordulec Re: SAAB - Opel - Fiat itd. IP: *.dbtec.de 26.09.01, 15:20
              No to chyba zarznalem temat.
              Sorry, ze zachwialem troche piedestalem, na ktorym niektorzy tu widzieli
              Saaba... Ale wszystko to co dzieje sie wokol aut to w 80% wielki show i mity
              kreowane przez producentow w celu podniesienia popytu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka