Dodaj do ulubionych

jaki radar

IP: *.brzesko.sdi.tpnet.pl 19.05.02, 22:31
Droga przez wioskę, ograniczenie 60km/h - jadę ok. 90, za płotu wyskakuje "twardy daszek" z lizakiem i mnie zatrzymuje. Pokazuje mi swoją maszynkę do robienia pieniędzy: stary radar z małym wyświetlaczem gdzie diody wyświetlają prędkość 93 km/h.
- gdzie jest data i godzina wykroczenia,
- czy jest to wskazanie mojej prędkośći,
- czy ten radar ma homologację? Zaznaczę że policjant był sam i nie miał kolegi który mógłby potwierdzić, że to mój wyczyn.
200 zł i 6 pkt.
Co byście zrobili w takiej sytuacji, gdybyście przypadkiem nie chcieli dać zarobić Policji i policjantowi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: jaki radar IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 19.05.02, 22:40
      Gość portalu: owal napisał(a):

> Droga przez wioskę, ograniczenie 60km/h - jadę ok. 90, za płotu wyskakuje "twar
      > dy daszek" z lizakiem i mnie zatrzymuje. Pokazuje mi swoją maszynkę do robienia
      > pieniędzy: stary radar z małym wyświetlaczem gdzie diody wyświetlają prędkość
      > 93 km/h.
      > - gdzie jest data i godzina wykroczenia,
      > - czy jest to wskazanie mojej prędkośći,
      > - czy ten radar ma homologację? Zaznaczę że policjant był sam i nie miał kolegi
      > który mógłby potwierdzić, że to mój wyczyn.
      > 200 zł i 6 pkt.
      > Co byście zrobili w takiej sytuacji, gdybyście przypadkiem nie chcieli dać zaro
      > bić Policji i policjantowi?

Właśnie dzisiaj to przerabiałem. Pytać o homologację i kazać sobie pokazać czas
      bo może to być prędkość jego ostatniego klienta.Homologację mi pokazał punkt dla
      niego. Przełączył również na czas pomiaru i to też niestety się zgadzało (chyba,
      że perfidnie zmierzył kogoś innego).Fakt, że Twój był bez kolegi i dzisiaj
      niedziela jednoznacznie wskazują na prywatny charakter "dbania o bezpieczeństwo
      na drodze"po prostu jutro trzeba dać żonie kasę na zakupy, spłacić długi po
      melinach i stąd ten efekt ssania prowadzący do podwyższonej skłonności do pracy w
      niedzielę.

• Gość: Marcel Re: jaki radar IP: *.reshall.umich.edu 20.05.02, 04:39

> Droga przez wioskę, ograniczenie 60km/h - jadę ok. 90...
      ...droga pusta, zywej duszy. Nagle z rowu wyskoczyl pies, za nim ze czworo bajtli
      w wieku lat ok. pieciu. Nie patrzyli na nic, interesowal ich tylko ten pies. Do
      dzis nie wiem jakim cudem wymanewrowalem z tej sytuacji. W innej sytuacji nie
      wymanewrowalem. Byly liscie na mokrym asfalcie. Naprawde nie wiem dlaczego
      jechalem tylko 40 i w efekcie skonczylo sie na otarciu kolana. Oszczedz sobie
      przezyc i jezdzij w wioskach i miasteczkach te cholerne 60.

zdrowka
    • Gość: Marcin Re: jaki radar IP: 195.94.222.* 20.05.02, 14:15
      > Droga przez wioskę, ograniczenie 60km/h - jadę ok. 90, za płotu wyskakuje "twar
      > dy daszek" z lizakiem i mnie zatrzymuje. Pokazuje mi swoją maszynkę do robienia
      > pieniędzy: stary radar z małym wyświetlaczem gdzie diody wyświetlają prędkość
      > 93 km/h.
      > - gdzie jest data i godzina wykroczenia,
      > - czy jest to wskazanie mojej prędkośći,
      > - czy ten radar ma homologację? Zaznaczę że policjant był sam i nie miał kolegi
      > który mógłby potwierdzić, że to mój wyczyn.
      > 200 zł i 6 pkt.
      > Co byście zrobili w takiej sytuacji, gdybyście przypadkiem nie chcieli dać zaro
      > bić Policji i policjantowi?

Wydaje mi sie, ze jedyne co mogoby Cie uratowac, to rzeczywisty brak homologacji.
      Reszta argumentow dla sadu - wydaje mi sie - ze nie ma znaczenia. W konfrontacji
      z policjantem, jestes na przegranej pozycji. Dlaczego? Bo (teoretycznie) on jest
      bezstronny (nie ma nic do stracenia, ani do zyskania), natomiast Ty juz nie...
      Tobie zalezy, zeby nia zaplacic, wiec masz potencjalny powod, zeby klamac...
      Tak to w skrocie dziala.
      Ale jesli dowodem mialby byc pomiar niehomologowanym urzadzeniem, to moze sobie
      taki wynik wsadzic w buty...
      Pozdrawiam,
      Marcin
    • Gość: idealist Re: jaki radar IP: *.proxy.aol.com 20.05.02, 15:29

> Droga przez wioskę, ograniczenie 60km/h - jadę ok. 90

Powinno sie zabrac Ci prawo jazdy i najlepiej samochod rowniez.
      Co powiedzialbys matce 5-cio letniego dziecka, ktore mogles zabic?
      Z takich jak Ty rekrutowali sie kiedys gestapowcy, ss-mani i bezpieka.
      Wlasne ego wazniejsze od cierpienia innych.
      Jestes tepym, ograniczonym impotentem, ktory swa meskosc potrafi udowadniac tylko
      kosztem duzo slabszych.
      • Gość: KR$ Re: jaki radar IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 16:52
        Gość portalu: idealist napisał(a):

> Gość portalu: owal napisał(a):
        >
        > > Droga przez wioskę, ograniczenie 60km/h - jadę ok. 90
        >
        > Powinno sie zabrac Ci prawo jazdy i najlepiej samochod rowniez.
        > Co powiedzialbys matce 5-cio letniego dziecka, ktore mogles zabic?
        > Z takich jak Ty rekrutowali sie kiedys gestapowcy, ss-mani i bezpieka.
        > Wlasne ego wazniejsze od cierpienia innych.
        > Jestes tepym, ograniczonym impotentem, ktory swa meskosc potrafi udowadniac tyl
        > ko
        > kosztem duzo slabszych.

A kim ty jesteś? Idealistą?

Co za debil mógł sformułować taką plwocinę i publicznie ją wydalić?
        • Gość: idealist Re: jaki radar IP: *.proxy.aol.com 20.05.02, 20:52
          A co, Tobie tez natura potencji poskapila i musisz nadrabiac to agresja do
          slabych? Tacy jak owal to potencjalni mordercy i kaci.
          Ile cierpienia, zyc, lez i kalectw mozna by oszczedzic gdyby nie IMPOTENCI,
          ktorzy swoja frustracje wyladowuja jadac 90 przez miejscowosci.
          • Gość: owal Re: jaki radar IP: *.brzesko.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 21:43
            idealist - obraziłeś mnie, ale Ci wybaczam (nie mam ochoty dyskutować z Tobą na poziomie jaki zaprezentowałeś).
            Jestem pełen skruchy za występek którego się dopuściłem.
            Punkty które zarobiłem, były pierwszymi w mojej "karierze" (prawo jazdy od 10 lat).
            Zazwyczaj nie jeżdżę z taką prędkością na terenie zabudowanym.
            owal
          • Gość: owal Re: jaki radar IP: *.brzesko.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 21:46
            jeszcze jedno.
            Wyjaśnij mi idealisto, co ma wspólnego potencja z wykroczeniem drogowym.
            Tylko rzeczowo proszę.
            owal
            • Gość: Adam Re: jaki radar IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 20.05.02, 22:15

> jeszcze jedno.
              > Wyjaśnij mi idealisto, co ma wspólnego potencja z wykroczeniem drogowym.
              > Tylko rzeczowo proszę.
              > owal

Przyglądam się waszej dyskusji i wychodzi na to, że trzeba mieć "jaja" żeby
              jeździć szybko w terenie zabudowanym

• Gość: Mar czy na pewno 90 = 90? IP: 213.25.197.* 20.05.02, 22:36
                90 km/h dużym fiatem z połowy lat 80-tych a 90 km/h nowoczesnym samochodem z
                ABS i EBD to jednak chyba różnica. Tymczasem ograniczenie prędkości do 60 km/h
                było w terenie zabudowanym takie samo 25 lat temu. Podejrzewam, że swoim
                samochodem zdołałbym się zatrzymać z 90 kmh/ na krótszym odcinku niż ktoś w
                starym rupieciu - albo wyminąłbym przeszkodę.
                • Gość: idealist Re: czy na pewno 90 = 90? IP: *.proxy.aol.com 20.05.02, 22:43
                  Gość portalu: Mar napisał(a):

Podejrzewam, że swoim
                  > samochodem zdołałbym się zatrzymać z 90 kmh/ na krótszym odcinku niż ktoś w
                  > starym rupieciu - albo wyminąłbym przeszkodę.

Sprobuj, kiedy 30 m. przed Toba wyskoczy dziecko !

• vwdoka Re: czy na pewno 90 = 90? 21.05.02, 14:23
                  Gość portalu: Mar napisał(a):

> 90 km/h dużym fiatem z połowy lat 80-tych a 90 km/h nowoczesnym samochodem z
                  > ABS i EBD to jednak chyba różnica. Tymczasem ograniczenie prędkości do 60 km/h
                  > było w terenie zabudowanym takie samo 25 lat temu. Podejrzewam, że swoim
                  > samochodem zdołałbym się zatrzymać z 90 kmh/ na krótszym odcinku niż ktoś w
                  > starym rupieciu - albo wyminąłbym przeszkodę.

I to właśnie jest myślenie magiczne. Mam samochód z ABS, EBD, TCS, SRS.... to
                  mnie prawa fizyki nie obowiązują.... IDIOTYZM! Samochód potrzebuje określonej
                  drogi aby się zatrzymać! Im szybciej jedziesz tym dłużej hamujesz przecież, do
                  tego dochodzi czas reakcji kierowcy - wtedy nie hamujesz tylko jedziesz z
                  niemniejszą prędkością! Czyli jadąc 90km/h (= 25m/s) i przeciętnym czasie reakcji
                  0,5s przejeżdżasz 12,5 m z niezmniejszoną prędkością! Do tego ttera dołóż drogę
                  hamowania - czyli czterdzieści kilka metro to lekko licząc wychodzi w granicach
                  60m! Czasami wieś zdąży Ci się skończyć zanim się zatrzymasz...
                  Pozdrawiam,
                  vwdoka
            • Gość: idealist Re: jaki radar IP: *.proxy.aol.com 20.05.02, 22:33

> jeszcze jedno.
              > Wyjaśnij mi idealisto, co ma wspólnego potencja z wykroczeniem drogowym.
              > Tylko rzeczowo proszę.
              > owal

OK. Troche mnie ponioslo, ale znam kogos, kto przezyl tragedie malego dziecka,
              ktore zawsze juz bedzie kaleka...
              Przeczytalem troche postow o szybkosci i szlag mnie trafil - padlo akurat na
              Ciebie. Myslalem, ze tez jestes takim "szybkim". Sam tez nie trzymam sie 90-tki,
              ale w miejscowosciach wiecej niz 60 to tabu.
              Dawno temu czytalem w Nesweek-u, ze agresywna jazda najczesciej spowodowana jest
              klopotami w partnerstwie (stad ta impotencja) lub w pracy. To wspolczesny sposob
              odreagowania sie lub dowartosciowania.
              Piszesz, te Ci sie to pierwszy raz zdazylo - wierze. Ale poczytaj inne watki na
              tym forum - dla wielu 90 przez miasto (nie mowie o Trasie Lazienkowskiej) to
              ideologia.
              A swoja droga tych wlasnie zadko namierzaja, a takich jak Ty - od razu.
              • Gość: idealist Re: jaki radar- Do Adama IP: *.proxy.aol.com 20.05.02, 22:40
                Trzeba miec wlasnie "jaja" zeby nie dac sie w miejscowosci sprowokowac
                wyprzedzajacym "dresiarzom" (chocby mieli na sobie garnitury).
                • Gość: Adam Re: jaki radar- Do Idealisty(a)? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 20.05.02, 23:00
                  Gość portalu: idealist napisał(a):

> Trzeba miec wlasnie "jaja" zeby nie dac sie w miejscowosci sprowokowac
                  > wyprzedzajacym "dresiarzom" (chocby mieli na sobie garnitury).

Nie przesadzaj nie zawsze jeżdzę przepisowo, ale nie jestem dresem wiozącym
                  śmierć, także jazda na "grubość lakieru" i za wszelką cenę TO NIE JA!!!

Jadąc w trasie bardziej obawiam się zbójów z za krzaka z suszarką niż, że
                  wyjedzie mi pijany rolnik!!!! I tu jest pies pogrzebany, nie mówię, że jeżdżę
                  przepisowo, ale szczęśliwie nigdy nie miałem nic poważniejszego niż stłuczka.

Wyznaję po prostu zasadę, że jazda samochodem to nie tylko konieczność
                  przemieszczenia się z punktu A do B, ale też coś takiego jak przyjemność z
                  jazdy!!!!. Dziurawe drogi i zbóje z suszarką to szara rzeczywistość, a to ,że
                  gdzie nie gdzie można przycisnąć to jest właśnie ten fun z jazdy. Wyprzedzanie na
                  trzeciego pod górę na zakręcie czy jazda po pijaku to są rzeczy które
                  rzeczywiście godne są napiętnowania. Ale wrzucanie mnie do jednego gara z TAKIMI
                  kierowcami to chyba nieporozumnienie!!!!!!!!

Pozdrawiam,
                  Adam (rzeczywiście w garniturze)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka