Dodaj do ulubionych

Peugeot 307

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 09:52
no tak niestety samochody te sa awaryjne mialem podobne usterki w samochodzie
wiec je potwierdzam ale w tytm wszystkim to nie jest najgorsze wiadomo
samochod to maszyna a maszyny luibia sie psuc - najgorsze w tym wszystkim
jest podejscie Peugeot Polska i ich beznadziejnych serwisow - po wielu
listach opierajacych sie prawie o sad w jakims sobie znanym gescie handlowym
dokonuja wymiany elementow bedacych na gwarancji gwarancji Trzeba przyznac ze
panowie i panie z Peugeot Polska to maja gest...tym bardziej ze obowiazuje
gwarancja na samochod (2 letnia ) pozatym w pierwszym roku jest cos takiego
jak rekojmia i zgodnosc towaru z umowa ale PP widoczne nie zalezy na
pozyskaniu klientow nie wspomne tu o skandalicznym wrecz podejsciu serwisow
do kliemntow - zwodzeniu ich i czekaniu az gwarancja ulegnie wygasnieciu -
nestety ale to cala smutna prawda o samochodach i firmie peugeot wiem bo sam
przez to przeszedlem i posiadam stosowne na to dokumenty i swiadkow wiec nie
sa to opinie zl;osliwego czlowieka Potwierdzam tez ze jako laik zauwazylem
conajmniej 3 powazne wady konstrukcyjne w samochodach marki 307
1 uklad BSI znajduje sie tuz za kratka odprowadzajacawode na podszybiu -
nietrudno sie domyslec co sie stanie jak woda przedostanie sie przez jeden z
otworow technologicznych znajdujacuch sie na jego wysokoscidodam tylko ze
koszt takiego cuda to ponad 2 tys zlotych i problem poniewaz samochod z
uszkodzonym bsi nie ruszy ...
2 uklad zasilania w paliwo o ktorym wspomniano w artykule jest to popwazny
problem ciekawe kiedy dojdzie do tragedii na jakiejs stacji benzynowej
tylko czekac ...
3 tarcze hamulcowe i Ociaganie sie PP z ich wymiana dodam ze w miom odczuciu
zawieszenie pozostawia wiele do zyczenia w p307 i nie jest do konca chyba
sprawdzone. da sie slyszec jakies stuki pochadzace z zawieszenia przy
pokonywaniu nawet niewielkich przeszkod

Dlaczego to pisze ? -jednynie pragne ostrzec tych ktorzy pragna za wlasne
pieniadze kupic sobie nieszczecie i klopot zastanowcie sie kilka razy zanim
kupice peugeota i nie chodzi mi o to ze samochod jest wadliwy bo i mercedesy
z tego co czytam potrafia dostarczyc emocji ich posiadaczom ale razi mnie
sposob zalatwiaia reklamacji przez PP i ASO a to jest powazna sprawa bo bije
po kieszeniach nas uzytkownikow nie wspommne juz o bezpieczenstwie
podrozowania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pablo Re: Peugeot 307 IP: 81.210.17.* 31.01.05, 11:55
      Mam 307 1.6 16V SX. Samochód kupiłem 2003 rok produkcji 2002. Przejechałem
      ponad 50000tys km i nie mogę narzekać. Podałem ją delikatnemu tuningowi. Auto
      sprawuje się rewelacyjnie. Jest przestronne w środku i bardzo wygodne. Jestem
      bardzo zadowolony.
      • wharchut Re: Peugeot 307 20.06.05, 22:55
        A ja mam 1,6 SX Kombi. Po usunięciu typowych bolączek (przełącznik
        kierunkowskazów, podkładki) auto spisuje sie super. Przejechałem 50 tyś km,
        aktualnie na liczniku jest 70 tyś km.
        Obecnie na codzień używam służbowego Focusa. Jeśli miałbym porównać te
        samochody to:
        serwis:
        Ford - nie wiem, jeszcze nie byłem bo auto jest całkiem nowe
        Peugeot - źle, należy mocno przycisnąć i od razu pisać pismo do Peugeot Polska,
        wtedy skutkuje
        zawieszenie:
        Ford - naprawdę dobre jak na nasze doły, zwarte, lepsze niż w Lwie
        Peugeot - twarde, doskonałe do szybkiej jazdy ale po gładkiej drodze
        (standardowo wymaga interwencji serwisu przynajmniej w rocznikach bliskich
        mojemu aby wyeliminować stuki)
        wyposażenie:
        Ford - proste, plastikowe, ale jest wszystko co potrzeba (wersja gold), fotele
        dla mnie beznadziejne (wzrost 185 cm)
        Peugeot - w wersji XS lepsze niż w Fordzie, całkowicie spełniające potrzeby,
        np. rewelacją dla mojej rocznej córki były maleńkie światełka pasażera z tyłu,
        Ford tego i wielu innch drobiazgów nie posiada, fotele doskonałe
        klima automatyczna:
        Ford - ok
        Peugeot - wg mnie zdecydowanie lepsza niż w Fordzie
        zużycie paliwa (trasa mieszana):
        Ford - diesel 1,8, ok. 5,5l na 100km
        Peugeot - ok. 8l na 100 km

• cosmo_pl Re: Peugeot 307 20.02.07, 19:35
          Osobiście nie posiadałem 307, ale mój ojciec tak, dlatego mam coś na ten temat
          do powiedzenia:

Po przejechaniu 30 km auto dziwnie zaczęło ściągać na jedną stronę, nie udało
          się tego usuną przez cały okres użytkowanie (być może przez zbyt miękki
          podejście mojego ojca). Po 2 dniach padł komputer i auto trzeba było wsadzić na
          lawetę i wszystko od nowa programować. Do tego standardowe usterki o których
          szkoda pisać. Jedyne co mogę powiedzieć to to że nie zaobserwowałem żadnych
          problemów z bakiem paliwa i wskaźnikami. Radio też grało całkiem nieźle. Dla
          mnie dobijające było piszczenie hamulców i stuki tylnego zawieszenia (w którym
          po 5k kilometrów pękła sprężyna). Podejście ASO tragiczne, byle tylko nie
          wymieniać, byle tylko nie naprawić, żeby sprzedać jak najwięcej niepotrzebnych
          części (chorendalnie i irracjonalnie drogich). Dziwi takie podejście i fakt że
          Peugeot Polska prowadzi na okrągło badania (przynajmniej tak było w zeszłym
          roku) związane z poprawą obsługi w ASO. Widać wnioski wyciągnięte przez szefów
          są całkiem sprzeczne z rzeczywistością i komuś zależy na tym aby zakłamać
          rzeczywistość.

Wielka szkoda, bo autko naprawdę bardzo fajne, błyskawicznie reaguje na gaz,
          dobrze zmienia biegi, powyżej 3,5k obr. fajnie brzmi, w środku przestronne,
          dobrze wykonane, posiadające dużo dodatków znanych tylko z aut wyższej klasy.

Moja rada, lepiej kupić fajną 3ę albo jakąś mazdę, bądź seata tolledo z
          zachodniej granicy.
    • Gość: Marek Re: Peugeot 307 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.05, 20:38
      Witam,
      mam 307 1,6 XS
      1) przelącznik kierunkowskazów - Peugeot Polska zapłacił 50% za nowy
      kierunkowskaz, było to już po gwarancji,
      2) oryginalne tarcze są do kitu. Wymieniłem na tarcze ATE plus klocki FTF i
      wszystko jest w porządku,
      3) stuki w zawieszeniu - potrzebne są gumowe podkładki pod sprężyny.

Po kilku zabiegach i po rezygnacji z oryginalnych części wszystko jest OK.
      Wiele osób wścieka się, zamiast wydać kilkaset złotych i mieć wszysko w
      porządku.

Pozdrawiam,

Marek
      • Gość: fankar Re: Peugeot 307 IP: *.kg.net.pl / 80.51.254.* 31.01.05, 21:17
        mam 307 kombi 1,6 mistral od kwietnia 2004,przejechałem 16,5 tyś km,nic się nie
        dzieje,tylko paliwo i dogladanie płynów i oleju,zalety są
        znane:przestrzeń,wygląd,dobry silnik(średnie spalanie na ww dystansie wg kompa
        7,6 l na 100 km)rozstaw osi 271 cm w aucie klasy kompakt,u mnie full
        wypas,zawieszenie mi akurat odpowiada bo i lubie jak można jechac szybciej a
        wtedy jest ważna stabilność na jezdni i w zakrętach,koła standard 15 a nie
        wszystkie kompakty tak mają, jak czytam opinie negatywne o tym modelu to się
        trohcę obawiam żeby i mnie nie dotknęły opisywane wady ale na razie nie
        wystąpily, oby tak dalej,tym co się odważą kupić to auto ja mogę je polecić
        ponieważ jestem zadowolony z mojego kombi, a kto jest nie przekonany niech
        szuka lepszgo auta,mamy przecież wolny rynek.fankar pzdr wszystkich
        • wlkl Re: Peugeot 307 28.10.05, 14:29
          mam 307 1,4 HDi z 2003 roku, 85 tys.km- przełacznik kierunkowskazów wymieniany
          dwa razy, trzeci już też nawala, klocki hamulcowe wyminiłem na nieoryginalne po
          15tys. ponieważ fabryczne straszliwie piszczały, wymieniłem pióra wycieraczek
          na nieoryginalne w drugim miesiącu eksploatacji ponieważ te fabryczne miały
          zbyt duże luzy i bardzo hałasowały,zepsuł sie wentylator- za naprawę w ASO
          zpłaciłem 300 zł i usterka ponownie wystąpiła po trzech dniach, w koncu
          naprawił to skutecznie zwykły elektryk za 50 zł, teraz zepsuła się stacyjka i
          nie włącza rozrusznika, w ASO chcieli za wymianę 1100 zł. elektryk za 100
          założył dodatkowy ukryty przecisk którym można uruchmic rozrusznik jest to
          zarazem dodatkowe zabezpieczenie przed kradzieżą, odpoda lakier z kołpaków kół-
          307 to moja porażka
    • fru.fru Re: Peugeot 307 28.10.05, 15:26
      Gość portalu: gosc napisał(a):

> no tak niestety samochody te sa awaryjne
      to jak, dekra klamie?
      glinki.com/?l=4t64e6
      • radioaktywny Re: Peugeot 307 28.10.05, 15:31
        Zaraz uslyszysz ze wyniki sa g* warte, robione przez zasr* globalistów, i
        tendencyjne :-)))))
        Pozdrawiam
        • winetou74 Re: Peugeot 307 28.10.05, 23:02
          Też jestem szczęśliwym jak na razie posiadaczem 307SW 1.9HDI i mam pytanie bo
          nie bardzo się orientuję w tych testach DEKRY bo nie ma do nich objaśnienia,
          tzn. czołowe miejsca oznaczają największą czy najmniejsza awaryjność??
          W każdym razie widzę że 307 jest w czołówce wśród pierwszej dwudziestki ale nie
          wiem czego?
          • fru.fru Re: Peugeot 307 28.10.05, 23:23
            czym wyzej tym lepiej...
            • zs27000 Re: Peugeot 307 28.10.05, 23:30
              Dyskusja widze rozgorzala... Mam kolege, ktory jest kierownikiem salonu
              Peugeota. I mowi, ze czasem jest mu po prostu WSTYD. Generalnie fajne auta (a
              juz szczegolnie jak sie czlowiek przymierza w salonie), ale jak ludzie ktorzy
              kupili auto za grube pieniadze po dwoch dniach wracaja juz z paroma awariami
              elektroniki, to po prostu nie wiadomo co im powiedziec. No i jest WSTYD. A
              sytuacje te dotycza glownie 307 i wciaz maja miejsce.
              • fru.fru Re: Peugeot 307 29.10.05, 07:05
                zs27000 napisał:
                <cut>
                tak wiec ponawaim pytanie...
                klamie ta dekra i adac czy nie...bo juz sam niewiem.
                glinki.com/?l=zg8n2x
                tutaj tez stoi, ze 307 z 2004 roku rzadziej lawetowaly niz np. civik czy korola?
                to znaczy jak? tez klamia?
                • zs27000 Re: Peugeot 307 29.10.05, 14:17
                  Nie znam najnowszych statystyk Dekry ani ADAC, ale roznica miedzy nimi jest
                  taka, ze statystyki Dekry dotycza przegladow rejestracyjnych. Awarii w trasie
                  tabela Dekry nie wykryje. Statystyki ADAC dotycza interwencji serwisowych ich
                  mechanikow. Wystarczy ze marka ma swoje asistance, i juz uzytkownik takiej 307
                  nie wezwie platnego ADAC, tylko swoj bezplatny asistance. Tym mozna tlumaczyc
                  rozbieznosci pomiedzy statystykami (np. zwroccie uwage, ze statystyki ADAC i
                  Dekry praktycznie nie pokrywaja sie).
                  • thomas40 Re: Peugeot 307 01.11.05, 03:09
                    Zawiecha stuka bo lecå £åczniki stabilizatora, prze£acznik kierunkowskazow to
                    standard- predzej czy pøzniej pewnie kazdemu padnie. Mi szwankuje wskaznik
                    poziomu oleju ale najbardziej wkurza podejscie do klijenta w servisie.
                    Sciemniaja, ze wgraja Ci nowe oprogramowanie choc wiedza ze powinni wymienic
                    czujnik. Za to na pierwszym darmowym serwisie (po 10 kkm lub po pø£ roku)
                    podmienili mi piøro wycieraczki -to d£uzsze po stronie kierowcy!!!!!
                    Po 2 dniach uzy£em wycieraczek i jedna zostawia£a -tak jak to by£o do tej pory-
                    idealnie g£adkå powiezchnie a ta sprzed nosa zacze£a przeskakiwac.
                    Powinni zastosowac podgrzewanie szyby w miejscu w ktørym "parkuja" wycieraczki
                    bo zima -pewnie juz tego doswiadczyliscie- nie da zeskrobac sie spod nich lodu.
                    By je podniesc trzeba otworzyc maske, co moze jest dobre na z£odzieji -nowe w
                    serwisie to 220 peelenøw- ale b. niewygodne w codziennym zyciu. Mozna tez po
                    wy£aczeniu stacyjki ruszyc raz wy£åcznikiem to zatrzymajå sie na srodku szyby.
                    Audio dobre dla tych co s£uchajå wy£åcznie PR1 lub wiadomosci......
                    • mecyk Re: Peugeot 307 01.11.05, 15:31
                      wycieraczki mają ustawienie zimowe.Mozna je zatrzymaż w pionie,poczytaj instrukcje
              • sunrayers Re: Peugeot 307 03.11.05, 22:04
                zs27000 napisał:

> Dyskusja widze rozgorzala... Mam kolege, ktory jest kierownikiem salonu
                > Peugeota. I mowi, ze czasem jest mu po prostu WSTYD. Generalnie fajne auta (a
                > juz szczegolnie jak sie czlowiek przymierza w salonie), ale jak ludzie ktorzy
                > kupili auto za grube pieniadze po dwoch dniach wracaja juz z paroma awariami
                > elektroniki, to po prostu nie wiadomo co im powiedziec. No i jest WSTYD. A
                > sytuacje te dotycza glownie 307 i wciaz maja miejsce.
                Witam,
                dolacze sie do dyskusji pomimo iz jezdze 206 1.4 HDi. Rocznik 2002 z czerwca,
                aktualnie 100.000 km. Standardowo polecialy kierunkowskazy. Moze z racji tego ze
                jest to starszy model niz 307 (tzn. dluzej na rynku) to nie ma chorob wieku
                dzieciecego. Zawieszenie caly czas oryginalne (ale auto pomyka w trasy nie
                miasto). Dodatkowo we wrzesniu 2002 roku koledzy kupili 2 sztuki 307 kombi HDi
                90 km. Po 6 tygodniach tarcze do wymiany, padly im tez kierunkowskazy. Dodatkowo
                jednemu z miesiac temu polecial jeden z wtryskiwaczy (czy tez pompa nie pamietam
                juz). U dealera w inowroclawiu i bydgoszczy zazyczyli sobie okolo 2000 zl za
                naprawe. Pisze o tym, bo auto kupilem w Plocku i z Torunia jezdze tam na
                przeglady. Nie traktujcie tego jako reklamy - bo wiem ze wielu uzytkownikow tych
                calkiem nawet fajnych aut narzeka na ASO. Ja jezdze do Plocka (bo tam auto
                kupilem - w budmacie) i musze powiedzec, ze sie nie zawiodlem. Dodam, ze
                pokierowalem tam tych dwoch kolegow i tarcze im wymienili (musieli pismo napisac
                do Peugeot Polska) a takze za wymiane wtrysku kolega zaplacil 300 zl (robocizna)
                bo wystarczylo wlasciwe podejscie obslugi (pomimo ze po gwarancji) i Peugeot
                Polska wymienil. Pisze o tym, bo tak naprawde wiele zalezy od ASO. Wystarczy
                spojrzec na toyote - auta psuja sie tak samo na moje, ale w serwisie potrafia
                podczas kontroli wymienic czesci ktore sie sypia bez konsultacji (wiem bo kolega
                pracuje i nie zwyklem pisac rzeczy o ktorych nie mial bym prawie pewnosci).
                Toyota madrze podchodzi - przez takie dzialanie utrzymuje opinie auta
                bezawaryjnego.... Dlatego uwazam ze dobre ASO to podstawa. Pozdrawiam.
        • zgryzliwy1 Re: Peugeot 307 05.11.05, 01:30
          radioaktywny napisał:

> Zaraz uslyszysz ze wyniki sa g* warte, robione przez zasr* globalistów, i
          > tendencyjne :-)))))

zamiast pisac bzdury ,sprawdz lepiej na podstawie czego DEKRA robi ten rank
          to sa wyniki badan technicznych a nie wylapywanie opisanych usterek
    • thomas40 Re: Peugeot 307 02.11.05, 01:51
      W Focusie robiå ca£å przedniå szybe podgrzewanå (niteczki mogå wprawdzie
      przeszkadzac ale jak z niej £adnie lød zjezdza i nie trzeba skrobac) to w pugu
      nie mogli sie wysilic na podgrzewanie miejsca pod wycieraczkami??? Takie cos z
      przodu ma np Chrystler Voyager -auto z d£ugimi identycznie dzia£ajåcymi piørami.
      Zatrzymywac za kazdym razem na srodku szyby od pazdziernika do kwietnia bo moze
      rano bedzie szron???? No wybacz....
      • plawski Re: Peugeot 307 02.11.05, 12:19
        cos na temat jeszcze:
        tiny.pl/xq77
    • jano19 Re: Peugeot 307 04.11.05, 23:56
      Witam.Co prawda nie posiadam tego modelu samochodu,ale ze pracuje na stacji benzynowej i czesto spotykam sie z tym autem wtrace swoja uwage.Czesto jest tak,ze klient, ktory tankuje owego Peugeota z sil.HDI do pełna zostawia po sobie duza plame oleju napedowego.Tak wiec:nie ekologiczne to,niebezpieczne(stąd chyba te auta sie czesto palą),nieekonomiczne,uciazliwe itd.Najbardziej znienawidzony przez nas stacyjników francuski wynalazek.
      • jasiekkwi Re: Peugeot 307 02.12.05, 19:47
        Witam serdecznie,
        Jestem posiadaczem dwóch aut zaliczanych do tej samen klasy: Corolli D4D 90 km
        z 2003(wersja sol) raz Peugeot 307 1.6 benzyna z 2000r(najbogatsza wersja). Co
        do porównania obu modeli. 307 jest bezapelacyjnie większa i stwarzająca
        wrażenie o klase wyższa przestrzennością od Corolli. Co do bagażnika nie jestem
        w stanie nic obiektywanie stwierdzić, ponieważ Corolla jest w wersji kombi.

Zawieszenie:

Corolla zdecydowanie gora jak na nasze warunki. Jest cichsza, na nierownosiach
        pewniejsza ( na przeszkodach poprzecznych i na łuku 307 lubi mocno podskoczyć
        oraz delikatnie zmienic tor jazdy). Zawieszenie 307 idelanie nadaje sie do
        szybkich łukach na alpejskich zakrętach-corolla tak sobie dobrze nie radzi

Co do wykonania wnetrza

Corolla znowu lepsza. Bardziej precyzyjne i jakosciowe wykonania, Mimo 100tys
        km nic nie stuka i nie piszczy. 307 wygrywa ergonomia (wygodne, chociaz dosyc
        miekkie fotele i plus za swietny podłokietnik)
        Troszke irytuje mnie nieprecyzyjna dzwignia skrzynia biegów. ( w corolli
        pracuje swietnie). Ale wewnatrz 307 jest ładniej i milej
        Silnik
        cieżko mi porównywac diesla z benzyną. Jako ze jest to watek o 307 powiem ze
        robi niezle wrazenie. Moj egzemplarz nie bierze oleju (chociaz jutro rano
        sprawdze:)) Ma niezla dynamike (powyzek 3500 obrotów) i jak sie upre to potrafi
        nawet spalic przy jezdzie w stylu moherowego beretu splic ok, 5.4-5.5 na
        100km.Ale realna srednia tto ok 6.2 czyli chyba niezle.
        Ale i tak nie wiem czemu, dosyc irracjonalnie bardziej lubie 307- sam nie wiem
        dlaczego...
        I mam jeszcze dwa pytanka za stopunktów:)
        1) do 307 chce zalozyc lampy biksenonowe. i tu rodzi sie problem, czy ta
        osławiona(pejoratywnie) francuska elektronika do sobie z nimi rade( chodzi mi o
        mozlwiosc bledów, usterek itd)
        2) czy znacie jakies antidotum na głosne tylne zawieszenie?? stuki i stuki
        nawet na najmniejszych nierownosiach-doprowadza mnie to do szału...
        jesli macie jakies sugestie prosze piszcie na jasiekkwi@neostrada.pl
        pozdrawiam
        jasiek
    • mika-tyn Re: Peugeot 307 12.03.06, 11:39
      jeżdze peugeotem 307 od 2003 przejechałem 200000 tys km i powiem jedno nasze
      serwisy nie sa przygotowane na obsługe tych aut zwłaszcza z dużymi przebiegami
      nie potrafią zareagować na zgłoszenie ia co za tym idzie własciwie naprawić auta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka