Dodaj do ulubionych

Dlaczego programu moto są takie nudne...

16.02.05, 10:36
Zwykle nie ogląłem programów motoryzacyjnych, ale tera wciągnęło mnie Top
Gear, w BBC i w TVN-turbo...

Przy tym automaniak - to flaki z olejem (a ten dziadek "no i co ty na to
Mantynko") jest po prostu rzewny....

W Polsce nie ma pomysłów na programy "z jajem?"...

Program o motoryzacji w stylu debaty politycznej - płakać się chce...

Przeczież nie wszyscy kierowcy to "grzeczni chłopcy", co wcale nie znaczy że
nieodpowiedzialni....
Obserwuj wątek
    • skyddad Re: Dlaczego programu moto są takie nudne... 16.02.05, 10:43
      One nie sa nudne tylko sie Tobie znudzily.Pzdr.Sky.
      • jaro_ss Re: Dlaczego programu moto są takie nudne... 16.02.05, 10:46
        Właśnie przedtem ich nie oglądałem, dopiero teraz, jak mnie te marudy z UK
        wciągnęły, to i inne oglądam.....
    • bejrutek Re: Dlaczego programu moto są takie nudne... 16.02.05, 10:53
      Już kiedys dyskutowaliśmy o tym tutaj. I masz racje. Żenada jest naprawdę
      głęboka. Jest to najbardziej reklamowany i promowany jako najlepszy polski
      program motoryzacyjny. Treść zerowa,reportaż o autach ogranicza sie do
      puszczania reklamówek danej marki, ogólnie niczego ciekawego nie dowiesz się z
      tego programu. Forma tego programu jest do dupy. Nudna do bólu. "Bohaterowie",
      czyli prowadzący to wspomniany przez ciebie dziadek i wcale nie taka ładna
      Martynka. Nie zobaczysz ich nigdy w akcji, przeważnie siedzą pod mostem albo
      nad jakimś łajnem i zapowiadają następna reklamówke jakiegos auta. Ten program
      niczym nikogo nie zaskoczy, zawsze możesz się spodziewać tego samego. Najlepsze
      są rentgen, garaż, rynek, czas tuningu.
      • jaro_ss Re: Dlaczego programy moto są takie nudne... 16.02.05, 11:02
        Rentgen daje przynajmniej jakieś informacje, ale też jest "ugrzeczniony"....
        • bejrutek Re: Dlaczego programy moto są takie nudne... 16.02.05, 11:07
          Przynajmniej ma jako taką formę. Podstawą każdego programu jest to, że ku..
          siedzi koleś za kółkiem i zaczyna opowiadać, tego nie zobaczysz w Automaniaku.
          • jaro_ss Re: Dlaczego programy moto są takie nudne... 16.02.05, 11:14
            Ale jeszcze musi mieć coś do powiedzenia....

Jak byłem w Krakowie, to lubiłem sobie chodzić na przedstawienia kameralne
            aktorów ze Starego, w scenie w takiej piwniczce za Kościołem Mariackim, często
            dawali przedstawienia jednego aktora - niezłe było.....
            • bejrutek Re: Dlaczego programy moto są takie nudne... 16.02.05, 11:33
              jaro_ss napisał:

> Ale jeszcze musi mieć coś do powiedzenia....

Za mało, ale duzo więcej niż Automaniak.
          • b12 Re: Dlaczego programy moto są takie nudne... 16.02.05, 11:18
            bejrutek napisał:

> Przynajmniej ma jako taką formę. Podstawą każdego programu jest to, że ku..
            > siedzi koleś za kółkiem i zaczyna opowiadać, tego nie zobaczysz w Automaniaku.

I o to właśnie chodzi ! Człowiek jest takim stworzeniem, które lubi pomacać,
            postukać, powąchać. Wypucowany model testowy przesuwający się po górskiej
            drodze z wyszczerzoną parą w środku to trochę za mało. Pod tym względem powinni
            się wzorować na Motorwizji.
        • b12 Re: Dlaczego programy moto są takie nudne... 16.02.05, 11:12
          jaro_ss napisał:

> Rentgen daje przynajmniej jakieś informacje, ale też jest "ugrzeczniony"....

Podoba mi się ten program, prowadzący opowiada o wozach w prosty i rzeczowy
          sposób; widać, że się stara. Można tam też posłuchać samochodu (co jest
          niestety czymś wyjątkowym). Tylko jedno ale: po co ten dziadek z autokomisu????
          Wqu..a mnie natomiast lektor w technoskopie i czymś tam jeszcze, którego
          hipnotyczny głos aż tryska erotyzmem, ten z Garażu jest duużo lepszy.
        • emes-nju Re: Dlaczego programy moto są takie nudne... 16.02.05, 11:18
          I zdarzaja sie w nim zenujace wpadki jezykowe (przeciez nie jest to program na zywo!!!). A najbardziej rozwalil mnie prowadzacy (calkiem sympatyczny koles), ktory skonczyl ktorys program efektownym wyjechaniem z kadru. Zapomnial jednak zapiac pasow co w zyciu moze sie zdarzyc, ale na ekranie nie ma prawa. TVN Turbo promuje bezpieczna jazde (np. program Karambol) wiec w tej stacji takie cos nie moze miec miejsca. Chocby ze wzgledow "politycznych" - chodzi o wizerunek. W porownaniu do precyzyjnych i swietnych przy okazji programow brytyjskich (Top Gear i 5th Gear) tchnie to amatorszczyzna.
    • mati_77 A pamietacie program motoryzacyjny na Dwojce? 16.02.05, 11:16
      Iwaszkiewicz (chyba Iwaszkiewicz) to prowadzil. Kiedys byl zaj...sty, dopoki nie
      zdjeli go z anteny. Kroili go kroili i w koncu zdjeli. Faceci prowadzili to z
      jajem (jak na owe czasy) ale oczywiscie komus sie nie spodobal ten program...
      Wisławski chociaz z moich stron i moj imiennik (albo ja raczej jego ;-) to
      niestety nie potrafi zainteresowac i przez to spala sie chlopka. ale problem
      tkwi w czym innym. oczywiscie chodzi o kase. Przecie te programy ktore kreca,
      ich bydzety sa tak niskie jak zarobki nauczyciela mianowanego w Gimnazjum.
      Filmiki, albo reklamowe, albo kupowane chyba gdzies na bazarkach ;-) stoja 2
      mimozy i opowiadja o czyms, o czym do konca nie maja pojecia.
      I kolejna rzecz. Na pewno fajnie sie oglada testy (znowu te testy, przeciez to
      goowno nie test) furek ktore kosztuja powyzej 150 tys. PLNow, ale dlaczego tylko
      takie pokazuja? dlaczego nie pokazuja czym jezdz Kowalski i na co go moze byc stac?
      Eeeeeeee tam w naszym kraju jest jeszcze duzo do zrobienia.
      • jaro_ss Re: A pamietacie program motoryzacyjny na Dwojce? 16.02.05, 11:21
        Takie furki są w Rentgenie...
      • emes-nju Re: A pamietacie program motoryzacyjny na Dwojce? 16.02.05, 11:23
        Iwaszko byl swietny! Niestety nie dosc, ze sie postarzal to jeszcze jak wiesc gminna niesie troszki naduzywa... Poza tym uderzyl w swoich tekstach w jakies osobiste rozgrywki personalne.

Szkoda...
        • mati_77 Re: A pamietacie program motoryzacyjny na Dwojce? 16.02.05, 11:37
          aaaaaaaaaaa to nie wiedzialem. Przykre ze personalizuje.
          A wracajac do programow. Kiedys nawet w radiowej trojce byl godzinny program
          motoryzacyjny. A teraz? trojka zeszla na psy.
      • bejrutek Re: A pamietacie program motoryzacyjny na Dwojce? 16.02.05, 11:25
        Masz racje jesli chodzi o kase. W takim TopGear niektóre odcinki pewnie
        kosztowały tyle co budżet TVN Turbo na cały rok:) Tam na realizację, czasami
        sie kupuje auta i to te z najwyzszej półki, trzeba Clarksona opłacić:)
        Masz rację jeśli chodzi o zdolności prowadzących. Oni nigdy tego programu nie
        wyprowadzą na prostą. Sukces finansowy zależy również od tego, czy program
        przyciąga widzów. Program nie ma formy i treści. Inne polskie programy go pod
        tym względem przeganiają.
        • mati_77 do bejrutka 16.02.05, 11:41
          Masz racje, nie maja pomyslu na program, nie wiedza czego oni chca, oglada sie
          to - i to tez nie zawsze, tylko dlatego ze jest.
          Kiedys rozwalil mnie jakis progam na TVN turbo o minusach i korzysciach
          plynacych z kupowania samochodu w salonach. Czyli wychodzil przed kamere Pan X i
          mowil: ze gwarancja na takie a takie auto trwa tyle i tyle, ze samochod nalezy
          serwosowac tu i tu, ze w nowym samochodzie dostaniemy to i to, etc. etc. Zenada
          i tak objechali wszystkich reprezentantow producentow samochodow w Polsce i... i
          wlasne nie wiem co dalej bo juz nie ogladam tego szitu.
          Mlody Zientarski ma w sobie paler.
          • emes-nju Re: do bejrutka 16.02.05, 11:58
            mati_77 napisał:

> Mlody Zientarski ma w sobie paler.

Oj ma! Jak dla mnie ciut za duzy - chyba juz wyroslem :-( Formula jego programow jest ok (czasem mlodziaki troche przynudzaja...) ale nie moge zniesc tych "dynamicznych" ujec jakby operator z trudem dzwigal kamere i chwialo go na nogach przy kazdym podmuchu.
            • mati_77 Re: do bejrutka 16.02.05, 12:09
              Ujecia sa meczace, fakt. Co to za program ten RENTGEN?
              • bejrutek Re: do bejrutka 16.02.05, 12:28
                Mam nadzieję, że te wszystkie uwagi do nich docierają:) i będzie się to
                zmieniać. Więcej rywalizacji, zaangażowania, pomysłów, lepszych prezenterów, z
                czasem więcej kasy na lepsze efekty:). Życze im tego...
              • jaro_ss Re: do bejrutka 16.02.05, 12:35
                Rentgen - gostek, tak "wymiarowy" jeździ sobie różnymi autkami, najczęsciej
                dwoma naraz, opowiada, porównuje, na końcu pyta przechodniów, który się im
                bardziej podoba, pana z jednego salonu, pana z drugiego salonu, pana z komisu,
                i wyświetlają się plusy i minusy autek, takich sobie zwykłych i lepszych....

Jak na to co robią w Polsce jest to duży postęp, ale zbyt schematyczne....

Poza tym nie marudzi - a przecież każdy "samochodziarz" ma swoje opinie,
                zdanie, nie żeby się nim przejmować, ale w dyskusji motoryzacyjnej
                to "marudzenie" jest najfajniejsze..... Wystarczy poczytać sobie to forum....
                • bejrutek Re: do bejrutka 16.02.05, 12:38
                  poprostu ma podstawy , żeby byc lepszy, może ktos z was ma jakąś własna
                  koncepcję?
                  • jaro_ss Re: do bejrutka 16.02.05, 12:53
                    A ile za nią dasz?
                    • bejrutek Re: do bejrutka 16.02.05, 12:57
                      jaro_ss napisał:

> A ile za nią dasz?

A ile bierzesz?
                      • jaro_ss Re: do bejrutka 16.02.05, 13:09
                        Za przejażdżkę jakimś fajnym wozem, żeby można było poszaleć:
                        Pomysł jest taki jak "Sonda", trzeba wziąć kogoś zabawnego i dużego (takiego
                        jak ja, albo podobnego) i jeszcze do kompletu małą, miłą dziewczynę, koniecznie
                        brunetkę, ale z "ikrą"...

Dalej jeden marudzi na jedno auto, drugi go boni, marudzi na drugie i tak się
                        przekomarzają....

Jeden szaleje, drugi namawia do ostrożnej albo do oszczędnej jazdy, dziewczyna
                        nie zawsze musi być za "damskimi" autami...

Dialogi z dilerami nie typu wywiad "i gadające głowy" ale typu "ja chcę kupić
                        to auto", albo "dlaczego nie da się taniej", tak, aby gości zmusić do nie
                        szablonowych odpowiedzi. W komisie można poszukać danego auta, policzyć ile go
                        gość ma na stanie, pobiegać po tym parkingu, pogłowkować..... powsiadać,
                        pokiwać (pomarudzić) nad ceną.....

Można się przejechać po torze (jeśli auto jest do tego odpowiednie)...

Do tego garść fachowych uwag, tyle co teraz i zestawienie...

Generalnie gości oglądający programy moto, chcą się nieco rozerwać, przecież
                        nie każdy akurat chce właśnie kupić auto....

Płatne jak pomysł "chwyci"....
                        :o)
                        • bejrutek Re: do bejrutka 16.02.05, 14:01
                          :))))) nie ma problemu, jak chwyci....
                          Jestem tego samego zdania. Przydałoby sie troche więcej rywalizacji. TopGear
                          jest tutaj najlepszym przykładem. Postawić 2-3 osoby, rożniące sie od siebie
                          charakterem, gustem, czym kolwiek jeszcze...ważne żeby to były osoby wyrażne,
                          ale zarazem takie z którymi moglibyśmy sie utożsamiać. Muszą kochać auta,
                          poprostu trzeba wywołać poczucie, że oni niczym innym się nie zajmują.
                          Najlepiej jakby było więcej niz dwie, wtedy tworzyłyby sie różne koalicje
                          itd ...:))) Ważne żeby pomysły nie powtarzały się zbyt często. Szczerze ciężko
                          wymyśleć formę inną niz TopGear( bardzo uniwersalne pomysły ). Show
                          motoryzacyjne plus do tego dawka informacji.
        • jaro_ss Re: A pamietacie program motoryzacyjny na Dwojce? 16.02.05, 11:46
          Ale w niektórych programach testują auta pożyczone od znajomych, czy wchodzą do
          salonu na jazdę próbną z ukrytą kamerą....

Poza tym mają dopowiedni stosunek do ograniczeń prędkości....

A tak między nami, to gostek z "legend PRL-u" też jest drętwy, ale pomysł ma
          niezły, i budżet na wynajdywanie tych autek - też chyba nie za wielki.... bo
          znaleźć je u pana Janka za rogiem to nie problem...

Wszystko kwestja pomysłu i penetracji środowisk....

W sumie dobry program motoryzacyjny jest to reklama dla producentów aut i na
          takim programie, to powinni jeszcze zarabiać.... a nie tylko reklamówki
          puszczać...

Nie mówiąc o firmach oponiarskich - taki tor do testowania opon, to też niezły
          temat... a nie tylko jeden zakręt Octawią na ABSie....
    • radonek Jeszcze Moster Garage 16.02.05, 14:24
      Też jest bardzo fajny, przynajmniej ja tak uważam
      • bejrutek Re: Jeszcze Moster Garage 16.02.05, 16:56
        Musi byc fajny:) niezły klimacik, południowe stany, rock music, wytatuowani
        faceci, czopery, dragstery.. itd. Cały czas nowi ciekawi ludzie( którzy
        wykazują się swoimi umiejętnościami ). Przykład zaangażowania odpowiedniej
        grupy ludzi do odpowiedniego zadania. Oczywiście nie mały budżecik:]
        • daylight_driver Re: Jeszcze Moster Garage 04.04.05, 19:07
          Trochę za wysoki budżet… Fajniejszy byłby program w stylu znajdujemy na złomie
          starą wannę, montujemy koła, jakiś silnik, amerykańską tablicę rejestracyjną
          itp., a nie to coś…
          Jak już jesteśmy w temacie, nienawidzę Złomiarzy za całokształt. Nie możnaby
          puścić zamiast tego czegoś innego?
          • wonnan.30 Pimp my ride 04.04.05, 20:45
            Jak dla mnie - koszmar. Sztandarowy przykład wiejskiego tuningu. Zostawiają
            stare bebechy ukryte za nową skórką. Pamiętam odcinek, gdzie robili jakieś
            stare Daihatsu (chyba) i dołożyli ogromny spojler, a jeden z mechaników
            powiedział : żeby ci nie uciekł, jak będziesz jechał z obłędną prędkością
            90km/h. I do tego te badziewne kolory, blee. Z całości tylko elektronika mi się
            podoba;)
    • kolowr martyna do garów !!!!!!!!!!! 04.04.05, 22:50
      tak to jest jak się baba bierze za meskie sprawy...
      ma prawko jady i w paryż dakar brała udział (kto jej na to pozwolił????) i
      pozjadała wszystkie rozumy i myśłi ze się zna na motoryzacji :)))))))))
      • wonnan.30 Re: martyna do garów !!!!!!!!!!! 04.04.05, 23:27
        Jej yntelektualne popysy można zobaczyć w dzieciakach z klasą;) A jej dykcja i
        wymowa angielskich wyrazów rządzi!
        • mobile5 Re: martyna do garów !!!!!!!!!!! 04.04.05, 23:46
          wonnan.30 napisała:

> Jej yntelektualne popysy można zobaczyć w dzieciakach z klasą;) A jej dykcja
          i
          > wymowa angielskich wyrazów rządzi!

Ja ją podziwiam. Zna odpowiedzi na wszystkie pytania. Jest chyba lepsza nawet
          od Łumen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka