Dodaj do ulubionych

Seat Ibiza 1.4i

IP: *.wil.pk.edu.pl 03.09.01, 12:43
niedawno kupiłem Ibizkę (z salonu) i jestem z niej prawie zadowolony. Prawie,
bo nie ma tego co mieć powinna. Chodzi o detale ale jednak przydatne. Na
oficjalnej stronie Seata napisane jest jak byk: czujnik temp.zewnętrznej,
schowek po stronie pasażera zamykany na kluczk i oświetlony,schowek na okulary,
felgi 13" lub 14" (w zależności czy auto ma wspomaganie czy nie). I tak:
czujnik może jest, ale nie ma wyświetlacza, mikroskopijny schowek bez
oświetlenia i bez uchwytu na gogle, felgi oczywiście 13". Bardzo lubię
precyzyjną informacje...
Jak ktoś ma Ibizę, to proszę o ogólne opinie na temat tego samochodziku.
PS. nie jestem dresiarzem (słyszałem że seat to VW dla ubogich dresów)
Obserwuj wątek
    • Gość: marcin Re: Seat Ibiza 1.4i IP: 195.136.21.* 03.09.01, 14:19
      Jaki model???
      Bardzo trafny wybor.
      Temperatura zewnetrzna objawia sie srodkowym wyswietlaczem ( pomiedzy km. a zegarkiem).
      Schowek na okulary to taka dziura po prawej stonie kierownicy (oslona skrzynki bezpiecznikowej). A co do
      schowka to nie wiem ( bo u mnie tez jest nieoswietlony i nie da sie go zamknoc kluczem).
      Pozdr
      Jak masz pytania co do Seata to piszcz
      marcin
      • Gość: tomcio Re: Seat Ibiza 1.4i IP: *.wil.pk.edu.pl 06.09.01, 09:31
        co do schowka na okulary to znalazłem!!! niestety temp. zewnętrznej nie
        pokazuje!!! między wyświetlaczami mam czarne pole ( niepodświetlone)
        kupiłem: Seat Ibiza 1.4i, Stella + elektryczne szyby+centralny zamek +
        wspomaganie.
        POnadto wszystko gra. Jeździ się rewelacyjnie!!
        • Gość: Maciej Re: Seat Ibiza 1.4i IP: *.radio-merkury.poznan.pl 06.09.01, 10:21
          Ja kupiłem Ibizkę 1,4 Stella na poczatku czerwca, na wybór tez nie narzekam,
          uważam że ten silniczek ze względu na nominalne 60 KM nie jest doceniany. Spod
          świateł rzeczywiście nie rusza jak strzała(ale mi ta dresiarska rozrywka zupełnie
          nie jest potrzebna) ale przy wyprzedzaniu ma rewelacyjnA elastyczność. Na
          chorwackich serpentynach gdzie tłok ogromny a prostych jak na lekarstwo-dzięki
          temu nie musiałem kilometrami wlec się w korku za innymi pojazdami.
          Co do przekłamań folderowych- nie zauwazyłem - wskaźnik temperatury jest u mnie
          na środeczku i działa bez problemu, a wersję mam uboższą niz Ty-myślę ze możesz
          to nawet reklamować bo to jakaś mała przeginka(chyba dali Ci wersję na inny kraj).
          A tak pół żartem to sprawdź czy ABS Ci zamontowali-kontrolki to nie wszystko(ja
          juz miałem wątpliwą przyjemność wypróbować), poduszek lepiej nie sprawdzaj...
          PZDR
        • Gość: marcin Re: Seat Ibiza 1.4i do tomcio IP: 195.136.21.* 06.09.01, 10:55
          Czes tomcio!
          Jak to nie ma?
          Wiesz co jest taka Ibiza (najtansza) ktora to ma uproszczana deske rozdzielcza (do dzis nie wiem co
          to jest :-) ) i moze dolozyli klamoty w serwisie i dalej jazda na sprzedaz. Dobrze radze jedz gdzie
          kupiles i wyjasnij ( nie wydzieraj sie na poczatku ). A gdzie kupiles?
          Co do jazdy (ja mam wersje z kufrem) jest OK.
          ALE:
          Do tylu guzik co widac
          Spieprzylo sie otwieranie bagaznika (usuneli w 30 sek i jest super)
          Nisko polozony przedni "spojler" (o wiele za nisko)
          Za male lusterko wsteczne

A co do niesolidnosci informacji to na wlasnej skorze wyprobowalem (60 KM) 170 idzie bez oporu i z
          wyliczen jak i obserwacji wychodzi ze 180 z malym haczykiem jest do przyjecia (bez zadnej szkody dla
          silnika:-)). Fakt jest glosno. Najlepsza predkosc podrozna to 140. Cicho, przyjemnie i zajebiscie
          stabilnie (auto sie nieznacznie przechyla ale kapcie trzymaja super). Tylko uwaga na hamulce. Na
          pewno masz ABS. Ostroznie! Na garbach (itp.) szybko sie wlacza i tak naprawde potrafi przejechac
          dystans
          Pozdro marcin
          • Gość: Franek Re: Seat Ibiza 1.4i do tomcio IP: *.mannesmann.de 07.09.01, 17:54

> A co do niesolidnosci informacji to na wlasnej skorze wyprobowalem (60 KM) 170
            > idzie bez oporu i z
            > wyliczen jak i obserwacji wychodzi ze 180 z malym haczykiem jest do przyjecia (
            > bez zadnej szkody dla
            > silnika:-))

ja mysle ze sie pomyliles w wyliczeniach i za dobrze nie obsewowales pojdze Ci pewnie ponad 200 i pomyslec ze to
            tylko 60KM, seat to potrafi !

ja nie wiem czy to jakas zaraza wsrod wlascicieli seatow (ibizy), na kazdej grupie to samo, ze ''ten silnik to chyba tak
            dla picu ma 60KM bo naprawde potrafi duzo wiecej''. Mialem ten silnik jakies 8 lat temu w golfie i wiem ze to wyjatkowo
            mulowaty stwor, naprawde dla cierpliwych, elastycznosc kiepska (bo niby skad mialaby byc?)
            dajcie spokoj z tymi bajkami, zreszta jak ktos sie przesiada z malucha to wszystko inne wydaje sie rakieta (znajduje
            jedynie takie wytlumaczenie tego zjawiska)
            pozdr wszystkich wlascicieli seatow
            • Gość: Boss Re: Seat Ibiza 1.4i do tomcio IP: *.pl 07.09.01, 18:37
              Gość portalu: Franek napisał(a):

>
              > > A co do niesolidnosci informacji to na wlasnej skorze wyprobowalem (60 KM)
              > 170
              > > idzie bez oporu i z
              > > wyliczen jak i obserwacji wychodzi ze 180 z malym haczykiem jest do przyje
              > cia (
              > > bez zadnej szkody dla
              > > silnika:-))
              >
              > ja mysle ze sie pomyliles w wyliczeniach i za dobrze nie obsewowales pojdze Ci
              > pewnie ponad 200 i pomyslec ze to
              > tylko 60KM, seat to potrafi !
              >
              > ja nie wiem czy to jakas zaraza wsrod wlascicieli seatow (ibizy), na kazdej gru
              > pie to samo, ze ''''ten silnik to chyba tak
              > dla picu ma 60KM bo naprawde potrafi duzo wiecej''''. Mialem ten silnik jakies 8
              > lat temu w golfie i wiem ze to wyjatkowo
              > mulowaty stwor, naprawde dla cierpliwych, elastycznosc kiepska (bo niby skad mi
              > alaby byc?)
              > dajcie spokoj z tymi bajkami, zreszta jak ktos sie przesiada z malucha to wszys
              > tko inne wydaje sie rakieta (znajduje
              > jedynie takie wytlumaczenie tego zjawiska)
              > pozdr wszystkich wlascicieli seatow

Dawno nie czytalem tak bufonskiego postu...przez te 8 lat ten silnik byl kilka
              razy modernizowany, a poza tym to wcale nie jestem pewien czy to "ten sam" silnik.
              A 1.4 60KM jest faktycznie bardzo elastyczny, Seat Ibiza to fajny samochod, ale
              troche za drogi i za "goly" no i ten tyl....kto to zaprojektowal...?

• Gość: marcin Re: Seat Ibiza 1.4i do Franek IP: 195.136.21.* 10.09.01, 09:09
              Czesc!
              Ja nie twierdze ze SEAT jest naj....., ja tylko opisalem to z praktyki. Mialem lepsze i gorsze samochody
              (fakt mialem kiedys malucha) no i co z tego?
              Przecierz ten samochod do setki idzie w 16 s.. To czego od niego wymagac odejscia jak 911. Ib jak i
              CO sa samochodami segmentu aut malych.
              To ze Ty musisz sie jakosc dowartosciowac to jest Twoja sprawa i przynajmniej na mnie wrazenia
              nie wywarles zadnego.
              Pozdro
              marcin
          • Gość: EDU Re: Seat Ibiza 1.4i do tomcio IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.01, 18:54
            Gość portalu: marcin napisał(a):

> Czes tomcio!
            > Jak to nie ma?
            > Wiesz co jest taka Ibiza (najtansza) ktora to ma uproszczana deske rozdzielcza
            > (do dzis nie wiem co
            > to jest :-) ) i moze dolozyli klamoty w serwisie i dalej jazda na sprzedaz. Dob
            > rze radze jedz gdzie
            > kupiles i wyjasnij ( nie wydzieraj sie na poczatku ). A gdzie kupiles?
            > Co do jazdy (ja mam wersje z kufrem) jest OK.
            > ALE:
            > Do tylu guzik co widac
            > Spieprzylo sie otwieranie bagaznika (usuneli w 30 sek i jest super)
            > Nisko polozony przedni "spojler" (o wiele za nisko)
            > Za male lusterko wsteczne
            >
            > A co do niesolidnosci informacji to na wlasnej skorze wyprobowalem (60 KM) 170
            > idzie bez oporu i z
            > wyliczen jak i obserwacji wychodzi ze 180 z malym haczykiem jest do przyjecia (
            > bez zadnej szkody dla
            Czyli 150-160 km/h w rzeczywistości. błąd pomiaru około 15-20% jest normą w tym
            zakresie licznika.
            > silnika:-)). Fakt jest glosno. Najlepsza predkosc podrozna to 140. Cicho, przyj
            > emnie i zajebiscie
            > stabilnie (auto sie nieznacznie przechyla ale kapcie trzymaja super). Tylko uwa
            > ga na hamulce. Na
            > pewno masz ABS. Ostroznie! Na garbach (itp.) szybko sie wlacza i tak naprawde
            > potrafi przejechac
            > dystans
            > Pozdro marcin

• Gość: tomcio Re: Seat Ibiza 1.4i IP: *.wil.pk.edu.pl 10.09.01, 16:25
              podbudowany waszymi opiniami dotyczacymi wyposazenia jutro jade do salonu
              pogadac ze sprzedawcami. trzymajcie kciuki.
              dalej jestem zadowolony. bryka dziala idealnie.
              pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka