dokto 16.03.05, 19:45 Proszę o wyrozumiałość dla mojej niewiedzy i wytłumaczyć co oznaczają powyższe określenia. Pozdrawiam P Link Zgłoś Obserwuj wątek
hondziarz Re: Długie biegi, krótkie biegi??? 16.03.05, 20:11 krótki bieg - nie musisz przeciągać gałki po metr w każdą stronę by zmienić bieg. długi bieg - musisz przeciągać gałgę po metr w każdą stronę by zmienić bieg. Link Zgłoś
darius001 Re: Długie biegi, krótkie biegi??? 16.03.05, 20:15 sorry, moge sie mylic, ale nie chodzi o to ze na krotkich biegach krocej przeciagamy obroty przed zmiana biegu, a na dlugich dluzej? Dokladnie chodzi mi o to ze na krotkich jedziemy krocej na jednym biegu, a na dlugich jedziemy dluzej. Link Zgłoś
iberia29 Re: Długie biegi, krótkie biegi??? 16.03.05, 20:41 jak dla mnie to przychylam sie do opinii hondziarza, natomiast to co TY napisales tez jest logiczne ;-) Link Zgłoś
pavulon78 Re: Długie biegi, krótkie biegi??? 16.03.05, 21:04 Ja z kolei przychyliłbym się do opinii dariusa. Na krótkich biegach samochód osiąga mniejszą prędkość ale lepsze przyspieszenie. Długie przełożenie to większa prędkość kosztem przyspieszenia. Link Zgłoś
mobile5 Re: Długie biegi, krótkie biegi??? 16.03.05, 21:10 iberia29 napisała: > jak dla mnie to przychylam sie do opinii hondziarza, natomiast to co TY > napisales tez jest logiczne ;-) Dobre. 17,5cm to długi, czy krótki bieg? Link Zgłoś
iberia29 Re: Długie biegi, krótkie biegi??? 16.03.05, 22:48 monotematyczny jestes, widac, glodnemu chleb na mysli. Link Zgłoś
dr.verte Re: Długie biegi, krótkie biegi??? 16.03.05, 21:20 iberia29 napisała: > jak dla mnie to przychylam sie do opinii hondziarza Ooo pani_mądra. Link Zgłoś
thecat Re: Długie biegi, krótkie biegi??? 16.03.05, 20:19 Sedno sprawy tkwi w zestrojeniu skrzyni biegow. Biegi "dlugie" umozliwiaja jazde z wiekszymi predkosciami maksymalnymi kosztem przyspieszen, natomiast "krotkie" z wiekszymi przyspieszeniami kosztem predkosci max. Dosc wyraznie roznice widac na rajdach, kiedy na trasy szybkie i proste auta maja "dlugie" skrzynie, a na wolniejszych i kretych "krotkie". W samochodach, hmmm, cywilnych sprawa wyglada tak: - jezeli ktorys z biegow, dajmy na to trojka, jest krotki, to oznacza to wzglednie mala roznice w jego zestopniowaniu w porownaniu z dwojka (objawia sie to niewielkim spadkiem obrotow po zmianie biegu na 3.) - jezeli bieg ma byc dlugi sytuacja jest dokladnie odwrotna... Mam nadzieje ze nie naklamalem za bardzo:) jak cos to poprawiajcie... Link Zgłoś
dokto Re: Długie biegi, krótkie biegi??? 16.03.05, 21:08 Takie krótkie biegi to chyba mało wygodne podczas jazdy po mieści, kiedy prędkości i obroty często się zmieniają? P Link Zgłoś
thecat Re: Długie biegi, krótkie biegi??? 16.03.05, 22:08 Zgadza sie, a jesli juz mowimy o jezdzie w miescie - najwygodniejszy jest automat, najlepiej bezstopniowy... Link Zgłoś
maciejosss Re: Długie biegi, krótkie biegi??? 17.03.05, 08:14 dokto napisał: > Takie krótkie biegi to chyba mało wygodne podczas jazdy po mieści, kiedy > prędkości i obroty często się zmieniają? > > P to zależy. Posiadając krótkie biegi podczas zbliżania się do świateł ( hamując przed nimi do 40km/ )nie trzeba redukować np z IV na III bieg tylko dalej pomału kontynuować jazdę na IV biegu ( u mnie jest wtedy ok 1500obr/min ). Sytuacja odwrotna będzie przy długich przełożeniach biegów.Po prostu na IV będzie 1000obr/min i autko raczej nie powinno startować z takich obrotów na tym biegu.Z kolei w przy długich biegach po mieście można cały czas jeździć sobie na I-III biegu i silnik nie będzie wył tak jak przy krótkiej skrzyni. Link Zgłoś
alleluja_i_do_przodu Hehe,kompromitacja 'znawców' hondziarza i iberii29 16.03.05, 21:34 Nawet dzieciak grający w jakieś wyścigi na kompie wie, że chodzi o długość przełożenia, co mniej więcej wyjaśnili to niektórzy, a nie to ile trzeba machnąć dzwignią (a może jeszcze dodacie długość samego lewarka?). Kompromitacja tych dwóch "znawców". Link Zgłoś
swoboda_t The cat i pavulon w zasadzie już wyjaśnili. 16.03.05, 22:44 Dodam, że krótkie biegi nie koniecznie są złe w mieście, bo nadają autu lepszą dynamikę. No, jeśli są za krótkie, faktycznie może to być uciążliwe, ale w cywilnych autach raczej nie jest spotykane. Link Zgłoś
oban Re: The cat i pavulon w zasadzie już wyjaśnili. 16.03.05, 22:47 sorry moze zostalo posrednio wyjasnione a ja nie zalapalem ale jesli np na 2 dochodze do 100 km/h bez "przekrecenia" silnika to chyba mozna by to okreslic tez jako "dlugi" bieg ? Link Zgłoś
szymizalogowany Re: The cat i pavulon w zasadzie już wyjaśnili. 16.03.05, 22:57 > sorry moze zostalo posrednio wyjasnione a ja nie zalapalem > ale jesli np na 2 dochodze do 100 km/h bez "przekrecenia" silnika > to chyba mozna by to okreslic tez jako "dlugi" bieg ? Zależy do jakich obrotów kreci ci się silnik, bo jeśli dochodzisz na II do 100 ale masz Hondę i zmienasz przy 8000 obr to nei znaczy ze masz dluzsze biegi niz ktos w Focusie kto dochodzi na III ale musi zmienic bieg przy 6500 Link Zgłoś
iberia29 Re: Hehe,kompromitacja 'znawców' hondziarza i ibe 16.03.05, 22:51 nie uwazam sie za znawce to raz, forum jest od tego ze kazdy pisze to co chce to dwa, po trzecie polskie nazewnistwo jakie jest kazdy widzi, i to o czym pisal autor watku mozna dwojako zrozumiec.tyle w temacie, enigmatyczny forumowiczu bo widze cie tu chyabpo raz pierwszy, lecz jak znam zycie pewnie to twoj jeden z x nickow. Link Zgłoś
konrad.boryczko Re: Długie biegi, krótkie biegi??? 17.03.05, 08:36 Przyklad mondeo z 1995r. Trzy wersje silnikowe tego samego samochodu osiagaja na trojce ok 120 km/h. Wersje to 90KM, 115KM i 140KM. Moc maks przy zblizonych obrotach. Oznacza to (oczywiscie w pewnym przyblizeniu), ze kazda kolejna wersja silnikowa ma bieg trzeci krotszy niz poprzednik (v max wynika z mocy). Moze tak to bedzie Ci najlatwiej zrozumiec. Pzdr. Link Zgłoś