Dodaj do ulubionych

jak korzystać z klimy

IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 11:05
Kupiłem dwa tygodnie temu Focusa C.X z klimą i chyba nie wiem jak z niej
korzystać właściwie \. Na drugi i trzeci dzień ogólne bóle mięśni stawów i
zawroty głowy. Oczywiście klima na full. Czy nie należało by włączać klime
razem z nawiewiem ciepłego powietrza w takim stosunku aby powietrze było zimne
a nie mroźne. podpowiedzcie jak Wy to robicie , czy mieszacie , czy puszczacie
na szybę czy tylko np na nogi/nogi też bolały na drugi dzień/.
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: jak korzystać z klimy IP: 5.3R1D* / *.pg.com 21.06.02, 11:10
      Gość portalu: Mirek napisał(a):

> Kupiłem dwa tygodnie temu Focusa C.X z klimą i chyba nie wiem jak z niej
      > korzystać właściwie \. Na drugi i trzeci dzień ogólne bóle mięśni stawów i
      > zawroty głowy. Oczywiście klima na full. Czy nie należało by włączać klime
      > razem z nawiewiem ciepłego powietrza w takim stosunku aby powietrze było zimne
      > a nie mroźne. podpowiedzcie jak Wy to robicie , czy mieszacie , czy puszczacie
      > na szybę czy tylko np na nogi/nogi też bolały na drugi dzień/.

Odpowiedź jest prosta - RTFM (read the f... manual), czyli przeczytaj instrukcję
      obsługi samochodu.
      Znajdziesz tam odpowiedzi na co najmniej 80% swoich pytań.
      A jak będą jakieś niejasności - dopiero wtedy pytaj.

Dodam, że ja stosuję nadmuch na nogi, a jak jest za zimno, leciutko włączam
      ogrzewanie. Wiatrak na I lub II. Tak zalecano w instrukcji samochodu i jest to
      słuszne.
      Uwaga - jeśli masz szyber, to największy komfort jest przy włączonej klimie i
      uchylonym szyberdachu.

Pozdrawiam,
      Niknejm

• Gość: Staruch Re: jak korzystać z klimy IP: *.fys.sdu.dk 21.06.02, 11:43
        Niknejmie, chodzi o twoja rade z uchylonym szyberdachem. Nigdy tego nie
        robilem. Chodzi o doplyw swiezego powietrza, tak?Naprawde czuje sie roznice?
        Musze sprobowac.
        ja mam manuala i poniewaz nie uzywam za czesto, wiec nie chce mi sie zrobic
        samemu termostatu, wiec raczka wlac/wylacz.Pzdr.
      • Gość: Mirek Re: jak korzystać z klimy IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 12:08
        Niestety w instrukcji nie jest napisane jak praktycznie korzystać z klimy, lecz
        co do czego służy. Może masz inną intr.
        • Gość: Niknejm Re: jak korzystać z klimy + szyber IP: 5.3R1D* / *.pg.com 21.06.02, 13:06
          Gość portalu: Mirek napisał(a):

> Niestety w instrukcji nie jest napisane jak praktycznie korzystać z klimy, lecz
          > co do czego służy. Może masz inną intr.

OK, jak tak to sorki. W instrukcji mojej Hondzi było to wszystko ładnie opisane.
          Były informacje, jak schładzać wnętrze w gorący dzień, jak odmrażać/odraszać
          szyby itp. - z opisem odpowiednich ustawień.

Co do pytania o szyber - przy uchylonym i nadmuchu klimy na nogi, powietrze
          szybko przepływa wzdłuż ciała i wylatuje szybrem. Subiektywnie więc chłodzi
          mocniej - i można ustawić wyższą temperaturę powietrza. Mniejsza więc jest szansa
          na przeziębienie.
          Spróbujcie, polecam.

Pozdrawiam,
          Niknejm

• Gość: sknera Re: jak korzystać z klimy + szyber IP: *.epsa.pl 21.06.02, 13:40
            masz klimę i szyberdach zainstalowane fabrycznie?
            • Gość: robert A co w tym dziwnego? IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 21.06.02, 13:43
              • Gość: sknera Re: A co w tym dziwnego? IP: *.epsa.com.pl 21.06.02, 13:49
                Dziwnego? Nic. Ciekawość. Przejedź się po salonach i spytaj czy mają na placu
                auto z klima i szyberdachem, chyba jednak jest to rzadkość i nie piszę o
                możliwości zainstalowania za dopłatą.
                • Gość: Niknejm Re: A co w tym dziwnego? IP: 5.3R1D* / *.pg.com 21.06.02, 15:01
                  Gość portalu: sknera napisał(a):

> Dziwnego? Nic. Ciekawość. Przejedź się po salonach i spytaj czy mają na placu
                  > auto z klima i szyberdachem, chyba jednak jest to rzadkość i nie piszę o
                  > możliwości zainstalowania za dopłatą.

Oba fabryczne. Taka była specyfikacja tego modelu na rynek polski.

Pozdrawiam,
                  Niknejm

• Gość: robert Re: A co w tym dziwnego? IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 21.06.02, 16:31
                  Obawiam się że w Polsce to tylko Skodę można na placu spotkać z szyberdachem.
                  Klime kupuje mało kto, a szyberdach prawie nikt:)
                  • Gość: Marek Re: A co w tym dziwnego? IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 21.06.02, 18:47
                    Ciekawe dlaczego? - szyberdach to taka namiastka kabrioleta...
    • Gość: ziemek Re: jak korzystać z klimy IP: 2.4.STABLE* / 10.1.114.* 21.06.02, 11:13
      jak masz klimę elektroniczną , która automatycznie cały czas utrzymuje zadaną
      temp. to sobie ustaw np. 20st. C i zapomnij o innych nawiewach . jak
      masz "ręczną" , to nie wiem co masz robić , bo nie używałem takiej :) ale
      napewno nie włączaj na full jak masz jakieś problemy z drogami oddechowymi .
      jak jest taki upał jak wczoraj , a wiesz ,że co chwilę będziesz musiał wysiadać
      z auta , to nie dawaj full , bo się po prostu przeziębisz .
      • Gość: Michal Re: jak korzystać z klimy IP: *.telia.com 21.06.02, 11:21
        Bardzo prosto ,stwierdzone ze czlowiek swietnie prowadzi i czuje sie dobrze i
        nie poci w temperaturze 22C.To jest temperatura przy ktorej sie nie przeziebisz
        nie bedzie buli stawow,kataru itp.Jak ustawic wytlumaczyl bardzo ladnie Niknejm.
        Wszelakie objawy swedzenia oczu ,chrypy,lazawienie oczu sa spowodowane
        niewlasciwa dobrana temperatura do Twojego ciala.Czest jak jest cholerny upal
        np 35C to wystarczy dac temperature o 5C nizsza i juz nam sie wydaje ze jest
        lodowka.W zeszlym roku bedac w drodze do Venecji zatrzymalismy sie na postoju
        otwieram dzrwi i malo co sie nie dostalem pomieszania z poplataniem tak jakbym
        otworzyl drzwi do krematorium.Nie dalo sie wysiasc.Odpoczelismy na chodzacym
        siniku i wdroge.Potem stopniowo podnosilem temperature w aucie aby nie bylo
        wiekszej roznicy niz 5 stopni.Pzdr.Michal
        • Gość: ziemek Re: jak korzystać z klimy IP: 2.4.STABLE* / 10.1.114.* 21.06.02, 11:25
          to samo miałem jak ze starymi na Gibraltarze byliśmy . było 42 st. C w cieniu ,
          a my ustawiliśmy FULL COLD ... jak wysiedliśmy z auta , to wszyscy w minutę
          byliśmy prawie chorzy - to było zaraz po tym jak kupiliśmy auto i nie
          wiedzieliśmy , że to może tak zadziałać :)
    • the-besciak Re: jak korzystać z klimy 21.06.02, 11:19
      problem znika gdy masz klimatronica.....ustawiasz 21.5 st. C (podobno
      optymalne) i po kłopocie. ALe w lato przy dużych upałach nawet w automatach
      zalecają podnieść temp. w środku do 23-24 st., żeby nie przeżyć szoku
      termicznego (w samochodzie 20 a na dworzu 32 - przeziebienie murowane)
      Klimy bez autoamtu według mnie nie warto kupować. Wszyswcy moi znajomi którzy
      mają manual mają problemy z zatokami (często dmuchają z nosa w lato).
      • Gość: Kicur Re: jak korzystać z klimy IP: *.bielsko.msk.pl 21.06.02, 13:57
        the-besciak napisał(a):

> problem znika gdy masz klimatronica.....ustawiasz 21.5 st. C (podobno
        > optymalne) i po kłopocie. ALe w lato przy dużych upałach nawet w automatach
        > zalecają podnieść temp. w środku do 23-24 st., żeby nie przeżyć szoku
        > termicznego (w samochodzie 20 a na dworzu 32 - przeziebienie murowane)
        > Klimy bez autoamtu według mnie nie warto kupować. Wszyswcy moi znajomi którzy
        > mają manual mają problemy z zatokami (często dmuchają z nosa w lato).

A ja mam klimę BEZ automata (też Focus), jestem słabego zdrowia (szybko znaczy
        łapię przeziębienia), jeżdżę do Hiszpanii, HR i innych takich - I NIGDY się z
        klimy nie przeziębiłem!!!
        Tylko że pierwsze to nauczyłem się jej używać.
        Zapraszam też do klubu Foki: www.focusklubpolska.com.pl - na forum!
        KICUR
        GG2823614
    • Gość: rob Re: jak korzystać z klimy IP: 213.25.165.* 21.06.02, 11:20
      Ja w mam klimę w automacie więc ustawiam zadaną temp. a klima ją utrzymuje,ale
      z tego co zauważyłem to nadmuch najzimniejszego powietrza kierowany jest na
      szybę przednią i boczne,dopiero po uzyskaniu odpowiedniego klimatu,zmniejsza
      się nadmuch na szyby, a więcej leci kratkami przednimi.
      pozdr.
      • Gość: poldeck Re: jak korzystać z klimy IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 12:01
        A u mnie jest tak że jak dam na "auto" to powietrze wylatuje tylko na wprost
        mnie. Nie bardzo to lubie, ale każda ingerencja powoduje przełączenie
        na "man". W takie upaly jak teraz polecam 23 st. W ręcznych klimach można
        swobodnie mieszać doplywem ciepłego powietrza.
    • Gość: Sven Re: jak korzystać z klimy IP: 217.153.10.* 21.06.02, 12:02
      Zaraz po kupnie auta z klima prawie sie nia zabilem. Dawalem na
      full i w twarz (ostatnia wies). W efekcie po tygodniu bylem juz
      ugotowany, bo doszly moje problemy z zatokami. Obecnie
      stosuje dwie techniki (klima manual):
      1. Ustawiam pokretlo w polowie niebieskiej kreski, nawiew
      kieruje pod dach i wiatrak na 2ke.
      2. Niknejm way.

W obu przypadkach zatoki mnie juz nie nekaja. Pozdr.
    • Gość: Marek Re: jak korzystać z klimy IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 21.06.02, 13:02
      Ja mialem 2 powazne zapalenia zatok zanim mi sie organizm do klimy
      przystosowal. Teraz juz mi sie nic nie dzieje wiec wlaczam automat na 22-23 C i
      pozwalam mu dmuchac lodowatym powietrzem w twarz. Nawet to lubie :)
    • Gość: 6877142 do czego doszedłem po 3 latach używania ręcznej IP: *.shell.nl 21.06.02, 16:00
      nie nastawiaj całego nawiewu na klatkę piersiową. Najlepiej trochę na szyby,
      trochę na nogi, trochę na klatkę. Można też w ogóle zamknąć nawiew w desce,
      niech całość leci na szyby/nogi; jak jedziesz sam, możesz zamknąć nawiew w
      desce po swojej stronie, a otworzyć po stronie pasażera;

dobrze jest nastawić kratki nawiewu w desce na górę, pod dach (chłodne
      powietrze jako cięższe i tak będzie opadać)

jakieś 5 minut przed spodziewanym przyjazdem na miejsce wyłącz klimę;

w dłuższej podróży unikaj włączania, wyłączania, włączania, wyłączania klimy
      itd; z drugiej strony, przy włączonej klimie nie ma co jechać bez przerwy
      dłużej niż 2-3 godziny. Potem trzeba stanąć i przewietrzyć się trochę (ale po 2-
      3 godzinach i tak trzeba stanąć, no nie?)

jeśli wchodzisz do rozgrzanego auta uchyl szyby, włącz klimę, daj nawiew na
      wprost, daj wiatraczek na ful, wyjdź z samochodu na 2-3 minuty, potem wróć do
      auta, przykręć szyby, zmniejsz wiatrak i przekieruj nawiew na szyby/nogi;

dużo pij i dawaj dużo pić dziecku (klima odwadnia i będziesz czuł drapanie w
      gardle);

jazda z klimą i uchylonymi szybami nie ma sensu;

włączaj klimę przynajmniej raz na tydzień, choćby na parę minut, nawet w zimie;

jeśli będziesz czuł przyjemny chłodek to znaczy że jest za zimno; musi być tak
      że nie czujesz nic, ani zimno ani gorąco;

pytaj pasażerów z tyłu jak im jest; z reguły z tyłu jest chłodniej niż z
      przodu, więc nastawiając według siebie schłodzisz zbytnio pasażerów, zwłaszcza
      dzieci, które nie potrafią na czas wyczuć że im zimno;

metoda klima + ogrzewanie jako recepta przeciw przeziębieniu moim zdaniem nie
      działa, lepiej manewrować nawiewami i wiatrakiem; natomiast metoda klima +
      ogrzewanie działa super w czasie deszczu, w ramach odparowania szyb
      • Gość: Staruch Re: do czego doszedłem po 3 latach używania ręcznej IP: *.fys.sdu.dk 21.06.02, 16:07
        Gość portalu: 6877142 napisał(a):

>
        > w dłuższej podróży unikaj włączania, wyłączania, włączania, wyłączania klimy
        > itd;

Dlaczego???
        • Gość: Michal Re: do czego doszedłem po 3 latach używania ręcznej IP: *.telia.com 21.06.02, 16:17
          Reguluj jak Niknejm mowil temperatura,poprostu wlaczasz na bardziej cieplo i
          temperature otrzymasz o stopien lub 5 wiecej.Lepoiej jest dla samego kompresora
          jak pracuje caly czas pod jednym obciazeniem.Pzdr.Michal
          • Gość: Staruch Re: do czego doszedłem po 3 latach używania ręcznej IP: *.fys.sdu.dk 21.06.02, 17:02
            tu jest chyba jakies nieporozumienie, bo choc mam klime manualna, to kompresor
            wcale nie pracuje bez przerwy - on sie wlacza i wylacza.
            temperature (w (mojej)manulanej) steruje sie nawiewem. Jezeli nawiew jest duzy,
            to odprowadzanie ciepla ("zimna") z parownika wieksze, co za tym idzie nie
            osiaga ona zbyt niskiej temperatury za szybko i kompresor chodzi dluzej (=
            pracuje z krotszymi przerwami). Jezeli chcemy miec cieplej, to wystarczy
            zmniejszyc nawiew. odprowadzanie ciepla ("zimna")zmniejszy sie, parownik
            szybciej osiagnie minim. temp. i kompresor bedzie sie czesciej wylaczal
            (wlaczal na krocej). tak wiec nie wiem, co to klima manualna. Moze moje to jest
            klima polmanualna. ja nie mam regulacji elektronicznej temp. (to bardzo latweo
            zrobic,a le mi sie nie chce),a le wcale ta klima nie chodzi caly czas.
            Rozumiem, ze manualna chodzi bez przerwy (klima tzn. kompresor).

Ja dlatego wlaczam i wylaczam reka, bo czasem, przy niewysokiej temperaturze w
            Pl chlodzenie przy najmniejszym nawiewie jest za duze...
            Dopiero raz jej uzylem non stop na 1-2 nawiewie (z 5 stopni) przy +36 i pelnym
            sloncu...
        • Gość: 7991532 klima on/off IP: *.shell.nl 21.06.02, 16:34
          ee, nie znam się na kompresorach więc nie miałem na myśli tego co pisał
          Niknejm. Bardziej niż o kompresor chodziło mi o własny organizm (na którym
          zresztą też znam się tylko z punktu widzenia użytkownika, nie fachowca).

No więc moje doświadczenia są takie, że z klimą on/off (powiedzmy, w cyklach
          dwudziestominutowych) mój organizm z lekka głupieje. Zaczynam się pocić, łzawią
          mi oczy, drapie w gardle.

Jak czuję że robi się może za chłodno (a pogoda jest niepewna i przypuszczam że
          znowu klima będzie potrzebna za jakiś czas) to albo zamykam nawiewy, albo
          zmniejszam wiatrak.
          • Gość: 8975531 Re: klima on/off IP: *.shell.nl 21.06.02, 16:45
            przepraszam Michał, już mi się zaczęło tak kojarzyć: sensowna uwaga = Niknejm
    • Gość: młody Hmmm... IP: *.pl 21.06.02, 16:28
      Tak sobie czytam posty niektórych ludzi i zastanawiam się czy pod nickami
      podpisują się dorośli mężczyźni czy ich synowie. Mam wrażenie że niektórzy
      robią wielkie oczy bo spotkali się z klimą pierwszy raz. Rozumiem że rzecz nowa
      trochę odstrasza i potrzeba czasu by się z nią oswoić. Jednak myślących ludzi
      nie zwalnia to od myślenia. Bo jak inaczej niż głupotą można nazwać zdziwienie
      po doznaniu szoku termicznego.

3majcie się
    • Gość: Gruby Dlaczego piszecie "klima" ? IP: *.proxy.aol.com 21.06.02, 17:54
      Przeciez to sie po polsku nazywa chyba klimatyzacja ?
      Czyzbym sie az tak mylil ?
      • Gość: Marek A dlaczego reklama w USA nazywa sie "ad"? IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 21.06.02, 17:55
        A dlaczego reklama w USA nazywa sie "ad"? Przeciez powinno
        byc "advertisement"... Tyle ze nikomu sie tyle trudnych literek nie chce pisac.
        • Gość: Gruby Re: A dlaczego reklama w USA nazywa sie IP: *.proxy.aol.com 21.06.02, 18:04
          Pewnie masz racje, ale
          po pierwsze - malo mnie interesuje co amerykanie robia ze swoim jezykiem;
          po drugie - cale dziesieciolecia mowilo sie w Polsce "klimatyzacja" i nagle
          stalo sie to zbyt trudne ?
          Pozdrowienia
      • Gość: frax Przeziębienia i klima IP: *.acn.pl / 10.135.128.* 21.06.02, 19:00
        Ja jeżdże samochodem z pół klimatronic'iem tzn. ustawia się temperature i
        oddzielnie gdzie ma lecieć powietrze(citroen xsara) i... właśnie jestem chory:/
        No coż ale winna jest tylko i wyłącznie moja głupota i ustawianie sobie 20C
        przy krótkich dystansach... Wiem że teraz nie ustawie już mniej niż 24c przy
        takiej pogodzie. Ale coż to pierwsze lato z klimą i może trzeba swoje
        odchorować ;)
        Życze dużo zdrowia użytkownikom klimy (szczególnie tym świeżo upieczonym) i oby
        całe nieprzyjemne przygody skończyły się na tym jednym przeziębieniu!
        Pozdrawiam
        • Gość: Rafal Re: Przeziębienia i klima IP: 199.166.186.* 21.06.02, 21:19
          natomiast w moim samochodzie nie ma klimatyzacji (AC)!

Z cala premedytacja nie kupuje smaochodu z tym urzadzeniem, wlasnie dlatego, aby miec przyjemnosc sie
          wygrzac w cieple, poczuc slonce w moim starym ciele i rozkoszowac sie upalem
          ....czlowieku otworz lekko okno, dolna wentylacje i juz masz chlodniej w srodku smaochodu...a jak zdrowo!!

a u mnie na wsi sa upaly, oj sa upaly !!!!!!
          • Gość: młody Re: Przeziębienia i klima IP: *.pl 21.06.02, 23:23
            Nom! Nie ma jak potrawka w sosie własnym. Mniam. Jeszcze zamykam okno żeby sie
            nie przeziębić jak wiatr mocno zawiewa przy większych prędkościach. I żeby
            spalanie nie wzrosło.

;-)
            • Gość: Michal Re: Przeziębienia i klima IP: *.telia.com 21.06.02, 23:30
              W japsach AC niema wplywu zauwazalnego na ilosc zuzytego paliwa,natomiast
              panzerwagen kazdy jeden to krzywa idzie do gory.
              • Gość: młody Re: Przeziębienia i klima IP: *.pl 21.06.02, 23:41
                Gość portalu: Michal napisał(a):

> W japsach AC niema wplywu zauwazalnego na ilosc zuzytego paliwa,natomiast
                > panzerwagen kazdy jeden to krzywa idzie do gory.

Chyba jest wyjątek wśród panzerwagenów który stanowią diesle?

pozdrawiam
                p.s. Mówiąc o zużyciu paliwa miałem na myśli zamknięte okna przy upale bez klimy.
                ;-)

• Gość: Rafal Re: Przeziębienia i klima IP: 199.166.186.* 21.06.02, 23:48
                  ...a dodaj do tego siedzaca w tyle samochodu tesiowa obzerajaca sie tlustymi ciastkami...ale domowy fetor........

dzieki wszystkim dobrym ludziom - tesiowa daleko......
    • Gość: toma Re: jak korzystać z klimy IP: 2.4.STABLE* / *.teleton.pl 22.06.02, 01:33
      Nie dawaj nadmuchu na klatkę piersiową, lecz na szybę lub lekko na nogi; staraj
      się nadmuch w czasie dłuższej jazdy dawać na poziom 1 (w razie potrzeby
      chwilami na 2), przed zakończeniem jazdy wcześniej wyłącz klimę, max. nadmuch
      tylko jak chcesz schłodzić pojazd na początku jazdy, potem zmniejszaj. Ja tak
      robię i nie choruję (a mam problemy z zatokami), a to wszystko robiłem w
      cliowce II (jak była jeszcze w stajni), a teraz w ojca golfie. Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka