Dodaj do ulubionych

Właścicieli dwóch

07.04.05, 15:59
Czy przyszły drugi właściciel musi byc przy kupnie auta czyli wpisany w
umowie ? Czy można podać drugiego właściciela ot tak sobie przy rejestracji ?

Obserwuj wątek
    • odin-2 Re: Właścicieli dwóch 07.04.05, 16:02
      alabamaboy napisał:

> Czy przyszły drugi właściciel musi byc przy kupnie auta czyli wpisany w
      > umowie ? Czy można podać drugiego właściciela ot tak sobie przy rejestracji ?

--------------------------------------------------------------------------------

... musi osobiscie podpisac umowe kupna,wzglednie jego prawny przedstawiciel z
      pelnomocnictwem,-kopie pelnomocnictwa zachowuje sprzedajacy .
    • swoboda_t Musi być wpisany na umowie kupna-sprzedaży 07.04.05, 16:02
      Tak przynajmniej poinformowano mnie kilka lat temu w katowickim Wydziale
      Komunikacji.
      • alabamaboy Re: Musi być wpisany na umowie kupna-sprzedaży 07.04.05, 16:08
        Ale czy dopisuje się jakis specjalny punkt do umowy jeżeli kupują dwie osoby
        czy po prostu dopisuje się drugą osobę w miejsu kupujący , a moze sa jakieś
        specjalne umowy ? ha i kiedy płaci się opłate skarbową od tej umowy czy cos
        takirgo ?

Dzięki
        Alabamaboy
        • swoboda_t Re: Musi być wpisany na umowie kupna-sprzedaży 07.04.05, 16:11
          Dopiszujesz po prostu drugą osobę jako kupujacego, obie się podpisują (a
          przynajmniej dwa podpisy powinny widnieć ;P ) i tyle. Opłaty skarbowej już od
          kilku lat nie ma, ale nadal kupujący płaci 2% wartości auta-robi się to przed
          przerejestrowaniem, musisz wypełnić druk PCC-1, czy jakoś tak i wpłącić należną
          kwotę. Druk i dowód wpłąty pokazujesz urzędnikowi, który będzie rejestrował
          Twoje auto.
          • alabamaboy Re: Musi być wpisany na umowie kupna-sprzedaży 07.04.05, 16:54
            Dzięki za info !
    • hondziarz Re: Właścicieli dwóch 07.04.05, 17:43
      po za normalnymi danymi i zastrzeżeniem, że pojazd jest wolny od wszelkich wad
      prawnych (zastaw, obciążenie długami, kwestie spadkowe) doradzałbym wpisanie
      przebiegu. Uchroni cie to przed późniejszym udowadnianiem, że to nie ty
      przestawiłeś licznik, ale go kupiłeś z przestawionym.
      • entry Re: Właścicieli dwóch 07.04.05, 19:44
        >doradzałbym wpisanie
        > przebiegu. Uchroni cie to przed późniejszym udowadnianiem, że to nie ty
        > przestawiłeś licznik, ale go kupiłeś z przestawionym.

każdy kij ma dwa końce i w konsekwencji może się to okazać niekorzystne
        posunięcie, kupując nigdy bym nie pozwolił wpisac przebiegu na umowie. I tak
        sprzedając nie jestem pierwszym właścicielem, a udowodnić to musi ten co wysuwa
        roszczenia (przynajmniej tak jest w polskim kodeksie cywilnym)

A wracając do założonego wątku, pamiętajmy, że rejestracja auta będzie w gminie
        współwłaściciela wpisanego w umowie jako pierwszego, czyli załóżmy, że ja
        mieszkam w Warszawie, a mój brat w Pipidówie, to jak chcę mało płacić za OC i
        AC to brata wpisuję jako pierwszego!
        • alabamaboy Re: Właścicieli dwóch 07.04.05, 22:19
          To akurat nie ma znaczenia.

Znam znajomych gdzie drugi właściciel mimo że w dowodzie i na umowie widnieje
          pierwszy to drugi płaci OC można i tak i tak
          • entry Re: Właścicieli dwóch 07.04.05, 23:55
            OC to nawet ja za Ciebie mogę zapłacić, kwestia, gdzie auto będzie rejestrowane
            bo od tego zależy składka.
            Wiesz lepiej, bo znasz kogoś, który zna kogoś co ma zanjomego, że słyszał..., a
            ja przed zakupem auta pytałem w Urzędzie Miejsckim i przytoczyłem odpowiedź
            jaką usłyszałem. Do dowodu rejestracyjnego PRZEPISUJĄ dane z umowy i to żywcem,
            więc nie mów że nie ma znaczenia, auto zostanie zarejestrowane w gminie, gdzie
            zameldowany jest "pierwszy" współwłaściel, a Ubezpieczalnia taryfikuje składkę
            analogicznie.
            • alabamaboy Re: Właścicieli dwóch 08.04.05, 01:02
              Nie znam kogoś przez kogoś tylko osobiście !

I dowód rejestracyjny jest na pierwszego właściciela (nie ma żadnych znizek)
              zgadza się jego dane są wpisane w dowód, ale OC placą ze znizkami drugiego
              właściciela więc jakos to jest możliwe ...
            • zielony_listek składka wg "droższego" współwłaściciela 08.04.05, 21:28
              Dwa lata temu ćwiczyłam wysokość składek przy dwu właścicielach i z tego co
              pamiętam, to wysokość ubezpieczenia (wg "rejonów" czy województw) płaciło się
              niekorzystnie dla właścicieli, czyli "droższą" (niezależnie gdzie był
              rejestrowany samochód brana była stawka wg współwłaściciela z "droższego"
              rejonu). Natomiast ze zniżkami za bezszkodowość jest plus dla klientów - brane
              są zniżki tego współwłaściciela, który ma je większe.
              Pozdrawiam
              zielony_listek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka