alabamaboy 07.04.05, 15:59 Czy przyszły drugi właściciel musi byc przy kupnie auta czyli wpisany w umowie ? Czy można podać drugiego właściciela ot tak sobie przy rejestracji ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
odin-2 Re: Właścicieli dwóch 07.04.05, 16:02 alabamaboy napisał: > Czy przyszły drugi właściciel musi byc przy kupnie auta czyli wpisany w > umowie ? Czy można podać drugiego właściciela ot tak sobie przy rejestracji ? -------------------------------------------------------------------------------- ... musi osobiscie podpisac umowe kupna,wzglednie jego prawny przedstawiciel z pelnomocnictwem,-kopie pelnomocnictwa zachowuje sprzedajacy . Link Zgłoś
swoboda_t Musi być wpisany na umowie kupna-sprzedaży 07.04.05, 16:02 Tak przynajmniej poinformowano mnie kilka lat temu w katowickim Wydziale Komunikacji. Link Zgłoś
alabamaboy Re: Musi być wpisany na umowie kupna-sprzedaży 07.04.05, 16:08 Ale czy dopisuje się jakis specjalny punkt do umowy jeżeli kupują dwie osoby czy po prostu dopisuje się drugą osobę w miejsu kupujący , a moze sa jakieś specjalne umowy ? ha i kiedy płaci się opłate skarbową od tej umowy czy cos takirgo ? Dzięki Alabamaboy Link Zgłoś
swoboda_t Re: Musi być wpisany na umowie kupna-sprzedaży 07.04.05, 16:11 Dopiszujesz po prostu drugą osobę jako kupujacego, obie się podpisują (a przynajmniej dwa podpisy powinny widnieć ;P ) i tyle. Opłaty skarbowej już od kilku lat nie ma, ale nadal kupujący płaci 2% wartości auta-robi się to przed przerejestrowaniem, musisz wypełnić druk PCC-1, czy jakoś tak i wpłącić należną kwotę. Druk i dowód wpłąty pokazujesz urzędnikowi, który będzie rejestrował Twoje auto. Link Zgłoś
alabamaboy Re: Musi być wpisany na umowie kupna-sprzedaży 07.04.05, 16:54 Dzięki za info ! Link Zgłoś
hondziarz Re: Właścicieli dwóch 07.04.05, 17:43 po za normalnymi danymi i zastrzeżeniem, że pojazd jest wolny od wszelkich wad prawnych (zastaw, obciążenie długami, kwestie spadkowe) doradzałbym wpisanie przebiegu. Uchroni cie to przed późniejszym udowadnianiem, że to nie ty przestawiłeś licznik, ale go kupiłeś z przestawionym. Link Zgłoś
entry Re: Właścicieli dwóch 07.04.05, 19:44 >doradzałbym wpisanie > przebiegu. Uchroni cie to przed późniejszym udowadnianiem, że to nie ty > przestawiłeś licznik, ale go kupiłeś z przestawionym. każdy kij ma dwa końce i w konsekwencji może się to okazać niekorzystne posunięcie, kupując nigdy bym nie pozwolił wpisac przebiegu na umowie. I tak sprzedając nie jestem pierwszym właścicielem, a udowodnić to musi ten co wysuwa roszczenia (przynajmniej tak jest w polskim kodeksie cywilnym) A wracając do założonego wątku, pamiętajmy, że rejestracja auta będzie w gminie współwłaściciela wpisanego w umowie jako pierwszego, czyli załóżmy, że ja mieszkam w Warszawie, a mój brat w Pipidówie, to jak chcę mało płacić za OC i AC to brata wpisuję jako pierwszego! Link Zgłoś
alabamaboy Re: Właścicieli dwóch 07.04.05, 22:19 To akurat nie ma znaczenia. Znam znajomych gdzie drugi właściciel mimo że w dowodzie i na umowie widnieje pierwszy to drugi płaci OC można i tak i tak Link Zgłoś
entry Re: Właścicieli dwóch 07.04.05, 23:55 OC to nawet ja za Ciebie mogę zapłacić, kwestia, gdzie auto będzie rejestrowane bo od tego zależy składka. Wiesz lepiej, bo znasz kogoś, który zna kogoś co ma zanjomego, że słyszał..., a ja przed zakupem auta pytałem w Urzędzie Miejsckim i przytoczyłem odpowiedź jaką usłyszałem. Do dowodu rejestracyjnego PRZEPISUJĄ dane z umowy i to żywcem, więc nie mów że nie ma znaczenia, auto zostanie zarejestrowane w gminie, gdzie zameldowany jest "pierwszy" współwłaściel, a Ubezpieczalnia taryfikuje składkę analogicznie. Link Zgłoś
alabamaboy Re: Właścicieli dwóch 08.04.05, 01:02 Nie znam kogoś przez kogoś tylko osobiście ! I dowód rejestracyjny jest na pierwszego właściciela (nie ma żadnych znizek) zgadza się jego dane są wpisane w dowód, ale OC placą ze znizkami drugiego właściciela więc jakos to jest możliwe ... Link Zgłoś
zielony_listek składka wg "droższego" współwłaściciela 08.04.05, 21:28 Dwa lata temu ćwiczyłam wysokość składek przy dwu właścicielach i z tego co pamiętam, to wysokość ubezpieczenia (wg "rejonów" czy województw) płaciło się niekorzystnie dla właścicieli, czyli "droższą" (niezależnie gdzie był rejestrowany samochód brana była stawka wg współwłaściciela z "droższego" rejonu). Natomiast ze zniżkami za bezszkodowość jest plus dla klientów - brane są zniżki tego współwłaściciela, który ma je większe. Pozdrawiam zielony_listek Link Zgłoś