Dodaj do ulubionych

Chodnik !?!?!?!?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 00:11
Czesc
Mam taka prozbe/pytanie. Szukam i nie moge znalezc definincji chodnika. Chodzi
dokladnie o ten chodnik po ktorym poruszaja sie piesi przy drodze.
Potrzebuje konkretnej definicji. Jest to spowodowane tym iz wlasnie dostalem
200zl manadatu za postoj na czyms co przypominalo chodnik. Ale przeciez musi
gdzies byc okreslone konkretnie jak wyglada i jakie musi spelniac normy chodnik
(minimalna szerokosc, czy cos takiego). Wiem ze jest gdzies okreslone jak
waskie maja byc schody w miejscach publicznych, wiec chodnik pewnie tez jest.
Najlepiej jakbyscie podali jakas stronke, lub dziennik ustaw lub jakis
rozporzadzen.
No to tyle, jak cos macie to slijcie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafal Re: Chodnik !?!?!?!? IP: 199.166.186.* 22.06.02, 00:23
      odpowiadam na serio - tylko czesciowo na twoje pytanie.
      Mialem podobna historie u siebe, wygralem.

Odpowiem - postaram sie odpowiedziec rzeczowo.
      1/ na calym swiecie jest okreslenie granicy prawnej drogi, czyli inaczej granica w/g zatwierdzonego planu
      geodezyjnego. Tam bedzie podana szerokosc prawna drogi.

2/ sprawdz w planach miasta czy CHODNIK na ktorym stal twoj samochod znajdowal sie w granicach
      drogi zatwierdzonej legalnie drogi, czy tez chodnik juz byl po za granica drogi, czyli chodnik znajdowal sie
      na prywatnej wlasnosci.

Bazujac na tym, mozesz wlasnie wygrac swoj mandat.

Mnie sie to przydazylo, wiedzialem, ze ulica ma tylko taka a taka szerokosc,
      n tomiasta pobocze bylo prywatna wlasnoscia.
      Wlepiono mi manadat.
      Przedstawilem zdjecie, plan prawnie zatwierdzony oraz wyjasnienie z manadatu bylo tak jasne,
      ze bez slowa otrzymalem krotkie slowo ; PRZEPRASZMAY !.

ZYCZE POWODZENIA.
      • Gość: polokokt Re: Chodnik !?!?!?!? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 00:27
        Witam imiennika
        Rozumie ze tej mapy mam szukac w wydziale geodezji odpowiedzialnego za dany
        teren?? Czy gdzies indziej, a moze wiesz gdzie w wawie to znalezc??
        • Gość: Rafal Re: Chodnik !?!?!?!? IP: 199.166.186.* 22.06.02, 00:36
          przepraszam Cie drogi imienniku, ale niemam pojecia jak te sprawy geodezyjne wygladaja w kraju.

Ostatni raz pracowalem w geodezji w Polsce w 1970 roku...tak masz racje,
          wtedy chodzilo sie do dzielnicowego wydzialy geodezyjnego - byla straszna biurokracja.
          W.g miedzynarodowego prawa -
          wszelkie plany ziemskie powinny byc dostepne kazdemu obywatelowi (swego kraju) do wgladu bez oplat.
          Natomiast za kopiowanie (np. blue print czy tez xerox) juz instytucje maja prawo pobierac oplaty....

Rowniez zorientuj sie z planow miejskich-zagospodarowanie przestrzenne jak prawnie zostal zatwierdzony
          chodnik. Powinny byc dokumenty do proponowanej budowy lub doikumenty po zbudowaniu.

Przepraszam Cie za moj jezyk, ale nie znam dobrze jezyka prawnego w tej dziedzinie jaki jest obencie w kraju...za
          dlugo juz jestem po za krajem....
          • Gość: polokokt Re: Chodnik !?!?!?!? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 00:39
            OK, ale to i tak juz dosc powazny punkt zaczepienia :)
            Dzieki
      • Gość: polokokt Re: Chodnik !?!?!?!? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 00:32
        Jeszcze raz to przeczytalem i co do tego mozliwego wlasciciela wlasciciela
        chodnika to moze byc ciezko bo to jest droga (wislostrada w wawie) za ktora
        jest chodnik (oddalony jakies metr od drogi nastepnie sciezka rowerowa, a
        nastepnie zejscie do wisly. Przypuszczam ze wlascicielem calosci jest gmina
        warszawa centrum. Ale poszukam. Cala nadzieja w tym ze chodnik na planach nie
        jest czescia drogi.
        • Gość: Rafal Re: Chodnik !?!?!?!? IP: 199.166.186.* 22.06.02, 00:39
          porozmawiaj z kims z gminy, nie mowiac dokladnie w jakiej sprawie zaciagasz jezyka.
          Popros o wytlumaczenie do jakiego celu ma sluzyc chodnik w tym miejscu-gdzie dostales mandat.

Zawsze jest dobrze uslyszec glos osoby z "urzedowego stanowiska" gdybys chcial dalej wlaczyc....
          Naprawde, zycze pwodzenia... gra warta walki-chodzi o wlasna satysfakcje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka