Dodaj do ulubionych

Getz, Logan...?

19.04.05, 12:22
Mam zamiar kupić auto ale w pewnej granicy cenowej. Oglądałam już kilka i jak
na moje wymagania to zastanawiam się na chwilę obecną nad dwoma: Getz i Logan.
Zależy mi na tym aby auto dobrze się sprawowało, miało dużo miejsca w środku
(z tyłu musi się zmieścić osoba wysoka) i możliwość przewiezienia czegoś
większego niż walizka, do tego wszystkiego chcę aby było nowe. Nie zależy mi
na jakimś szpanie i proste wnętrze nie przeszkadza mi. Trzymając się jednak
ograniczenia finansowego Getz będzie musiał być z silnikiem 1.1 natomiast
Logan 1.4.
Pewnie zaraz usłyszę tu głosy krytyczne co do Logana bo ma w nazwie Dacia, ale
proszę nie oceniajcie tego auta po nazwie. Byłam w salonie, oglądałm i muszę
przyznać że to nie ma chyba nic wspólnego z Dacią, zresztą w Rumunii jest
tylko składany (blacha np. przywożona jest z Francji).
Zastanawiam się też jak to będzie z tymi autami na dłuższą metę, chodzi mi na
przykład o ceny części i ewentualnych napraw - który tańszy.
Ogladałam jeszcze Pandę - za mało miejsca w środku; i Thalię - tu aby usiąść z
tyłu przydałby się otwór w dachu na głowę a kolana wlazły mi w przednie siedzenie.
Bardzo proszę o konkretne rady a może jest jeszcze coś innego w tej cenie
(30.000).
Obserwuj wątek
    • przeszow Re: Getz, Logan...? 19.04.05, 18:15
      Od tygodnia jeżdżę Getzem. Wg mnie super autko, testowałem Corsę, Fiestę oraz
      Getza i własnie on wygrał zdecydowanie. Co prawda z silnikiem 1.3 ale wydaje mi
      się że dla spokojnego użytkownika 1.1 wystarczy w zupełności. Logana tylko
      oglądałem, ale wcale nie ciągnęło mnie do niego, siakaś taka konstrukcja
      przestrzała, kanciasta i te ohydne plastiki. Na pewno Logan jest bardziej
      popularny od Getza (reklama)i ciut większy, ale jeżeli chcesz być bardziej
      oryginalna to wybierz własnie Hyundaia. U mnie w pracy nawet hondziarze i
      toyotowcy oglądają z uznaniem;)
    • ron76 Re: Getz, Logan...? 19.04.05, 19:54
      ja wybieram Logana:
      1/tanszy
      2/wiekszy
      3/wiekszy silnik
      4/mnostwo zamiennikow z renault
    • kolowr co ma piernik do wiatraka????? 19.04.05, 20:24
      jak można getza porównać z loganem jako cel wyboru do spełnienia pewnych warunków?
      jak by się nie miało ządnych oczekiwań wobec auta, to owszem można porównywać
      różne klasy.

to tak jakby mieć watpliwość - co kupić? opla astrę II hatchback ( w dodatku 3d)
      czy może hondę accord kombi.

getz i logan to są dwa kompletnie rózne auta, skierowane do róznych odbiorców z
      rózymi potrzebami. jedyne podobieństwo (poza 4 kołami) to dość zbliżone ceny.
    • petasz Nie wiem czy Rumuni potrafia zrobic samochod... 19.04.05, 22:17
      Coz, jak dodasz do kwoty 30 tys. jeszcze 3 kawalki to juz masz o wiele wiekszy
      wybor. Nie wiem czemu interesuje Cie tylko Logan lub Getz. Nie jestem
      samochodowym rasista ;-) tzn. nie mam klapek na oczach z napisem - niemieckie
      najlepsze a reszta syf - ale hmmm, mialbym pewne obawy co do Logana. Widzialem
      go tylko w salonie Renault i z zewnatrz wyglada OK (tzn. po prostu jak zwykle
      wozidło), gorzej jest wewnatrz, gdzie juz widac ze tandeta... Ale to jeszcze
      tez by uszlo... gorzej jest z czym innym - ponoc zaden znawca motoryzacji (za
      jakiego bron boze nie smiem uchodzic) ZA ZADNE SKARBY NIE KUPI SAMOCHODU KTORY
      NIE JEST NA RYNKU PRZYNAJMNIEJ OD DWOCH LAT, a dlaczego? A dlatego, zeby nie
      byc mimowolnym testerem, na ktorym beda wychodzic wady produkcyjne... Poza tym
      taka jeszcze ciekawostka - kupilem w sierpniu eleganckie polbuty w Galerii
      Centrum... troche moj niepokoj wywolal kraj produkcji - Rumunia, ale
      pomyslalem, ze przeciez to nic trudnego zrobic buty... no i sie przeliczylem -
      doslownie sie rozpadaja, a nie wiem co zrobilem z paragonem (gdzies go
      schowalem - tylko gdzie ? haha), i tu rodzi sie pytanie: jesli ktos nie potrafi
      zrobic butow, to czy potrafi zrobic w miare nieawaryjny samochod? obawiam sie
      ze jeszcze nie.... lepiej wez cos sprawdzonego, inaczej bedziesz czesto goscic
      w serwisie. A jesli zalezy Ci tylko na wielkosci - to moze za 5000 Polonez? tez
      jest duzy, tez na drodze nikt nie bedzie Cie szanowal i tez na pewno sie bedzie
      psul. Tak czy owak to Twoje pieniadze i Twoj wybor - wydaj je dobrze :-)
      Pozdrawiam z Gdanska, Pawel.
      • chris62 Re: Nie wiem czy Rumuni potrafia zrobic samochod. 20.04.05, 10:27
        petasz napisał:
        > taka jeszcze ciekawostka - kupilem w sierpniu eleganckie polbuty w Galerii
        > Centrum... troche moj niepokoj wywolal kraj produkcji - Rumunia, ale
        > pomyslalem, ze przeciez to nic trudnego zrobic buty... no i sie przeliczylem -

Tak jak moja znajoma ale ona kupiła buty polskiej znanej firmy za duże pieniądze
        i co : podeszwa się złamała.
    • andzia_s Re: Getz, Logan...? 20.04.05, 10:20
      Ja mam do sprzedania Hyundai Getz 1.3 na gwarancji z instalacją gazową rownież
      na gwarancji, rocznik 2003. za 28.500 zł
      • m.szulc Re: Getz, Logan...? 20.04.05, 11:23
        podaj przebieg i wyposażenie , jestem zainteresowany
        • andzia_s Re: Getz, Logan...? 20.04.05, 11:30
          Witam.
          www.trader.pl/details,131,111359429032920051406294.asp
          Ewentualne pytania mozesz kierowac na moj numer gg: 412153.

Pozdrawiam
        • andzia_s Re: Getz, Logan...? 20.04.05, 11:50
          Samochod mozesz obejrzec w Warszawie . Zapraszam
    • 6nine9 Re: Getz, Logan...? 20.04.05, 10:33
      Zgadzam sie z sz. przedmówcą że to różne samochody, jesli jezdzisz sama to
      mniejszy, jesli z rodzina to wiekszy.
      Serwis Dacii jest na pewno tanszy, bo w czasie gwarancji przeglady maja
      wyjatkowo tanie (www.dacia.pl), a wiekszosc czesci posiada zamienniki - nie
      trzeba kupowac oryginalow.
      • dapop Re: Getz, Logan...? 20.04.05, 14:41
        Dzięki za wszystkie rady. Rozglądam sie jeszcze trochę w innych markach i muszę
        przyznać, ze znajduję trochę promocji. Teraz (z promocjami) biorę jeszcze pod
        uwagę Citroena C3 i Fabię, tylko muszę sprawdzić czy moja rodzinka się w nich
        zmieści, dośc sporo mierzymy. Mam cztery podstwowe warunki, musi byc w miarę
        obszerny w środku, cena 30-35 tys., 4-5 drzwiowy i nowy. Szukam dalej a jak
        macie jeszcze jakiś pomysł to chętnie poczytam :-)
        Pozdrawiam zmotoryzowanych i nie tylko
        • kolowr Re: Getz, Logan...? 20.04.05, 20:21
          no to niestety tylko w loganie będzie wam na pewno wygodnie, w nim jest więcej
          miejsca niż w golfie IV. no i sporo miejsca na bagaz :)
          proponuję wersję 1.4 laureate za 34500. aczkolwiek, jesli to ma być środek
          transportu - to w porzo, bo powyżej 100 robi się głośno bardzo i nie polecam do
          większych prędkości.
          inne autka w tej cenie - to już będzie ciasno, chyba, ze jakieś małe kombi, ale
          w tej cenie to chyba już nie ma i tak wyboru.

mimo wszystko proponuję się za lanosem rozejrzeć - nie jest to zły samochód,
          wręcz przeciwnie. i w miarę pojemny.
          takze ewnetualnie fiat albea, całkiem przyzwoity silink 1.2 80 km, duży
          bagaznik. akurat za 35000 się w promocji kupi rocznik 2005.
        • frodo2003 Re: Getz, Logan, Chevrolet Aveo......... 21.04.05, 05:32
          ... Chevrolet AVEO... Mam od trzech mieięcy i jestem z niego bardzo zadowolony.
          Dobra jakość, wygodny, wysokie wnętrze bardzo cicho i..... Trzy lata pełnej
          gwarancji. Na modele z roku produkcji upudt nawet do 6000 tys. Naprawdę warto.
          • dapop Re: Getz, Logan, Chevrolet Aveo......... 21.04.05, 09:28
            Chevrolet AVEO, no muszę sobie to obejrzeć :-)
            Wczoraj przymierzałam sie do Citroena C3 i powiem, że gabarytowo jest OK,
            ciekawa jestem jak sie sprawuje?
            Pozdrawiam
            • i-studio1 Re: C3! Getz, Logan, Chevrolet Aveo......... 21.04.05, 10:44
              W sprawie C3 poszukaj czegoś na www.citroen.autko.pl albo na www.francuskie.pl . Jest bardzo dużo informacji. Samochód dopracowany, niedrogi, bardzo przyjemny wizualnie i bezproblemowy. Ja polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka