IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 21:22
Proszę o informację, czy ewentualnie opinie (najlepiej użytkowników) nt
samochodów SAAB900. W Polsce samochody marki SAAB uchodzą za dynamiczne,
bezawaryjne i osobliwe, ale spotkałem się z opinią gościa (Szweda), który
kilkoma już jeździł(niestety nie potrafię określić jakimi) i nie poleca...Może
na zasadzie : cudze chwalicie, swego nie znacie, a może po prostu w Szwecji
bardziej poważane jest np Volvo. W każdym bądź razie proszę o opinie, za które
z góry dziękuję...
Obserwuj wątek
    • Gość: pawel Re: SAAB900 IP: *.sympatico.ca 05.07.02, 07:07
      czesc Mike!
      Akurat tak sie sklada ze mam i saab-a (wprawdzie 9-3, a nie 900) i volvo 740.
      Od razu ci moge powiedziec ze nawet nie ma porownania. Oczywiscie jest to
      porownywanie jablek z pomaranczami ale na moim 14 letnim volvo z 318000 km nie
      ma sladu rdzy, nawe na podwoziu. Natomiast saab rocznik 2001 juz ma zardzewiale
      np. amortyzatory. Starsze Volvo sa bardzo wdzieczne do naprawy duzo miejsca,
      logiczna konstrukcja, bardzo dobre materialy. Nigdy nie mialem problemu z
      odkreceniem zadnej sruby (nawet pod samochodem). W saabie natomiast juz
      zdazylem urwac srube do spuszczania oleju. Wprawdzie byla to wina mechanikow u
      dealera bo ja zbyt mocno dokrecili ale w volvo nawet jest to nie do pomyslenia
      bo sruba jes rozmiaru 23 a nie 12 jak w saabie. Na razie nie mialem zadnych
      usterek powaznych ktore wymagalyby naprawy w warsztacie (w volvo zreszta tez
      nie oprocz pompy wody i paska rozrzadu co bylo bardzo proste) ale juz powoli
      zaczynaja sypac sie drobiazgi-odpadla szczoteczka maskujaca szczeline wokol
      dzwigni hamulca,kawalek plastiku pod tylnym prawym oknem, dzwigienka do zmiany
      kierunku nawiewu powietrza na tylne siedzenia. Az boje sie pomyslec co bedzie
      jak zaczna sie problemy pod maska, tam nawet nie widac alternatora czy
      rozrusznika nie mowiac juz nawet o dostepie do nich.
      Dla mnie wybor jest prosty, jesli chcesz dynamike (2.0 turbo-185 KM) i dobre
      trzymanie sie drogi to tyko saab-naprawde duza przyjemnosc z jazdy. Jesli
      chcesz jedzic dlugo i bezawaryjnie ale bez wiekszych szalenstw(choc musze
      przyznac ze nowsze volvo sa duzo lepsze od mojego pod wzgledem osiagow) to
      tylko Volvo. A najlepiej i ten i tamten. Jesli masz jakies konkretne pytania-
      pisz. Pawel z Toronto.
    • Gość: grogreg Re: SAAB900 IP: 212.160.165.* 05.07.02, 08:12
      Co by nie mowic to jeden z najpiekniejszych samochodow w historii.
      • Gość: Michal Re: SAAB900 IP: *.telia.com 05.07.02, 11:20
        Do Pawla mala dygresja sruba do spuszczania oleju ma wymiar do klucza 1 cal
        czyli 25 z haczkiem.We wszystkich duzych Volvach jest tak pomyslane w europie.
        Do Groggrega niektorzy tak mowia, wkazdym razie jest niecodzienny.Te pierwsze
        to sie trafiaja totalnie bez rdzy ale to musi byc rocznik 69 i wtedy nazywal
        sie Saab 99 byl montowany z motorem angielskim Trumpha.Tak ludzie przeklinali
        ten motor,ze wroku 74 wprowadzono motor 2l szwedzki podobny do angielskiego tez
        lekko pocghylony.I w roku 81 wszedl do produkcji motor H.Rownolegle w 82
        pojawil sie 16 zaworowy DOHCA.Jest duzy komfort podrozowania Saabem,ale to
        kosztuje dosc droga eksploatacja.Pzdr.Michal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka