Dodaj do ulubionych

LPG w Europie

24.05.05, 15:28
Zamierzam zrobić objazdówke po Europie we wrześniu.Cel- Pougalia.Ale po
drodze chcemy zwiedzić północne Włochy,Lazurowe Wybrzeze,Costa del Sol i
Hiszpanie.Powrot chyba przez Szwajcarie,Francje i Niemcy.Jak wyglada sprawa
siecie LPG w tych krajach?
Obserwuj wątek
    • hondziarz Re: LPG w Europie 24.05.05, 19:40
      niewygląda. LPG jest normalnie dostępne tylko u makaronów.
      • andre_234 Re: LPG w Europie 24.05.05, 20:22
        Gaz służy do gotowania, nie do silników ???
        Trochę to kuriozalna teoria.
        Ale twoja własna i widzę że jesteś do niej baaardzo przywiązany.
        U mnie do gotowanie jest nie tylko gaz ale i prąd a samochody też na nim będą
        jeździć
        Gaz jako paliwo do samochodów ma tak długą historię jak sama motoryzacja.
        A ja czekam aż potanieją instalacje na gaz ziemny.
        Będzie super. nie trzeba będzie jeździć do stacji tylko we własnym garażu z
        kompresorka przez noc zatankuję ja i kilku sąsiadów
        i będzie się jeździć za 8 zł a nie za 38 zł/km
        pzdr
        .
        • hondziarz Re: LPG w Europie 25.05.05, 10:37
          z tym gazem ziemnym to będzie fajnie. Ciekawe ile chałup i garaży w powietrze
          wyleci przez domorosłych specjalistów od instalacji?
          • aston_db9 Re: LPG w Europie 25.05.05, 10:40
            Ty sie nie martw bo Twoja pewnie nie wyleci .... chyba, ze sasiad ...
          • andre_234 Re: LPG w Europie 26.05.05, 09:55
            Dlaczego domorosłych instalacji ?!
            W handlu sa juz kompresory do sprężania gazu ziemnego.
            Są opracowane zasady tankowania gazem w domu i wszystko jest ok.
            Gaz ziemny jest bezpieczniejszy niż LPG czy benzyna bo jest lżejszy od powietrza
            i nie gromadzi się przy podłodze czy w kanale.
            pzdr
      • staruch5 Re: LPG w Europie 24.05.05, 20:45
        we Francji tez normalnie.
    • swoboda_t Re: LPG w Europie 24.05.05, 22:17
      Włochy-powszechne. Francja-łatwo dostępne. Hiszpania-trudniej, ale znają. Z
      pewnością w necie można znaleźć spis stacji. Niemcy-ostatnio byłem, znalezienie
      stacji z autogazem nie jest trudne, kosztuje ok. 55 centów-polecam tą stronę
      www.gas-tankstellen.de/index.php W Szwajcarii gaz chyba w oóle nie jest
      dostępny, w każdym razie będzie problem. Hondziarza nie słuchaj, bo się nie
      zna, za to bardzo chce wywrzeć wrażenie że jest inaczej.
      • kierowiec1 Re: LPG w Europie 24.05.05, 22:26
        Niemcy-ostatnio byłem, znalezienie
        >
        > stacji z autogazem nie jest trudne, kosztuje ok. 55 centów-polecam tą stronę
        > www.gas-tankstellen.de/index.php
        > Hondziarza nie słuchaj, bo się nie
        > zna, za to bardzo chce wywrzeć wrażenie że jest inaczej.

To samo chcialem napisac, ale mnie ubiegles. Hondziarz to godny nastepca
        dr.uidow i szymichzalogowanych.

Jeszcze jedna wyszukiwarka stacji w Niemczech:
        www.autogastanken.de/index.php?session=c64b1c7ec119ce7d07051e91d0fdc4a2&entryid=20&ih=607
        Pozdr.

K.
        • jorn Re: LPG w Europie 25.05.05, 15:01
          Doświadczenia z jazd po ww. obrzarze w 2003r.:
          1. D - stacji jest mało, ale coraz więcej. Stacje są na ogół dobrze ukryte i
          nie ma co liczyć na znalezienie przypadkiem, trzeba mieć adres, który mozna
          znaleźć np. tu:
          www.autogastanken.de/index.php?session=imhbr8a8r1keq3ce5ooa8o21g7&entryid=23

Końcówki inne, niż u nas, stacje zwykle mają przejściówki, czasem żądają kaucji
          w wys. 20-50 EUR
          2. F - większość stacji przy autostradach, drogach krajowych i centrach
          handlowych oferuje również LPG (po francusku GPL), w miastach praktycznie
          niedostepny. Końcówki pasują do instalacji typu włoskiego montowanych w PL.
          Obowiązuje samoobsługa.
          3. Pozostałe kraje - nie wiem na pewno, ale podobno w I nie ma problemów, a w E
          obowiązuje zakaz tankowania LPG do samochpdów osobowych (na gazie jeżdżą tylko
          autobusy).

Pozdrawiam
          • jorn Re: LPG w Europie - inne kierunki 25.05.05, 15:29
            Może przy okazji podam info o innych kierunkach:
            SK - końcówki takie same jak w PL, jadąc od strony Brna w kierunku Budapesztu
            mijamy co najmniej 2 stacje w Bratysławie. Tankuje pracownik stacji.
            H - LPG dostępny na wielu stacjach benzynowych, końcówki jak w PL, nie ma
            samoobsługi, trzeba uważać na paragony (lubią dodać do rachunku jakieś
            drobiazgi, których nie kupiłeś).
            SRC - jadąc z H do BG mijamy 2 stacje w Belgradzie, 1 stację +- w połowie
            autostrady Belgrad - Nisz, 1 stacja w pobliżu granicy z BG. Końcówki jak w PL,
            brak samoobsługi, płatność gotówką.
            BG - LPG dostępny na wielu stacjach benzynowych. Końcówki jak w PL, brak
            samoobsługi, płaność zwykle tylko gotówką, czasami przyjmują karty (na stacjach
            zachodnich i tureckich koncernów).
            TR - LPG dostępny na zdecydowanej większości stacji benzynowych, bywają też
            stacje sprzedające tylko LPG. Uwaga - we wrześniu 2004 na autostradzie od
            granicy BG do Stambułu wszystkie stacje były zamknięte i wyglądały na
            opuszczone od dłuższego czasu. Koncówki jak w PL, brak samoobsługi, zwykle
            przyjmują Visę i MasterCard. Ceny dość wysokie (IX 2004: równowartość 2-2,5
            zł). Uwaga! W Anatolii jest sporo terenów słabo zaludnionych, gdzie odległości
            między miejscowościami są dość duże, a stacji benz. na nich nie ma, bo
            zgrupowane są w miastach - trzeba pilnować, żeby nie zostać na pustkowiu bez
            paliwa.
            B - stacje benz. przy autostradach sprzedają LPG; końcówki inne, mają
            przejściówki; samoobsługa; częste awarie dystrybutorów uniemożliwiające
            tankowanie; tanio (VIII 2002: 0,32 - 0,34 EUR).

Pozdrawiam
        • emes-nju Re: LPG w Europie 25.05.05, 15:15
          kierowiec1 napisał:

> Hondziarz to godny nastepca dr.uidow i szymichzalogowanych.

Nie! On po prostu, zupelnie tak jak ja, szalenie zazdrosci parrowi przecudnej urody wyprawy :-)
          • pudlisko Re: LPG w Europie 27.05.05, 00:12
            To i ja dopiszę coś od siebie.
            Miałem duży problem żeby znaleść stację z gazem w Słowenii, ale udało się,
            tankowałem raz w Mariborze i raz obok Istry.
            W Chorwacji jest troszkę lepiej, ale tylko troszkę.
            Moja rada jest taka, jeżeli zamierzasz tankować w tych państwach, to zdobądź
            listę stacji przed wyjazdem.
            Nie szukaj napisów LPG, czy GPL tylko "PLIN"
    • marcinc3 dane 27.05.05, 22:17
      latam minimum raz w miesiacu do monaco przez niemcy i francje czasem przez
      niemcy i wlochy holandia ok 44 centow niemcy ok 64 francja 65 wlochy 62? ale
      niemcy bzadko trafiam jak ktos zna to p4rosze o podanie zepeenow przy
      autostradach sluze rownierz pomoca marcinnawak@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka