Dodaj do ulubionych

łańcuchy przy tir - ach

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 17.07.02, 12:29
Chciałbym się dowiedzieć czy plastikowe łańcuch przed przednimi kołami tir -
a mają na celu określenie podniesienie się przodu pojazdu po załadowaniu czy
może inne strategiczne znaczenie.

pozdrawiam
Jakub
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: łańcuchy przy tir - ach IP: 143.26.83.* 17.07.02, 13:46
      Gość portalu: Jakub napisał(a):

> Chciałbym się dowiedzieć czy plastikowe łańcuch przed przednimi kołami tir -
      > a mają na celu określenie podniesienie się przodu pojazdu po załadowaniu czy
      > może inne strategiczne znaczenie.

A jesteś pewien, że plastikowe? Bo np. cysterny (i inne auta z 'wybuchowym'
      ładunkiem) mają metalowe łańcuchy w celu odprowadzania ładunków elektrycznych
      do ziemi.

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: TRUSKAVA Re: łańcuchy przy tir - ach IP: 195.94.197.* 17.07.02, 15:13
        Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> A jesteś pewien, że plastikowe? Bo np. cysterny (i inne auta z 'wybuchowym'
        > ładunkiem) mają metalowe łańcuchy w celu odprowadzania ładunków elektrycznych
        > do ziemi.
        >
        > Pozdrawiam,
        > Niknejm

Ja też widziałem takie łańcychy (plastikowe).
        Fakt, cyterny itp. mają łańcuchy metalowe i rzeczywiście pełnią one rolę
        antystatyczną. Ale one zwisają z naczepy/przyczepy.
        Myślę, że Jakubowi chodziło o inne łańcuchy - te dyndają sobie przed przednimi
        kołami ciągnika siodłowego (tak jakby zwisały sobie ze zderzaka)i nie dotykają
        jezdni. Rzeczywiście są plastikowe, najczęściej białe lub biało-czerwone. Nie
        mam bladego pojęcia po co one tam są, mnie też to zawsze ciekawiło. Dla mnie to
        raczej jakaś Cepelia.

Pozdr@wiam

TRUSKAVA
      • Gość: lkw Re: łańcuchy przy tir - ach IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 17.07.02, 15:15
        to ci dopiero teoria... cystery mają metalowe, powiadasz...

trochę się bujałem po świecie różnym furami (dużymi też) i pierwsze słyszę.
        łańcuchy zakłada się dla (bardzo wątpliwej) ozdoby.
        • Gość: Niknejm Re: łańcuchy przy tir - ach IP: 143.26.83.* 17.07.02, 16:10
          Gość portalu: lkw napisał(a):

> to ci dopiero teoria... cystery mają metalowe, powiadasz...
          > trochę się bujałem po świecie różnym furami (dużymi też) i pierwsze słyszę.
          > łańcuchy zakłada się dla (bardzo wątpliwej) ozdoby.

Ja widziałem nieraz. Nie wiem, czy jest taki wymóg prawny, ale widuje się,
          owszem.

Pozdrawiam,
          Niknejm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka