j_jola 11.06.05, 15:27 Jaki radzicie wybrac silnik , czy pomiedzy jednym a drugim bedzie jakaś róznica Link Zgłoś Obserwuj wątek
heniumaczuga Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 11.06.05, 16:02 Bosszzz, to ktoś jeszcze chce kupować takie auta? j_jola zastanów się! pzdr Link Zgłoś
dr.rocco Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 11.06.05, 16:45 A dres daja do auta , za ta kase powinni. Link Zgłoś
wlk.brytania Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 11.06.05, 20:00 Nie wiem jaka roznica cenowa pomiedzy obydwoma,ale ja bym wybral FSI. Link Zgłoś
wojtekg1981 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 12.06.05, 00:09 Powiem szczeze dupe trujesz z tym Golfem wszyscy Ci odradzali VW i Polo i Golfa a ty dalej to samo w cenie niewielka roznica to biez ten o nowszej konstrukcji i juz. Jak juz sie uparlas na gowniany awaryjny, drogi i goły (cytaj z brakiem jakiegokolwik wyposazenia) samochod!!! Link Zgłoś
andy1951 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 12.06.05, 11:51 Witam nie czytaj zakompleksionych mam Golfa4 z salonu ma 4 lata bez problemów . Silnik FSI ma bezpośredni wtrysk jest lepszy i ekonomiczniejszy. Następny samochód kupię też Golfa. Pozdrawiam Link Zgłoś
darek9999 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 12.06.05, 12:15 problem(chyba psychiczny)związany z golfem to to,że wszystko jest czarno białe.jedni wręczgo go nienawidzą(myślę o czwórkach w górę),bo ich nie stać,drudzy jak już mają są totalnie bezkrytyczni,wręcz nie dopuszczają myśli,że ktoś może targnąć się na ich świętość.miałem golfa 4 i coś mogę o tym napisać,napewno nie to ,że był bezawaryjny,co nie znaczy ,że cała reszta jest taka wspaniała.golfa nie kupuje się jak zwykłego wozidła skoro jest drogi,konserwatywny w wyglądzie i kiepsko wyposażony.poprostu coś się w nim lubi i...każdy ma do tego prawo!!!!obciach to dziś kupić golfa 3.samochód niegdyś kultowy to dziś oznaka złego smaku(jak ortalionowy dresik).co do fsi,tutaj nie jestem taki pewien,czy masz rację.mitsubshi wycofało się z gdi (problem w europie z jakością benzyny;siarka),czas pokaże.ja w dalszym ciągu namawiam na diesla choćby tego 90KM.pozdrawiam Link Zgłoś
j_jola Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 13.06.05, 12:02 Bardzo dziękuje tez uwazam ze to dobry samochód , tylko mam jeszcze problem w wyborem silnika Link Zgłoś
j_jola Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 14.06.05, 19:27 Witam , a mozna wiedziec jaki posiadasz silnik , i jak sie sprawuje... Link Zgłoś
q_vw Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 12.06.05, 19:18 Hmmm... z brakiem jakiegoklowiek wyposarzenia ?! A co przez to rozumiesz ? Auto w standardzie ma pełną elektrykę, poduszki, kurtyny, abs, ostatnio radio (ale to najmniejszy problem), fakt, rzadko klime ale nie wszyscy też to chcą... legendarne już dywaniki są w zestawie, bez dopłaty :)))) ASR, MSR i jakieś tam inne... słowem w standardzie ma już wszystko. Nie ma , niestety ESP w standardzie (szkoda) ale wiele aut tej klasy nie ma tego w standardzie... Więc jak jeszcze raz będziesz chciał zabrać głos, sprawdź, czy masz rację :P Link Zgłoś
darek9999 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 12.06.05, 19:34 z tym wypasem to już taka łatka.nawet jakby miał skórę w standardzie to znajdą się tacy co stwierdzą,że w złym kolorze.golf5 ma całkiem dobre wyposażenie,a klima kosztuje 3400(tylko).auto rzeczywiście drogie,ale może to kwestia czasu(w polsce) Link Zgłoś
devote Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 13.06.05, 02:44 Ja tez planuje kupic golfa 5 ale dopiero w 2006.Mieszkam w US i tutaj jeszcze ich nie ma w sprzedazy.Dopiero na poczatku 2006.Podstawowy silnik to 5 cyl o pojemnosci 2.5 i mocy 150km.Taki wlasnie planuje kupic. Link Zgłoś
b12.ie Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 13.06.05, 03:12 devote napisał: > Ja tez planuje kupic golfa 5 ale dopiero w 2006.Mieszkam w US i tutaj jeszcze > ich nie ma w sprzedazy.Dopiero na poczatku 2006.Podstawowy silnik to 5 cyl o > pojemnosci 2.5 i mocy 150km.Taki wlasnie planuje kupic. Podstawowy golf 2.5l ?!? To jaki silnik ma najdrozszy? Tak na marginesie w juesej sa do dostania lepsze wozy w tej cenie.. Link Zgłoś
devote Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 14.06.05, 02:49 b12.ie napisał: >> Podstawowy golf 2.5l ?!? To jaki silnik ma najdrozszy? TDI lub 2.0T FSI > Tak na marginesie w juesej sa do dostania lepsze wozy w tej cenie nowy golf ma kosztowac 16.5k$ za te pieniadze to duzego wyboru nie ma z tak bogatym wyposazeniem.nowy golf ma byc tak samo wyposazony jak podstawowa jetta ps.obecnie golf 4 kosztuje 15.830$ z podstawowym 2.0 8v Link Zgłoś
sakura7 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 13.06.05, 08:39 ... i płacisz za "przygotowanie samochodu do sprzedaży" - to chyba już lekka przesada. Mnie osobiście Golf V nie rzucił na kolana, ale na pewno jak każdy golf znajdzie wielu zwolenników bo to z pewnoscia dobry samochód. Poza tym, wydaje mi się, że Golf nigdy nie był samochodem kupowanym ze względu na cenę lub bogate wyposażenie seryjne - jego nabywcy kierują się czymś innym. Link Zgłoś
wojtekg1981 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 13.06.05, 08:55 to porównaj sobie wyposazenie z DUŻO tańszym C4. O wyglądzie sie juz nie wypowiem. A co do awaryjnosci to golfa to poczytaj sobie ktotka skarge jednego z wlascicieli!!!! Link Zgłoś
sakura7 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 13.06.05, 09:09 Przeczytaj dokładnie to co napisałam bo Twoja odp sugeruje że nie do końca rozumiesz moje słowa. Napisałam, że golfa nie kupuje sie ze wzgledu na cenę - jego nabywcy kierują się czymś innym, wiec porownanie wyposazenia i cen Golfa V i C4 ma znaczenie tylko porownawcze ale nie pozwala wyciagac dalej idacych wnioskow ktory samochod jest lepszy. kazdy kieruje sie czyms innym przy zakupie, ekonomia, snobizmem, potrzeba niezawodnosci, komfortem, itd. Link Zgłoś
wojtekg1981 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 13.06.05, 09:28 wybacz ale to nie byl a odpowiedz na twoj post tylko na q_wv. Link Zgłoś
sakura7 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 13.06.05, 09:39 oki, przepraszam, znalazł sie pod moim wpisem i to mnie troche zmyliło co do reszty podtrzymuje zdanie Link Zgłoś
chris62 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 13.06.05, 09:32 > rozumiesz moje słowa. Napisałam, że golfa nie kupuje sie ze wzgledu na cenę - > jego nabywcy kierują się czymś innym, wiec porownanie wyposazenia i cen Golfa V > > i C4 ma znaczenie tylko porownawcze ale nie pozwala wyciagac dalej idacych > wnioskow ktory samochod jest lepszy. kazdy kieruje sie czyms innym przy > zakupie, ekonomia, snobizmem, potrzeba niezawodnosci, komfortem, itd. Z moich spostrzeżeń zwłaszcza na polskich klientach VW to widzę tą dumę ich właścicieli "Mam Golfa super niezawodny solidny niemiecki samochód nie to co te wasze wozidła GM czy francuskie" Sprawiają wrażenie ludzi z klapkami na oczach "tylko on i nikt inny " i to przeświadczenie mnie osobiście bawi. jeszcze bym zrozumiał gdyby ta cena tegoż cudu była normalana ale ten znaczek kosztuje sporo więc ja wolę jeździć z innym znaczkiem za to znacznie wygodniej, mając lepszy (mocniejszy) silnik za mniejsze pieniądze a Golf do mnie nie przemówi nigdy chyba że zdobędzie mistrzostwo świata w rajdach ale jakoś kiepsko w sporcie się prezentuje, w zasadzie w ogóle się nie prezentuje i dlatego też w Europie najlepiej sprzedaje się Peugeot 206 bo kilkakrotnie zdobył tytuł mistrza świata a wielu ludzi lubi się identyfikować z taką marką. Golf w sumie zdobył popularność dzięki pierwszym wersjom GTI ale obecnie na rynku w tym segmencie jest duża konkurencja. No ale cóż mamy takie czsopisma jak Auto Świat gdzie VW zawsze wygra porównanie bo do silnika 1,9 VW prównująsilnik 1,5 innej marki i twierdzą że VW jest bardziej dynamiczny a ludziska chłoną tą propagandę i z obłędem w oczach pędzą do salonu by kupić to cudo ale kiedy widzą ceny to idą do salonu obok i wyjeżdżają Fabią 1,2 HTP bo sprzedawca wmówił im, że to dynamiczny silnik i rakieta że ho ho. Ale po co ja to wszystko piszę każdy ma swój rozum i wie na co wydać swoje pieniądze po prostu są ludzi oszczędni i tacy którzy lubią przepłacać. Link Zgłoś
gls1 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 14.06.05, 19:45 DOKLADNIE!! POPROSTU WYJALES MI TO Z UST!! SZCZEGOLNIE Z TA FABIA 1.2 HTP!! PZDR!!! Link Zgłoś
q_vw Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 13.06.05, 09:25 No i widzisz... Tobie sie podoba C 4 innemu właśnie Golf V, inny wybierze Hondę, a jeszcze inny Stilo... i jest OK. każdy bowiem bierze to, czego chce, na co go stać, o czym sądzi, że jest dobrym wyborem, i tyle. Awaryjność... wiesz... jeśli zamierzasz oceniać awaryjnośc danej marki, danego modelu na podstawie wpisu, jednostkowego, forumowicza, to gratuluję, nic gorszego uczynić nie mogłeś... Wciąż nie będziesz nic wiedział o awaryjności auta. Odnośnie Golfa... cóż mam takie auto, właśnie Golfa V i juz ponad rok nim jeżdżę, używam go do celów służbowych i prywatnych i bardzo sobie chwalę. To dobre, mocne, stabilne auto. Poprzednio miałem Fiata Brava, którego także sobie chwaliłem i o którym do dziś złego słowa nie powiem. Zatem nie jestem fanatykiem marki, po prostu oceniam auto po jeździe nim, nie sugeruję się opiniami innych, bo to rzecz subiektywna... Wiesz... te "DUŻO" tańsze C 4 to ja juz przerabiałem rok temu podczas zakupu auta, porównywałem modele i najzwyczajniej w świeceie musisz sprawdzić co tak naprawdę w cenie danego modelu masz, teraz są właściwie nieustannie promocje i może okazać się, że dane auto kupisz w dobrej cenie, takiej jak inne, tańsze. I juz na samym końcu, zajrzałem na stronę Citroena... Zartujesz sobie z tym "DUŻO" tańszym C 4 w porównaniu z Golfem V, porównałem najtańsze modele z jednakowymi (mniej więcej) parametrami wyposarzenia i silnikami... Różnica niemalże kosmetyczna... Link Zgłoś
wojtekg1981 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 13.06.05, 09:31 Ja to wszystko rozumiem tylko ta osoba co zalozyla ten temat troche juz meczy, naipierw pytala czy silnik 1.4 czy 1.6 potem golf czy polo a teraz 1.6 czy 1.6fsi jakby to jakas ogromna roznica byla??? zakladac w kolko watek o jednym i tym samym jest troche meczace!!!!! Link Zgłoś
j_jola Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 13.06.05, 12:16 Mie musisz sie wypowiadac , ja pytam tylko o silnik , a nie jak ty to odebrałes , jaki samochód kupic .... wiec nie zabieraj głosu albo odpowiedaj na pytanie , jak juz musisz . Wiem jedno ze to bedzie golf 5 Link Zgłoś
devote Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 14.06.05, 02:52 wojtekg1981 napisał: >> A co do awaryjnosci to golfa to poczytaj sobie ktotka skarge jednego z > wlascicieli!!!! mowisz o wlascicielach golfa 5 ??? daj,gdzie moge poczytac ??? Link Zgłoś
devote Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 14.06.05, 03:01 wojtekg1981 napisał: >> A co do awaryjnosci to golfa to poczytaj sobie ktotka skarge jednego z > wlascicieli!!!! dodam jeszcze tylko ze na podstawie JEDNEJ skargi to wiesz co mozna sobie zrobic Link Zgłoś
jans31 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 14.06.05, 20:41 weź człowieku nie porównuj C4 i Golfa przecież Cytrynami jeżdzą tylko panienki i ewentualnie pedofile Link Zgłoś
wojtekg1981 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 15.06.05, 11:04 no popatrz nie wiedzialem ze osoba ktora zalozyla ten watek to kark z łysą pałą wydawalo mi sie ze pyta kobieta ale coz kazdy sie moze pomylic wybacz jans31 Link Zgłoś
elvispresley Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 15.06.05, 11:45 Rotfl! Buhahaha:] Napisz coś jeszcze! Link Zgłoś
chris62 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 14.06.05, 15:35 W sumie to chyba nie dostałaś odpowiedzi na pytanie. FSi to silnik z bezpośrednim wtryskiem benzyny do cylindra. Rozwiązanie tego typu daje oszczędność w zużyciu paliwa przy normalnej jeździe natomiast przy jeździe ostrej różnice na rzecz silnika z wielopunktowym wtryskiem się wyrównują. Podobne rozwiązania były w Mitsubishi Carisma GDI Renault IDE (tylko w Coupe był stosowany) ale jak pokazuje życie zalety tych silników są niwelowane przez oszukiwane paliwo, źle to po prostu znoszą. Z kolei zwykły silnikbenzynowy 1.6 VW jest paliwożerny jak na tą pojemność i moc. W sumie dobrze Ci ktoś radził jak VW to diesel tylko że ten ma okropny odgłos pracy jak na moje ucho ale jak ktoś lubi traktor to jest to dynamiczny i oszczędny silnik pomimo przestarzałych rozwiązań. Reasumując odradzałbym VW ze względu na cene ale jak już się uparłaś to raczej idź w diesla bo FSI może Cięzawieść wiadomo jaką w Polsce mamy benzynę a zwykły dużo pali i nie zachwyca osiągami. Link Zgłoś
robox Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 14.06.05, 15:53 Ide było też w lagunach a także hpi w cytrynach, co do fsi sprawa podobna i zalecane jest paliwo 98, tak naprawdę różnice w spalaniu znikome a wrażliwość na paliwo duża,generalnie wybór w benzyniakach mały, róznice w parametrach silników 1.6 małe, natomiast w fsi skrzynia 6 więc teoretycznie szybciej się rozpędza i mniej pali, ale to teoria.Wybór ciężki ale jak już to chyba droższy no ale to już zależy od ciebie.Na twoim miejscu spytałbym jeszcze o warunki serwisowe bo chyba fsi w serwisowaniu droższy. Link Zgłoś
j_jola Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 14.06.05, 18:22 Naprawde ciężki mam wybór , juz nawet mysle ze 1,4 FSI tez powinien mi wystarczyć , a moze za słaby ... Link Zgłoś
robox Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 14.06.05, 22:07 1.4 według mnie za słaby golf trochę waży,jak dużo jeździsz ile robisz rocznie? Link Zgłoś
darek9999 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 14.06.05, 16:51 z tym dieslem to ja i jeszcze raz polecam "klekota"z jego wadami i zaletami.ostatnio pojawiło się w mediach porównanie paliwa 95 i 98 na bazie oktawi 1,6 fsi.wg twórców udowodniono,że lepiej używać 98,bo auto uzyskuje lepsze parametry,wg mnie i wielu ludzi znających technikę,udowodniono co innego:silnik 1,6 fsi sprawuje się optymalnie na 98,a lanie 95 pogarsza jego pracę.czym inny jest lanie "lepszej" benzeny,choć to nic nie daje i nie szkodzi,a czym innym lanie "gorszej",tak aby komputer majstrując zapłonem pozwolił na bezpieczną dla silnika jazdę.na zachodzie zaleca się stosowanie 98- ki,u nas zewzględów marketingowych 95-ki.tak naprawdę jak będzie pracował fsi na polskim wyrobie paliwo podobnym nikt nie wie.do tego dochodzi jeszcze problem zawartości siarki.co do oszczędności;niskie spalanie wystepuje nawet nie przy normalnej,a przy wyjątkowo delkiatnej jeżdzie Link Zgłoś
gls1 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 14.06.05, 19:52 EE tam polskie paliwo...... Jeden z drugim kozak: "Pojada na stacje Bp Statoil itp a nie do Pana Czesia, bo na tych duzych i ladnych stacjach gdzie serwuja parowki po 5 zeta nie ma polskiej siarki w paliwku" he he!!! Link Zgłoś
wojtekg1981 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 15.06.05, 00:18 To ze nie ma to ci sie tylko wydaje!!! Jakiespol roku temu moze troszke wiecej zatankowalem nz stacji Shell w sosnowcu i myslalem ze do domu nie dojade dobrze ze ni wziolem duzo bo na nastepnej stacji sie zatrzymalem i dolalem do pelna, to byla stacja wlasnie taka;) u pana Henka dopiero troszke silnik odzyl. Link Zgłoś
wojtekg1981 Re: Golf V 1,6 czy 1,6 FSI 15.06.05, 00:18 To ze nie ma to ci sie tylko wydaje!!! Jakiespol roku temu moze troszke wiecej zatankowalem nz stacji Shell w sosnowcu i myslalem ze do domu nie dojade dobrze ze ni wziolem duzo bo na nastepnej stacji sie zatrzymalem i dolalem do pelna, to byla stacja wlasnie taka;) u pana Henka dopiero troszke silnik odzyl. Link Zgłoś