Gość: Hornic IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 01.08.02, 20:35 Często bywa,że jadąc do serwisu klimatyzacji możemy być załatwieni dopiero np. za dwa,trzy dni ze względu na dużą ilość klientów.Czy jest możliwość samemu uzupełnić ilość czynnika chłodzącego? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Michal Re: Klimatyzacja IP: *.telia.com 02.08.02, 22:53 Jezeli system jest sprawny to niepowinna nastapic ucieczka gazu.Dlatego przed zaloczeniem wlasciwego gazu ,specjalista robi probe cisnieniowa.Ma w butli normalne powietrze w ciska do systemu o odczekuje z pol godziny.Jak nie nastapi ucieczka wtedy napelnia na nowo.Naogol laczy sie to z wymiano kondesera (chlodniczki). Sam nie bedzisz mogl tego uzupelnic.Nikt Tobie nie sprzeda gazu.To jest tez swojego rodzaju zamkniety lancuszek adoracji do robienia pieniedzy. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: alek Re: Klimatyzacja IP: 195.136.36.* 03.08.02, 11:08 Wydaje mi się, że sprawny (szczelny) układ klimatyzacji nie wymaga doładowywania freonem. Jeżeli gaz ucieka (dziura ozonowa się powiększa :-( ), trzeba usunąć nieszczelności w układzie. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Klimatyzacja IP: *.atlanta-28-29rs.ga.dial-access.att.net 03.08.02, 22:19 Z klimy w normalnej eksploatacji powoli schodzi czynnik chlodzacy. Mniej- wiecej co 3 lata trzeba klime podpompowac + wstrzelic troszke uszczelniacza + oleju + srodka zabezpieczajacego gumowe o-ringi. W tym celu nalezyz zakupic: 1) cisnieniomierz specjalny do klimy. W USA w Wal-Mart'cie $4.99 2) Sprawdzic cisnienie. Jak troszke za malo to wszystko O.K. Jak prawie nie ma freonu to problem. Ale problemy sa po to by je rozwiazywac. 3) Jak brakowalo troszke to kupujemy puszke "AC Tune-Up" - zawiera wszystko co nasza klima potrzebuje po 3 latach dzialania. Cena $7.95 w Wal-Mart'cie. 4) Jak brakowalo duzo, to kupujemy dwie puszki R134 (po $2.49 w Wal-Mart'cie) + butelke uszczelniacza ($4.99). Najpierw wstrzykujemy uszczelniacz a potem R134. 5) Sprawdzamy za kilka dni jak tam cisnienie. Jak jest dobrze to wlasnie uniknelismy kosztownej wycieczki do serwisu. Jak jest zle, to mozna sprobowac powtorzyc manewr z uszczelniaczem lub kupic specjalny barwnik (swieci w ultrafiolecie) i sprobowac samemu zidentyfikowac i usunac wyciek. Niestety praktycznie wszystkie wycieki sa z pompy AC ktorej wymiana to wyzsza szkola jazdy wiec w takim wypadku niestety nalezy udac sie do serwisu (drogo - wymiana pompy to okolo $1000) lub napompowac duzo freonu i szybko pozbyc sie samochodu. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Klimatyzacja IP: *.telia.com 04.08.02, 18:54 Marku wyobraz sobie ,ze nic z tych rzeczy np. w Szwecji na rynku nie dostaniesz.Cala obsluga jest sprowadzona do specjalistycznych firm i za podejscie tylko krzycza 500sek.Czysta mafia chlodnicza jak ich nazywam. Nie bawia sie w zadne uszczelniania tylko wymiana kondeseraitp. Sam osobiscie co roku maluje kondenser czarna farba w spreyu.Efekt niema zadnej korozji,swietnie chlodzi czyli dobre cisnienie jest zachowane w instalacji. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: Hornic Re: Klimatyzacja IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 05.08.02, 20:19 Dziękuję wszystkim za porady,zwłaszcza kolegom ze strefy $.Ja mieszkam w Polsce- w Łodzi,ale przejeżdżając koło N.Y.,Bostonu,albo innego miasta wskoczę do marketu i dokupię trochę czynnika.Zresztą zobaczę-może wpadnę do Nowej Zelandii albo Korei,to kupię taniej...... Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Klimatyzacja o jej !!!! IP: *.echostar.pl 05.08.02, 10:04 Szanowni koledzy ale bajki opowiadacie !!!!! Ale po kolei : 1. Aby sprawdzić ciśnienie potrzebny jest specjalny manometr z końcówką do podłączenia do układu. Taki manometr ma kilka skal, każda odpowiednia do danego czynnika chłodniczego (np. R134 lub R12 - ten w starszych samochodach, są też inne. ) Aby skontrolować ciśnienie potrzebna jest tabela producenta klimy, bo to ciśnienie jezt ZMIENNE (ok. 15-25bar). Zależne od temp. otoczenia, obrotów silnika, biegu wentylatora. 2. Próbę ciśnienia wykonuje się sprężonym AZOTEM (nie powietrzem bo te zawiera parę wodną ). 3. Przed napełnieniem układu należy z niego wypompować gaz, trzeba zrobić dość wysoką próżnię !!! 4. Czynnik chłodniczy naturalnie można kupić w sklepach chłodniczych. Jednak to się nie opłaca, bo butle mają min. 10 kg a do samochodu potrzeba ok. 0,5 kg. Potrzebne też jest odpowiednie przyłącze. Uwaga : już niedługo nie będzie można kupić freonu bez uprawnień. Jest to wynikiem realizacji postanowień protokołu z Kioto a nie działaniem mafii chłodniczej. (oprócz USA, bo ci ochronę środowiska mają gdzieś ) 5. Nieszczelności w układzie powstają najczęściej przy częściach ruchomych (sprężarka, węże elastyczne ) rzadziej przy parowniku i skraplaczu. Przy sprawnym układzie czynnik nie powinien uciekać, jednak po paru latach mogą się pojawić drobne nieszczelności. Jeśli bardzo nieznaczne to można układ dopełnić, przy większym ubytku należy nieszczelność niestety usunąć ( a nie jest to takie proste jak się wydaje, dlatego często stosuje się barwnik ). A malowanie skraplacza jest bez sensu, utrudnia tylko wymianę ciepła. Zwłaszcza te kilka warstw. 6. Ilość czynnika musi być podana z dokładnością do gramów. Zbyt duża jego ilość może zniszczyć układ klimy, zbyt mała spowoduje kiepskie działanie. Wnioski : wszystko można zrobić samemu, ale lepiej zostawmy to tym co się na tym znają, bo wyjdzie to i tak taniej. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Klimatyzacja o jej !!!! IP: *.atlanta.ga.us 05.08.02, 13:05 Kto Ci takich glupot nagadal? Mam znajomego ktory robi serwis AC i w zyciu o czym takim nie slyszalem. Cisnienie wcale nie musi byc tak dokladne - po pierwsze zmienia sie bardzo z temperatura otoczenia bo drugie praktycznie wszystkie nowe klimy musza miec podobne cisnienie po "niskiej" stronie. Po co jakis azot - przytyka sie cisnieniomierz do zaworu i cisnienie sie pokazuje. Po cholere wypomowywac stary czynnik chlodzacy za kazdym razem. Wystarczy wpuscic troszke nowego + uszczelniacz + zabezpieczacz o-ringow. Jak masz za malo R134 to klima slabo chlodzi. Podobnie sie zachowuje jak masz go za duzo. A w zestawach do samodzielnej zabawy nigdy nie ma cisnienia ktore mogloby klime zniszczyc. Jedyne co mozna zrobic to wlac troce za duzo. Wtedy cisnieniomierz pokaze ze jest za duzo i mozna troche upuscic niszczac warstwe ozonowa. Co do malowania parownika tez sie nie zgodze. W koncu jego zadaniem nie jest oddawanie czy tez pobieranie ciepla z zewnatrz. Jego izolacja moze tylko pomoc w dzialaniu klimy. Gorzej jakbys malowal wymiennik ciepla. Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Klimatyzacja o jej !!!! IP: *.echostar.pl 05.08.02, 14:49 :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Hehehehehe To jest tak jak mały Kazio dyskutuje o budowie rakiet kosmicznych. Radzę sobie poczytać, a nie słuchać opowieści z 1000 i 1 nocy. Gość portalu: Marek napisał(a): > Kto Ci takich glupot nagadal? Mam znajomego ktory robi serwis AC i w zyciu o > czym takim nie slyszalem. -- Link Zgłoś
Gość: Marek Tylko jedno pytanie IP: *.atlanta.ga.us 05.08.02, 16:00 Czy Ty kiedys cos robiles przy klimie czy tylko robisz sobie z czytelnikow jaja? Od kilku lat samodzielnie serwisuje klime w moich pojazdach i jak dotad chodzi niezawodnie. Nie bawie sie w wycieczki do zakladow bo: 1) kasuja jakies opetane pieniadze 2) robia dokladnie to samo co ja robie samemu i co opisalem pare postow wyzej. Wszystkie te opowiesci o wymianie czynnika chlodzacego, sprawdzaniu azotem, sprawdzaniu cisnienia po "wysokiej" stronie mozna sobie miedzy bajki wlozyc. Gosc mierzy cisnienie po niskiej stronie przy klimie wlaczonej na maxa, mierzy temperature na wylocie powietza, bierze puszke z Wal-Marta, dodaje troche czynnika i kasuje $79. Raz sie dalem zrobic na to. Znajomy ktory to robi profesjonalnie powiedzial mi ze jak nie mam 2 lewych rak, to nie ma przeszkody zebym tego sam nie zrobil. Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Tylko jedno pytanie IP: *.echostar.pl 05.08.02, 16:30 Gość portalu: Marek napisał(a): >Czy Ty kiedys cos robiles przy klimie czy tylko robisz sobie z czytelnikow jaja -- Link Zgłoś
Gość: azemski Re: Tylko jedno pytanie IP: *.electrolux-na.com 05.08.02, 17:57 Stawiam na XXL. Prawidlowa diagnoza ukladu AC nie polega jedynie na sprawdzeniu temp. powietrza na wlocie i "niskiego" cisnienia. Zreszta wiele samochodow na osuszaczu ma niewielkie okienko.I jezeli widac w nim "bulki" gazu przy wysokich obrotach silnika nalezy dodac czynnika chlodzacego. Tak jest tylko do zaakceptowania w przypadku niewielkiego ubytku. Prawidlowa diagnoza to prawidlowa interpretacja kombinacji cisnien (niskiego i wysokiego) i temperatur (na wlocie, przewodow i zewnetrzej) . Przed samochodem powinien dodatkowo stacwlaczony wentylator. Jezeli otworzy sie uklad , szczelnosc zawsze powinno sie sprawdzic azotem. Samo wypompowanie systemu ma na celu nie tyle usuniecie powietrza,co usuniecie wilgoci. Jest wprawdzie osuszacz, ale ma on ograniczona pojemnosc. Jezeli uklad byl pusty (otwarty) przez kilka dni to nalezy wymienic osuszacz. Dodanie zbyt duzo oleju do systemu spowoduje zatkanie sie osuszacza. Dodanie uszczelniacza lubi uszczelnic compressor. Inne uwagi: R-134a nie jest freonem i dlatego mozna go kupic (jeszcze) w Wall-Mart. Freon R-12 kupuje sie majac zezwolenie i kosztuje ok 30 dol. za puszke. Koncowki do napelniania R-134a sa calkowicie inne niz do R-12. Mozna przystosowac uklad R-12 na R-134a, ale nie radzilbym nawet probowac bezposrednio wymienic R-12 na R-134a. Niepowodzenie gwarantowane. I jeszcze jedno. Klima (AC) nie wytwarza zimna !. Pobiera CIEPLO z wewnatrz samochodu i oddaje na zewnatrz. Link Zgłoś
Gość: Marek Tak z ciekawosci IP: *.atlanta.ga.us 05.08.02, 18:21 Ktore z tych czynnosci wykonujecie samodzielnie a za ktore placicie: - wymiana oleju + filtra - wymiana filtra powietrza - dolanie paliwa - przesmarowanie zawiasow drzwi - wymiana zarowki - podpompowanie AC - zmiana kola na zapasowe - wymiana akumulatora Link Zgłoś
Gość: azemski Re: Tak z ciekawosci IP: *.electrolux-na.com 05.08.02, 18:38 Gość portalu: Marek napisał(a): > Ktore z tych czynnosci wykonujecie samodzielnie a za ktore placicie: > - wymiana oleju + filtra > - wymiana filtra powietrza > - dolanie paliwa > - przesmarowanie zawiasow drzwi > - wymiana zarowki > - podpompowanie AC > - zmiana kola na zapasowe > - wymiana akumulatora To trudno powiedziec. Jezeli mam kupon na wymiane oleju za 16 dol. a sam olej - 2 galony po 6.50 za galon plus filter 12 dol. to wybor jest chyba tylko jeden. Jezeli chodzi o naprawy i uslugi to NIE WYKONUJE: wywazania kol i ustawiania zawieszenia. I to tylko ze wzgledu na brak sprzetu. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Tak z ciekawosci IP: *.atlanta.ga.us 05.08.02, 19:00 To juz teraz nie rozumiem. Podpompowujesz samemu AC czy nie? P.S. A ja musze jechac do sewisu zeby mi zrobili tuning AC nie dlatego ze nie umiem ale dlatego ze inaczej mi extended warranty przepadnie... Podobnie jak XXL nie wierza w moje umiejetnosci. Link Zgłoś
Gość: azemski Re: Tak z ciekawosci IP: *.electrolux-na.com 05.08.02, 19:33 Gość portalu: Marek napisał(a): > To juz teraz nie rozumiem. Podpompowujesz samemu AC czy nie? Oczywiscie ze tak, a jezeli trzeba to i wymienie cos niecos o potem napelnie (oczywiscie po usunieciu powietrza) > P.S. A ja musze jechac do sewisu zeby mi zrobili tuning AC nie dlatego ze nie > umiem ale dlatego ze inaczej mi extended warranty przepadnie... Podobnie jak > XXL nie wierza w moje umiejetnosci. Polecam link: moneycentral.msn.com/articles/smartbuy/car/9249.asp A jezeli masz extended warranty to juz zaplaciles, wiec po co sie brudzic. Wiele lat temu tez mialem takowa. Moj udzial byl 50 dol per visit. Raz na jakis czas robilem liste i zastawialem im samochod nawet na kilka dni, a w tym czasie uzywalem rental na koszt dealera Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Tak z ciekawosci IP: *.atlanta.ga.us 05.08.02, 20:07 Niezle. Popelniam 2 "bledy" - kupuje extended warranty (choc juz aprawy kosztowaly wiecej niz gwarancja a jeszcze 40 tys. mil zostalo) - zmieniam czesto olej (bo ch...e z gwarancji sa znani z tego ze jak silnik sie rozleci to zadaja dowodu ze zmienialo sie olej co 3 tys. mil). Link Zgłoś
Gość: azemski Re: Tak z ciekawosci IP: *.electrolux-na.com 05.08.02, 20:57 Gość portalu: Marek napisał(a): > Niezle. Popelniam 2 "bledy" > - kupuje extended warranty (choc juz aprawy kosztowaly wiecej niz gwarancja a > jeszcze 40 tys. mil zostalo) To nie ma sensu jezeli kupujesz nowy samochod a jezdzisz normalnie 36 tys w cigu 3 lat. Jezeli kupujesz uzywany (jak ja) lub znacznie przekraczasz norme jest to oplacalne. > - zmieniam czesto olej (bo ch...e z gwarancji sa znani z tego ze jak silnik sie rozleci to zadaja dowodu ze zmienialo sie olej co 3 tys. mil). Ja wpisuje kazda zmiane do ksiazki a rachunki za olej i filtr zatrzymuje. Nigdzie nie jest napisane, ze olej masz zmieniac u dealera. Ale tez chyba nie jest napisane ze wymiana co 3 tys mil. Jest chyba klauzula ze: jezeli jezdzisz... Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Tak z ciekawosci IP: *.echostar.pl 05.08.02, 20:50 Gość portalu: Marek napisał(a): > ... Podobnie jak > XXL nie wierza w moje umiejetnosci. Ja wierzę w Twoje umiejętności, ale tu trzeba pewnych specjalistycznych narzędzi, trochę wiedzy i doświadczenia. Po prostu nie wszystko się opłaca robić samemu. Ja też kiedyś sam robiłem wszystko koło samochodu, ale teraz czasy się zmieniły. I nie to żebym nie potrafił, tylko potrzeba tych narzędzi i sprzętu diagnostycznego. Lepiej zarobić w swojej specjalizacji niż odstawiać pewną "fuszerkę". Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Tak z ciekawosci IP: *.atlanta.ga.us 05.08.02, 21:13 W PL nawet bym sie nie zastanawial i lecial do serwisu. Uslugi/robocizna sa w Polsce znacznie tansze niz w USA a i jakosc wyzsza (przyklad - fryzjer). Niestety w tym pieprzonym kraju wszystkim sie poprzewracalo w glowie i uwazaja ze np. mechanik samochodowy musi $100 tys. rocznie wycisnac, wiec zada $50 za godzine swojej niespiesznej pracy. Wiec jak mam komus zapacic $50 za godzine to wole to sam zrobic. Na razie niezle na tym wychodze. Przyklad - wymiana akumulatora. W AutoZone zwykle zmieniaja za darmo, ale nie w GTP bo trzeba pol silnika rozebrac zeby sie do akumulatora dobrac. Szybki telefon do dealera - wymiana $49 + akumulator $99. Wiec kupilem akumulator w AutoZone za $39 i wymieniliem go w pol godziny sam. Wyplacilem sobie reszte ($110) i jestem zadowolony. Podobnie z tym AC. W Cavalierze jakos slabo dmuchalo. Sprawdzenie cisnienia (po "niskiej" stronie) pokazalo ze jest zdecydwanie za malo R134. Kupilem puszke AC Tune-Up w Wal-Marcie i wstrzyknalem. Efekt zdumiewajacy - chodzi tak palce dretwieja z zimna. Zrobilem to w marcu. Pare dni temu sprawdzalem i cisnienie trzyma. A jakbym poszedl do specjalisty to bym conajmniej 2 stowy zaplacil + moze by sie pompa okazala zepsuta... Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Tak z ciekawosci IP: *.echostar.pl 05.08.02, 21:32 No, no to się w tej Hameryce rozpaskudzili. Za tyle co ta wymiana akumulatora to mi cały przegląd zrobią z wymianą oleju, filtrów + diagnostyka (200$ w przeliczeniu). Jednak Polak potrafi. Ale tak jest tam na zachodzie, jak trzeba dzwonek do domu naprawić to wołają fachowca...... A co do tej klimy, to jeżeli było tylko za mało czynnika, a nie dziura i udało się trafić z ilością to na pewno się nic nie stanie. Hmmm tylko po co klima w marcu brrrr..... Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Tak z ciekawosci IP: *.atlanta-26-27rs.ga.dial-access.att.net 05.08.02, 22:58 W marcu bylo +28 w dzien w cieniu wiec klima jest bardzo potrzebna. Jedyne miesiace w ktore nie chodzi bez przerwy to grudzien i styczen a i to nie zawsze bo np. 15 stycznia 1997 roku kapalem sie w basenie i nie bylem w tym odosobniony... Link Zgłoś
Gość: azemski Re: Tak z ciekawosci IP: *.electrolux-na.com 05.08.02, 21:44 Gość portalu: Marek napisał(a): > Niestety w tym pieprzonym kraju wszystkim sie poprzewracalo w glowie i uwazaja > ze np. mechanik samochodowy musi $100 tys. rocznie wycisnac, wiec zada $50 za > godzine swojej niespiesznej pracy. No i tutaj nie masz racji. To ile Ty placisz a ile zarabia mechanik to dwie rozne sprawy. Przed wielu laty w Firestone kasowano klienta 55 dol. ale Master Tech. zarabial z tego tylko 11 dol. Reszta szla dla firmy. Dzisiaj pewnie jest bardzo podobnie. Kazdy mechanik musi miec swoje narzedzia. Ide z Toba o zaklad ze dobry mechanik ma zainwestowane ok 20 tys dol. w szafke i narzedzia. Wiekszosc mechanikow pracuje na tzw. commision. Praktycznie kazda praca ma okreslony czas na wykonanie-Chilton Book. O ile pamietam na wymiane oleju jest 0.3 godz. I mechanik za ta wwymiane dostaje .3 x stawka np.11 = 3.30. I nie jest wazne ile mu to zajmie. Dokladnie taki sam byl czas na akumulator. Oczywiscie jakosc uslug zalezy od stacji. Wiekszosc managerow jest finansowo zainteresowana osiagami. Sa jednak rozne metody : orznac mala liczbe klientow, orznac mechanika lub zyskac mniej na kliencie ale miec ich wiecej. Ale musze konczyc. Do jutra. Link Zgłoś
Gość: alek Re: Tylko jedno pytanie IP: 195.136.36.* 06.08.02, 07:56 Gość portalu: azemski napisaý(a): > I jeszcze jedno. Klima (AC) nie wytwarza zimna !. Pobiera CIEPLO z wewnatrz > samochodu i oddaje na zewnatrz. Dla zupełnego uściślenia należałoby napisać, że klima pobiera ciepło z powietrza wtłaczanego do wnętrza samochodu. A to powietrze - poza sytuacją, gdy jeździmy z zamkniętym obiegiem - pochodzi z ZEWNĄTRZ. Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Klimatyzacja IP: *.gorzow.mm.pl 05.08.02, 22:49 Gość portalu: Hornic napisał(a): > Często bywa,że jadąc do serwisu klimatyzacji możemy być załatwieni dopiero > np. za dwa,trzy dni ze względu na dużą ilość klientów.Czy jest możliwość > samemu uzupełnić ilość czynnika chłodzącego? Czy samemu to nie próbowałem, ale przypadkiem mój znajomy zajmujący się naprawą lodówek zaproponował mi pomoc w dopełnieniu klimy ( słabo już chłodziła) R 134. Zabieg trwał około 30 min skasował "po kosztach" 70zł. Klima chodzi już dwa lata ok. pozdrawiam Link Zgłoś