Dodaj do ulubionych

Pytanie do ekspertow od opon

IP: *.atlanta-23-24rs.ga.dial-access.att.net 07.08.02, 03:30
Wiec jest tak. Felgin mam 16"x6.5". Normalnie turlaja sie na nich opony
225/60R16. Umyslilem sobie ze te kalosze sa za chude jak na moj gust a ze
czas je wymienic bo wygladaja jak F1 (gladkie) to postanowilem zalozyc
255/50R16. Rozmiar mniej-wiecejn ten sam - troszke mniejszy obwod, ale
powinno to zniwelowac pogorszenie osiagow zwiazane z wieksza waga gumy.
Upatrzylem sobie (za rada IS300) te opony:
www.tirerack.com/tires/tires.jsp?tireMake=Kumho&tireModel=ECSTA+Supra+712
I teraz jest pytanie: czy uda sie je zalozyc na felgi o szerokosci 6.5"?
Opony sa przeznaczone do felg 7" do 9", a optymalna jest 8". Szerokosc samej
opony jest tylko o kilka milimetrow wieksza od tej 225 (bardziej
przypominaja opone niz balon, czego nie mozna powiedziec o 225/60R16) wiec
pod blotnikiem sie zmieszcza. Problem w tym czy na felgach beda dobrze
lezaly.
Obserwuj wątek
    • nx Re: Pytanie do ekspertow od opon 07.08.02, 08:41
      Nie jestem ekspertem ale mysle ze odpowiedz jest nie. Zgadzam sie z
      rekomendowanym minimum 7.0". Nawet jak by te opony weszly na 6.5" to bedzie
      wypuklosc i moga nawet byc niebezpieczne.
      • Gość: darekk Re: Pytanie do ekspertow od opon IP: 217.153.15.* 07.08.02, 09:55
        nie no, nie mozna przeginac - 255 to troche za duzo jak na 6,5-calowke. beda
        podwiniete do srodka. a o kumho mam jak najgorsza opinie. po interwencjach
        ludzi i mediow, nawet daewoo zamienilo je na stomile.
        • Gość: Marek Re: Pytanie do ekspertow od opon IP: *.atlanta.ga.us 07.08.02, 12:46
          Zastanawiam sie dlatego ze jakis czas temu GM sprzedawal o ile pamietam jakas
          specjalna wersje Camaro z felgami 6.5" i oponami 255/50 R 16. A o oponach Kuhmo
          ECSTA ludzie sie dosc dobrze wypowiadaja - podobno maja niezle trzymanie na
          suchym + lekko mokrym. Sa beznadziejne na sniegu, ale akurat to ze wzgledu na
          klimat mi nie przeszkadza. Sa tez dosc glosne. Zadalem to pytanie na
          angielskojezycznych forum i nie dostalem na razie zadnej definitywnej
          odpowiedzi. Szukam kogos kto taki manewr wykonal i albo szczesliwie jezdzi do
          dzis albo mial problemy i musial zmieniac opony.
          • Gość: Marek Znalazlem odpowiedz IP: *.atlanta.ga.us 07.08.02, 13:30
            Cytuje:

> So, when it comes time to get new tires for my GP, could I get 270/50/16's
            > instead of spending lots of money for 17" wheels and something like
            > 245/50/17's? Would the 270 width fit OK on the stock wheels?
            >

heh

I've got 255/50/16's on my stock rims ( I still need new 18" rims! ) and IMO,
            they suck ( too wide, they tend to 'roll' on the rims). Example, say my tires
            are like this parked. | |, When you turn, they 'move' on the rims <-| |->
            If I had to do it over again, I'd go no more than 245's. The stock rim is
            like 6 or 6.5" wide ( NOT wide at all ). The stock tires are even too wide at
            225/60/16's. Save your $, and get some rims. 7-7.5" wide is nice. My arrows
            are 9.5" wide, and had to make some minor mod's to the tie rods to make them
            fit. My new rims will be 18x9's so that I can get some phat 325's or so in
            there . Largest I could go on the 18x9.5's was 285/40/18. Dont buy
            P-Zero's.. they go too fast

If anyone is interested in 18" rims.. Let me know... I have some extra parts
            that you'll need to make them fit.

Chris Johnson
            gp-owners.com/owners/johnson

Wiec zostaje przy 225/60 R 16 i zbieram kase na 18" felgi...
    • Gość: azemski Re: Pytanie do ekspertow od opon IP: *.electrolux-na.com 07.08.02, 13:59
      NIE ! nie rob tego. Zakladanie tego rozmiaru na 6.5 felge to wolanie o problem.
      Po pierwsze napewno do sie zamontowac, ale nie ma zadnych gwarancji ze przy
      dlugim, szybkim zakrecie nie zeskoczy ci z felgi (szczegolnie przod). Drugie-
      Kontakt z droga nie bedzie taki jak zakladany. Bedzie mniejszy a wiec mniejsza
      przyczepnosc i szybsze zuzycie na srodku opony. Ta opona ma "twardosc" 280 a
      wiec jest bardzo miekka=dobra przyczepnosc na suchym kosztem szybkiego zuzycia,
      zazwyczaj komfortowa przy jezdzie. Trzecie- przy zmianie na inny rozmiar
      porownaj ilosc obrotow na 1 mile. Moze sie okazac ze koniecze bedzie
      przekalibrowanie szybkosciomierza. Kolejna sprawa - zrodlo zakupu. Bajerancka
      opon,okazyjna cena ale:
      1) Musisz zaplacic za przesylke 2) zaplacic za zamontowanie a zaden z zakladow
      nie gwarantuje i nie poniesie odpowiedzialnosci jezeli przy zakladaniu pekna
      druty. 3) Jezeli cos sie stanie z opona "tire rack" prawdopodobnie wymieni ci
      opone ale twoje koszty 1+2. Oczywiscie twoj samochod jezdzi w tym czasie na
      zapasowej. Jezeli gwarancja nie zostanie uznana zaczynasz wszystko od nowa.
      Tracisz wiecej niz mozesz zyskac
      • Gość: Marek Re: Pytanie do ekspertow od opon IP: *.atlanta.ga.us 07.08.02, 15:21
        Zdecydowalem sie - kupuje 225/60 R 16, ale nie z tirerack.com tylko normalnie w
        BJ's - mam kupon na znizke i za $90 od sztuki mam wymiane, gwarancje, lifetime
        rotation and balancing. Opony BF Goodrich.
        • Gość: azemski Re: Pytanie do ekspertow od opon IP: *.electrolux-na.com 07.08.02, 16:08
          Moim zdaniem najbezpieczniejsze rozwiazanie. Warto sprawdzic co inni mysla na
          temat tych opon np na: www.epinions.com/. Nie wiem co to jest BJ ale mam
          zle doswiadczenia z malymi punktami. Kilka lat temu w Dallas kupilismy z
          Discount Tires (bardzo popularnego w TX) cztery KUMHO do Mitsu Montero Sport.
          Po kilku tys mil zaczelo samochodem rzucac. Po kilku wywazaniach wymieniono na
          nowe ale taki sam rodzaj(w ramach gwarancji) Krotko po tym przenieslismy
          sie do SC i cyrk zaczal sie od poczatku. Roznica tylko taka, ze wywazanie i
          rotowanie na nasz koszt. Tutaj nie ma ani jednego "Discount Tires"!. I co z
          tego ze mielismy gwarancje,wywazanie i rotowanie darmowe. Od tego czasu sam (i
          inym tez doradzam) takie sprawy zalatwiam tylko przez: Sears, Firestone, Wally
          Word, Pep Boys. Oni maja lokalizacje w calej Ameryce
          • Gość: is300 Do Marka IP: *.dyn.optonline.net 07.08.02, 17:46
            Widze ze probujesz oszczedzac kupujac ten BF Goodrich shit.
            BJ oferuje dobre cenny i jakosc opon tez jest dobra, jedne co to tylko nie
            duzy to wybur. Jak sie nie myle to maja tylko dwa rodzaje Michelinkow, BF
            Goodrich, General Tire, i Uniroyal.
            Jak cosc to doplac troche wiecej kasy i kup se opony Michelin MXV-4 Energy, a
            napewno nie bedziesz nazekal, nie wiem czy tylko beda mieli taki profil.
            Jak nie to w 100% Kumho, ale nigdy nie BF Goodrich.
            • Gość: Michal Re: Do Marka IP: *.telia.com 07.08.02, 17:58
              IS300 dokladnie tak samo okreslamy tak samo brzmi po szwedzku.Marku na upartego
              wsadzilbys,ale opona nie bedzie soba czyli beda wenetrznie zle ulozona i moze
              doprowadzic do podniesienia temperatury i w koncowym efekcie odpali jak Twoja
              bazooka.Koledzy prawidlowo doradzali.
              Prywatnie Marku co orka sie zbliza i wpole orac sie wybierasz,ze takie
              szerokosci potrzebujesz.To zart.U Was tam sie jezdi kolo 110km/h niepotrzeba
              ladowac pieniedzy w wyglad.Nam dzisiaj przygrzalo okolo 30C.Znowu pracuje sie
              na zwolnionych obrotach.
              Pzdr.Michal
            • Gość: azemski Re: Do Marka IP: *.electrolux-na.com 07.08.02, 18:36
              Marek pamietaj! Jakbys nie zrobil, zawsze zrobisz zle. Dzisiaj kupisz takie
              kapcie a jutro przypadkiem znajdzeisz cos lepszego i tanszego. Jakbys sie nie
              odwrocil to d..a zawsze z tylu.
              Informacyjnie : wczoraj 4:30 po poludniu jak wracalem z pracy bylo 101 st.F co
              daje + 38.3 st.C. Charleston,South Carolina
              • Gość: cracovian Tanie Michelin IP: 9FBA5E* / *.bankofamerica.com 07.08.02, 19:09
                Nie ma to jak Costco... Dobre Michelinki maja za najnizsza cena jaka znajdziesz
                (montaz, wszystkie gwarancje i rotacja wliczona) plus znalazlem sobie "$60 off"
                kupon, wiec praktycznie dostalem gumy za darmo (dwiescie z groszem) :-)

Aha... Costco jest juz wszedzie - nawet w Japonii...
                • Gość: azemski Re: Marek jedzie do Japonii? IP: *.electrolux-na.com 07.08.02, 20:18
                  Hej Marek. Nic nie wspominales ze jedziesz do Japonii. Jezeli tak to Ty
                  bardziej potrzebujesz pletwy a nie opony. Ale jezeli naprawde juz chcesz kupic
                  to detki z traktoru sa dosc duze. Bierz przyklad z Kubanczykow.
                • Gość: Marek Re: Tanie Michelin IP: *.atlanta-36-37rs.ga.dial-access.att.net 07.08.02, 22:29
                  BJ's to konkurencja Costco i Sam's Club.
    • polokokt Re: Pytanie do ekspertow od opon 07.08.02, 22:09
      Czesc chlopaki :)
      Piszecie tu o jakis oponkach Kumho. Czy moze wiecie czy to ta sama firma ktora
      dostarcza opony dla Daewoo w Polsce? Bo jeśli tak to nie macie tam najlepszych
      opon. Nie wiem jak reszta ale z moich znajomych wszyscy fabryczne Kumho
      pozmieniali nawet na polskie opony (stomil, debica) bo Kumho w deszczu tak
      plywaly ze samochod na drodze nie mozna utrzymac.
      Ale moze w USA sa to inne Kumho :)
      Pozdrawiam
    • bryle Re: Pytanie do ekspertow od opon 07.08.02, 22:11
      Nie czujesz blusa kolego.
      Trzeba było mi powiedzieć.
      • Gość: is300 Re: Pytanie do ekspertow od opon IP: *.dyn.optonline.net 07.08.02, 22:50
        Koles, sa opony Kumho i sa opony KUMHO.
        Tanie gowno, i drogie Kumho Ecsta 712 ktore sa znakomite.
        Tak to jest ze wszystkim.
    • Gość: Marek Nowe informacje IP: *.atlanta-33-34rs.ga.dial-access.att.net 07.08.02, 23:41
      Grand Prix w wersji GTX (sprzedawana w zeszlym roku) ma zalozone 245/50 R16 na
      tych samych 6.5" felgach. Sprawdzilem i 245/50R16 tez wymaga minimum 7". Co
      wiecej sa dostepne Kuhmo 245/50 R16. Jedyny problem to obwod - sa zdecydowanie
      mniejsze niz 225/60R16. Wiec znowu sie zastanawiam.

Aha - i sa zdecydowanie tansze - $85 za sztuke. A Michelin w tym rozmiarze to
      $143 za sztuke. Z innych ciekawych opon w tym rozmiarze do $100 sa:
      - Yokohama Avid V4
      - Bridgestone Potenza RE910
      - BFGoodrich Radial T/A (www.bjs.com/products/tires/bfg/rad_ta.html)
      - Sumitomo HTR+
      - Sumitomo HTR Z
      - Firestone Firehawk SS20
      - Yokohama Avid T4
      - Sumitomo HTR 4
      - Kumho ECSTA 711
      Sa tez inne, ale juz drogie.

• Gość: is300 Re: Nowe informacje IP: *.dyn.optonline.net 08.08.02, 00:33
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Grand Prix w wersji GTX (sprzedawana w zeszlym roku) ma zalozone 245/50 R16
        na
        > tych samych 6.5" felgach. Sprawdzilem i 245/50R16 tez wymaga minimum 7". Co
        > wiecej sa dostepne Kuhmo 245/50 R16. Jedyny problem to obwod - sa
        zdecydowanie
        > mniejsze niz 225/60R16. Wiec znowu sie zastanawiam.
        >
        > Aha - i sa zdecydowanie tansze - $85 za sztuke. A Michelin w tym rozmiarze
        to
        > $143 za sztuke. Z innych ciekawych opon w tym rozmiarze do $100 sa:
        > - Yokohama Avid V4
        > - Bridgestone Potenza RE910
        > - BFGoodrich Radial T/A (<a
        href="www.bjs.com/products/tires/bfg/rad_ta.
        > html)"target="_blank">www.bjs.com/products/tires/bfg/rad_ta.html)</a>
        > - Sumitomo HTR+
        > - Sumitomo HTR Z
        > - Firestone Firehawk SS20
        > - Yokohama Avid T4
        > - Sumitomo HTR 4
        > - Kumho ECSTA 711
        > Sa tez inne, ale juz drogie.
        >
        Wiekszosc to badziewie, jak chcesz oszczedzic to grzej do Pep Boys, kup 4 X
        $100. Bridgestone podobno nie takie zle, nie wiem jak Yokohama, Sumito nie
        wiem patrzysz chyba ze ci bierznik sie podoba,
        100% Michelin, drozsze ale nie bedziesz zalowal.
        Na swojej Camry mam Michelin Radial X 195/70/14, auto super sie trzyma drogi,
        zaplacilem okolo $90 za opone, jest to opona zwana "touring", nie robia jej w
        niskim profilu. Zaplacilem $400 ze wszystkim.
        • Gość: ARAFAT Re: Nowe informacje IP: *.rapidnet.com 08.08.02, 02:34
          WItam!
          Ja akurat jestem zeswirowany na punkcie opon. To co pisz akoledzy to swieta
          prawda. Opone kupuje sie stosunkowo rzadko zatem musi to byc dobra opona. Marku
          za zadne skarby nie oszczedzaj na laczkach! Teraz sobie pomysl ile razy miales
          akcje tak ze bylo blisko wypadku? W tych sytuacjach tylko dobra opona moze ci
          pomoc. Dla mnie to tak jak p...dolic w beznajdziejnej prezerwatywie nie wiadomo
          co. Moj wybor absolutnie fantastyczna opona to Dunlop SP 9000 drogi ale nie do
          wyjecia po prostu the best. Jelsi nie Dunlop to potem Potenza Bridgestona lub
          Michelin Pilot. MIchelin bywa przecietny w osiagach ale ma niedoscigniona
          jakosc. Goodyera nie polecam
        • Gość: Marek Re: Nowe informacje IP: *.atlanta-33-34rs.ga.dial-access.att.net 08.08.02, 04:20
          W poprzednim samochodzie zalozylem opony PepBoys Futura 225/60R16 i byly
          niesamowicie dobre - swietnie sie trzymaly drogi, super odprowadzaly wode i
          byly calkiem ciche. Jedyne co mi sie nie podobalo to wielki napis "Futura".
          Cala wymiana z wywazeniem, ustawieniem zbieznosci itp. kosztowala mnie $260.
          Jedyny problem jaki po tym mialem to to ze po wjechaniu na porzadny wyboj
          trzeba bylo sie wybrac na ponowne wywazanie (juz za darmo) bo bily. Zwykle
          zdarzalo sie to raz na 2-3 miesiace. Nigdy w zyciu nie mialem podobnego
          problemu z zadnymi innymi oponami i ciekaw jestem czy to coz zlego z opona czy
          z montazem. W kazdym razie wiecej u nich nie kupie (albo inaczej - kupie do
          samochodu do pracy a ten do jazdy po autostradzie dostanie lepsze).

• Gość: ARAFAT Re: Nowe informacje IP: *.rapidnet.com 08.08.02, 02:39
        Mozesz pomyslec tez o Profileru Goodricha Pirelli P7 DUnlopie sp 300 (piekna
        rzeba bieznika i tania w zakupie) Pilot Prmacy dobry ale cholernie drogi
        (Michelin)
        Pozdrawiam ARAFAT
        • Gość: AM Re: Nowe informacje IP: 207.239.29.* 08.08.02, 18:16
          A co bys mnie poradzil. Mam niedlugo do wymiany cztery kapcie 225/50/17 na 7"
          felgach. Niestety do Maximy wybor marny tylko Bridgstone Potenza RE92 (takie
          mam wlasnie - marne trzymanie na sniegu i bardzo mokrym + halasuja okropnie),
          Goddyear Eagle RS-A - wydaje sie byc marna opona, Michelin Pilot Sport A/S lub
          HX MXM4 (te HX ma kolega w swoiem BMW - tylko szesnaski i bradzo przyjemnie
          trzymaja na suchym i mokrym). Dodatkowo chcial bym zalozyc troch szersze - tak
          moze 245 bo te 225 zabawnie wyglada przy wymiarach samochodu - ale to nie jest
          to warunek konieczny bo na 225/50 bardzo przyjemnie sie jezdzi.
          • Gość: ARAFAT Re: Nowe informacje IP: *.FLNT.splitrock.net 08.08.02, 22:09
            Przede wszytkim proponuje zaoszczedzic jakies 10 - 30 proc. ceny poprzez
            dobranie rozmiaru 225/45/17 przynajmniej w Europie jest to bardzo znany rozmiar
            i tanszy od 225/50/17 Licznik ci mocno nie przeklamie opona bedzie ladnisj
            wygladala na komforcie nie stracisz wiele. A i wybor opon w tym sugerowanym
            przeze mnie rozmiarze jest wiekszy. Jesli 225/50/17 to widze tylko Michelina(w
            Europie moj wybor pada na pilot primacy)Jesli z kolei 225/45/1 tp wspominany
            dunlop sp 9000 ewentualnie continental sport contact 2 ale pamietaj ta ostania
            opona nie chrakteryzuje sie pierwszorzednym komfortem resorowania.
            DO MArka wlasnie to jest ta jakosc jak wjedziesz w dziure to kiepska opona
            wymaga wywazenia. Czestojest tak ze juz jej nie wywazysz. Albo wywazysz ale
            kosztem wielu ciezarkow. I tak bdziesz sie bawil co dwa miesiace. Dlatego moja
            sugestia kup dobre kapcie
            pozdrawiam ARAFAT

• Gość: ARAFAT co do szerszych opon IP: *.FLNT.splitrock.net 08.08.02, 22:12
            Jesli nie musisz toich nie zakladaj bo i tak masz juz w tej maximie calkiem
            przyzwoity rozmiar. Wiecej paliwa mniej komfortu spadek osiagow (w tym
            ukladzie) oraz znacznie wiekszy koszt zakupu. Mozesz mi wierzyc ze 225/45/17
            wyglada pierwsza klasa i pozostawia calkiem dobry komfort. Postaraj sie dobrac
            felge ktora jest pelna tzn. bez rantow. Wzor felgi dochodzi do jej krawedzi
            wtedy felga optycznie robi wieksze wrazenie...
            pozdrawiam ARAFAT
            • Gość: AM Re: co do szerszych opon IP: 207.239.29.* 08.08.02, 22:25
              Felg nie mam co dobierac - mam orginalne Nissana - bardzo ladne
              szescioramienne - leciutkie - jedna reka bez specjalnego wysilku da sie
              podniesc felge z nalozona opona dodatkowo bardzo wytrzymale - jak wiechalem w
              dziure na miedzystanowej 287 to myslalem , ze urwalem kolo + pol zwieszenia ale
              okazalo sie ze wszystko ok i po sprawdzeniu felga jest nie uszkodzona i nawet
              wywazac nie trzeba bylo. Chyba jednak pozostane przy rozmiarze 225/50 bo i tak
              gumy jest nie za duzo
              • Gość: Marek Re: co do szerszych opon IP: *.atlanta-26-27rs.ga.dial-access.att.net 08.08.02, 23:28
                Nie kupuj GoodYear Eagle RS-A. Wlasnie na nich jezdze. Glosne jak cholera,
                zachowanie na mokrym beznadziejne (szczegolnie teraz kiedy juz wiele bieznika
                nie zostalo), 45 tys. mil i do wymiany, na lodzie myslalem ze na sankach jade
                a nie na oponie. Juz ten badziewiasty PepBoys jest lepszy. A do tego
                przerazajaca cena (do mojego okolo $150 za sztuke).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka