Dodaj do ulubionych

Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o opinie

29.08.05, 10:17
Mam koncepcje biznesu , warsztat samochodowy ze specjalizcją do sam np
niemieckich albo np japońskich , to co by go wyrózniało od konkurencji to to
że 50 % napraw wykonywane byłoby od ręki , co jest najważniejszą rzeczą to to
ze faceci nie lubią zostawiać swoich samochodów , wiec nad miejscem pracy
byłby sufit ze szkła zbrojonego a na górze byłaby kafejka gdzie klienci
mogliby poiczekać wypić kawę poczekać spokojnie , być może byłby hot spot , a
na pewno dostęp do netu itp
Dotarcie do klientów też mam już rozpisane , jest do tego jakiś plan
marketingowy , na razie ogólny jeszcze nie robiłem Swotu ani kosztorysu , ale
jest to do wykonania

Pomyslałem że możnaby to rozszerzyć o kamerę internetową gdzie klient mógłby
się zalogować i zobaczyć co się dzieje w warsztacie , itp

Warsztat mógłby robić przeglądy np dla chcących zakupić nowy samochód , za np
50 -70 zł itp

Czy miałoby to sens bytu , czy raczej widzicie to sceptycznie , jesli tak to
dlaczego
Obserwuj wątek
    • vokulski Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 29.08.05, 10:19
      umiesciłem tutaj a nie na "warsztatach" bo zależy mi na opini uzytkowników
      aut , a na tym forum zagląda ich najwięcej
    • lewarek5 Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 29.08.05, 10:25
      vokulski napisał:

> Mam koncepcje biznesu , warsztat samochodowy ze specjalizcją do sam np
      > niemieckich albo np japońskich , to co by go wyrózniało od konkurencji to to
      > że 50 % napraw wykonywane byłoby od ręki , co jest najważniejszą rzeczą to to
      > ze faceci nie lubią zostawiać swoich samochodów , wiec nad miejscem pracy
      > byłby sufit ze szkła zbrojonego a na górze byłaby kafejka gdzie klienci
      > mogliby poiczekać wypić kawę poczekać spokojnie , być może byłby hot spot , a
      > na pewno dostęp do netu itp
      > Dotarcie do klientów też mam już rozpisane , jest do tego jakiś plan
      > marketingowy , na razie ogólny jeszcze nie robiłem Swotu ani kosztorysu , ale
      > jest to do wykonania
      >
      > Pomyslałem że możnaby to rozszerzyć o kamerę internetową gdzie klient mógłby
      > się zalogować i zobaczyć co się dzieje w warsztacie , itp
      >
      > Warsztat mógłby robić przeglądy np dla chcących zakupić nowy samochód , za np
      > 50 -70 zł itp
      >
      > Czy miałoby to sens bytu , czy raczej widzicie to sceptycznie , jesli tak to
      > dlaczego
      >

.. cos podobnego juz istnieje na niektórych warsztatach w szwecji,ale zamiast
      szklanego dachu sa video-kamery i monitory w kawiarni (przywarsztatowej) gdzie
      na swe auta czekaja klienci,- i co ? szczesliwi jestescie ze Polska stanem EU
      sie stala ?,-to samo grazi polskim mechaniorom,nie zazdroszcze takim,nie lubie
      gdy ktos patrzy mi sie na rece gdy pracuje.
      • vokulski Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 29.08.05, 10:37
        lewarek5 napisał:

> vokulski napisał:
        >
        > > Mam koncepcje biznesu , warsztat samochodowy ze specjalizcją do sam np
        > > niemieckich albo np japońskich , to co by go wyrózniało od konkurencji to
        > to
        > > że 50 % napraw wykonywane byłoby od ręki , co jest najważniejszą rzeczą t
        > o to
        > > ze faceci nie lubią zostawiać swoich samochodów , wiec nad miejscem pracy
        >
        > > byłby sufit ze szkła zbrojonego a na górze byłaby kafejka gdzie klienci
        > > mogliby poiczekać wypić kawę poczekać spokojnie , być może byłby hot spot
        > , a
        > > na pewno dostęp do netu itp
        > > Dotarcie do klientów też mam już rozpisane , jest do tego jakiś plan
        > > marketingowy , na razie ogólny jeszcze nie robiłem Swotu ani kosztorysu ,
        > ale
        > > jest to do wykonania
        > >
        > > Pomyslałem że możnaby to rozszerzyć o kamerę internetową gdzie klient móg
        > łby
        > > się zalogować i zobaczyć co się dzieje w warsztacie , itp
        > >
        > > Warsztat mógłby robić przeglądy np dla chcących zakupić nowy samochód , z
        > a np
        > > 50 -70 zł itp
        > >
        > > Czy miałoby to sens bytu , czy raczej widzicie to sceptycznie , jesli tak
        > to
        > > dlaczego
        > >
        >
        >
        > .. cos podobnego juz istnieje na niektórych warsztatach w szwecji,ale zamiast
        > szklanego dachu sa video-kamery i monitory w kawiarni (przywarsztatowej) gdzie
        > na swe auta czekaja klienci,- i co ? szczesliwi jestescie ze Polska stanem EU
        > sie stala ?,-to samo grazi polskim mechaniorom,nie zazdroszcze takim,nie
        lubie
        > gdy ktos patrzy mi sie na rece gdy pracuje.

Wiem że rekrutowanie mechaników nie byłoby łatwe , nikt nie lubi jak mu się
        patrzy na ręce , ale z drugiej strony , duża część kierowców ma bardzo
        emocjonalne podejście do swoich aut ( prawie jak do kobiet ;-) , i nie ma co
        się im dziwić że woleli wiedzieć co ktoś robi przy ich aucie
        • 1adarek Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 29.08.05, 10:55
          Takie warsztaty isttnieja w Australii np. dealerskie Lexusa, Porsche- nie wielu ludzi spedza tyle czasu ile auto w warsztacie- rano zostawia auto w warsztacie, a po poludniu je odbiera, a co sie z nim dzieje to juz rzadko klienta obchodzi
          • vokulski Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 29.08.05, 12:28
            Domyslam się że jeżeli naprawa jest dłuższa niż np 2-3 h to raczej klient nie
            będzie czekał , kurcze obawiam się że jednak australia to trochę inna mentalność

może ktoś w polsce spotkał taki warsztat ??
            • wojtek33 Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 29.08.05, 12:42
              vokulski napisał:

> może ktoś w polsce spotkał taki warsztat ??

Aż taki nie, ale Ford na Pomorskiej w Łodzi - poczekalnia, automat do kawy i
              obraz z kamer, pan ci wskaże, na której jest twój samochód.
              • vokulski Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 29.08.05, 12:44
                I jak klienci na to reagowli , posytywnie , czy raczej obojętnie ??
    • gborek Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 29.08.05, 13:02
      Jak dla mnie, to doskonały pomysł. Jeśli właściciel jest ok, mechanicy są w porządku, to nie muszą niczego ukrywać. Ja u "swojego" mechanika stoję przy samochodzie i nikomu to nie przeszkadza. Poczekalnia z netem i darmową kawą, telewizją, gazetami to świetny pomysł, czasem czeka się 2-3 godziny, bo akurat kolejka, albo część jakaś właśnie w drodze albo cóś...:-))pozdrawiam, jak już uruchomisz interes, to opowiedz, jak idzie.
      • rraaddeekk Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 29.08.05, 13:21
        Wielokrotnie już widziałem w Polsce takie rozwiązania.
        Kamery są już bardzo powszechne z monitorami w poczekalni z barkiem i prasą.
        Widziałem też poczekalnie "na balkonie" z oszklonymi ścianami patrzy się z góry
        na halę napraw.
        Nie widzę w tym nic rewolucyjnego.

Moim zdaniem rewolucją byłoby odstawienie gotowego auta klientowi do domu lub
        pod firmę.
        Rano (gdy już dojadę do pracy) zgłasza się ktoś z serwisu i zabiera auto na
        przegląd (lub jakąś planowaną naprawę) a wieczorem przed wyjściem z pracy
        odstawiają mi samochód pod firmę.
        To byłoby dla mnie coś.
        Pomyśl o tym, a myślę że to jest przyszłość!
        • vokulski Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 29.08.05, 13:26
          rraaddeekk napisał:

> Wielokrotnie już widziałem w Polsce takie rozwiązania.
          > Kamery są już bardzo powszechne z monitorami w poczekalni z barkiem i prasą.
          > Widziałem też poczekalnie "na balkonie" z oszklonymi ścianami patrzy się z
          góry
          >
          > na halę napraw.
          > Nie widzę w tym nic rewolucyjnego.
          >
          > Moim zdaniem rewolucją byłoby odstawienie gotowego auta klientowi do domu lub
          > pod firmę.
          > Rano (gdy już dojadę do pracy) zgłasza się ktoś z serwisu i zabiera auto na
          > przegląd (lub jakąś planowaną naprawę) a wieczorem przed wyjściem z pracy
          > odstawiają mi samochód pod firmę.
          > To byłoby dla mnie coś.
          > Pomyśl o tym, a myślę że to jest przyszłość!

Myślałem o tym ale weź pod uwagę kwestię zaufania , przecież takiemu gościowi z
          serwisu musiałbyś dać auto z dokumentami i kluczykiem, obawiam się że byłyby
          próby podszywania się pod warsztat
          • rraaddeekk Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 29.08.05, 13:30
            Ja tylko rzuciłem pomysł.
            Dopracowanie go to już Twoja praca.
            Idziemy w stronę cywilizowanej europy, gdzie samochód jest tylko narzędziem
            (nie jak w Polsce "członkiem rodziny")
            W tym kierunku zmierzamy i dlatego raczej w tym widzę przyszłość.
            Wiadomo, że na markę i zaufanie należy zapracować.
            Może jakieś hasło klient będzie przekazywał zaszyfrowane i ten odbierający
            samochód musi to znać (to tylko szybkie pomysły, dokładnego biznesplanu nie dam
            Ci free).
            • vokulski Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 29.08.05, 13:38
              Tutaj dopracownie ma olbrzymie znaczenie , może komuś przy okazji jak będzie
              czytał wpadnie pomysł , jak uwiarygodnić taką usługę dla klienta ,
              bo pomysł sam w sobie jest b dobry , chyba wchodziło by to w grę dla stałych
              klientów , którzy by juz znali obsługę , i wtedy nie byłoby wątpliwości
            • vwmadison łeeeeeeee........ 29.08.05, 13:59
              kiedys servis Volvo w łodzi przy ul.
              Maratońskiej (teraz sie przenieśli) miał szklaną ściane oddzielającą biuro od
              stanowisk i kazdy mógł widziec kto co robi przy aucie....
              Więc pomysł juz stary ..może dlatego,że kosztowny :)
              • vokulski Re: łeeeeeeee........ 29.08.05, 14:03
                Nie uważam że amerykę odkryłem z tą szklaną podłogą , ale chodzi mi o to jakie
                są wasze rekacje , czy to byłby atut takiego warsztatu czy macie to w dupie i
                idziecie gdzie jest taniej i bliżej domu , nie ważne od wszystkiego innego
        • etom Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 29.08.05, 13:54
          rraaddeekk napisał:

> Moim zdaniem rewolucją byłoby odstawienie gotowego auta klientowi do domu lub
          > pod firmę.
          > Rano (gdy już dojadę do pracy) zgłasza się ktoś z serwisu i zabiera auto na
          > przegląd (lub jakąś planowaną naprawę) a wieczorem przed wyjściem z pracy
          > odstawiają mi samochód pod firmę.

Calkowita nowosc to tez u nas nie jest.
          Cos takiego oferuje np. serwis Toyoty w Katowicach - MG Centrum ,dla klienta
          ktory kupi lub serwisuje 3 samochod.
          www.toyota.katowice.pl/serwis_vip.php
          • vokulski Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 29.08.05, 14:01
            Wiadomo że nie da się wymysleć czegoś całkowicie nowego i nie o to mi
            chodziło , chodzi mi o to czy tego typu pomysły są w stanie budować przewagę
            konkurencyjną nad innymi już istniejącymi renomowanymi warsztatami
    • jarek-44 Co daleko szukać? 29.08.05, 14:06
      Jeśli masz czas, to wstąp do ASO Opla - DixiCar w Raszynie pod W-wą. Klienci
      mogą obserwować swoje auta z barku na piętrze.
      • nie_mich Re: Co daleko szukać? 29.08.05, 16:07
        vokulski 29.08.2005 14:03 + odpowiedz

Nie uważam że amerykę odkryłem z tą szklaną podłogą , ale chodzi mi o to jakie
        są wasze rekacje , czy to byłby atut takiego warsztatu czy macie to w dupie i
        idziecie gdzie jest taniej i bliżej domu , nie ważne od wszystkiego innego

.. ze szklana podloga ?,patrzysz na mechaników z góry,nie wpadlo Ci na mysl ze
        mechanik moze popatrzec do góry ? -pod spódnice klientki ? ...
        NIE TYLKO AUTO-WARSZTAT,SEX SHOW TYZ !
        • lucj A może załóż warsztat w którym... 29.08.05, 22:12
          A może załóż warsztat w którym mechanicy znają się na tym co mają robić,
          warsztat ma niezbędne narzędzia do naprawiania samochodów a nie tylko kolorowe
          gadżety.Taki warsztat miałby duże powodzenie, tylko na czym ta firma by
          zarabiała...?
          • vokulski Re: A może załóż warsztat w którym... 30.08.05, 08:52
            Nie chodzi o kolorowe gadzety , warsztatów o których mówisz jest cała masa , w
            tym biznesie faktycznie najbardziej liczy się człowiek czyli mechanik oraz
            sprzęt na którym pracuje na drugim miejscu , są jeszcze pewnie inne czynniki
            decydujące o tym czy klient wybierze ten a nie inny ,

Klienci warsztatów nie są pewnie gupą jednorodną która ma takie same
            wymagania , ale jest pewnie zbiór wymagań którą będzie reprezentować większość
            z nich

Pomysł ze szklanym dachem , oczywiście nie byłby to w całośći szklany bo jak
            ktoś słusznie zauważył że klientami są też kobiety i dla nich wkroczenie na
            taką szklaną podłogę w spódnicy wywołałoby niezłe zamieszanie wśród
            mechaników ;-)

• wojtek33 Re: A może załóż warsztat w którym... 30.08.05, 09:03
              vokulski napisał:

> Pomysł ze szklanym dachem , oczywiście nie byłby to w całośći szklany bo jak
              > ktoś słusznie zauważył że klientami są też kobiety i dla nich wkroczenie na
              > taką szklaną podłogę w spódnicy wywołałoby niezłe zamieszanie wśród
              > mechaników ;-)

Można zrobić lustrzany w jedną stronę, mechanicy mogliby tylko poprawiać włosy ;-)
    • typson Re: Taki warsztat ze szkalnym sufitem, prośba o o 30.08.05, 11:24
      jezeki przyszlaby niekulawa klientka w kucej kiecy i krecila sie na gorze nad
      chlopcami to watpie czy naprawiliby auto od reki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka