Dodaj do ulubionych

cewki, ach cewki

05.09.05, 09:22
Ponieważ kiedyś obiecywałem, że dostarczę argumentów wszystkim żabofobom, jak
tylko moja meganka się zbiesi, no to dostarczam: diabli wzięli cewkę
zapłonową.

Właśnie miałem wyjechać z Warszawy, kiedy zapaliła się kontrolka i silnik
zaczął nierówno pracować. Telefon do serwisu, diagnoza szybka. Mechano
odradził jechać na trzech cylindrach, bo złe spalanie = ryzyko dla
katalizatora.
Po raz kolejny przekonałem się, że warto wykupić dobrą polisę
ubezpieczeniową. Darmowy holownik przyjechał po 30 minutach. 15 minut później
byłem u synoradzkiego (przy okazji pozdrawiam ekipę), 2,5 h później jechałem
już do domu.
No ale Meganka przestała być bezawaryjna. Po dwóch latach i 56 kkm po raz
pierwszy mnie zawiodła. Ale i tak ją lubię... Przestanę, jak mi takich
numerów zrobi więcej ;)
BTW. Coś mi sie wydaje, że te cewki zapłonu to słaby punkt wszystkich
Renówek. Coś juz o nich na tym forum czytałem...

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • chris62 Re: cewki, ach cewki 05.09.05, 09:27
      Hej Niki, ja przejechałem swoim Sceniczkiem ponad 110 tys. i cewki są OK.
      Są takie cewki Nippon Denso, jeżeli masz gwarancję to zażądaj wymiany na takie i
      małe prawdopodobieństwo że będą z nimi problemy.
      • niki27 Re: cewki, ach cewki 05.09.05, 09:44
        chris62 napisał:

> Są takie cewki Nippon Denso, jeżeli masz gwarancję to zażądaj wymiany na

Oooo, za późno mi to mówisz. Cewki już wymienione, nie wiem na jakie..
        Natomiast najciekawsze jest to, że koszt wymiany cewek R. postanowiło wziąć na
        siebie, mimo że auto jest już PO GWARANCJI.
        Heh. To miłe.
        • chris62 Re: cewki, ach cewki 05.09.05, 09:53
          Miłe nie miłe ale to wynika z tego że Sagem wypuścił całą serię wadliwych cewek
          i temat jest ogólnie znany dlatego też nie powinni za to brać kasy.
          Jeżeli dopadła Cię właśnie ta seria to wkrótce może paść następna cewka i co
          wtedy? A jak to będzie w trasie to co? Pewnie, można miec zapasową a w długą
          trasę to nawet należy niemniej jednak wolałbym wymienić wszystkie cewki na
          solidniejsze.
          Paranoją jest że nawet do ASO na przeglądy przez 5 lat nie zaglądałem a samochód
          mam bezawaryjny. Utraciłem gwarancję na blacharkę (12 letnia) ale wiem że
          zaglądanie do ASo naraża mój samochód na awarie bo tam zawsze coś spartolą.
          Polegam na sobie i moim mechaniku i to wystarcza z tym że nie każdy uzytkownik
          auta może polegać na sobie :).
          • niki27 Re: cewki, ach cewki 05.09.05, 11:06
            Wymienili wszystkie cztery, Chris. Przynajmniej kolejne 50 kkm do przodu ;)
            • chris62 Re: cewki, ach cewki 05.09.05, 11:10
              Muszą Cię lubić :)
        • edek40 Re: cewki, ach cewki 05.09.05, 11:30
          Widocznie wlasciciele renowek za mocno brykali. Moja pracownica zaplacila za wymiane 500 zl, bo wtedy jeszcze renault kasowal az milo za te usluge, choc powszechna byla juz wiedza, ze to nie przypadkowa awaria tylko wada calej serii cewek z Turcji. Najciekawsze jest to, ze koszt cewki 400 zl juz jest calkowicie oslabiajacy (i to mnie, ktory czasem kupuje oryginalne czesci do jakoby drogiej mazdy). Koszt wymiany 100 zl to juz bandytyzm pierwszej wody. Dla niewtajemniczonych ten element znajduje sie na samej gorze silnika. Jest przytwierdzony dwiema srubami i ma dwie wtyczki elektryczne. Czas wymiany to okolo 10 minut, jesli serwisant robi sam klientowi kawe, lub 3-4 minuty, jesli robi to biuro obslugi, a serwisant dlugo szuka srubokreta.
          • chris62 Re: cewki, ach cewki 05.09.05, 12:12
            Właśnie ten element w liczbie sztuk równej z ilością cylindrów tam jest narażony
            na wysokie temperatury i w przypadku dostania się wody np z przeciekających
            spryskiwaczy na wilgoć. Cewka jest umieszczona bezpośrednio na świecy.
            Musi więc być jak najwyższej jakości.

Tak czy inaczej takie rozwiązanie daje bardzo mocną iskrę bo kable wysokiego
            napięcia są wyeliminowane a potencjalna awaria jednej cewki nie unieruchamia
            samochodu jak to jest w rozwiązaniu z 1 cewką, rozdzielaczem i kablami.
            O zalecie tego rozwiązania przekonałem się kiedy miałem bardzo słaby akumulator.
            Pomimo mrozu i tego ze akumulator dawał słaby prąd rozrusznik ledwo ledwo kręcił
            silnikiem praktycznie auto odpalało po pierwszym cyklu spręzania jak to się mówi
            "na dotyk" i z nowym akumulatorem tak odpala :)
            • edek40 Re: cewki, ach cewki 05.09.05, 13:12
              W megance 1,6 z 1999 roku sa dwie i umieszczone sa na pokrywie zaworow. Z reszta jako uzytkownika g... obchodziloby mnie, ze element jest umieszczony w zlym miejscu, bo to sprawa konstruktorow. To oni biora kase za takie planowanie, aby elementy zachowywaly swoje parametry jak najdluzej.
              • chris62 Re: cewki, ach cewki 05.09.05, 13:18
                niki ma Megane II więc na pewno ma inne rozwiązanie niż w jedynce.
                Każda konstrukcja zakłada pewne wymogi technologiczne jeżeli któryś element ich
                nie spełnia to nieszczęście gotowe, mamy tego przykłady na codzień w każdej
                dziedzinie techniki od hulajnogi począwszy a na promie kosmicznym skończywszy.
                • skyddad Re: cewki, ach cewki 05.09.05, 16:35
                  Cewka ktora pracuje z elektronika,wymaga czystosci i boi sie mycia woda.
                  czys przypadkiem nie myl silnika? byc moze sama swieca jest gleboko schowana w
                  glowicy i tam zebral sie olej i po dluzszej ingerencji wystapilo przebicie ,no
                  i wlasnie pada cewka czyli cala elektronika jaka sie znajduje w cewce.Powodem
                  moga byc kabke wydsoikiego napuie cia i wiele innych rzeczy.Zalezy od
                  konstrukcji.
                  Pzdr.Sky.
                  • niki27 Re: cewki, ach cewki 05.09.05, 17:33
                    silnika nie myłem ;) bo u mnie silnik jest w całości zakryty plastikową
                    pokrywą :) Może drobina oleju? Nie sądzę, ale wykluczyc przecież nie mogę.
    • latamnisko Re: cewki, ach cewki 05.09.05, 11:35
      potwierdzam - laguna II - te same problemy (z tym, że 'doszedł' katalizator')
      jednak mimo wszystko nie wpadałbym w skrajność - poza cewkami nic się nie działo
      • devote Re: cewki, ach cewki 05.09.05, 18:15
        nie przejmuj sie.vw tez ma problemy z cewkami.w moim tez padla (modol 3 cewki w
        jednej obudowie,kazda cewka obsluguje 2 cylindry).miejsce montowania w VR6 12v
        tez nie dobre.cewka przykrecona z boku glowicy.nagrzewa sie jak szlak i
        plastikowa obudowa peka i problem gotowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka