elot1 24.09.05, 14:11 Mam pytanie. Jakie koszta brać po uwagę przy kalkulacji opłacalności założenia instalacji gazowej do samochodu, którym robię ok. 25-30tyśkm/rok(głównie po mieście)?. Dziękuję za poważne odpowiedzi. Link Zgłoś Obserwuj wątek
polokokt Re: Gaz w samochodzie 24.09.05, 14:27 Witam Odpowiem na wlasnym przykladzie. W maju 2004 zalozylem gaz do samochodu Carisma 1.8 16V 115KM (wtedy przebieg samochodu okolo 135 tys km). Gaz zwrocil mi sie po przejechaniu 15750 km w tym czasie srednie spalanie wyszlo mi 10,5 l/100km przy dosc dynamicznej jezdzie (wczesniej benzyny zuzywal w granicach 9 litrow). Jezdze pol na pol trasa/miasto (nawet z przewaga na miasto). Za instalacje zaplacilem 1900PLN (zwykla instalaccja, nie wtrysk). Po 1000 km mialem regulacje (a w zasadzie sprawdzenie czy wszystko OK, bo nic nie trzeba bylo regulowac, od samego poczatku bylo OK). Po 10 tys km bylem na przegladzie instalacji w zakladzie w ktorym zakladalem. Przeglad byl gratis (normalnie mysle ze nie wiecej jak 100 PLN) i rozniez wszystko bylo OK. Poniewaz tankowalem na markowych stacjach (Shell, BP) to na razie nie bylo koniecznosci wymiany filtru gazu. Miesiecznie na benzyne potrzebna na rozruch wydaje w granicach do 30 PLN. Samochod przy bardzo dynamicznej jezdzie (predkosci do 160 km/h, klimatyzacja i powiedzmy trzy osoby na pokladzie srednio) nie spalil mi nigdy wiecej jak 12 litrow (raz jak bylem zmuszony zatankowac na prywatnej stacji to sie okazalo ze do zbiornika weszlo niemalze wiecej gazu niz zbiornik ma pojemnosci... co tylko zrazilo mnie do prywatnych stacji i wtedy srednia niby mi wyszla 13 litrow...). Zas przy jezdzie bardzo spokojnej na trasie Warszawa - Gdansk - Warszawa w trzy osoby spalil 8,8 litra gazu. W trakcie tych 15 tys km, wymienilem raz swiece i przewody WN ale jakbym nie zakladal gazu to tez musialbym juz je wymienic, no i trzeba doliczyc conajmniej jeden przeglad techniczny (stempelek do dowodu rejestracyjnego) ktory w przypadku samochodu z gazem kosztuje 160 PLN (czyli chyba o jakies 60 PLN wiecej niz normalnie) i musi byc wykonywany co rok. Poza tym zadnych innych kosztow nie zanotowalem zwiazanych z gazem (co prawda wymieniale tlumik, ale w samochodzie 8-mio letnim mial juz prawo sie posypac ten element, a i tak uwazam ze jak wytrzymal 8 lat to i tak sporo). Generalnie w moim przypadku super trafna inwestycja, z ktorej jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam Link Zgłoś
polokokt Re: Gaz w samochodzie 24.09.05, 14:30 aha, w przypadku koniecznosci wymiany filtru gazu, kosztuje on kilkadziesiat zlotych, wiec nie sa to powalajace koszta. raz tez musialem dokupic kapselek do zaworu gazu (5 PLN) bo obsluga stacji benzynowej w Czestochowie zle mi dokrecila ten kapselek po tankowaniu i go zgubilem na trasie. Link Zgłoś
hippolin Re: Gaz w samochodzie 24.09.05, 14:37 www.google.pl/search?hl=pl&q=kalkulator+lpg&btnG=Szukaj+w+Google&lr= Link Zgłoś