Dodaj do ulubionych

Dorejestrowanie

14.10.05, 17:33
Czy mógłby mi któś poradzić jak i gdzie należ załatwić dorejestrowanie się do właściciela samochodu.

Chodzi mi o taka sytuację - żeby płacić niższe składki PZU właściciel samochodu proponuje mi (obecnemu użytkownikowi tego auta) dorejestrowanie się.
Obserwuj wątek
    • kszyrztow Re: Dorejestrowanie 14.10.05, 17:36
      sophia1 napisała:

> Czy mógłby mi któś poradzić jak i gdzie należ załatwić dorejestrowanie się do
      w
      > łaściciela samochodu.
      >
      > Chodzi mi o taka sytuację - żeby płacić niższe składki PZU właściciel
      samochodu
      > proponuje mi (obecnemu użytkownikowi tego auta) dorejestrowanie się.

Jesssuu, skąd wzięłaś to określenie??
      Musi Ci sprzedac częśc pojazdu i tyle. To jest podstawa do wpisania Cie do
      dowodu rejestracyjnego i mozliwość nabywania zniżek.
      • sophia1 Re: Dorejestrowanie 14.10.05, 17:37
        Ten samochód dostałam
        • kszyrztow Re: Dorejestrowanie 14.10.05, 17:38
          sophia1 napisała:

> Ten samochód dostałam

Darowizna? Dopóki nie będziesz jego właścicielem (chociażby w części) to nie
          będziesz widniała w dowodzie rejestracyjnym.
          • sophia1 Re: Dorejestrowanie 14.10.05, 17:40
            Ok, czy to musi być oświadczenie osoby, która daje mi to auto czy umowa pomiędzy nami??

|Jeśli już to bedę miała to co dalej?
            • entry Re: Dorejestrowanie 14.10.05, 17:51
              oczywiście rzecz musi być podarowana bądź sprzedana "na piśmie", a fakt ten
              zgłoszony do US i w razie konieczności opłacony podatek. Potem zasuwasz do
              wydziału komunikacji o zmianę właściciela, gdzie dopisują współposiadacza.
              Zniżki sumują się wtedy razem ze zwyżkami obu właścicieli ale od następnej
              polisy, przy czym rejon będący podstawą naliczenia skłądki zawsze będzie brany
              dla współwłaściciela wpisaneo w dowodzie na pierwszej stronie
              • loyezoo Re: Dorejestrowanie 14.10.05, 19:08
                sprostowanie! umowa kupna-sprzedaży jest umową cywilno prawną i NIE MUSI być na
                piśmie.Są przez to pewne "kłopociki" w urzędach:)) ale w/g prawa nie musi.
                • entry sprostowanie sprostowania 15.10.05, 15:11
                  jak już z Ciebie taki prawnik, to powinieneś wiedzieć, że nie ma umowy kupna-
                  sprzedaży - jest umowa sprzedaży.

>NIE MUSI być na piśmie.Są przez to pewne "kłopociki" w urzędach:))

taa, wskaż mi urząd miejski który zmieni właściciela w dowodzie na podstawie
                  naszego ustnego zapewnienia. To jest tak, jakbyś przyszedł z reklamacją do
                  sklepu bez paragonu.
            • kszyrztow Re: Dorejestrowanie 14.10.05, 17:53
              sophia1 napisała:

> Ok, czy to musi być oświadczenie osoby, która daje mi to auto czy umowa
              pomiędz
              > y nami??
              >
              > |Jeśli już to bedę miała to co dalej?

musi to być umowa. Jak już to będziesz miała, to wybierz sie z właścicielem do
              skarbowego w celu zarejestrowania tej umowy, a następnie do wydziału
              komunikacji (zdaje sie że kolejność aktualnie jest dowolna, nie wiem napewno),
              celem dopisania Ciebie do dowodu rej. Musisz przypilnować w następnym roku
              ubezpieczniowym, żeby zakład ubezpieczeń uwzględnił tą zmianę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka