Dodaj do ulubionych

Przegląd OBOWIĄZKOWY

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 30.09.02, 18:31
Sprawa jest taka: czy zużycie amortyzatorów na poziomie 78%(przód) i 62%(tył)
to wg. Was dużo, czy jeszcze "w normie"? Bo wyjechałem przed chwilą z
warsztatu po przeglądzie obowiązkowym, i tak wyszły pomiary (CARMAN). Auto ma
80.000 przebiegu (MEGANE) i amory są jeszcze fabryczne, a ja już od dłuższego
czasu mam wrażenie, że są zużyte (tył na pewno- za wolny "powrót" przy
obciążewniu np. 4 osobami+bagaż). A'propos: cena przeglądu jest wszędzie ta
sama? (w CarmanB-B: 92pln), pozdro
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY 30.09.02, 20:55
      Gość portalu: Ralph napisał(a):

> Sprawa jest taka: czy zużycie amortyzatorów na poziomie 78%(przód) i 62%(tył)
      > to wg. Was dużo, czy jeszcze "w normie"? Bo wyjechałem przed chwilą z
      > warsztatu po przeglądzie obowiązkowym, i tak wyszły pomiary (CARMAN). Auto ma
      > 80.000 przebiegu (MEGANE) i amory są jeszcze fabryczne, a ja już od dłuższego
      > czasu mam wrażenie, że są zużyte (tył na pewno- za wolny "powrót" przy
      > obciążewniu np. 4 osobami+bagaż). A'propos: cena przeglądu jest wszędzie ta
      > sama? (w CarmanB-B: 92pln), pozdro

A czy gdybyś miał buty zużyte: lewy w 78% a prawy w 62% to też byś w nich
      chodził? Jak masz trochę oleju w głowie i gotówki w portfelu to wymieniaj.
    • Gość: alek Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY IP: 195.136.36.* 30.09.02, 21:16
      Amortyzatory sprawdź sobie sam.
      Naciśnij nadwozie nad każdym z kół. Jeżeli podniesie się do góry i ewentualnie
      minimalnie opadnie, to amortyzator jest ok. Jeżeli buja się w górę i w dół to
      wymieniaj jeśli Ci życie miłe. Wymienia się zawsze parami na jednej osi.
      O tym, że jazda z niesprawnymi amortyzatorami po naszych pofalowanych drogach
      to zabawa w rosyjską ruletkę nie będę truł.

Pozdrowienia, alek
    • Gość: Ralph Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.10.02, 00:15
      Ktoś tu czegoś nie kuma- 78 zużycia na przodzie, 62 na tyle (a nie lewo/prawo,
      bo jest po równo osiami). A jak buty lubię, to chodzę, aż się rozlecą...
      Metafory zresztą dobre są np. w szkole, chyba, że ktoś tak lubi w ogóle, bez
      urazy. Poza tym- panowie, ja tu nie mówię o amorach-padakach, sprawdzanie
      rękami działa, jak już nie ma czego sprawdzać:(
      Rozumiem, że radzicie zmieniać... Tylko czemu pan w warsztacie mówił, że
      ogólnie jest super? W Niemczech np. (gdzie są ostre normy przy przeglądzie) też
      by tak powiedział, a przynajmniej podbił dowód rej.? Sory za ironię, rzecz
      jasna, pzdr
      • Gość: Pitz Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY IP: *.u.mcnet.pl 01.10.02, 09:39

> Ktoś tu czegoś nie kuma- 78 zużycia na przodzie, 62 na tyle (a nie
        lewo/prawo,
        > bo jest po równo osiami). A jak buty lubię, to chodzę, aż się rozlecą...
        > Metafory zresztą dobre są np. w szkole, chyba, że ktoś tak lubi w ogóle, bez
        > urazy. Poza tym- panowie, ja tu nie mówię o amorach-padakach, sprawdzanie
        > rękami działa, jak już nie ma czego sprawdzać:(
        > Rozumiem, że radzicie zmieniać... Tylko czemu pan w warsztacie mówił, że
        > ogólnie jest super? W Niemczech np. (gdzie są ostre normy przy przeglądzie)
        też
        >
        > by tak powiedział, a przynajmniej podbił dowód rej.? Sory za ironię, rzecz
        > jasna, pzdr

Ja kazalem sobie zbadac, bo mi sie wydawaly kiepskie, wyszlo po niecale 70% i
        koles powiedzial, ze jest super. Widac tak ma byc.
        • remo29 Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY 01.10.02, 09:56
          Gość portalu: Pitz napisał(a):

> Ja kazalem sobie zbadac, bo mi sie wydawaly kiepskie, wyszlo po niecale 70% i
          > koles powiedzial, ze jest super. Widac tak ma byc.

Też sprawdzałem w zeszłym roku. Miały po ok 75%. Gość powiedział, że spokojnie
          jeszcze 100kkm można pojechać, o ile nie będzie to camel trophy ;)
      • greenblack Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY 01.10.02, 10:34

> Ktoś tu czegoś nie kuma- 78 zużycia na przodzie, 62 na tyle (a nie
        lewo/prawo,
        > bo jest po równo osiami). A jak buty lubię, to chodzę, aż się rozlecą...
        > Metafory zresztą dobre są np. w szkole, chyba, że ktoś tak lubi w ogóle, bez
        > urazy. Poza tym- panowie, ja tu nie mówię o amorach-padakach, sprawdzanie
        > rękami działa, jak już nie ma czego sprawdzać:(
        > Rozumiem, że radzicie zmieniać... Tylko czemu pan w warsztacie mówił, że
        > ogólnie jest super? W Niemczech np. (gdzie są ostre normy przy przeglądzie)
        też
        >
        > by tak powiedział, a przynajmniej podbił dowód rej.? Sory za ironię, rzecz
        > jasna, pzdr
        Wiem, że chodziło o tył/przód, nie o prawo/lewo, ale co miałem powidzieć:but
        przedni i tylni?
        W butach możesz chodzić do ich biologicznego rozpadu, ale od amortyzatorów
        zależy bezpieczeństwo Twoje i innych. 80.000 na polskich drogach dla
        amortyzatorów to jużczas najwyższy na zmianę. Na co czekasz, aż zaczną
        przeciekać? W Polsce można uzyskać pieczątkę za "pół litra", ale czy o to
        chodzi?
        Na przyszłość, jak nie zależy ci na cudzej opinii to o nią po prostu nie pytaj?-
        "to wg. Was dużo, czy jeszcze "w normie"?"
        • palecieli Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY 01.10.02, 10:57
          wyczytałem w jakiejś prasie, że amortyzator okejowy już po pierwszym
          zadziałaniu traci ok 20% swoich właściwości, a więc dopóki fachman twierdzi że
          są sprawne to może tak być, ale nie musi
          dobrym sposobem na sprawdzenie zachowywania się amorków, a za razem ich
          sprawności jest test na polnej lub brukowej drodze, ale trzeba do tego testu
          poprosić kogoś o pomoc
          jeżeli na wybojach koła podskakują na każdej nierówności odrywając się przy tym
          od ziemi to oznacza, że nie tłumią odpowiednio drgań - auto pracuje na samych
          sprężynach :)
          a wtedy wiadomo co trzeba zrobić nie patrząc na % zużycia amorków

pzdr
          palec
          • Gość: Pitz Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY IP: *.u.mcnet.pl 01.10.02, 11:03
            palecieli napisał:

> wyczytałem w jakiejś prasie, że amortyzator okejowy już po pierwszym
            > zadziałaniu traci ok 20% swoich właściwości, a więc dopóki fachman twierdzi
            że
            > są sprawne to może tak być, ale nie musi
            > dobrym sposobem na sprawdzenie zachowywania się amorków, a za razem ich
            > sprawności jest test na polnej lub brukowej drodze, ale trzeba do tego testu
            > poprosić kogoś o pomoc
            > jeżeli na wybojach koła podskakują na każdej nierówności odrywając się przy
            tym
            >
            > od ziemi to oznacza, że nie tłumią odpowiednio drgań - auto pracuje na samych
            > sprężynach :)
            > a wtedy wiadomo co trzeba zrobić nie patrząc na % zużycia amorków
            >
            >
            > pzdr
            > palec

Po co polna droga. Swietnie widac to na tarce przed skrzyzowaniem.
            • palecieli Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY 01.10.02, 11:05
              Nie chcesz chyba nikogo tam ustawić, aby obejrzał amorki :)
              pzdr
        • Gość: Ralph Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.10.02, 12:11
          Przykro mi, że poczułeś się urażony, ale nie chciałem, aby (na samym początku
          dyskusji) wprowadzać kogokolwiek zainteresowanego w błąd:( Sam zresztą
          przyznajesz, że przykłąd z butami nie był zbyt trafiony... Tak czy inaczej-
          dzięki za opinie, pozdrawiam
    • dgr Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY 01.10.02, 11:05

W poprzednim samochdzie (Ford Focus) po dwoch latach uzytkowania zuzycie
      amortyzatorow byla w granicach 45% (przod) i 36% (tyl). Dla mnie bylo ono na
      tyle duze ze zastanawialem sie nad ich zmiana. Po prostu jezdzac po polskich
      drogach czulem ze samochod zaczyna 'plywac', a ja nie moglem do konca
      przewidziec jak zachowa sie auto zwlaszcza przy wyprzedzaniu lub jezdzie po
      luku. Przy takim zuzyciu jak w twoim samochodzie i polskich drogach, chyba
      balbym sie jezdzic.
      Pzdr DarkG
      • palecieli Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY 01.10.02, 11:17
        ja kiedyś przy wyprzedzaniu wjechałem w taką kałużę, że... autko 1350 kg masy
        własnej zamiast przyspieszać zaczęło zwalniać (aquaplanimg + niestabilne
        przednie zawieszenie) ufff,,, wtedy to ledwo uszedłem z życiem i jestem pewien,
        że jakby amortyzatory były w lepszej formie, to zdarzenie nie miało by miejsca :
        (

test na amorki u fachowca 45% przód 38% tył :(

od tamtej pory robię test na polnej drodze,
        za bardzo amorki podskakują to na złom z nimi

pzdr
        palec
        • palecieli Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY 01.10.02, 12:08
          opony odpadają – po prostu podniosło cały przód i koła zaczęły buksować - im
          więcej gazu dodawałem tym wolniej jechałem:(
          nie chce mi się nawet mówić co się zaczęło dziać jak auto odzyskało
          przyczepność:)
          PS
          auto miło ze 4 miesiące (18 tyś przebiegu prawie nówka) tak jak i opony :)
          pzdr
          palec
          • dgr Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY 01.10.02, 12:48
            Ale zgodzisz sie, ze skoro samochod mial cztery miesiace, to takze amortyzatory
            byly w bardzo dobrym stanie. A twoje niezbyt skoordynowane poczynania byly
            zwiazane tylko i wylacznie z faktem ze pomiedzy twoja opona a droga znalaza sie
            warstwa wody i ty po tej wodzie zwyczajnie plywales. To ze miales praktycznie
            nowe opony nie znaczy ze radza sobie dobrze z aquaplaningiem. Z tego powodu
            kola buksowaly w miejscu jak dodales gazu, a szybko przyspieszyles jak tej wody
            zabraklo. W sumie najwazniejsze ze wszystko dobrze sie skonczylo :-)
            Pzdr DarkG
            • palecieli Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY 01.10.02, 13:00
              wszystko się zgadza, opony straciły kontakt z nawierzchnią, ale może by do tego
              nie doszło przy np 95%-ach sprawności amorków:)

ciekaw jestem czy amortyzatory gazowe tracą swoje właściwości tłumiące,
              podobnie jak olejowe tzn powolnie (dogorywają ) :)
              pzdr
              palec

• dgr Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY 01.10.02, 13:48
                palecieli napisał:

> wszystko się zgadza, opony straciły kontakt z nawierzchnią, ale może by do
                tego
                >
                > nie doszło przy np 95%-ach sprawności amorków:)
                Przepraszam, moze sie czepiam, ale co ma sprawnosc amortyzatorow, do tego czy
                wpadniesz w aquaplaning czy nie. Nawet jak bedziesz mial sprawnosc amoryzatorow
                100% a opony nie beda w stanie odprowadzic nadmiaru wody, to zaczniesz po niej
                zwyczajnie plywac.
                >
                > ciekaw jestem czy amortyzatory gazowe tracą swoje właściwości tłumiące,
                > podobnie jak olejowe tzn powolnie (dogorywają ) :)
                > pzdr
                > palec
                >
                Pzdr DarkG
    • dgr Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY 01.10.02, 11:57
      palecieli napisał:

> ja kiedyś przy wyprzedzaniu wjechałem w taką kałużę, że... autko 1350 kg masy
      > własnej zamiast przyspieszać zaczęło zwalniać (aquaplanimg + niestabilne
      > przednie zawieszenie) ufff,,, wtedy to ledwo uszedłem z życiem i jestem
      pewien,
      A ja chyba nie jestem pewien czy to tylko kwestia amortyzatorow czy nie jednak
      bardziej kwestia opon. Ale moge sie mylic. Chyba nawet przy bardzo dobrych
      amortyzatorach i prawie lysych oponach bedziesz na duzej kaluzy krecil
      efektowne piruety.
      >
      > że jakby amortyzatory były w lepszej formie, to zdarzenie nie miało by
      miejsca
      > :
      > (
      >
      > test na amorki u fachowca 45% przód 38% tył :(
      >
      > od tamtej pory robię test na polnej drodze,
      > za bardzo amorki podskakują to na złom z nimi

W sumie chodzi mi dokladnie o to samo :-)

>
      > pzdr
      > palec
      Pzdr DarkG
    • vecchio Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY 02.10.02, 01:33
      Ja tam moge sie z wam piedziec kiedy wg przepisow nie powinni wam podbic
      przegladu . Wiec :
      1 gdy skutecznosc amorkow jest mniejsza od 45 %
      2 Gdy roznica miedzy kolami na poszczegolnej osi wynosi powyzej 15 %
      Tak mi powiedziano w stacji kontroli pojazdow w Wawie i nie sprawdzali tylko
      przod tyl tylko poszczegolne kola
    • Gość: TRUSKAVA Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY IP: *.acn.waw.pl 02.10.02, 20:45
      Przy badaniu skuteczności tłumienia nowych amortyzatorów sprawność wyjdzie na
      poziomie max. 80, może 85 %. Póki amorki mają skuteczność powyżej 50 %, nie
      należy szukać dziury w całym. Nie ma tu żadnego przełożenia liniowego: 50 %
      skutecznośc nie oznacza, że siła tłumienia jest o połowę mniejsza, lub że po
      każdej nierówności jest 2 razy więcej bujnięć. Urządzenia do badania
      amortyzatorów zamontowanych na pojeździe mają różne zasady działania. Dość
      popularną jest metoda EUSAMA.
      Tzw. wskaźnik EUSAMA [%] = (minimalny nacisk dynamiczny opony na płytę / nacisk
      statyczny opony na płytę) x 100%
      i tak :
      0 - 20 % - niedostateczna skuteczność tłumienia;
      21 - 40 % - średnia skuteczność;
      41 - 60 % - dobra skuteczność;
      powyżej 60 % - bardzo dobra skuteczność.

Nie należy mieć czarnych myśli widząc wydruk ze ścieżki diagnostycznej : Stan
      amortyzatorów 65 %

Pozdr@wiam

TRUSKAVA
      • Gość: Ralph Re: Przegląd OBOWIĄZKOWY IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.10.02, 10:16
        Dzięki za fachową opinię, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka