07.11.05, 04:04
Wybralem sie do dilera Acury w Veronie (nie tej we Wloszech ale w New
Jersey). Przejechalem sie Acura TL. Acura TL to moim zdaniem jedno z
najlepiej wygladajacych aut, bez wzgledu na cene, dostepnych na rynku
amerykanskim. Szczegolnie z przodu wyglada swietnie (moim zdaniem ma cos z
Alfy). W poprownaniu do TL nowe BMW wygladaja dziwacznie. TL ma bardzo ladne
wnetrze. Swietnie prezentuje sie w kolorze bezowym (tylko wstawki drewna
wygladajacego jak plastyk psuja nieco wrazenie), jak i szarym (drewno
zastepuja wstawki z metalu i plastyku udajacego metal - bardziej
przekonujaco). Najpierw siedzialem w bezowym, a potem mialem jazde probna
autem z szarym wnetrzem. Czarny jakos wyglada posepnie, podobnie jak w wielu
innych autach. Auto jest wspaniale wyposazone, jedyne opcje to skrzynia
manualna i system nawigacyjny. Ja jezdzilem automatem, ktory ma tez tryb
sekwencyjny, ktorego nie mialem okazji wyprobowac. Dzwignia zmiany biegow
jest super, po prostu lezy idealnie w reku). Skrzynia automatyczna dziala
bardzo dobrze. Nie czuc wcale zmian biegow. Co jeszcze wazniejsze nacisniecie
gazu wywoluje natychmiastowa reakcje. Zadnych opoznien, zawahan, szukania
wlasciwego biegu. Pedal gazu rowniez latwo jest wyczuc. Trzeba troche uwazac
bo auto z taka moca (258KM wedlug nowych norm, 270KM wedlug starych) reaguje
natychmiastowo na wcisniecie gazu. Silnik to 3,2L V6 o aksamitnej wrecz
pracy. Kierownica jest idealnych rozmiarow, dobrze lezy w reku - nie jest ani
za cienka ani za gruba, oczywiscie obszyta skora. Uklad kierowniczy jest
dobrze wywazony i dosyc precyzyjny - wspomaganie jest dosyc subtelne, w
przeciwienstwie do Avalona, ktorym jezdzilem niedawno. Zawieszenie jest
sprezyste i nie za twarde ale w porownaniu z Avalonem mniej komfortowe. Daje
za to dobre wyczucie drogi. Avalon mimo sprezystosci bardziej izolowal 4
litery. Auto swietnie radzi sobie na zakretach dzieki doskonalemu zawieszeniu
i precyzyjnemu ukladowi kierowniczemu ale jak w praktycznie wszystkich
przednionapedowce wyraznie czuc, ze przod jest ciezszy niz tyl. Hamulce sa
bardzo skuteczne, mialem jednak problemy z ich wyczuciem, czego efektem byla
niezbyt plynna jazda. Innym problemem bylo nieco odczuwalne torque steer. Nie
bylo jakos bardzo uciazliwe ale mozna bylo je odczuc. Avalon mimo wiekszej o
10KM mocy nie mial tego problemu. Nacisniecie gazu przy wlaczaniu sie do
ruchu z podporzadkowanej zaowocowalo piszczeniem opon. TL nie jest tak ciche
jak Avalon. Duzym plusem jest jeden z najlepszych systemow audio na rynku -
Panasonic DVD Audio system, ktory moze z powodzeniem rywalizowac z
Lexusowskim Markiem Levinsonem. Pierwszej klasy jest tez system nawigacyjny -
Honda instaluje najbardziej "user friendly" systemy nawigacyjne. Do tego
ekran nawigacji jest najwiekszy jaki widzialem w jakimkolwiek aucie.
Ciekawostka jest klimatyzacja, ktora dostosowuje sie do konta padania
promieni slonecznych (oferowana tylko w razem z nawigacja). Mialem kupowac
auto bez nawigacji ale teraz sie zastanawiam. Ogolna ocena bardzo pozytywna.
Swietny wyglad, pirwszorzedne wnetrze, doskonaly silnik. Kilka wspomnianych
mankamentow (zadne auto nie jest idealne). Jak do tej pory TL jest moim
zdecydowanym faworytem w klasie. Wiekszosc konkurentow w klasie nie ma
takiego wyposazenia za ta cene. W niedawnym tescie w Car and Driver TL
uzyskal 5.9s 0-60mph i mial najlepszy czas w slalomie pokonujac takie auta
jak kosztujace znacznie wiecej BMW 330 i Lexus I350.
www.acura.com/models/model_index.asp?module=tl
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Acura TL 07.11.05, 11:56
      A u nas podniecają się sportowym dyzlem (140 KM) w Accordzie.
      • ktbb Re: Acura TL 09.11.05, 15:13
        Jeżdziłem Legendem Coupe (dla niektórych była to Acura Coupe) Silnik 3.2 miał
        wtedy 240 KM ale i tak wiem o czym ten gość pisze. Porównując z dowolnym mesiem
        w takiej samej cenie nie miałbym wyboru co wziąć.
    • fazi_ze_sztazi Re: Acura TL 08.11.05, 03:07
      za kazdym razem jak widze to auto (20 razy dziennie) to mi ciarki po plecach
      przechodza....
      szkoda ze tylko pomazyc zostaje
      pzdr.
    • jackk3 Re: Acura TL 08.11.05, 16:29
      5.9 sec to jest dla standartowej skrzyni biegow (automat to 7 sec.).
      Co do systemu muzycznego to jest on lepszy od Leksusowego (5.1 DVD Audio - 1szy
      tego typu system na swiecie). Powinienes sprobowac sie przejechac modelem tzw.
      Spec 'A' (lepsze opony, sztywne zawieszenie, Brembo (!) hamulce, spojlery
      dookola. Nie wiem czy zwrociles uwage ale tylne siedzenia sie nie klada - wg
      mnie to powazna wada.
      Pzdr
      • greenblack Re: Acura TL 08.11.05, 16:32
        A dla mnie to zaleta. Samochód jest sztywniejszy, cichszy, boczki kanapy pewnie
        głębiej wyprofilowane. Ale jak ktoś musi wozić worki cementu...
        • jackk3 Re: Acura TL 08.11.05, 16:39
          Bull. To nie jest zadna zaleta. Infinity to ma i nie jest wcale glosniejszy (i
          jest deczko szybszy). Acha zapomnialem ze ten model Spec. 'A' ma LSD co
          praktycznie eliminuje tzw. 'moment' na kierownicy.
          Pzdr
        • skyddad Re: Acura TL 08.11.05, 16:43
          Wowo,ten silnik jest montowany rowniez w Honda Odyssey.Brat sobie bardzo chwali
          takiej rakiety to niemial nigdy w zyciu.Jest stosunkowo ekonomiczny,woz odebral
          w maju i juz nawalil ponad 20tyskm.Przytaczam jego wrazenia zpierwszych jazd;

"Przedewszystkim jest to pojazd cholernie szybki.
          Musze bardzo uwazac na moja stope przy naciskaniu gazu...
          Wystarczy tylko lekko dotknac I blyskawicznie automatic transmission
          odpowiada swoimi 255 koniami w silniku..
          NIe opisywalem tego na Forum, ale majac przejechane ponad 1400 km na
          liczniku, przez nie uwage (ciezka stopa) silnik wskoczyl mi na 210
          km/godzine... dlatego telefonowalem do Honda Canada -z zapytaniem czy
          nie zawczesnie to zrobilem.? ..wiesz co mi odpowiedzieli - grzej jak
          najwiecej do takich szybkosci :))) na krotkie odcinki!!

Zauwazylem ciekawa rzecz - nikt nie usilowal sie ze mna bawic w
          wyprzedzanie...nie dawalem nikomu szans...vtec silnik jest super
          wynalazkiem....pod gore przyspiesza mi w ciagu kilku sekund do 180km bez
          zadnego "mrugniecia"..

Poniewaz Odyssey 2005 jest jeszcze bardzo malo na trasie, zwlaszcza w
          BC, wiec gdziekolwiek sie zatrzymalismy w BC (stacja benzynowa, na
          promie) zaraz faceci podchodzili I pytali sie nas o szczegoly silnika,
          charakter jazdy..Ta Honda ma u nas wspaniala opinie...dlatego tak trudno
          jest ja dostac...
          A dealerzy nie moga wiecej zamowic, gdyz maja swoje zakontraktowane
          dostawy w/g calorocznej skali...
          W Calgary ludzie ktorzy chca kupic Odyssey 2005 modele LX oraz EX - moga
          sie spodziewac odbioru najwczesniej koniec SIERPNIA..wszystko juz jest
          sprzedane...
          Za wyjatkiem wersji EX Touring - ktora kosztuje 58 tysiecy :(((("

Pzdr.Sky.

• jackk3 Re: Acura TL 08.11.05, 17:09
            Czolem,
            Bez watpienia ten Van jest najlepszy na rynku, ale to w dalszym ciagu tylko Van
            i rakieta to to nie jest. Wyjasniam: to nie jest ten sam silnik co w TL. Twoj
            brat ma 3.5 tzw. iVTEK, silnik w TL to 3.2, z duza wieksza moca, w ktorym cala
            zabawa sie dopiero zaczyna po 5500 RPM. Ja tez mieszkam w Calgary i tych Hond
            to jest tu od holery i troche.
            > Zauwazylem ciekawa rzecz - nikt nie usilowal sie ze mna bawic w
            > wyprzedzanie...nie dawalem nikomu szans...vtec silnik jest super
            > wynalazkiem....pod gore przyspiesza mi w ciagu kilku sekund do 180km bez
            > zadnego "mrugniecia"..
            Dajze spokoj bo ludzie pomysla ze tu nie ma NAPRAWDE szybkich aut.
            Pzdr
            • skyddad Re: Acura TL 08.11.05, 17:47
              Wiesz dla nioego to 130 to juz duzo,kiedys jechal ze mna Camra 3 l z HH do
              Putgarden wszedlem na 210 to sie tak wystraszyl,pozniej chodzil i ogladal autoz
              wszystkich stron.On tez ma swoje lata.
              Pzdr.Sky.
              • jackk3 Re: Acura TL 08.11.05, 18:02
                To tym bardziej. Ponad 200km/h Vanem??? Ja jezdze czasami jak wariat ale czegos
                takiego to bym nie zrobil. Jest duza roznica jak jedziesz nawet 220 w Camry czy
                Vanem. Przy tej predkosci nie masz najmniejszych szans jak ci cos 'wyskoczy'!
                To tyle.
                Pzdr
                • skyddad Re: Acura TL 08.11.05, 18:18
                  Wiesz On tak jechal po autostradzie a nie po drodze.Zreszta kiedys tutaj w
                  Europie jechalismy Voyagerem 2.5l 200km/h w Niemczech szedl jak burza po
                  autobahnie ale to byla jego max.
                  Na drogach publicznych nigdy nie jade szybciej jak 120km/h tak sie nauczylem za
                  mlodu cale zycie przejezdzilem bez wiekszego wypadku a autobahn to ile moja
                  dusza ma koni i silnika.Uwazam ze tam jest stosunkowo bezpiecznie dzisiaj moze
                  troche ciasno.
                  Pzdr.Sky.
                  • wowo5 Re: Acura TL 09.11.05, 04:01
                    Waham sie w tej chwili miedzy Acura TL, a Infiniti G35. W przyszla srode
                    wybieram sie na jazde probna tym drugim autem. Interesuje mnie jeszcze Subaru
                    Legacy GT, ktorym jezdzilem i mam bardzo mile wspomnienia z jazdy. Subaru ma
                    silnik turbo 2,5L z Imprezy WRX STi o mocy 250KM (o mniejszym stopniu
                    sprezania). Niestety Subaru pali jak smok ale to jest auto o wyraznym sportowym
                    zacieciu.
                    • karta2 Re: Acura TL 09.11.05, 06:03
                      Infinity.

Po mniej niz roku uzywania TL klekoce i strzykanie/trzeszczenie dociera zewszad.
                      To nie jest solidnie zbudowany samochod. Plastik przy przedniej szybie zmienia
                      kolor i wyglada jakby go ktos oblal mlekiem. Nie do odratowania. Skora tapicerki
                      wyglada jak po dwudziestu latach, pomarszczona i nawet popekana gdzieniegdzie.
                      Opony Bridgestone do wymiany. Nie moglem w to uwierzyc, ale dealer mowi ze opony
                      te "develop a flat spot" po zaparkowaniu juz przez noc i rano samochos sie
                      trzesie przez dobre kilka minut jazdy zanim te flat spots" nie znikna.
                      • ensignxx Re: Acura TL 09.11.05, 09:39
                        Po co kupowałeś tego grata z TAKIMI kiepskimi oponami ?

• jackk3 Re: Acura TL 09.11.05, 15:45
                          Jak zwykle robi sie inteligentna dyskusja...
                      • jackk3 Re: Acura TL 09.11.05, 15:49
                        Te opony to znany bol. Ja myslalem ze ich juz nie montuja. Co do plastykow,
                        strzykania, klekocania to nie chce w to uwierzyc. Jezdze od wielu lat Hondami,
                        Nisanami, Acurami i nigdy, przenigdy nie mialem takich problemow (zero
                        doslownie).
                        Pzdr
                    • jackk3 Re: Acura TL 09.11.05, 15:52
                      Legacy to nie ta 'polka'. Zobacz jak to auto jest wykonczone wewn i na zewn.
                      Poza tym nie ma takiego kopa jak sie wszystkim wydaje. To jest tylko 2.5 i moc
                      sie 'rozklada' na napedzie na 4. Najszybszy z nich wszystkich to Infinity
                      (zdecydowznie najlepszy silnik), tylko ta jakosc...
                      Pzdr
                      • wowo5 Re: Acura TL 10.11.05, 04:10
                        Moze jestem malo wybredny ale miedzy G35, a Legacy nie widac jakiejs specjalnej
                        roznicy w wykonczeniu wnetrza. TL jest pod tym wzgledem lepszy ale to nie
                        nowina. TL jest lepszy niz np. BMW330 w tym wzgledzie. Co do kopa to moge ci
                        powiedziec, ze jak turbo zaskoczy to Legacy jest szybsze od TL. G35 nie
                        jezdzilem jeszcze ale na papierze Legacy jest szybsze. Z manualem osiaga 0-
                        60mph w 5,6s - minimalnie szybciej niz Porsche Boxter poprzedni model. Subaru
                        podobnie jak BMW zaniza moc swoich silnikow. Jezeli to dla kogos za malo mozna
                        przez zwykla zmiane oprogramowania powiekszyc moc do 300KM czyli tyle co w
                        Imprezie WRX STi, a to juz niezle. Co do wygladu zewnetrznego to sie zgadzam -
                        Subaru wyglada skromniej niz G35, nie mowiac o TL ale mi to akurat nie
                        przeszkadza. Poza tym za roznice w cenie mozna kupic plazme 50" i jeszcze
                        starczy na benzyne na dwa lata.
                        • jackk3 Re: Acura TL 10.11.05, 16:41
                          Zgadzam sie, nie ppomyslalem o manualu, wiekszosc ludzi co szuka aut w tym
                          zakresie cenowym (i prestizowym) chce auomatyczna skrzynie. Poza tym turbo musi
                          zaskoczyc (co jest d. wada np. WRX) i pewnie dlatego zwiekszyli pojemnosc do
                          2.5 aby ten efekt zminimalizowac (Legacy to d. auto). Przejedz sie Infinity,
                          zwroc uwage na ciekawe rozwiazanie tylnych siedzen (czesciowo rozkladane). A
                          moze Infinity z napedem na 4? (nie jechalem tym nigdy co prawda).
                          Pzdr
                          • wowo5 Re: Acura TL 12.11.05, 04:58
                            Jak przejade sie G35 to zrelacjonuje tutaj.
    • pocalujta_wujta Niestety nie jest to samochod taki jak BMW 12.11.05, 06:04
      tak sie sklada ze w czerwcu kupilsmy nowa TL-ke wprawdzie nie w Veronie ale
      Wayne (occywiscie ze tez mieszkamy w New Jersey:-) w Open Acura. Dealera nie
      polecam. Jest przecietny. Lepsi zsa przy Rt 17 (ten w Ramsey ma klase i
      doskonala obsluge klienta).

Ja jezdze wlasnie BMW, ale seria 3. Oczywiscie ze Acura TL jest mocna i
      przyspiesza na prostej dosc szybko... jesli masz pusta droge. jednak nie ma co
      porownywac trzymania sie drogi. Ja swoja BMW (325 z 2004 roku) moge objezdzac
      naokolo Acury TL gdy ta wchodzi w zakret.

Poza tym testowalismy slabsza TSX ktora ma o wiele lepsza charkterystyke silnika
      i o klase lepsze zawieszenie niz TL. Owszem jest twardsza, ale dlatego nie
      uslizgiwala mi sie gdy testowalem ja na parkingu w przyspieszeniach w skrecie.
      TL-ka po prostu niepewnie sie buja i trzeba uwazac na nia co zrobi.

Poza tym nie zapominaj ze TL to przedniionapedowiec. Nie da sie porownac do
      tylno -napedowego BMW. Kazde BMW bedzie zwinniejsze niz jakikolwiek
      przednio-napedowiec. owszem w pewnych warukach trzeba pamietac o sliskiej
      jezdni, ale o tym takze musza pamietac kierowcy przednionapedowco
      (tylno-napedowiec sie obraca na prostej, podczas gdy przednionapedowiec jedzie
      prosto na zakrecie... niezaleznie od istenienia ABS bo to jest natura
      przednio-napedowcow).

Osobiscie dla wygody wole jezdzic zony TL-ka (np. dluzsze podroze), ale w BMW
      jest wieksza frajda dla kierowcy z bardziej zacietym stylem prowadzenia.

No i oczywiscie ze TL ma te wszystkie wspanialosci w podstawowym zestawie za co
      w BMW (tez ma to wszystko) trzeba slono placic.

Poza tym jest juz wyrobiona opinia o nienajlepszej trwalosci skory w Acurach.. a
      nieststy w Acurze nie wyboru poza kolorem. W BMW letherette czyli zaawansowany
      winyl jest trwalszy niz w wielu samochodach skora, choc nie tak przyjemny w dotyku.
      Jak masz dzieciaki to uwazalbym na ich zabawy w butach na tylnym siedzeniu oraz
      dotykanie tapicerki szczegolnie na lampie hamowania pod sufitem.

A tak ogolnie to Acura to jako luksusowy samiochod jest calkiem przyzwoita tylko
      ze to wyciszanie styropianem (spojrz w blotniki jak otworzysz drzwi kierowcy)
      jest marne. Wykonanie mogloby byc troche lepsze. BMW na taka tandete sobie nie
      pozwala... no ale jak wszyscy wiemy za BMW trzeba wiecej zaplacic.
      • jackk3 Re: Niestety nie jest to samochod taki jak BMW 13.11.05, 20:24
        > Ja jezdze wlasnie BMW, ale seria 3. Oczywiscie ze Acura TL jest mocna i
        > przyspiesza na prostej dosc szybko... jesli masz pusta droge. jednak nie ma co
        > porownywac trzymania sie drogi. Ja swoja BMW (325 z 2004 roku) moge objezdzac
        > naokolo Acury TL gdy ta wchodzi w zakret.
        Czolem,
        Rozumiem ze mozna porownywac 303 i wyzej z TL ale 325? Przeciez to 'anemia' 184
        HP. To ja swoja Integra rozp... ta auto (nie raz). Wiadomo wyzsze BMW to sa
        auto, ale trzeba za to slono zaplacic (nie mowiac ze koszty utrzymania wieksze).
        Pzdr
    • pocalujta_wujta Nie ufaj Car&Driver 12.11.05, 06:17
      Z mojego doswiadczenia jest nieobiektywny i w tym samym numerze mozesz znalezc
      przeciwstawne poglady i wnioski z testow. Moim zdaniem to kolejna grupka
      zmotoryzwoanych publicystow ktorzy maja czesto marne pojecie to testach. Jest
      glowny powod dla ktorego przestalem prenumerowac C&D

Niestety nie jest prawda ze TL lepiej sie zachowuje w slalomie. Jest to wierutna
      bzdura, a jesli ktos chce dowodu to prosze mi dostarczyc TL, i BMW 330 a pokaze
      naprawde co one potrafia. Z tym ze nie place za zdarte opony i nie organizuje
      placu z pacholkami. Czas oczywiscie spokojnie bnedzie lepszy w BMW i to nie
      tylko z powodu lepszego zwieszenia ale takze z tego powodu ze elastycznosc
      silnika BMW jest wieksza. Maksymalny moment jest juz przy 3500 obr/min podczas
      gdy TL przy tych obrotach porusza sie jak wol. Po zmianie na nizszy bieg tez sie
      nie wiele poprawia. Nieststy TL ma skrzynie i zawieszenie spasowane do
      komfortowej jazdy a nie jazdy "uduchowionej".
      • wowo5 Re: Nie ufaj Car&Driver 14.11.05, 14:13
        Nigdy nie napisalem, ze TL zachowuje sie lepiej w slalomie, a tylko ze w tescie
        C&D uzyskal lepszy czas. Nie wierze slepo zadnym publikacjom ale testy
        obiektywne sa w wiekszosci w porzadku. Mozna sie niezgadzac z ich interpretacja
        i subiektywna ocena. Jezdzilem 3 poprzedniej generacji (rowniez na torze) i
        uwazam to auto za bardzo dobre jezeli chodzi o dynamike, zachowanie na
        zakretach i precyzje ukladu kierowniczego. Pod wzgledem zachowania 330 wypada
        lepiej niz wszelkie przednionapedowki, TL wliczjac. Jezeli uwazasz, ze TL to
        mol to znaczy, ze tym autem nie jezdziles. Jest to dosc silne auto i czesto
        przy mocniejszym wcisnieciu gazu czulem jak kola przednie buksuja. Zapewne
        lepsze opony poprawilyby to. TL spokojnie poradzi sobie z 325 czy to w
        slalomie, czy na prostej. W tescie C&D 330 byl minimalnie szybszy na prostej
        lecz minimalnie wolniejszy w slalomie.
        Tez slyszalem, ze skora w TL sie wyciera. Mam psa i to mnie martwi. Nie zgadzam
        sie co do letherette, moze to cos wyglada jak skora ale nie jest skora i latem
        bedzie parzyc a zima bedzie zimne. Nie ma to jak prawdziwa skora. Juz wole
        material od pseudo-skory. Tak jak nie kupie butow nie zrobionych ze skory tak
        samo nie kupie letherette.
        Wracajac do BMW3 to zastanawialem sie nad 325 (330 jest stanowczo za drogi) ale
        ja potrzebuje nieco wiecej miejsca w srodku. Poza tym jak dodasz skore i pare
        dodatkow cena rosnie szybko. Nie podobala mi sie tez deska rozdzielcza i
        siedzenia w obecnej 3 jak dla mnie sa nieco za twarde. Na BMW5 szkoda mi kasy.
        Zreszta jakbym wydawal ponad $40k to pewnie kupilbym Infiniti M35.
        • devote Re: Nie ufaj Car&Driver 14.11.05, 14:38
          wowo5 napisał:

>co do letherette, moze to cos wyglada jak skora ale nie jest skora i latem
          > bedzie parzyc a zima bedzie zimne

prawdziwa skora robi ten sam efekt.jak masz ogrzewane fotele to przynajmniej w
          zimie nie ma problemu.ja nie lubie ani jednego ani drugiego bo dupa sie slizga
          podczas jazdy.no chyba ze sie ma szeroki amerykanski tylek to wtedy nie ma
          szans na slizganie ;)

ze slyszenia wiem ze latherette jest lepsze w utzrymaniu niz skora.nie rysuje
          sie tak,nie peka i latwiej to wyczyscic.
      • cracovian Syf, a nie magazyn... 14.11.05, 21:23
        W 2004 GTO przegralo z Mustangiem GT, bo stracone punkty Ford nadrobil
        "gotta-have-it factor"... W 2005 ulepszone GTO z mocniejszym silnikiem,
        hamulcami, itd. zmowu przegralo jednym punktem (211 do 210), bo w kategorii
        "gotta-have-it factor" dostalo 18 punktow, a nie 25. To jest magazyn samochodowy
        czy Auto Cosmopolitan dla pedalkow?
        • cracovian link... 14.11.05, 21:24
          www.caranddriver.com/article.asp?section_id=15&article_id=8908&page_number=4
          • wowo5 Re: link... 15.11.05, 02:48
            Jak dla mnie w wiekszosci gotta-have-it jest w 99% przeciwnoscia tego co
            znudzone pismaki wybieraja.
    • poludniowiec Toyota Avalon? 15.11.05, 03:21
      To coraz bardziej popularny model, bezpieczny (9 poduszek w standardzie),
      swietnie wyposazony z nowym silnikiem 3.5l/268hp i przystepna cena. Moze nie az
      tak "usportowiony" jak Acurka (czy mozna jednak mowic o sporcie z napedem na
      przednie kola?), ale wydaje mi sie, ze Toyote bym w tym przypadku wybral...
      tylko gdyby nie ten profil...

www.edmunds.com/new/2006/toyota/avalon/100577983/researchlanding.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka