Dodaj do ulubionych

Skoda Fabia wolne obroty

IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 13.11.05, 15:43
Mam Fabie 1,4 MPI z 2001 w wersji Komfort przebieg 40 000 km i mam problem z
nierówno pracującym silnikiem na wolnych obrotach. Samochód benzyna. Co jest
przyczyną?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gandalf Re: Skoda Fabia wolne obroty IP: 217.153.29.* 20.11.05, 20:09
      Ten typ tak ma. Jeśli falowanie jest niewielkie to wynika tylko i wyłącznie z
      bardzo ubogiej mieszanki (chodzi o spełnienie norm).
      • Gość: potrzbujący Re: Skoda Fabia wolne obroty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:04
        Witam!
        Mam podobny problem, połączony ze wzrostem spalania, może w skrócie opiszę.
        Odpalenie jak codzień, jazda do pracy, zatrzymuję się na światłach. Komputer
        pokazuje spalanie chwilowe na wolnych obrotach rzędu 0,8-0,9l/h-jest o'k.
        Ruszam, zatrzymuję się na kolejnych światłach i nastepuje nagły spadek obrotów
        po czym spalanie chwilowe skacze do 1,3-1,4l/h. I od tego czasu spalanie
        utrzmuje się już na wyższym poziomie, nigdy nie powraca do normalnego. Jazda w
        korku to spalanie rzędu 12-14l/100. Jeżeli skok spalania nastąpi jeszcze przed
        rozgrzaniem silnika to jazda w korku daje spalanie kosmiczne i dopiero dłuższy
        odcinek jazdy bez zatrzymywania pozwala to ograniczyć. Poza tym do tej pory po
        rozpędzeniu auta i zrzuceniu na luz, komputer pokazywał spalanie 0,00 aż to
        momentu zatrzymania auta, teraz pokazuje spalanie chwilowe i to rosnące!
        Wiem, najlepiej pojawić sie w serwisie, tyle że boje się o to, że zostanie
        wymienione co tylko jest możliwe (potrzebne lub nie) i zapewne przepłacę
        (niestety znam takie przypadki).
        Czy ktoś z Was może podpowiedzieć co się dzieje?
        Może ktoś prowadzi serwis w W-wie i mógłby pomóc, niekoniecznie wystawiając
        czterocyfrowy rachunek za naprawę! (Fabia Komfort 1,4 benzyna)

• Gość: Gandalf Re: Skoda Fabia wolne obroty IP: 217.153.29.* 23.11.05, 03:52
          Prawdopodobnie masz zabrudzoną przepustnicę. Dobry i tani warsztat jest w W-wie
          przy ul. Syreny (baza PKS) tel 631 17 96.
    • Gość: fabian Re: Skoda Fabia wolne obroty IP: 217.11.143.* 23.11.05, 16:48
      Kiedyś tak miałem. Skończyło się wymianą głowicy - z robcizną ok. 1500PLN
      • Gość: potrzbujący Re: Skoda Fabia wolne obroty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 22:07
        Ups, to nie jest za dobrze. W każdym razie dzięki za odpowiedzi, zapewne zajmę
        się tym po pensji:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka