Dodaj do ulubionych

TDI a zuzycie paliwa

IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.09.01, 06:18
Czy ktoś mógłłby mi powiedzieć jak wpływa na zużycie paliwa tunning Chipowy w
TDI 110 KM. Czy to prawda ,że charakterystyka zużycia jest dla stunningowanego
auta taka sama jak przed tunningiem i tunning chipowy zmienia tylko
charakterystyke silnika w bardzo wysokim zakresie obrotów.
Obserwuj wątek
    • auto_dzis_i_jutro Re: TDI a zuzycie paliwa 28.09.01, 12:52
      Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Czy ktoś mógłłby mi powiedzieć jak wpływa na zużycie paliwa tunning Chipowy w
      > TDI 110 KM. Czy to prawda ,że charakterystyka zużycia jest dla stunningowanego
      > auta taka sama jak przed tunningiem i tunning chipowy zmienia tylko
      > charakterystyke silnika w bardzo wysokim zakresie obrotów.

Witam!
      Akurat jestem tuz po testach przeprowadzonych z mojej
      inicjatywy na torze Kielce. Kierowca zasiadajacym za
      kierownica Golfa TDi 110 KM byl Pawel Kaluza (nie musze
      chyba przyblizac tej osoby) a pod maska pojawil sie m.in.
      cyfrowy box imitujacy chipa. Efekt - auto z 10,76 sek. w
      sprincie do setki zeszlo do 8,7 sek. Wyniki elastycznosci
      rowniez poprawily sie na IV i V biegu o okolo 1 - 1,5 sek.
      Ocene pracy silnika po modyfikacji najlepiej okreslil
      Kaluza. Jego zdaniem silnik zyskal potezny ciag w zakresie
      miedzy 2 tys. obr/min a 3 tys obr/min. Praktycznie jazda
      uliczna gwarantowala doskonala dynamike juz w tym zakresie
      obrotow i zwalniala nas od krecenia silnikiem do wyzszych
      wartosci. Teraz byc moze juz rozumiesz dlaczego tuning
      chipowy nie zmusza nas do dodatkowych wydatkow na ON.
      Wyzsza niz seria dynamika dysponujemy juz w niskich
      zakresach. W efekcie nie musimy wkrecac silnika wyzej. To
      oznacza rozsadne zuzycie paliwa. Co do efektu uzyskiwanego
      tylko w wysokich indeksach obrotow. Nieprawda! Zmianie
      ulega charakterystyka silnika w calym zakresie pracy.
      Wyzszy moment obrotowy otrzymuje nowa charakterystyke
      przebiegu w calym zakresie obrotow. Oczywiscie, tak
      podkrecony silnik dysponuje dobrym ciagiem w gornych
      indeksach obrotow przewyzszajac wyraznie serie w tym
      wzgledzie. Jednak okreslenie ze chip tuning w
      turbodieslach wplywa jedynie na prace silnika "na gorze"
      jest zbyt duzym uogolnieniem.
      Pozdrawiam!
      Robert M.
    • Gość: Jacek Re: TDI a zuzycie paliwa IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.01, 23:59
      nie wiem czy o to ci chodzi, ale na zuzycie paliwa na pewno wplywa zamontowanie
      magnetyzera, np. przeplywowego Maksor Sport. wiecej informacji w auto dzis i
      jutro numeru nie pamietam lub w uto-tuning. mozesz tez zajrzec na strone
      www.magnetyzery.pl lub www.maksor.pl i wyslac maila fachowcom od zmniejszania
      zuzycia paliwa i zwiekszania dynamiki samochodu.
      • Gość: mmario Re: TDI a zuzycie paliwa IP: *.*.*.* 17.10.01, 11:30
        Nie znam jeszcze nikogo komu magnetyzery zmniejszyłyby w sposób zauważalny
        zużucie paliwa. Z rozmów z chłopakami, którzy je stosują wynika, ze zmniejszają
        jedynie emisję szkodliwych środków i niektóre auta dzięki nim przechodzą bez
        katalizatora przez badania tachniczne.
        • Gość: Jarek Chiptronic w HDi a zuzycie paliwa IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 17.10.01, 13:48
          Do swojego 2,0 HDi (110 KM) zainstalowalem dodatkowa centralke sterujaca
          ChipTronika (montaz u pana Jacka Chojnackiego) i z moich obliczen wynika, ze
          spalanie oleju napedowego wzroslo o 0,2-0,3 litra na 10 km. Moze to byc jednak
          spowodowane faktem, ze aktualne osiagi "prowokuja" mnie do dynamiczniejszej
          jazdy ;-)
          • Gość: mmario Re: Chiptronic w HDi... do Jarek IP: *.*.*.* 17.10.01, 16:45
            Mam nadzieję, ze się pomyliłeś, bo 0,2-0,3 litra na 10 km to daje 2-3 litry na
            100. No to byłoby całkiem nieźle!!!!
            A tak w ogóle to opisz wrażenia czy warto było, czy jest zajebista (a może
            mała) różnica.
            • Gość: Jarek Chiptronic w HDi... do mmario IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 17.10.01, 17:29
              Gość portalu: mmario napisał(a):

> Mam nadzieję, ze się pomyliłeś, bo 0,2-0,3 litra na 10 km to daje 2-3 litry na
              > 100. No to byłoby całkiem nieźle!!!!
              > A tak w ogóle to opisz wrażenia czy warto było, czy jest zajebista (a może
              > mała) różnica.

Oczywiscie, ze sie pomylilem 0,2-0,3 litra na 100 km.

Troche napisalem na forum "silnik tdi i jego wzmocnienie".
              Centralka ChipTronica zmienia (ponoc, bo nie badalem tego na hamowni - szkoda mi
              bylo 250 zlotych, szczegolnie ze "elektronika uklada sie przez tydzien")
              ustawienia silnika 2,0 HDi ze 110 KM na 130 KM i moment obrotowy z 250 Nm na 300
              Nm. Oczywiscie sa to dane fabryczne i w kazdym przypadku moga byc troche inne.
              Nie jest to chip tuning (wymiana chip'a), przy ktorym w trakcie testow na hamowni
              dobierany jest indywidualny program dla danego auta. Do zalet tuning box'u
              zaliczylbym latwosc demontazu (okolo 5 minut), co moze byc konieczne przy
              wizytach w ASO. Montazu dokonalem u Pana Jacka Chojnackiego
              (www.chojnacki.tuning.pl), ktorego wczesniej "molestowalem" mail'ami przez
              miesiac i na kazdy dostawalem odpowiedz (!). Uzyskalem zgode na podjecie decyzji
              o zakupie po montazu i wykonaniu jazdy probnej. Jesli idzie o wrazenia, to
              subiektywnie oceniam, ze obiecywane "20% wiecej" wydaje sie byc zgodne z
              rzeczywistoscia. Ponizej cytuje moje "wyznania" po modyfikacji, ktore obiecalem
              Panu Chojnackiemu:

"Szanowny Panie Jacku,

zgodnie z moja obietnica zlozona Panu przy montazu dodatkowej centralki
              sterujacej Chiptronic (tuning box'a) do Citroena Xantii 2,0 HDi pozwalam sobie
              przeslac kilka moich spostrzezen.

Elastycznosc - widoczna poprawa elastycznosci, objawiajaca sie tym, ze jesli
              dotychczas w pewnych sytuacjach redukowalem bieg, o tyle teraz manewr wykonuje
              bez redukcji biegu; poprawa elastycznosci w moim przypadku wplynela takze (wedlug
              mnie) na wzrost mojego bezpieczenstwa - dotychczas podczas manewru wyprzedzania
              najpierw sie rozpedzalem, wychylalem zza auta i podejmowalem decyzje, czy
              wyprzedzac, czy tez nie; w chwili obecnej dojezdzam do wyprzedzanego auta,
              wychylam sie i przyspieszam; w chwili obecnej nie szkoda mi tych kilku sekund,
              gdyz poprawa elastycznosci i dynamiki mi to rekompensuje.

Moc - wzrost mocy w moim przypadku najlepiej uwidocznil sie przy koniecznosci
              ciagniecia przyczepy kempingowej na Mazury (okolo 250 km); w jedna strone
              ciagnalem przyczepe przed modyfikacja i jazda z predkoscia 80-90 km/h byla w
              zasadzie mozliwa tylko na IV biegu; w drodze powrotnej z ta sama predkoscia
              moglem jechac juz na V biegu; w trakcie wyprzedzania z przyczepa auto
              zdecydowanie zwawiej reagowalo na wcisniecie pedalu przyspieszenia.

Spalanie - na baku paliwa przed modyfikacja srednie spalanie wynioslo 7,23 l/100
              km, natomiast po modyfikacji - 7,55 l/100 km; w obu przypadkach auto jezdzilo z
              boxem bagaznikowym na dachu oraz pokonalo trase z przyczepa kempingowa w jedna
              strone (W-wa - Mazury).

Odczucia subiektywne:
              - auto "zbiera sie" zdecydowanie szybciej, czego efektem na poczatku byla jazda z
              predkoscia srednio o 20 km/h szybciej niz dotychczas (ale juz nad tym panuje),
              - brak koniecznosci redukcji biegow w pewnych sytuacjach,
              - mozliwosc rozpedzenia sie na danym biegu do wyzszej niz dotychczas predkosci
              (takie mam uczucie chociaz staram sie nie przekraczac 4 000 obr.),
              - minimalny wzrost spalania - wedlug moich wyliczen przejechanie 1 000 km bedzie
              kosztowac drozej o niecale 20 zl, chociaz moglo to wynikac z "ukladania sie"
              elektroniki.

Wydaje sie wiec, ze "skorka warta byla wyprawki". Moje aktualne doswiadczenia z
              tuning box'em sa bardzo pozytywne."

Pozdr ;-)
              • Gość: mmario Re: Chiptronic w HDi... do Jarek IP: *.*.*.* 19.10.01, 12:01
                Dzięki za odpowiedź! Miałem juz kontakt z p. Jackiem Chojnackim, jest rzeczowy
                i nie wciska kitu. Ribiłem u niego tuning GT astry II 1,6 8V. co prawda za
                wiele z tego auta nie dało sie wycisnąć, ale przyśpieszenie do 100 z 15,5
                spadło do 12,9 , wzrosła elastyczność, spadło zużycie paliwa (0,7-1 litr) no i
                wreszcie dało sie tym autem jako tako jeździć. ale to juz historia. Teraz mam
                passata kombi 1,9 TDI PD 115KM i 285Nm fabrycznie. Pan Jacek jest teraz
                dealerem V-techu i pewnie na wiosnę zmienię w aucie chipa. Dlaczego chipa?
                Ponieważ: jest dużo tańszy (2200, a box 3000), daje lepsze efekty, samochód nie
                jest na gwarancji, no i skoro wziął sie za to Chojnacki tzn., że nie jest to
                kit i nie zniszczę silnika. Chociaż zastanawiam sie czy warto to robić. Może
                sie juz starzeję, ale auto (mam je miesiąc) ma i tak zajebiste osiągi:
                doskonale przyśpiesza i ma satysfakcjonujaca mnie V max 195 km/h (choć na
                atostradzie Kraków-Katowice wydusiłem na prostej 205 km/h). W rozmowie tel z p.
                Chojnackim dogadałem się, że zrobimy test. Najpierw zbada auto na hamowni bez
                przeróbek, potem po wstawieniu boxa, a na koniec po wstawieniu chipa, który już
                zostanie. Jak sie dogadamy do ceny to pewnie tak zrobimy (nie chce mi sie
                3xpłacic za hamownię). Ciekawe byłoby to doswiadczenie, bo tak naprawdę
                producentom chipów i ich zapewnieniom o parametrach ich produktów zupełnie nie
                wierzę! Ponadto podobnie jak Ty zauwazyłem u siebie jedną bardzo niepokojąca
                rzecz, a mianowicie jeżdżę tym samochodem zdecydowanie za szybko i ciężko jest
                mi się opanować skoro prędkości wcale sie nie odczuwa. Boję sie co będzie jak
                zmienię chipa!!! No nic - trzeba popracowć nad sobą!!! Przy dynamicznej jężdzie
                auto zużywa w mieście (W-wa) ok. 7,5 l ON/100 km, na trasie przy prędkościach
                120-140 6 litrów, a przy ostrej jeździe 160-180 km/h 7,6 litra. Nie jest chyba
                tak źle, zwłaszcza w porownaniu do benzyny. Co myślisz o porówananiu
                elestyczności diesli i benzyniaków - zobacz moją dyskusję z bObO w poście: "Jak
                najłatwiej zeszpecić..."
                Pozdrowienia! :-)
                • Gość: Wojtek Re: Chiptronic w HDi... do mmario IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.10.01, 16:18
                  Gość portalu: mmario napisał(a):
                  > Co myślisz o porówananiu
                  > elestyczności diesli i benzyniaków - zobacz moją dyskusję z bObO w poście: "Jak
                  > najłatwiej zeszpecić..."
                  > Pozdrowienia! :-)

Kolega bObO juz zweryfikowal swoje poglady nt. elastycznosci i porownywania
                  silnika diesla i benzyny o tej samej mocy.
                  Podobne argumenty wysuwal w dyskusji ze mna, ale jak mu podalem swoje wyniki w
                  sekundach i porownalem z jego to tylko "ogon podkulil"
                  Silnik Hondy 1.4 dostal takie baty w porownaniu do najslabszego TDI PD, ze skala
                  mnie samego zdziwila :))
                  Rozmowa do przesledzenia na glownym forum w watku "Fabia-opinie uzytkownikow"

Po chiptuningu chyba sam bede sie bal wlasnego auta ;)

Pozdrawiam
                  • Gość: Jarek ... do mmario i Wojtka IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 19.10.01, 16:36
                    Co do porownan miedzy dieslem i benzyna, to diesel bardziej mi "lezy".
                    Wczesniej mialem 2,5 litrowego diesla Fiata w budzie Poloneza (to byla "krowa",
                    ale JAAAKA!) i 1,9 D w Xsarze. Nie wydaje mi sie, aby ktos bylby mnie wstanie
                    przekonac do benzyny, szczegolnie ze teraz dieselki sa naprawde dynamiczne. Ale
                    jest to kwestia indywidualnych upodoban, wiec nie bede twierdzil, ze diesel
                    jest lepszy od benzyny.
                    Na stronach Pana Jacka w FAQ sa wyniki mojej Xantii po modyfikacji, wiec mozna
                    zerknac, co sie zmienilo.
                    Modyfikacja chip'owa zmusza do pracy nad soba i do ustalenia:
                    kto rzadzi podczas jazdy - kierowca, czy auto?
                    Moj kolega powiedzial: "Cholera!!! Ta strzalka na obrotomierzu za szybko idzie
                    do gory!!!"
                    Pochwalcie sie, jak tam Wasze odczucia po modyfikacji.
                    Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka