Dodaj do ulubionych

PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś?

27.11.05, 14:32
Witam, wlasnie dowiedzialam sie, ze druk PCC-1 trzeba przekazac do Urzedu
Skarbowego w ciagu 14 dni. Jesli termin przekroczylam o 5 dni, czy wiecie
moze jakie sa odsetki? I pytanie drugie: jesli kupowalam samochod od dwoch
wlascicicieli i kupowalam na dwoch to jakie i ile drukow musze wypelnic?
Prosze o podpowiedz. Dzieki z gory.
Obserwuj wątek
    • dorsik00 Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 27.11.05, 23:26
      jeasie napisała:

> Witam, wlasnie dowiedzialam sie, ze druk PCC-1 trzeba przekazac do Urzedu
      > Skarbowego w ciagu 14 dni. Jesli termin przekroczylam o 5 dni, czy wiecie
      > moze jakie sa odsetki? I pytanie drugie: jesli kupowalam samochod od dwoch
      > wlascicicieli i kupowalam na dwoch to jakie i ile drukow musze wypelnic?
      > Prosze o podpowiedz. Dzieki z gory.

Nie martw sie tym opoznieniem. Zaplacisz jakiesz grosze - to zalezy od
      wysokosci podatku, ale generalnie odsetki ustawowe, czyli kilka zlotych. jesli
      kupowalas od dwoch wlascicieli to musisz miec druk PCC-1 i dodatek do tego
      druku, nazywa sie chyba PCC-1/A. Na PCC-1 wpisujesz dane glownego kupujacego i
      glownego sprzedajacego (osoby z pierwszej strony dowodu rejestracyjnego) a na
      druku PCC-1/A wpisujesz wspolwalsciciela ktory sprzedaje i wspolwlasciciela,
      ktory kupuje.
      • jeasie Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 28.11.05, 13:34
        Dziekuje bardzo za dokladna odpowiedz;) Zadnej pomyslki, bo dzis juz bylam w US
        i zalatwilam. Faktycznie odsetek nie bylo jeszcze zadnych. Dziekuje bardzo.
    • ispo Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 28.11.05, 13:46
      ja za opoznienie dostalem mandat w urzedzie :- )
      opoznienie bylo miesieczne, mandat wynosil 100 PLN
      trzeba go do razu zaplacic

pozdrawiam
    • zaq26 Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 28.11.05, 20:00
      kumpel kupił auto za 2tys zł. taki był podekscytowany, że o pcc1 przypomniał
      sobie o miesiąc za późno. miał do zapłacenia 40 zł i sam się zgłosił do US.
      Wrąbali mu 100 zł mandatu. Chciałbym móc się wylogować z takiego państwa.....
      • jeasie Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 19.01.06, 11:02
        No wlasnie... nacieszylam sie. Odsetek od spoznienia wtedy nie bylo, ale
        wczoraj przyszlo wezwanie do US i wyjasnili, ze trzeba zaplacic odsetki za
        POZNIEJSZE ZL:OZENIE DEKLARACJI, a to jest podobno roznica. Pani poinformowala
        mnie ze za 5 dni to nie jest kosmiczna cena... ale ogolnie ta kara wynosi od
        80 - 15.000, wiec pilnujciue terminow.A ja jej mowie.... a skad ja to malam
        wiedziec??? Zeby nie net to bym w ogole o takim druku nie wiedziala.Nie kupuje
        samochodu na codzien.A ona mi na to: Te przepisy sa od 3 lat...to trzeba
        wiedziec i do widzenia ;)... Kurde...ciekawe ile za 5 dni mi dadza ;-((?
        PARODIA!!!
        • macgregor-72 Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 22.01.06, 11:35
          mi ok. 3 mies. temu za 3 dni spóźnienia wlepili 150 zł mandatu i mówili, że to minimalna stawka
    • marcinc3 Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 22.01.06, 11:50
      moj kolega po kilku miesiacach zaplacil ok 6 zl ale niektore urzedy wlepiaja
      mandat dodatkowo
      • shark.007 Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 22.01.06, 13:33
        Pytanie:
        Czyli w kupujac -1 właściciel 2 kupujących- musze wypełnić ten pit a załącznik
        ma wypełnić ten 1 właściciel i drugi kupujący?
        Sorki kupuję teraz auto i nie chce dać babola.
        • marcinc3 Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 22.01.06, 16:54
          w skarbowce ci pomoga
          ale ten pit i zalacznik wypelnia kupujacy lub 2 sprzedajacy sie podpisuje w
          zalaczniku dane 2 kupujacego
          • hydromanekin Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 22.01.06, 17:11
            Kolejnosc wypelniania nie ma znaaczenia (nie wazne czy na zalaczniku wpiszesz
            drugiego nabywce czy zbywce). Wazne jest to, by w pierwszej czesci formulaza
            PCC-1 (czyba jest to czesc B) umiescic dane tej osoby ktora fizycznie wplaci
            podatek - czyli ta ktora widniec bedzie na dowodzie wplaty.
            • jeasie Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 03.02.06, 13:36
              Płaciłam w koncu 100 zl za 5 dni...parodia, ale lepsze to jak wiecej...:-( a
              znajmy za 2 miechy dostal 180, wiec to parodia jakas.
              • loyezoo Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 03.02.06, 20:04
                To nie parodia tylko jakiś "bzdet" wogóle.To jest podatek,a od podatku
                (niezapłaconego w terminie) płaci sie ustawowe odsetki.Miałem takich przypadków
                kilka i w życiu o żadnym mandacie nie słyszałem.(od kiedy urzędy dają mandaty
                :-/ )Poczytać troche trzeba przepisy chociaż "oni" często interpretują jak im
                wygodniej.Pzdr.
    • totalbalalaykashow Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 03.02.06, 21:24
      za opóźnienie w złożeniu deklaracji nie ma odsetek, tylko mandat karny w
      postępowaniu administracyjnym (minimalna kwota takiego mandatu- jak ktoś
      wsześniej słusznie zapodał to 100 zl). bynajmniej nie aresztują cię natychmiast
      kiedy w końcu dotrzesz do urzędu z tą deklaracją, tylko w stosownym momencie
      stosowna komórka US zawezwie cię listownie do stawienia się celem przyjęcia
      kary. ale mozesz tego uniknąć załączając pisemny wniosek o nie wyciąganie
      konsekwencji podając jakieś sensowne wiarygodne wytłumaczenie zwłoki ( wilk
      zjadł babcie, albo góra lodowa uderzyła w budynek itp.) Istnieje duże
      prawdopodobieństwo że rozpatrzą to pozytywnie.
      odsetki zaś są za nieterminowe uregulowanie należnego podatku i ustawowo
      wynoszą coś koło 12 % w skali roku (albo 14- nie pamiętam) przy czym do jakiejś
      tam kwoty (2-3 zł?) nie są pobierane (zdaje się)
      • latitude75 Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 03.02.06, 23:35
        Witam!
        Pozwolę sobie zabrać głos jako osoba z tej drugiej strony, która dała już setki mandatów za opóźnienie w złożeniu PCC-1.
        Podstawę do ukarania takiej osoby stanowi art 56 § 4 kodeksu karnego skarbowego, który mówi, że "podatnik, który mimo ujawnienia przedmiotu lub podstawy opodatkowania nie składa w terminie deklaracji podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe". Załatwia się to najczęściej mandatem karnym w wysokości (od 17.12.2005) - od 90 do 1798 zł.
        Raczej wątpię, żeby takie pisemko z wytłumaczeniem powodów zwłoki specjalnie pomogło - musiałoby być naprawdę mocne - pobyt w szpitalu, za granicą itp. Są raczej małe szanse uniknięcia mandatu za spóźnienie w PCC - wkażdym Urz. skarbowym takich spraw rocznie jest bardzo dużo . W przypadku odmowy przyjęcia mandatu sprawa jest kierowana do sądu z aktem oskarżenia. Dura lex sed lex.. Jest jednak jeden bardzo prosty sposób uniknięcia mandatu wynikający wprost z przepisów prawa karnego skarbowego...

pozdrawiam -latitude
        • ravelb Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 04.02.06, 12:35
          A jaki? Pewnie zapłcić w terminie.
          Pzdr rav
          • latitude75 Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 04.02.06, 13:09
            Wystarczy przynosząc do urzędu spóźnione PCC-1 złożyć razem z nim tzw. czynny żal tj pismo o treści mniej więcej Takiej: "Zawiadamiam o złożeniu w dniu dzisiejszym deklaracji PCC-1 z tytułu... po ustawowym terminie i wnoszę o zastosowanie wobec mnie instytucji czynnego żalu przewidzianego w art. 16 kks." Pismo takie uchroni delikwenta od poniesienia odpowiedzialności karnej skarbowej albowiem skuteczne powołanie się na czynny żal i zapłacenie podatku oraz tych małych odsetek wyłącza w takim przypadku odpowiedzialność karną. Ważne - pismo takie składa się zawsze razem z deklaracją! Złożenie późniejsze po otrzymaniu wezwania od oskarżyciela skarbowego nie wywiera żadnego skutku, bo warunkiem skorzystania z omawianej instytucji jest nieposiadanie przez US wiadomości o popełnieniu czynu zabronionego, a kiedy składa się samo PCC bez tego dodatkowego pisemka to urząd w tym momencie dowiaduje się o wykroczeniu z 56 §4 kks no i to już koniec.

Prawda, że to proste? Sporo osób o tym wie, ale jak widzę parę osób słyszy o tym po raz pierwszy, a czynny żal obowiązuje od co najmniej 1999 r. Ale nic dziwnego, żaden US nie pouczy podatnika o takim uprawnieniu bo byłby to strzał w stopę...

pzdr - latitude
            • ravelb Re: Do latitude75 04.02.06, 15:38
              Jeżeli podpisanie umowy miało miejsce 16.11 a wysłanie deklaracji 30.11 to
              zmieściłem się w terminie 14 dni czy nie, bo nie wiem już jak to interpretuje
              US.
              pzdr rav.
            • nesti666 Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 27.06.06, 11:01
              Bardzo prosze o pomoc.Przeczytałam juz tyle sprzecznych informacji na temat
              instytucji czynnego żalu- czy ta instytucja nadal istnieje po nowelizacji
              ustawy?? mam cieżką sytuację bo spóźniła, sie ze złożeniem deklaracji 2 misiace
              (podatek zapłaciłam)? latitude pomóz mi prosze
    • ravelb Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 04.02.06, 20:48
      Dolatitude75
      Jeżeli podpisanie umowy miało miejsce 16.11 a wysłanie deklaracji 30.11 to
      zmieściłem się w terminie 14 dni czy nie, bo nie wiem już jak to interpretuje
      US.
      pzdr rav.
      • latitude75 Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 05.02.06, 13:22
        16.11 jako że jest to dzień dokonania czynności nie wlicza się do dwutygodniowego terminu. Zaczynasz liczyć od 17.11 a więc ostatni 14 dzień wypada właśnie na 30.11. Jeżeli zdążyłeś wysłać PCC przed godz. 24.00 to wszystko jest OK. Decyduje data stempla pocztowego
        pzdr-latitude75
        • ravelb Re: PCC-1 jakie odsetki?Płacił ktoś? 05.02.06, 15:31
          Bardzo dziękuje za odpowiedź.
          Pozdrawiam rav.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka