Gość: Marcin IP: *.kargowa.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 20:18 Moim zdaniem jedna z lepszych terenówek świata !!! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Rafał Re: Volkswagen Touareg IP: *.waw.cdp.pl / *.t-s.pl 06.11.02, 19:31 Nareszcie VW wyszedł naprzeciw oczekiwaniom fanów SUV-ów. Uważam że przy tej stylistyce i z mocnymi, oszczędnymi dieslami ma on szansę stać się ogromnym hitem handlowym, nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Europie. Ogólnie jest to synteza niemieckiej myśli technicznej z fantazją amerykanów. Link Zgłoś
Gość: Dennis Re: Volkswagen Touareg IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 16:38 Do terenówki to mu jeszcze bardzo daleko :-) Link Zgłoś
Gość: vd Re: Volkswagen Touareg IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 07.11.02, 16:45 wydaje mi sie, ale moge sie mylic, ze najlepsza terenowka swiata jest Mitsubishi Pajero, wygral chyba jakis rajd Paryz- Cos tam, ten vw wyglada jakby nic nie wygral, ale moge sie mylic oczywiscie Link Zgłoś
greenblack Re: Volkswagen Touareg 07.11.02, 21:43 Gość portalu: vd napisał(a): > wydaje mi sie, ale moge sie mylic, ze najlepsza terenowka swiata jest > Mitsubishi Pajero, wygral chyba jakis rajd Paryz- Cos tam, ten vw wyglada jakby > > nic nie wygral, ale moge sie mylic oczywiscie To, co oglądasz na rajdach, nie tylko P-D z seryjnymi samochodami ma wspólne reflektory i czasami blok silnika. Reszta to technologia kosmiczna, kosztująca miliony. Nawet karoserie są z tworzyw. Touareg i jego brat bliźniak Porsche Cayenne to naprawdę świetne samochódy. W tym VW zastosowano system przeniesienia napędu z Audi-Torsen, a nie Haldex. Do tego opcjonalne pnumatyczne zawieszenie. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: vd Re: Volkswagen Touareg IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 08.11.02, 09:33 pajero ktore widzialem w telewizji w rajdzie P-D, z zewnatrz wygladalo jak zwykle pajero, nie wydaje mi sie zeby mialo jakies specjalne ingerencje w karoserie (poza wzmocnieniami), poza tym zakladam ze po to firma inwestuje miliony w technologie testowane w takich imprezach zeby pozniej je wykorzystac w seryjnych modelach, kilka pierwszych miejsc zajetych przez mitsubishi to nie jest przypadek, nie twierdze ze nowy vw jest zly ale twierdzenie ze jest najlepsza terenowka jest bardzo odwazne, zwlaszcza ze jest to pierwszy raki samochod vw, z tego co widze na zdjeciach to bardziej przypomina bulwarowego SUVa niz terenowke (jakos nie pasuje mi tam wyciagarka na przednim zderzaku pomiedzy biksenonami) Link Zgłoś
Gość: vd Re: Volkswagen Touareg IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 08.11.02, 09:36 ... zapomnialem dodac ze w rajdzie P-D samochody startuja w kilku kategoriach, od fabrycznych do marsjanskich pojazdow, Pajero nie moglo miec tak radykalnych przerobek o jakich wspominasz bo startowalo w grupie pojazdow fabrycznych Link Zgłoś
greenblack Re: Volkswagen Touareg 08.11.02, 17:26 Gość portalu: vd napisał(a): > pajero ktore widzialem w telewizji w rajdzie P-D, z zewnatrz wygladalo jak > zwykle pajero, nie wydaje mi sie zeby mialo jakies specjalne ingerencje w > karoserie (poza wzmocnieniami), A ile elementów wspólnych mają 206 WRC i 206 1.4 HDi? Wyglądają przecież tak samo. poza tym zakladam ze po to firma inwestuje > miliony w technologie testowane w takich imprezach zeby pozniej je wykorzystac > w seryjnych modelach, kilka pierwszych miejsc zajetych przez mitsubishi to nie > jest przypadek, Dla Mnie ostatni prawdziwy Pajero, to był model do 2000. Ten nowy to w sumie też SUV-samonośne nadwozie itd. nie twierdze ze nowy vw jest zly ale twierdzenie ze jest > najlepsza terenowka jest bardzo odwazne, zwlaszcza ze jest to pierwszy raki > samochod vw, z tego co widze na zdjeciach to bardziej przypomina bulwarowego > SUVa niz terenowke (jakos nie pasuje mi tam wyciagarka na przednim zderzaku > pomiedzy biksenonami) A Pajero, to niby jak wygląda? Samonośne nadwozie złamie się na pierwszej górce i nie będzie można zamknąć drzwi. Pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: Volkswagen Touareg 07.11.02, 21:45 Gość portalu: Dennis napisał(a): > Do terenówki to mu jeszcze bardzo daleko :-) A czego dokładnie mu brakuje? Oświeć Nas. Link Zgłoś
Gość: Dennis Re: Volkswagen Touareg IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 08.11.02, 13:57 Chodziło mi po prostu o to, że to jest typowy SUV, duży, komfortowy, którym raczej nikt nie będzie się pchał w ciężki teren (podobnie jak bliźniaczym Porshe Cayenne). To oczywiście nie znaczy, że mi się samochód nie podoba, wręcz przeciwnie, bardzo lubię markę VW i bardzo chętnie stałbym się posiadaczem tego modelu (szczególnie z 5-cio litrowym silnikiem TDI) :-) Ale na pewno nie jest to typowa terenówka jak np. Land Rover Defender. Tylko tyle, mam nadzieję, że Was oświeciłem :-) Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Re: Volkswagen Touareg IP: proxy / 212.6.124.* 02.12.02, 16:20 Hi greenblack napisał: > Gość portalu: Dennis napisał(a): > > Do terenówki to mu jeszcze bardzo daleko :-) > > A czego dokładnie mu brakuje? Oświeć Nas. Jak kolega Dennis slusznie zauwazyl, Touareg to taki SUV. Wspanialy do wjezdzania na wysoki kraweznik, ew. do pociagniecia przyczepy z koniem czy lodzia po mokrej lace. Natomiast terenowka to samochod mogacy przejechac tam, gdzie i czolg przejedzie, choc nie tak szybko :-) Do prawdziwych terenowek zaliczylbym (bez wylacznosci, ale z zachowaniem kolejnosci :-) Unimoga (szczegolnie starego :-), Mercedesa G, starsze modele japonskich terenowek (te z konstrukcja ramowa), niektore Jeepy i Land Rovery. Poza sama konstrukcja ramy i zawieszenia za warunek sine qua non terenowki uwazam mocna redukcje przelozen (plus bieg crawler) i (najlepiej mechaniczne) blokady wszystkich posiadanych mechanizmow roznicowych. A reszta SUVow wspaniale podnosi ego posiadacza - ze niby jakby chcial, to moglby... zadzwonic po pomoc drogowa :-) Pozdr. K. Link Zgłoś
greenblack Re: Volkswagen Touareg 02.12.02, 20:28 Gość portalu: Kierowiec napisał(a): > Jak kolega Dennis slusznie zauwazyl, Touareg to taki SUV. Wspanialy do > wjezdzania na wysoki kraweznik, ew. do pociagniecia przyczepy z koniem czy > lodzia po mokrej lace. Ale przyznasz, że 4x4 z Audi i pneuamtyczne zawieszenie stawiają Touarega wyżej niż Hondę C-RV, Nissana X-Trail, Volvo XC90. > Natomiast terenowka to samochod mogacy przejechac tam, gdzie i czolg > przejedzie, choc nie tak szybko :-) > > Do prawdziwych terenowek zaliczylbym (bez wylacznosci, ale z zachowaniem > kolejnosci :-) Unimoga (szczegolnie starego :-), Mercedesa G, starsze modele > japonskich terenowek (te z konstrukcja ramowa), niektore Jeepy i Land Rovery. Zapomniałeś o Hummerze;) > Poza sama konstrukcja ramy i zawieszenia za warunek sine qua non terenowki > uwazam mocna redukcje przelozen (plus bieg crawler) i (najlepiej mechaniczne) > blokady wszystkich posiadanych mechanizmow roznicowych. W tym wozie są elektroniczne blokady dyferyncjałówi reduktor też chyba jest. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: Volkswagen Touareg IP: *.tlsa.pl 03.12.02, 08:39 stawiac w jednym rzedzie C-RV i XC90? niezle, niezle... Link Zgłoś
greenblack Re: Volkswagen Touareg 03.12.02, 11:56 Gość portalu: johndoe napisał(a): > stawiac w jednym rzedzie C-RV i XC90? > niezle, niezle... Stawiać Cayenne i Touarega w jednym rzędzie z CR-V i XC90, to jest niezłe! Pozdrawiam Link Zgłoś
johndoe Re: Volkswagen Touareg 03.12.02, 15:17 greenblack napisał: > Gość portalu: johndoe napisał(a): > > > stawiac w jednym rzedzie C-RV i XC90? > > niezle, niezle... > > Stawiać Cayenne i Touarega w jednym rzędzie z CR-V i XC90, to jest niezłe! > > Pozdrawiam faktycznie, powinny sie znalezc idealnie za xc90 a przed cr-v :) pzdr Link Zgłoś
greenblack Re: Volkswagen Touareg 03.12.02, 15:37 johndoe napisał: > faktycznie, powinny sie znalezc idealnie za xc90 a przed cr-v :) Co to jest XC90? Oto jest pytanie! 7-osobowe kombi z Haldexem, bez reduktora, blokad mechanizmów różnicowych i poprzecznie umieszczonym silnikiem zbudowane na płycie S60/V70/S80. Dla przypomnienia - Haldex rozdziela moc w proporcjach: 95/5. Czyli jest to właściwie przednionapędowy samochód, który jeśli przednie koła wpadna w dramatyczny poślizg, po długim "namyśle" skłonny jest dać troszkę mocy na tylną oś. W efekcie mamy nieprzewidywalny na śliskim samochód, którym nikt nigdy nie ma szans zjechać poza ubite drogi. Podstawowy silnik 2.5T 210KM i 2.4D 163KM, a najmocniejszy 2.9BiT 272KM i z tylko 4-biegowym automatem - 5- biegowy nie mieści się w takiej konfiguracji silnika. W takiej sytuacji rozsądniejszym wydaje się zaoszczędzenie 25tyś i kupienie XC70. W przeciwieństwie do XC90, Cayenne/Touareg ma stały napęd z normalnym mechanizmem różnicowym 32/68, elektronicznymi blokadami, reduktorem i opcjonalnym zawieszeniem pneumatycznym, wydatnie zwiększajacym zdolnośći terenowe. Nie wspomnę o potężnych silnikach V8, V10, W12. Pozdrawiam PS. Czy Ty masz Volvo czy bronisz go tylko z czystej przekory? Link Zgłoś
johndoe Re: Volkswagen Touareg 03.12.02, 16:03 ozywiscie, ze z przekory. tak jak nie mam volvo tak i Ty nie jezdziles touregiem czy xc90. wiec nie mow, ze jest leppszy czy gorszy bo ma to, to, i jeszcze tamto a tamten nie ma. tak to opowiadaj u cioci na imieninach. wiem, wiem , masz auto z torsenem i dla Ciebie haldex to smiec. a nie wpadlo Ci do glowy, ze Ty przyzwyczajony do torsena w samochodzie o innej charakterystyce po prostu nie jestes w stanie nauczyc sie prowadzic wczasie 50 km jazdy probnej? co do jazdy w terenie to jest to suv a nie terenowka, to nie landsruiser czy landrover. a tak btw to ostatnio przeczytalem gdzie test allroad vs. v70awd i 70 wypadla lepiej wlasnie w terenie, a audi na drodze /ale to glownie zasluga silnika w tym egzempalrzu, roznica ok. 50ph na korzysc audi/ tiptronic i geartronic ocenione na rowno. wracajac do przekory, to mam wrazenie, ze dla Ciebie jedynymi samochodami sa auta 4x4, nie mowiac juz o tym, ze to co zostalo wyprodukowane poza granicami niemiec to po prostu szmelc. pzdr. Link Zgłoś
greenblack Re: Volkswagen Touareg 03.12.02, 16:21 johndoe napisał: > ozywiscie, ze z przekory. tak jak nie mam volvo tak i Ty nie jezdziles touregie > m czy xc90. wiec nie mow, ze jest leppszy czy gorszy bo ma to, to, i jeszcze ta > mto a tamten nie ma. tak to opowiadaj u cioci na imieninach. Myślałem, że kwestię tego porównania Haldexów, 4x4 i "4x4" już sobie wyjaśniliśmy. Nie jeździłem XC90, ale jeżdziłem S60AWD i wtedy jeszcze V70 XC, i nie były to 50 kilometrowe przejażdżki, mam zatem porównanie. Do cioci na imieniny nie chodzę, bo żadna mnie nie lubi i vice versa. wiem, wiem , masz > auto z torsenem Miałem z Torsenem, teraz mam z 4Matic. i dla Ciebie haldex to smiec. Poniżej jeszcze jest zwykłe sprzęgło wiskotyczne i ten wynalazek z pompami w Hondach. a nie wpadlo Ci do glowy, ze Ty p > rzyzwyczajony do torsena w samochodzie o innej charakterystyce po prostu nie je > stes w stanie nauczyc sie prowadzic wczasie 50 km jazdy probnej? Już wspomniałem o "50 kilometrowych jazdach próbnych". > co do jazdy w terenie to jest to suv a nie terenowka, to nie landsruiser czy la > ndrover. Land Cruiser też się ostatnio "skundlił", ale zachował na szczęście prawdziwy 4x4. A we Freelanderze też jest wiskoza:( a tak btw to ostatnio przeczytalem gdzie test allroad vs. v70awd i 70 > wypadla lepiej wlasnie w terenie, a audi na drodze /ale to glownie zasluga siln > ika w tym egzempalrzu, roznica ok. 50ph na korzysc audi/ tiptronic i geartronic > ocenione na rowno. A w "Motorze" XC70 wygrało z Subaru Outbackiem H6:0 > wracajac do przekory, to mam wrazenie, ze dla Ciebie jedynymi samochodami sa au > ta 4x4, Wiesz, są samochody i Samochody. I dobrze to ująłeś: "...dla MNIE jedynymi..." nie mowiac juz o tym, ze to co zostalo wyprodukowane poza granicami nie > miec to po prostu szmelc. Bez przesady. Subaru też jest ekstra i nie jestem niewolnikiem "niemieckości", ale tak się składa, że nikt poza nimi nie oferuje samochodów mnie zadowalających. > pzdr. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: Volkswagen Touareg IP: *.tlsa.pl 04.12.02, 08:40 greenblack napisał: > > Myślałem, że kwestię tego porównania Haldexów, 4x4 i "4x4" już sobie > wyjaśniliśmy. Nie jeździłem XC90, ale jeżdziłem S60AWD i wtedy jeszcze V70 XC, > i nie były to 50 kilometrowe przejażdżki, mam zatem porównanie. Do cioci na > imieniny nie chodzę, bo żadna mnie nie lubi i vice versa. nic sobie nie wyjasnilismy. jedeyne co zostalo osiagniete to stwierdzenie faktu, ze nie ustapisz na krok ze swoich dawno zajetych pozycji, niezaleznie od argumentow. nie pisze o haldexie czy torsenie. xc90 czy toureg i cayenne to samochody, a na to sklada sie cos wiecej niz tylko naped. wiec jezeli w nich nie siedziales to nie oceniaj. > > A w "Motorze" XC70 wygrało z Subaru Outbackiem H6:0 > > roznica miedzy nami polega na tym, ze ja Cie szanuje i dlatego nie sugeruje Ci, ze dane, ktorymi sie poslugujesz bierzesz z "motoru", "autoswiata" czy innej makulatury . Natomiast Ty takie rzeczy sugerujesz, bo tez SIEBIE szanujesz. btw. test byl robiony w stanach na jakims torze testowym landrovera pzdr Link Zgłoś
greenblack Re: Volkswagen Touareg 05.12.02, 23:25 > nic sobie nie wyjasnilismy. jedeyne co zostalo osiagniete to stwierdzenie faktu > , ze nie ustapisz na krok ze swoich dawno zajetych pozycji, niezaleznie od arg > umentow. nie pisze o haldexie czy torsenie. xc90 czy toureg i cayenne to samoch > ody, a na to sklada sie cos wiecej niz tylko naped. Samochody z 4x4 kupuje się głównie dla napędu, zwłaszcza jeśli podstawowa wersja ma napęd tylko na jedną oś. Ja staram się właśnie porównać układy przeniesienia napędu. Poza tym Cayenne/Touareg mają znacznie większe i mocniejsze silniki. wiec jezeli w nich nie sied > ziales to nie oceniaj. Mogę Ci tylko powiedzieć, że szykuję pewną niespodziankę. > btw. test byl robiony w stanach na jakims torze testowym landrovera > pzdr Mnie się zdaje czy Landrover i Volvo należą do tej samej "Premier Automotive Group" Forda? Taka mała sugestia. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: Volkswagen Touareg IP: *.tlsa.pl 08.11.02, 09:40 no coz, o ile w silnikach z 4 cylindrami vw jest calkiem niezly to im wiecej cylindrow tym gorzej. poczekajmy az ktos tym zacznie jezdzic. btw. jak sie sprzedaje phaeton? Link Zgłoś
greenblack Re: Volkswagen Touareg 08.11.02, 17:31 Gość portalu: johndoe napisał(a): > no coz, o ile w silnikach z 4 cylindrami vw jest calkiem niezly to im wiecej cy > lindrow tym gorzej. poczekajmy az ktos tym zacznie jezdzic. > > btw. jak sie sprzedaje phaeton? Touareg bije na głowę Volvo XC90. W przeciwieństwie do XC90, VW włożył tu prawdziwy napęd 4x4 i dodatkowo pneumatyczne zawieszenie z kilkunastcentymetrową regulacją zawieszenie. Link Zgłoś
devote Re: Volkswagen Touareg 09.11.02, 00:08 na poczatek powiem ze VW to moja ulubiona marka.jesli chodzi o touareg to musze powiedziec ze cholernie mi sie podoba. test ---> www.vwvortex.com/features/07_02/07_08/index.shtml Link Zgłoś
devote Re: Volkswagen Touareg 09.11.02, 00:10 pomylka,test jest tutaj--> www.vwvortex.com/features/11_02/11_04/index.shtml Link Zgłoś
dreaded88 Re: Volkswagen Touareg 09.11.02, 14:59 Masz rację, Touareg powinien się sprawdzić. Pneumatyczne zawieszenie i inne bajery. VW ma doświadczenie w napędach 4x4 nie od wczoraj. Analizując niektóre doniesienia dot. Phaetona można mieć tylko pewne obawy co do niezawodności wyrafinowanej elektroniki w Touaregu. Link Zgłoś
greenblack Czemu nie Audi A9 quattro? 09.11.02, 17:01 Polityka VW, zmierza w dziwacznym kierunku. Dlaczego nie ma terenowego Audi, skoro technika w Touaregu pochodzi właśnie od Audi? Allroad, to przecież zwykłe A6. Phaeton, to naturalny wróg A8. Wygląda to na celowe marginalizowanie Audi kosztem VW. Pozdrawiam Link Zgłoś
dreaded88 SUV Audi 09.11.02, 17:22 Ma taki być, ale dopiero ok. 2005 roku, rzecz jasna spokrewniony blisko z Touaregiem i Cayenne. Faktycznie polityka VW lekko dziwną jest, z drugiej strony jednak Audi zostawiono pewne rzeczy ekstra, których u VW się nie znajdzie - aluminiowe nadwozia albo silniki benzynowe V6 czy V8 z turbo. Plus mocną, niezagrożoną w koncernie pozycję w Oberklasse - czyli A6. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Sid Re: Volkswagen Touareg IP: *.chocianow.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 23:27 Moim zdaniem Touareg ma duze szanse na przodowanie w grupie aut terenowo-luksusowych.Trzeba na to troszke czasu-pierwsze jazdy,testy itp.W kazdym badz razie robi wrazenie.Mialem okazje sie o tym przekonac bo bylem w fabryce gdzie jest produkowany,mianowicie w Bratyslawie.Moglem swobodnie sie do niego "przysiasc".Wersja V6 rozni sie z zewnatrz od V10 chromami:grill,listwa boczna i oprawa okien.Ciekawostka jest to pneumatyczne zawieszenie i mozliwosc dobrania jego charakterystyki czyli Comfort,Sport i Auto.Roznica miedzy jego najwyzszym a najnizszym polozeniem to ok.15 cm.W pozycji najnizszej wyglada niczym przyklejona do ziemi zaba:)Super! Ciekawostka jest rowniez automatyczna skrzynia biegow z mozliwoscia przelaczenia na sekwencyjna.Sekwencyjna zmieniana biegow moze odbywac sie poprzez tradycyjna dzwignie zmiany biegow jak i dwie dzwigienki ergonomicznie ustuowane przy kole kierownicy.Tym autem na pewno w wiekszosci bedzie jezdzic zamozna klijetela i to wylacznie po plaskich drogach ale jestem pewien,ze sprawdzi on sie w terenie tak jak Mercedes ML.Moze VW bedzie tez chcial z czasem zaistnic w jakims konkretnym rajdzie tak jak teraz przymierza sie do Formuly 1. Link Zgłoś
dreaded88 Re: Volkswagen Touareg 02.12.02, 14:52 Przejrzałem sobie test Touarega 3.2 w Auto Bildzie i z tego co mimo swej nikczemnej niemczyzny zdołałem zrozumieć, wynika, że zespół testujący nie został powalony na kolana. Żeby było śmieszniej - chwalone są właściwości samochodu w terenie, zastrzeżenia dotyczą jazdy po drogach ( nieprecyzyjne kierowanie itp. ). Nie jest to może specjalnie dziwne - nie da się zbudować pojazdu, który będzie sunął po autostradzie jak Porsche ( 911 nie Cayenne ) a w terenie radził sobie jak Land Rover. Dzinnikarze obiecują sobie więcej po "ciężkich" wersjach - V 10 TDI i W12, z zawieszeniem pneumatycznycm. Link Zgłoś
dreaded88 Kolejny test - V10TDI - 6.9 sek. do setki 03.12.02, 17:15 Tym razem Auto Motor und Sport. Narzekali dużo mniej. Przyspieszenie do setki to taki wieśniacki parametr, ale w przypadku 2.5- tonowej bestii, która po odpowiednim wyposażeniu mogłaby robić z powodzeniem za samochód pancerny robi wrażenie. Tak samo dobre hamulce, 39m ze 100 km/h. Link Zgłoś
upierdek Re: Volkswagen Touareg 05.12.02, 14:46 Czesc, dzis widzialem go po raz pierwszy na drodze. Nie powiem zeby mnie zachwycil, ale to moje subiektywne zdanie wynikajace z faktu, ze nie jestem specjalnym fanem "terenowek". bardziej jestem ciekaw touran-a. PZDR Link Zgłoś