Dodaj do ulubionych

Volkswagen Touareg

IP: *.kargowa.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 20:18
Moim zdaniem jedna z lepszych terenówek świata !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafał Re: Volkswagen Touareg IP: *.waw.cdp.pl / *.t-s.pl 06.11.02, 19:31
      Nareszcie VW wyszedł naprzeciw oczekiwaniom fanów SUV-ów. Uważam
      że przy tej stylistyce i z mocnymi, oszczędnymi dieslami ma on
      szansę stać się ogromnym hitem handlowym, nie tylko w Stanach
      Zjednoczonych, ale również w Europie. Ogólnie jest to synteza
      niemieckiej myśli technicznej z fantazją amerykanów.
    • Gość: Kosiarz Re: Volkswagen Touareg IP: 195.94.205.* 07.11.02, 15:20
      Terenówek??????
    • Gość: Dennis Re: Volkswagen Touareg IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 16:38
      Do terenówki to mu jeszcze bardzo daleko :-)
      • Gość: vd Re: Volkswagen Touareg IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 07.11.02, 16:45
        wydaje mi sie, ale moge sie mylic, ze najlepsza terenowka swiata jest
        Mitsubishi Pajero, wygral chyba jakis rajd Paryz- Cos tam, ten vw wyglada jakby
        nic nie wygral, ale moge sie mylic oczywiscie
        • greenblack Re: Volkswagen Touareg 07.11.02, 21:43
          Gość portalu: vd napisał(a):

> wydaje mi sie, ale moge sie mylic, ze najlepsza terenowka swiata jest
          > Mitsubishi Pajero, wygral chyba jakis rajd Paryz- Cos tam, ten vw wyglada
          jakby
          >
          > nic nie wygral, ale moge sie mylic oczywiscie

To, co oglądasz na rajdach, nie tylko P-D z seryjnymi samochodami ma wspólne
          reflektory i czasami blok silnika. Reszta to technologia kosmiczna, kosztująca
          miliony. Nawet karoserie są z tworzyw. Touareg i jego brat bliźniak Porsche
          Cayenne to naprawdę świetne samochódy. W tym VW zastosowano system
          przeniesienia napędu z Audi-Torsen, a nie Haldex. Do tego opcjonalne
          pnumatyczne zawieszenie.
          Pozdrawiam
          • Gość: vd Re: Volkswagen Touareg IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 08.11.02, 09:33
            pajero ktore widzialem w telewizji w rajdzie P-D, z zewnatrz wygladalo jak
            zwykle pajero, nie wydaje mi sie zeby mialo jakies specjalne ingerencje w
            karoserie (poza wzmocnieniami), poza tym zakladam ze po to firma inwestuje
            miliony w technologie testowane w takich imprezach zeby pozniej je wykorzystac
            w seryjnych modelach, kilka pierwszych miejsc zajetych przez mitsubishi to nie
            jest przypadek, nie twierdze ze nowy vw jest zly ale twierdzenie ze jest
            najlepsza terenowka jest bardzo odwazne, zwlaszcza ze jest to pierwszy raki
            samochod vw, z tego co widze na zdjeciach to bardziej przypomina bulwarowego
            SUVa niz terenowke (jakos nie pasuje mi tam wyciagarka na przednim zderzaku
            pomiedzy biksenonami)
            • Gość: vd Re: Volkswagen Touareg IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 08.11.02, 09:36
              ... zapomnialem dodac ze w rajdzie P-D samochody startuja w kilku kategoriach,
              od fabrycznych do marsjanskich pojazdow, Pajero nie moglo miec tak radykalnych
              przerobek o jakich wspominasz bo startowalo w grupie pojazdow fabrycznych
            • greenblack Re: Volkswagen Touareg 08.11.02, 17:26
              Gość portalu: vd napisał(a):

> pajero ktore widzialem w telewizji w rajdzie P-D, z zewnatrz wygladalo jak
              > zwykle pajero, nie wydaje mi sie zeby mialo jakies specjalne ingerencje w
              > karoserie (poza wzmocnieniami),

A ile elementów wspólnych mają 206 WRC i 206 1.4 HDi? Wyglądają przecież tak
              samo.

poza tym zakladam ze po to firma inwestuje
              > miliony w technologie testowane w takich imprezach zeby pozniej je
              wykorzystac
              > w seryjnych modelach, kilka pierwszych miejsc zajetych przez mitsubishi to
              nie
              > jest przypadek,

Dla Mnie ostatni prawdziwy Pajero, to był model do 2000. Ten nowy to w sumie
              też SUV-samonośne nadwozie itd.

nie twierdze ze nowy vw jest zly ale twierdzenie ze jest
              > najlepsza terenowka jest bardzo odwazne, zwlaszcza ze jest to pierwszy raki
              > samochod vw, z tego co widze na zdjeciach to bardziej przypomina bulwarowego
              > SUVa niz terenowke (jakos nie pasuje mi tam wyciagarka na przednim zderzaku
              > pomiedzy biksenonami)

A Pajero, to niby jak wygląda? Samonośne nadwozie złamie się na pierwszej górce
              i nie będzie można zamknąć drzwi.
              Pozdrawiam
      • dreaded88 Aha, jeździłeś i wiesz :-) 07.11.02, 17:05
      • greenblack Re: Volkswagen Touareg 07.11.02, 21:45
        Gość portalu: Dennis napisał(a):

> Do terenówki to mu jeszcze bardzo daleko :-)

A czego dokładnie mu brakuje? Oświeć Nas.
        • Gość: Dennis Re: Volkswagen Touareg IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 08.11.02, 13:57
          Chodziło mi po prostu o to, że to jest typowy SUV, duży, komfortowy, którym
          raczej nikt nie będzie się pchał w ciężki teren (podobnie jak bliźniaczym
          Porshe Cayenne). To oczywiście nie znaczy, że mi się samochód nie podoba, wręcz
          przeciwnie, bardzo lubię markę VW i bardzo chętnie stałbym się posiadaczem tego
          modelu (szczególnie z 5-cio litrowym silnikiem TDI) :-) Ale na pewno nie jest
          to typowa terenówka jak np. Land Rover Defender. Tylko tyle, mam nadzieję, że
          Was oświeciłem :-)
        • Gość: Kierowiec Re: Volkswagen Touareg IP: proxy / 212.6.124.* 02.12.02, 16:20
          Hi

greenblack napisał:

> Gość portalu: Dennis napisał(a):
          > > Do terenówki to mu jeszcze bardzo daleko :-)
          >
          > A czego dokładnie mu brakuje? Oświeć Nas.

Jak kolega Dennis slusznie zauwazyl, Touareg to taki SUV. Wspanialy do
          wjezdzania na wysoki kraweznik, ew. do pociagniecia przyczepy z koniem czy
          lodzia po mokrej lace.

Natomiast terenowka to samochod mogacy przejechac tam, gdzie i czolg
          przejedzie, choc nie tak szybko :-)

Do prawdziwych terenowek zaliczylbym (bez wylacznosci, ale z zachowaniem
          kolejnosci :-) Unimoga (szczegolnie starego :-), Mercedesa G, starsze modele
          japonskich terenowek (te z konstrukcja ramowa), niektore Jeepy i Land Rovery.

Poza sama konstrukcja ramy i zawieszenia za warunek sine qua non terenowki
          uwazam mocna redukcje przelozen (plus bieg crawler) i (najlepiej mechaniczne)
          blokady wszystkich posiadanych mechanizmow roznicowych.

A reszta SUVow wspaniale podnosi ego posiadacza - ze niby jakby chcial, to
          moglby... zadzwonic po pomoc drogowa :-)

Pozdr.

K.
          • greenblack Re: Volkswagen Touareg 02.12.02, 20:28
            Gość portalu: Kierowiec napisał(a):

> Jak kolega Dennis slusznie zauwazyl, Touareg to taki SUV. Wspanialy do
            > wjezdzania na wysoki kraweznik, ew. do pociagniecia przyczepy z koniem czy
            > lodzia po mokrej lace.

Ale przyznasz, że 4x4 z Audi i pneuamtyczne zawieszenie stawiają Touarega wyżej
            niż Hondę C-RV, Nissana X-Trail, Volvo XC90.

> Natomiast terenowka to samochod mogacy przejechac tam, gdzie i czolg
            > przejedzie, choc nie tak szybko :-)
            >
            > Do prawdziwych terenowek zaliczylbym (bez wylacznosci, ale z zachowaniem
            > kolejnosci :-) Unimoga (szczegolnie starego :-), Mercedesa G, starsze modele
            > japonskich terenowek (te z konstrukcja ramowa), niektore Jeepy i Land Rovery.

Zapomniałeś o Hummerze;)

> Poza sama konstrukcja ramy i zawieszenia za warunek sine qua non terenowki
            > uwazam mocna redukcje przelozen (plus bieg crawler) i (najlepiej mechaniczne)
            > blokady wszystkich posiadanych mechanizmow roznicowych.

W tym wozie są elektroniczne blokady dyferyncjałówi reduktor też chyba jest.

Pozdrawiam
            • Gość: johndoe Re: Volkswagen Touareg IP: *.tlsa.pl 03.12.02, 08:39
              stawiac w jednym rzedzie C-RV i XC90?
              niezle, niezle...
              • greenblack Re: Volkswagen Touareg 03.12.02, 11:56
                Gość portalu: johndoe napisał(a):

> stawiac w jednym rzedzie C-RV i XC90?
                > niezle, niezle...

Stawiać Cayenne i Touarega w jednym rzędzie z CR-V i XC90, to jest niezłe!

Pozdrawiam
                • johndoe Re: Volkswagen Touareg 03.12.02, 15:17
                  greenblack napisał:

> Gość portalu: johndoe napisał(a):
                  >
                  > > stawiac w jednym rzedzie C-RV i XC90?
                  > > niezle, niezle...
                  >
                  > Stawiać Cayenne i Touarega w jednym rzędzie z CR-V i XC90, to jest niezłe!
                  >
                  > Pozdrawiam
                  faktycznie, powinny sie znalezc idealnie za xc90 a przed cr-v :)
                  pzdr
                  • greenblack Re: Volkswagen Touareg 03.12.02, 15:37
                    johndoe napisał:

> faktycznie, powinny sie znalezc idealnie za xc90 a przed cr-v :)

Co to jest XC90? Oto jest pytanie! 7-osobowe kombi z Haldexem, bez reduktora,
                    blokad mechanizmów różnicowych i poprzecznie umieszczonym silnikiem zbudowane
                    na płycie S60/V70/S80. Dla przypomnienia - Haldex rozdziela moc w proporcjach:
                    95/5. Czyli jest to właściwie przednionapędowy samochód, który jeśli przednie
                    koła wpadna w dramatyczny poślizg, po długim "namyśle" skłonny jest dać troszkę
                    mocy na tylną oś. W efekcie mamy nieprzewidywalny na śliskim samochód, którym
                    nikt nigdy nie ma szans zjechać poza ubite drogi. Podstawowy silnik 2.5T 210KM
                    i 2.4D 163KM, a najmocniejszy 2.9BiT 272KM i z tylko 4-biegowym automatem - 5-
                    biegowy nie mieści się w takiej konfiguracji silnika. W takiej sytuacji
                    rozsądniejszym wydaje się zaoszczędzenie 25tyś i kupienie XC70.

W przeciwieństwie do XC90, Cayenne/Touareg ma stały napęd z normalnym
                    mechanizmem różnicowym 32/68, elektronicznymi blokadami, reduktorem i
                    opcjonalnym zawieszeniem pneumatycznym, wydatnie zwiększajacym zdolnośći
                    terenowe. Nie wspomnę o potężnych silnikach V8, V10, W12.

Pozdrawiam

PS. Czy Ty masz Volvo czy bronisz go tylko z czystej przekory?
                    • johndoe Re: Volkswagen Touareg 03.12.02, 16:03
                      ozywiscie, ze z przekory. tak jak nie mam volvo tak i Ty nie jezdziles touregiem czy xc90. wiec nie mow, ze jest leppszy czy gorszy bo ma to, to, i jeszcze tamto a tamten nie ma. tak to opowiadaj u cioci na imieninach. wiem, wiem , masz auto z torsenem i dla Ciebie haldex to smiec. a nie wpadlo Ci do glowy, ze Ty przyzwyczajony do torsena w samochodzie o innej charakterystyce po prostu nie jestes w stanie nauczyc sie prowadzic wczasie 50 km jazdy probnej?

co do jazdy w terenie to jest to suv a nie terenowka, to nie landsruiser czy landrover. a tak btw to ostatnio przeczytalem gdzie test allroad vs. v70awd i 70 wypadla lepiej wlasnie w terenie, a audi na drodze /ale to glownie zasluga silnika w tym egzempalrzu, roznica ok. 50ph na korzysc audi/ tiptronic i geartronic ocenione na rowno.
                      wracajac do przekory, to mam wrazenie, ze dla Ciebie jedynymi samochodami sa auta 4x4, nie mowiac juz o tym, ze to co zostalo wyprodukowane poza granicami niemiec to po prostu szmelc.
                      pzdr.
                      • greenblack Re: Volkswagen Touareg 03.12.02, 16:21
                        johndoe napisał:

> ozywiscie, ze z przekory. tak jak nie mam volvo tak i Ty nie jezdziles
                        touregie
                        > m czy xc90. wiec nie mow, ze jest leppszy czy gorszy bo ma to, to, i jeszcze
                        ta
                        > mto a tamten nie ma. tak to opowiadaj u cioci na imieninach.

Myślałem, że kwestię tego porównania Haldexów, 4x4 i "4x4" już sobie
                        wyjaśniliśmy. Nie jeździłem XC90, ale jeżdziłem S60AWD i wtedy jeszcze V70 XC,
                        i nie były to 50 kilometrowe przejażdżki, mam zatem porównanie. Do cioci na
                        imieniny nie chodzę, bo żadna mnie nie lubi i vice versa.

wiem, wiem , masz
                        > auto z torsenem

Miałem z Torsenem, teraz mam z 4Matic.

i dla Ciebie haldex to smiec.

Poniżej jeszcze jest zwykłe sprzęgło wiskotyczne i ten wynalazek z pompami w
                        Hondach.

a nie wpadlo Ci do glowy, ze Ty p
                        > rzyzwyczajony do torsena w samochodzie o innej charakterystyce po prostu nie
                        je
                        > stes w stanie nauczyc sie prowadzic wczasie 50 km jazdy probnej?

Już wspomniałem o "50 kilometrowych jazdach próbnych".

> co do jazdy w terenie to jest to suv a nie terenowka, to nie landsruiser czy
                        la
                        > ndrover.

Land Cruiser też się ostatnio "skundlił", ale zachował na szczęście prawdziwy
                        4x4. A we Freelanderze też jest wiskoza:(

a tak btw to ostatnio przeczytalem gdzie test allroad vs. v70awd i 70
                        > wypadla lepiej wlasnie w terenie, a audi na drodze /ale to glownie zasluga
                        siln
                        > ika w tym egzempalrzu, roznica ok. 50ph na korzysc audi/ tiptronic i
                        geartronic
                        > ocenione na rowno.

A w "Motorze" XC70 wygrało z Subaru Outbackiem H6:0

> wracajac do przekory, to mam wrazenie, ze dla Ciebie jedynymi samochodami sa
                        au
                        > ta 4x4,

Wiesz, są samochody i Samochody. I dobrze to ująłeś: "...dla MNIE jedynymi..."

nie mowiac juz o tym, ze to co zostalo wyprodukowane poza granicami nie
                        > miec to po prostu szmelc.

Bez przesady. Subaru też jest ekstra i nie jestem niewolnikiem "niemieckości",
                        ale tak się składa, że nikt poza nimi nie oferuje samochodów mnie
                        zadowalających.

> pzdr.

Pozdrawiam
                        • Gość: johndoe Re: Volkswagen Touareg IP: *.tlsa.pl 04.12.02, 08:40
                          greenblack napisał:

>
                          > Myślałem, że kwestię tego porównania Haldexów, 4x4 i "4x4" już sobie
                          > wyjaśniliśmy. Nie jeździłem XC90, ale jeżdziłem S60AWD i wtedy jeszcze V70 XC,
                          > i nie były to 50 kilometrowe przejażdżki, mam zatem porównanie. Do cioci na
                          > imieniny nie chodzę, bo żadna mnie nie lubi i vice versa.

nic sobie nie wyjasnilismy. jedeyne co zostalo osiagniete to stwierdzenie faktu, ze nie ustapisz na krok ze swoich dawno zajetych pozycji, niezaleznie od argumentow. nie pisze o haldexie czy torsenie. xc90 czy toureg i cayenne to samochody, a na to sklada sie cos wiecej niz tylko naped. wiec jezeli w nich nie siedziales to nie oceniaj.
                          >
                          > A w "Motorze" XC70 wygrało z Subaru Outbackiem H6:0
                          >
                          >
                          roznica miedzy nami polega na tym, ze ja Cie szanuje i dlatego nie sugeruje Ci, ze dane, ktorymi sie poslugujesz bierzesz z "motoru", "autoswiata" czy innej makulatury . Natomiast Ty takie rzeczy sugerujesz, bo tez SIEBIE szanujesz.
                          btw. test byl robiony w stanach na jakims torze testowym landrovera
                          pzdr
                          • greenblack Re: Volkswagen Touareg 05.12.02, 23:25
                            > nic sobie nie wyjasnilismy. jedeyne co zostalo osiagniete to stwierdzenie
                            faktu
                            > , ze nie ustapisz na krok ze swoich dawno zajetych pozycji, niezaleznie od
                            arg
                            > umentow. nie pisze o haldexie czy torsenie. xc90 czy toureg i cayenne to
                            samoch
                            > ody, a na to sklada sie cos wiecej niz tylko naped.

Samochody z 4x4 kupuje się głównie dla napędu, zwłaszcza jeśli podstawowa
                            wersja ma napęd tylko na jedną oś. Ja staram się właśnie porównać układy
                            przeniesienia napędu. Poza tym Cayenne/Touareg mają znacznie większe i
                            mocniejsze silniki.

wiec jezeli w nich nie sied
                            > ziales to nie oceniaj.

Mogę Ci tylko powiedzieć, że szykuję pewną niespodziankę.

> btw. test byl robiony w stanach na jakims torze testowym landrovera
                            > pzdr

Mnie się zdaje czy Landrover i Volvo należą do tej samej "Premier Automotive
                            Group" Forda? Taka mała sugestia.

Pozdrawiam
    • Gość: johndoe Re: Volkswagen Touareg IP: *.tlsa.pl 08.11.02, 09:40
      no coz, o ile w silnikach z 4 cylindrami vw jest calkiem niezly to im wiecej cylindrow tym gorzej. poczekajmy az ktos tym zacznie jezdzic.

btw. jak sie sprzedaje phaeton?
      • greenblack Re: Volkswagen Touareg 08.11.02, 17:31
        Gość portalu: johndoe napisał(a):

> no coz, o ile w silnikach z 4 cylindrami vw jest calkiem niezly to im wiecej
        cy
        > lindrow tym gorzej. poczekajmy az ktos tym zacznie jezdzic.
        >
        > btw. jak sie sprzedaje phaeton?

Touareg bije na głowę Volvo XC90. W przeciwieństwie do XC90, VW włożył tu
        prawdziwy napęd 4x4 i dodatkowo pneumatyczne zawieszenie z
        kilkunastcentymetrową regulacją zawieszenie.
        • devote Re: Volkswagen Touareg 09.11.02, 00:08
          na poczatek powiem ze VW to moja ulubiona marka.jesli chodzi o touareg to musze
          powiedziec ze cholernie mi sie podoba.

test ---> www.vwvortex.com/features/07_02/07_08/index.shtml

• devote Re: Volkswagen Touareg 09.11.02, 00:10
            pomylka,test jest tutaj-->
            www.vwvortex.com/features/11_02/11_04/index.shtml
        • dreaded88 Re: Volkswagen Touareg 09.11.02, 14:59
          Masz rację, Touareg powinien się sprawdzić. Pneumatyczne zawieszenie i inne
          bajery. VW ma doświadczenie w napędach 4x4 nie od wczoraj.
          Analizując niektóre doniesienia dot. Phaetona można mieć tylko pewne obawy co
          do niezawodności wyrafinowanej elektroniki w Touaregu.
          • greenblack Czemu nie Audi A9 quattro? 09.11.02, 17:01
            Polityka VW, zmierza w dziwacznym kierunku. Dlaczego nie ma terenowego Audi,
            skoro technika w Touaregu pochodzi właśnie od Audi? Allroad, to przecież zwykłe
            A6. Phaeton, to naturalny wróg A8. Wygląda to na celowe marginalizowanie Audi
            kosztem VW.
            Pozdrawiam
            • dreaded88 SUV Audi 09.11.02, 17:22
              Ma taki być, ale dopiero ok. 2005 roku, rzecz jasna spokrewniony blisko z
              Touaregiem i Cayenne.
              Faktycznie polityka VW lekko dziwną jest, z drugiej strony jednak Audi
              zostawiono pewne rzeczy ekstra, których u VW się nie znajdzie - aluminiowe
              nadwozia albo silniki benzynowe V6 czy V8 z turbo. Plus mocną, niezagrożoną w
              koncernie pozycję w Oberklasse - czyli A6.
              Pozdr.
    • Gość: Sid Re: Volkswagen Touareg IP: *.chocianow.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 23:27
      Moim zdaniem Touareg ma duze szanse na przodowanie w grupie aut
      terenowo-luksusowych.Trzeba na to troszke czasu-pierwsze
      jazdy,testy itp.W kazdym badz razie robi wrazenie.Mialem okazje
      sie o tym przekonac bo bylem w fabryce gdzie jest
      produkowany,mianowicie w Bratyslawie.Moglem swobodnie sie do
      niego "przysiasc".Wersja V6 rozni sie z zewnatrz od V10
      chromami:grill,listwa boczna i oprawa okien.Ciekawostka jest to
      pneumatyczne zawieszenie i mozliwosc dobrania jego
      charakterystyki czyli Comfort,Sport i Auto.Roznica miedzy jego
      najwyzszym a najnizszym polozeniem to ok.15 cm.W pozycji
      najnizszej wyglada niczym przyklejona do ziemi zaba:)Super!
      Ciekawostka jest rowniez automatyczna skrzynia biegow z
      mozliwoscia przelaczenia na sekwencyjna.Sekwencyjna zmieniana
      biegow moze odbywac sie poprzez tradycyjna dzwignie zmiany
      biegow jak i dwie dzwigienki ergonomicznie ustuowane przy kole
      kierownicy.Tym autem na pewno w wiekszosci bedzie jezdzic
      zamozna klijetela i to wylacznie po plaskich drogach ale jestem
      pewien,ze sprawdzi on sie w terenie tak jak Mercedes ML.Moze VW
      bedzie tez chcial z czasem zaistnic w jakims konkretnym rajdzie
      tak jak teraz przymierza sie do Formuly 1.
    • dreaded88 Re: Volkswagen Touareg 02.12.02, 14:52
      Przejrzałem sobie test Touarega 3.2 w Auto Bildzie i z tego co
      mimo swej nikczemnej niemczyzny zdołałem zrozumieć, wynika, że
      zespół testujący nie został powalony na kolana. Żeby było
      śmieszniej - chwalone są właściwości samochodu w terenie,
      zastrzeżenia dotyczą jazdy po drogach ( nieprecyzyjne kierowanie
      itp. ). Nie jest to może specjalnie dziwne - nie da się zbudować
      pojazdu, który będzie sunął po autostradzie jak Porsche ( 911
      nie Cayenne ) a w terenie radził sobie jak Land Rover.
      Dzinnikarze obiecują sobie więcej po "ciężkich" wersjach - V 10
      TDI i W12, z zawieszeniem pneumatycznycm.
      • dreaded88 Kolejny test - V10TDI - 6.9 sek. do setki 03.12.02, 17:15
        Tym razem Auto Motor und Sport.
        Narzekali dużo mniej.
        Przyspieszenie do setki to taki wieśniacki parametr, ale w przypadku 2.5-
        tonowej bestii, która po odpowiednim wyposażeniu mogłaby robić z powodzeniem za
        samochód pancerny robi wrażenie.
        Tak samo dobre hamulce, 39m ze 100 km/h.
    • upierdek Re: Volkswagen Touareg 05.12.02, 14:46
      Czesc,

dzis widzialem go po raz pierwszy na drodze. Nie powiem zeby mnie zachwycil,
      ale to moje subiektywne zdanie wynikajace z faktu, ze nie jestem specjalnym
      fanem "terenowek". bardziej jestem ciekaw touran-a.
      PZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka