Dodaj do ulubionych

"Zrzucanie" biegu

02.01.06, 15:39
Czy mozna zrzucac bieg (na luz) podczas jazdy bez uzycia sprzegła ?
Czy jest to niebezpieczne dla skrzyni?
Obserwuj wątek
    • okrutny_mariuszek Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 15:48
      no co Ty?!
      przecia sprzęgło należy do wyposażenia dodatkowego
      gdyby było potrzebne to by je montowali bez dopłaty
    • hubort Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 15:57
      allelujaa napisał:

> Czy mozna zrzucac bieg (na luz) podczas jazdy bez uzycia sprzegła ?
      > Czy jest to niebezpieczne dla skrzyni?

Można. Przy czym nic na siłę. Najlepiej robić to niemal równocześnie z
      puszczeniem gazu, tak aby skrzynia biegów nie przenosiła żadnych sił - ani
      napędzających, ani hamujących. Na początek spróbuj zrobić to w ten sposób, że
      przy wciśniętym gazie pchaj (lub ciągnij) lekko drążek skrzyni w taki sposób,
      jak byś chciał(a) wrzucić luz i zacznij powoli popuszczać gaz. Bieg wyskoczy
      niemal sam.
      • allelujaa Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 16:04
        No dokładnie tak robie, przy puszczaniu gazu jednoczesnie zrzucam na luz i nie
        czuje zadnych oporow w skrzyni wiec robie tak bez uzycia sprzegła. W poprzednim
        aucie robilem tak samo.
        Dzisiaj jezdzilem troche autem znajomego (dosc leciwe) i za bardzo nie dalo sie
        tak robic, jednak opor byl dosc znaczny i musialem zawsze jednak zesprzeglic.
        • paul_78 Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 16:29
          Kierowcy rajdowi tak robią. Do wrzucenia biegu wystarczy wciśnięcie sprzęgła do
          połowy, dodając równocześnie gazu możesz zyskać jakieś ułamki sekund, tylko po co?
          • wujaszek_joe Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 17:30
            kierowcy rajdowi mają kłowe skrzynie. nie wiem na czym to polega ale tylko
            jedynke trzeba ze sprzęgłem. a takie wyrównywanie obrotów nie skróci raczej
            czasu potrzebnego na zmianę biegu
            • waskes29 Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 17:50
              Jesli sie potrafi to robic nawet mozna zmieniac biegi bez uzywania
              sprzegla nie szkodzac skrzyni oczywiscie poza wstecznym i pierwszym biegiem.
              Bardzo latwo to wykonac i kazdy moze sobie sprobowac -wystarczy odpowiednio
              zwiekszyc obroty silnika jadac na luzie i dociskac z normalna sila bieg
              ktory chcemy zalaczyc a przy odpowiednich obratach sam wskoczy mieciutko i
              bez zadnego zgrzytu.
              • allelujaa Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 21:07
                Panowie, zeby nie bylo watpliwosci, nie robie niczego na sile, nie ma zadnych
                zgrzytow itp, poprostu mieciutko zrzucam na luz bez uzycia sprzegla.
                I nie chodzi o wrzucanie biegu, gdzie kluczowa jest synhronizacja, a zrzucanie
                na "luz".
    • callafior Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 22:24
      Tylko po co?
      • wujaszek_joe Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 23:23
        no własnie. kilka razy sie pomylisz i niepotrzebnie zazgrzytasz
        kumpel mi tą sztuczke dawno temu demonstrował byłem przerażony:)
        ale auto jezdzi dalej
        • callafior Re: "Zrzucanie" biegu 07.01.06, 18:23
          no właśnie - niektórzy na tym forum pytają o różne dziwne manipulacje przu
          autach, np. ktoś kiedyś się pytał czy można wrzucić 1kę podczas jazdy, a ktoś
          inny chciał wrzucać wsteczny i pytał co by się zepsuło. Dla mnie samochód to
          przyrząd do jeżdżenia, a nie eksperymentów, jak ktoś chce robić doświadczenia to
          to uważam, niech się zatrudni w laboratorium :)
    • intimo Re: "Zrzucanie" biegu 03.01.06, 10:15
      Można i wrzucić i zrzucić bieg bez sprzęgła. że zrzucaniem nie ma problemu.
      Gorzej z wrzucaniem ale też można. Oprócz jedynki oczywiście i wstecznego. Kidyś
      w moim samochodzie strzeliła linka sprzęgła. Za Poznaniem w niedzielę. Bez
      problemu wróciłem do Wawy bez sprzęgła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka