allelujaa 02.01.06, 15:39 Czy mozna zrzucac bieg (na luz) podczas jazdy bez uzycia sprzegła ? Czy jest to niebezpieczne dla skrzyni? Link Zgłoś Obserwuj wątek
okrutny_mariuszek Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 15:48 no co Ty?! przecia sprzęgło należy do wyposażenia dodatkowego gdyby było potrzebne to by je montowali bez dopłaty Link Zgłoś
hubort Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 15:57 allelujaa napisał: > Czy mozna zrzucac bieg (na luz) podczas jazdy bez uzycia sprzegła ? > Czy jest to niebezpieczne dla skrzyni? Można. Przy czym nic na siłę. Najlepiej robić to niemal równocześnie z puszczeniem gazu, tak aby skrzynia biegów nie przenosiła żadnych sił - ani napędzających, ani hamujących. Na początek spróbuj zrobić to w ten sposób, że przy wciśniętym gazie pchaj (lub ciągnij) lekko drążek skrzyni w taki sposób, jak byś chciał(a) wrzucić luz i zacznij powoli popuszczać gaz. Bieg wyskoczy niemal sam. Link Zgłoś
allelujaa Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 16:04 No dokładnie tak robie, przy puszczaniu gazu jednoczesnie zrzucam na luz i nie czuje zadnych oporow w skrzyni wiec robie tak bez uzycia sprzegła. W poprzednim aucie robilem tak samo. Dzisiaj jezdzilem troche autem znajomego (dosc leciwe) i za bardzo nie dalo sie tak robic, jednak opor byl dosc znaczny i musialem zawsze jednak zesprzeglic. Link Zgłoś
paul_78 Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 16:29 Kierowcy rajdowi tak robią. Do wrzucenia biegu wystarczy wciśnięcie sprzęgła do połowy, dodając równocześnie gazu możesz zyskać jakieś ułamki sekund, tylko po co? Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 17:30 kierowcy rajdowi mają kłowe skrzynie. nie wiem na czym to polega ale tylko jedynke trzeba ze sprzęgłem. a takie wyrównywanie obrotów nie skróci raczej czasu potrzebnego na zmianę biegu Link Zgłoś
waskes29 Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 17:50 Jesli sie potrafi to robic nawet mozna zmieniac biegi bez uzywania sprzegla nie szkodzac skrzyni oczywiscie poza wstecznym i pierwszym biegiem. Bardzo latwo to wykonac i kazdy moze sobie sprobowac -wystarczy odpowiednio zwiekszyc obroty silnika jadac na luzie i dociskac z normalna sila bieg ktory chcemy zalaczyc a przy odpowiednich obratach sam wskoczy mieciutko i bez zadnego zgrzytu. Link Zgłoś
allelujaa Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 21:07 Panowie, zeby nie bylo watpliwosci, nie robie niczego na sile, nie ma zadnych zgrzytow itp, poprostu mieciutko zrzucam na luz bez uzycia sprzegla. I nie chodzi o wrzucanie biegu, gdzie kluczowa jest synhronizacja, a zrzucanie na "luz". Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: "Zrzucanie" biegu 02.01.06, 23:23 no własnie. kilka razy sie pomylisz i niepotrzebnie zazgrzytasz kumpel mi tą sztuczke dawno temu demonstrował byłem przerażony:) ale auto jezdzi dalej Link Zgłoś
callafior Re: "Zrzucanie" biegu 07.01.06, 18:23 no właśnie - niektórzy na tym forum pytają o różne dziwne manipulacje przu autach, np. ktoś kiedyś się pytał czy można wrzucić 1kę podczas jazdy, a ktoś inny chciał wrzucać wsteczny i pytał co by się zepsuło. Dla mnie samochód to przyrząd do jeżdżenia, a nie eksperymentów, jak ktoś chce robić doświadczenia to to uważam, niech się zatrudni w laboratorium :) Link Zgłoś
intimo Re: "Zrzucanie" biegu 03.01.06, 10:15 Można i wrzucić i zrzucić bieg bez sprzęgła. że zrzucaniem nie ma problemu. Gorzej z wrzucaniem ale też można. Oprócz jedynki oczywiście i wstecznego. Kidyś w moim samochodzie strzeliła linka sprzęgła. Za Poznaniem w niedzielę. Bez problemu wróciłem do Wawy bez sprzęgła. Link Zgłoś