149k 08.01.06, 17:01 za 14-15tys zł Micra 99-01 Laguna 96-98 chodzi o przyjemność z jazdy i koszty eksploatacji, bo podobno japońskie mają drogie części, coś dla dwójki młodych ludzi Link Zgłoś Obserwuj wątek
przemekthor Re: Co lepsze Micra czy Laguna? 08.01.06, 17:13 Czlowieku, czy Ty widziales kiedys Micre i Lagune stojace obok siebie? Moze chodzi raczej o Micre i Twingo, albo Lagune i Primere? Link Zgłoś
marcinc3 Re: Co lepsze Micra czy Laguna? 08.01.06, 17:16 co do czesci bzdura porownywalne kiedys tak bylo japonczyki mniej pala a w tym porownaniu to napewno mictra duzo mniuejsze inna klasa Link Zgłoś
a-ndrzej Re: Co lepsze Micra czy Laguna? 08.01.06, 17:46 To sie zastanawiamy we dwóch. Ja musze wybrac między Starem 26 a smartem. Masz jakieś sugestie? Link Zgłoś
przemekthor Micra 08.01.06, 18:20 No dobra, niech bedzie, ze cos tam powiem do rzeczy. Wyjezdzilem sie micrami poprzedniej generacji z okazji robienia prawa jazdy - pamietam dobrze, ze jest to maly, miejski samochod, z litrowym silnikiem pracujacym na niskich obrotach na biegu jalowym (przeklenstwo kursantow, bo micre latwo zdusic ruszajac spod swiatel; problem oczywiscie nie dotyczy bardziej doswiadczonych szoferow). Czego mozna oczekiwac od tak malego auta? Niczego, poza tym, zeby jakos jezdzil. Radosci z jazdy raczej nie bedzie. Instruktor twierdzil, ze auto jest taniutkie w eksploatacji i baardzo niezawodne. Fakt, stara micra byla produkowana praktycznie bez zmian chyba z 15 lat, tak tez egzemplarze z ostatnich lat sa dopracowane do perfekcji. Ulubione auto poczatkujacych kierowcow w UK i Irlandii. Link Zgłoś
149k Re: Micra 08.01.06, 20:12 wiem, że to różne klasy i wiem, że jeśli byłby wybór pomiędzy Focusem a Laguną to wybrałbym Focusa, a tutaj...? chodzi o samochód, do przemieszczania się od ptk. A do B i dający jeszcze trochę przyjemności z jazdy oczywiście Micra 5dr Link Zgłoś
iberia29 Re: Co lepsze Micra czy Laguna? 08.01.06, 20:15 jesli nie cierpisz na klasutrofobie to micra, jak dla mnie oczywiscie laguna. Link Zgłoś
frax1 Re: Co lepsze Micra czy Laguna? 08.01.06, 20:53 Micra nie zapewnia żadnego komfortu w trasie. Laguna natomiast jest bardzo awaryjna i to nie dlatego że francuz, bo bardzo lubie auta z tego kraju. Poprostu ten samochód się lubi psuć. Przemyśl w tych widełkach cenowych 406, Xantie lub Mondeo - lepszy wybór. Pozdrawiam Link Zgłoś
lospablos20 A ja mam MICRE 1.3 75 km i jest to mała rakieta ! 08.01.06, 21:23 Niejednemu bucowi z Vectry czy jakiego.ś ,,Mesia'' już pokazałem gdzie jest jego miejsce. Do setki ma 11 sekund, Na autostradzie poszła mi 185 Km/h. Sczególnie ładnie wciska w fotel przy 3500 - 4000 RPM. Zero komfortu w trasie ? Moja ma ABS, 4 poduszki, pakiet sportowy, klime, el szyby i lusterka, przyciemniane szyby, obrotomierz , podgrzewane siedzenia i jescze kilka innych bajerów, których na próżno szukac w najtanszych wersjach Micry z placów nauki jazdy. Tez jezdzilem 1.0 na kursie, nie podobalo mi sie to auto. Kupilem wiec opla ale szybko sie go pozbylem i wyladowalem w Micrze. Różnica miedzy 1.3 a 1.0 jest KOLOSALNA. 75 km na auto co waży tylko 800 KG to jest aż za dużo ;) [jak na autko którego preznaczeniem jest miasto ) Pali malo, nic sie nie psuje, jak kupisz zdbane auto , od 1 wlasciciela, serwisowane w ASO,a nie szrot z Dojczlandu to bedziesz zadowolony Link Zgłoś
bmatelski Re: A ja mam MICRE 1.3 75 km i jest to mała raki 08.01.06, 21:32 ale pamietaj o tym że jest to naprawdę micra, bardzo, bardzo mały samochód, jeden z najmniejszych. a nowa micra jest w środku już mikrunia. Z drugiej strony wiadomo, że to nie jest auto, którym przewoźisz szafy, ja mam ten sam problem, też nie wiem, co kupić - nowsze ale nudne, czy starsze ale fajniejsze:) pzdr Link Zgłoś
latamnisko Re: A ja mam MICRE 1.3 75 km i jest to mała raki 09.01.06, 01:00 nie no Twoja micra to chyba w ogole jest wladca szosy i okolic Link Zgłoś
frax1 Re: A ja mam MICRE 1.3 75 km i jest to mała raki 09.01.06, 08:55 Jeździłem Micrą (poprzednia wersja) przez pare chwil jako samochodem zastępczym. Wiem o czym mówię, to auto mimo że do miasta jest bardzo fajne i zwinne na trasie nie zapewnia odpowiedniego wygłuszenia itp. Może Twoja wersja jest lepsza i ma płne wyposażenie, nie zmienia to jednak faktu że jazda na długich dystansach nie jest temu autu przeznaczona. A co do szybkości to rzeczywiście 1.3 szczególnie do ok.70km/h jest w stanie objechać bardzo wiele auto - ponieważ jest b. lekkie. Pozdrawiam Link Zgłoś
iberia29 Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 08.01.06, 21:34 do swojej nastepczyni. Link Zgłoś
149k Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 08.01.06, 22:58 miałem Espero, które po zderzeniu bocznym już się do niczego nie nadaje, teraz jestem zmuszony kupić coś innego, chętnie bym kupił Lagunę, ale chciałbym trochę zaoszczędzić na inne rzeczy.. pozatym w korkach i ciasnych parkingach małe auto jest ok Link Zgłoś
latamnisko Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 01:02 laguna II jest malo awaryjna w przeciwienstwie do samochodow ktore sa bardziej awaryjne Link Zgłoś
gregor886 Re: Laguna2 jest maloawaryjna??????!!!!!!!! 09.01.06, 02:28 No nie wiem!!! moj znajomy laguna 2 1.8 automat od nowki 50 tys przebiegu: nie mogl juz do niej wsiasc(nawalila karta), padla elektronika, akumulator 2 razy, raz zaliczyla STOPA na trasie (potrzebna byla laweta) samochod bardzo wygodny ale bal bym sie kupic.......... Link Zgłoś
morfeusz100 Re: Laguna2 jest maloawaryjna??????!!!!!!!! 09.01.06, 07:26 Żadnych focusów FORDÓW , reszta taka sobie tylko japończyki HONDA Link Zgłoś
koljax Re: Laguna2 jest maloawaryjna??????!!!!!!!! 09.01.06, 08:47 Dlaczego "zadnych focusow". Prosba o jakiekolwiek uzasadnienie. Link Zgłoś
iberia29 Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 09:44 to chyba masz szczesliwy egzemplarz tej L2 , bo nasz poki co wiecej stoi w serwisie niz jezdzi, ostatnio nie dzialaja wycieraczki i panowie serwisanci w glowe zachodza czemu..... Link Zgłoś
fru.fru Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 11:23 to chyba jacys fachowcy od dzwonkow gazowych...a nie serwisanci.. w ladze jest can, wycieraczkami steruje UCh, po podlaczeniu do clipa wszystko widac jak na dloni.. Pie..nie o szopenie, es juzjual, Link Zgłoś
iberia29 Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 17:04 jak zwal tak zwal, w kazdym razie, gdyby posumowac wszystkie faktury za naprawy wlacznie z ta za wymiane silnika to uzbieraloby sie na ...druga lagune w wersji bynajmniej nie golej.....w przyplywie wolnego czasu pokusze sie o takie zestawienie... Link Zgłoś
fru.fru Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 19:32 wielkiej ajwaj, ilu korrolkarzy silniki wymienialo..tez ponad 10 tys. O ile pamietamm mialas wystrzal z turbo w 2.2 dci, silnik zaczal sie napedzac olejem silnikowym i odszedl tym samym do krainy wiecznych lowow ;-) Link Zgłoś
waskes29 Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 10:28 latamnisko napisał: > laguna II jest malo awaryjna w przeciwienstwie do samochodow ktore sa bardziej > awaryjne No chlopie zasluzyles zeby to znalazlo sie w mojej sygnaturce.Juz w tym miesiacu male szanse ze ktos to przebije . Porazajaca logika. Link Zgłoś
latamnisko Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 16:46 hehe a najlepsze, ze nikt - oprocz Ciebie (chociaz zabraklo Ci dystansu) - tego nie wylapal Link Zgłoś
waskes29 Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 17:39 latamnisko napisał: > hehe a najlepsze, ze nikt - oprocz Ciebie (chociaz zabraklo Ci dystansu) - > tego nie wylapal Czytajac czeste brednie na tym forum byc moze zagubilem zmysl co jest zartem a co megaglupota. Sam zreszta widzisz ze nikt tego absurdu wiecej nie wylapal. Link Zgłoś
korby Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 15.01.06, 11:10 Miałem do czynienia ze wszystkimi Lagumani, poczynając jeszcze od tej z poprzedniej generacji. Generalnie to *wszystkie* sa awaryjne, z tym, że czym nowsza tym bardziej... Znam przypadek kierowcy któremu do 100 tys. kilometrów wymieniono 7(!) turbin w dci (za każdym razem tłumacząc, że ten model tak ma). korby Link Zgłoś