Dodaj do ulubionych

Co lepsze Micra czy Laguna?

08.01.06, 17:01
za 14-15tys zł

Micra 99-01
Laguna 96-98

chodzi o przyjemność z jazdy i koszty eksploatacji, bo podobno japońskie mają drogie części, coś dla dwójki młodych ludzi
Obserwuj wątek
    • przemekthor Re: Co lepsze Micra czy Laguna? 08.01.06, 17:13
      Czlowieku, czy Ty widziales kiedys Micre i Lagune stojace obok siebie? Moze
      chodzi raczej o Micre i Twingo, albo Lagune i Primere?
    • marcinc3 Re: Co lepsze Micra czy Laguna? 08.01.06, 17:16
      co do czesci bzdura porownywalne kiedys tak bylo japonczyki mniej pala a w tym
      porownaniu to napewno mictra duzo mniuejsze inna klasa
    • a-ndrzej Re: Co lepsze Micra czy Laguna? 08.01.06, 17:46
      To sie zastanawiamy we dwóch. Ja musze wybrac między Starem 26 a smartem. Masz
      jakieś sugestie?
    • llukiz Re: Co lepsze Micra czy Laguna? 08.01.06, 17:58
      Laguna to francuski samochód
      • fru.fru Re: Co lepsze Micra czy Laguna? 08.01.06, 18:04
        micra tez ;->
    • przemekthor Micra 08.01.06, 18:20
      No dobra, niech bedzie, ze cos tam powiem do rzeczy.

Wyjezdzilem sie micrami poprzedniej generacji z okazji robienia prawa jazdy -
      pamietam dobrze, ze jest to maly, miejski samochod, z litrowym silnikiem
      pracujacym na niskich obrotach na biegu jalowym (przeklenstwo kursantow, bo
      micre latwo zdusic ruszajac spod swiatel; problem oczywiscie nie dotyczy
      bardziej doswiadczonych szoferow). Czego mozna oczekiwac od tak malego auta?
      Niczego, poza tym, zeby jakos jezdzil. Radosci z jazdy raczej nie bedzie.
      Instruktor twierdzil, ze auto jest taniutkie w eksploatacji i baardzo
      niezawodne. Fakt, stara micra byla produkowana praktycznie bez zmian chyba z 15
      lat, tak tez egzemplarze z ostatnich lat sa dopracowane do perfekcji.

Ulubione auto poczatkujacych kierowcow w UK i Irlandii.
      • 149k Re: Micra 08.01.06, 20:12
        wiem, że to różne klasy i wiem, że jeśli byłby wybór pomiędzy Focusem a Laguną to wybrałbym Focusa, a tutaj...?

chodzi o samochód, do przemieszczania się od ptk. A do B i dający jeszcze trochę przyjemności z jazdy

oczywiście Micra 5dr
    • iberia29 Re: Co lepsze Micra czy Laguna? 08.01.06, 20:15
      jesli nie cierpisz na klasutrofobie to micra, jak dla mnie oczywiscie laguna.
    • frax1 Re: Co lepsze Micra czy Laguna? 08.01.06, 20:53
      Micra nie zapewnia żadnego komfortu w trasie.
      Laguna natomiast jest bardzo awaryjna i to nie dlatego że francuz, bo bardzo
      lubie auta z tego kraju. Poprostu ten samochód się lubi psuć. Przemyśl w tych
      widełkach cenowych 406, Xantie lub Mondeo - lepszy wybór.
      Pozdrawiam
      • lospablos20 A ja mam MICRE 1.3 75 km i jest to mała rakieta ! 08.01.06, 21:23
        Niejednemu bucowi z Vectry czy jakiego.ś ,,Mesia'' już pokazałem gdzie jest
        jego miejsce. Do setki ma 11 sekund, Na autostradzie poszła mi 185 Km/h.
        Sczególnie ładnie wciska w fotel przy 3500 - 4000 RPM.
        Zero komfortu w trasie ?

Moja ma ABS, 4 poduszki, pakiet sportowy, klime, el szyby i lusterka,
        przyciemniane szyby, obrotomierz , podgrzewane siedzenia i jescze kilka innych
        bajerów, których na próżno szukac w najtanszych wersjach Micry z placów nauki
        jazdy. Tez jezdzilem 1.0 na kursie, nie podobalo mi sie to auto. Kupilem wiec
        opla ale szybko sie go pozbylem i wyladowalem w Micrze. Różnica miedzy 1.3 a
        1.0 jest KOLOSALNA. 75 km na auto co waży tylko 800 KG to jest aż za dużo ;)
        [jak na autko którego preznaczeniem jest miasto ) Pali malo, nic sie nie psuje,
        jak kupisz zdbane auto , od 1 wlasciciela, serwisowane w ASO,a nie szrot z
        Dojczlandu to bedziesz zadowolony
        • bmatelski Re: A ja mam MICRE 1.3 75 km i jest to mała raki 08.01.06, 21:32
          ale pamietaj o tym że jest to naprawdę micra, bardzo, bardzo mały samochód,
          jeden z najmniejszych. a nowa micra jest w środku już mikrunia. Z drugiej
          strony wiadomo, że to nie jest auto, którym przewoźisz szafy,
          ja mam ten sam problem, też nie wiem, co kupić - nowsze ale nudne, czy starsze
          ale fajniejsze:) pzdr
        • latamnisko Re: A ja mam MICRE 1.3 75 km i jest to mała raki 09.01.06, 01:00
          nie no Twoja micra to chyba w ogole jest wladca szosy i okolic
        • frax1 Re: A ja mam MICRE 1.3 75 km i jest to mała raki 09.01.06, 08:55
          Jeździłem Micrą (poprzednia wersja) przez pare chwil jako samochodem
          zastępczym. Wiem o czym mówię, to auto mimo że do miasta jest bardzo fajne i
          zwinne na trasie nie zapewnia odpowiedniego wygłuszenia itp. Może Twoja wersja
          jest lepsza i ma płne wyposażenie, nie zmienia to jednak faktu że jazda na
          długich dystansach nie jest temu autu przeznaczona. A co do szybkości to
          rzeczywiście 1.3 szczególnie do ok.70km/h jest w stanie objechać bardzo wiele
          auto - ponieważ jest b. lekkie.
          Pozdrawiam
      • iberia29 Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 08.01.06, 21:34
        do swojej nastepczyni.
        • 149k Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 08.01.06, 22:58
          miałem Espero, które po zderzeniu bocznym już się do niczego nie nadaje, teraz jestem zmuszony kupić coś innego, chętnie bym kupił Lagunę, ale chciałbym trochę zaoszczędzić na inne rzeczy.. pozatym w korkach i ciasnych parkingach małe auto jest ok
        • latamnisko Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 01:02
          laguna II jest malo awaryjna w przeciwienstwie do samochodow ktore sa bardziej
          awaryjne
          • gregor886 Re: Laguna2 jest maloawaryjna??????!!!!!!!! 09.01.06, 02:28
            No nie wiem!!! moj znajomy laguna 2 1.8 automat od nowki 50 tys przebiegu: nie
            mogl juz do niej wsiasc(nawalila karta), padla elektronika, akumulator 2 razy,
            raz zaliczyla STOPA na trasie (potrzebna byla laweta) samochod bardzo wygodny
            ale bal bym sie kupic..........
            • morfeusz100 Re: Laguna2 jest maloawaryjna??????!!!!!!!! 09.01.06, 07:26
              Żadnych focusów FORDÓW , reszta taka sobie tylko japończyki HONDA
              • koljax Re: Laguna2 jest maloawaryjna??????!!!!!!!! 09.01.06, 08:47
                Dlaczego "zadnych focusow". Prosba o jakiekolwiek uzasadnienie.
          • iberia29 Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 09:44
            to chyba masz szczesliwy egzemplarz tej L2 , bo nasz poki co wiecej stoi w
            serwisie niz jezdzi, ostatnio nie dzialaja wycieraczki i panowie serwisanci w
            glowe zachodza czemu.....
            • fru.fru Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 11:23
              to chyba jacys fachowcy od dzwonkow gazowych...a nie serwisanci..
              w ladze jest can, wycieraczkami steruje UCh, po podlaczeniu do clipa wszystko
              widac jak na dloni..
              Pie..nie o szopenie, es juzjual,
              • iberia29 Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 17:04
                jak zwal tak zwal, w kazdym razie, gdyby posumowac wszystkie faktury za naprawy
                wlacznie z ta za wymiane silnika to uzbieraloby sie na ...druga lagune w wersji
                bynajmniej nie golej.....w przyplywie wolnego czasu pokusze sie o takie
                zestawienie...
                • fru.fru Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 19:32
                  wielkiej ajwaj, ilu korrolkarzy silniki wymienialo..tez ponad 10 tys.
                  O ile pamietamm mialas wystrzal z turbo w 2.2 dci, silnik zaczal sie napedzac
                  olejem silnikowym i odszedl tym samym do krainy wiecznych lowow ;-)
          • waskes29 Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 10:28
            latamnisko napisał:

> laguna II jest malo awaryjna w przeciwienstwie do samochodow ktore sa
            bardziej
            > awaryjne

No chlopie zasluzyles zeby to znalazlo sie w mojej sygnaturce.Juz w tym
            miesiacu male szanse ze ktos to przebije .
            Porazajaca logika.
            • latamnisko Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 16:46
              hehe a najlepsze, ze nikt - oprocz Ciebie (chociaz zabraklo Ci dystansu) -
              tego nie wylapal
              • waskes29 Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 09.01.06, 17:39
                latamnisko napisał:

> hehe a najlepsze, ze nikt - oprocz Ciebie (chociaz zabraklo Ci dystansu) -
                > tego nie wylapal

Czytajac czeste brednie na tym forum byc moze zagubilem zmysl co jest zartem
                a co megaglupota.
                Sam zreszta widzisz ze nikt tego absurdu wiecej nie wylapal.
        • korby Re: Laguna1 jest maloawaryjna w przeciwienstwie 15.01.06, 11:10
          Miałem do czynienia ze wszystkimi Lagumani, poczynając jeszcze od tej z
          poprzedniej generacji. Generalnie to *wszystkie* sa awaryjne, z tym, że czym
          nowsza tym bardziej... Znam przypadek kierowcy któremu do 100 tys. kilometrów
          wymieniono 7(!) turbin w dci (za każdym razem tłumacząc, że ten model tak ma).

korby
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka