Dodaj do ulubionych

Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325

19.01.06, 14:44
Jak pamietam byly juz 2 testy -porownania tych samochodow na tym forum to
dodajmy jeszcze jeden ale tez niemiecki.
www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=10563&artikel_seite=4&A_SESS=4b87e4936af76dcce1a7a89fcbe74c38
Trzy porownania 3: 0 dla BMW3
Obserwuj wątek
    • neuken Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 19.01.06, 15:59
      autorevue.cz/automobilka/Ar.asp?ARI=5306&CHID=5&EXPS=&EXPA=
      Dla mnie osobiście silnik BMW jest lepszy od 2.5 V6 Lexusa . Nawet z automatem
      325iA do 200 km/h rozpędza się w 28 s .
      • robert888 Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 19.01.06, 16:10
        neuken napisał:

> Dla mnie osobiście silnik BMW jest lepszy od 2.5 V6 Lexusa . Nawet z
        automatem 325iA do 200 km/h rozpędza się w 28 s .

... rzekł neuken, wsiadł do swojego focusa "w dyzlu" i popyrkotał do domu na
        złotopolskich:)
        • neuken Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 19.01.06, 16:21
          Hehehe zdziwiłbyś się czym jeżdżę zazdrosny polaczku .
          • robert888 Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 19.01.06, 18:28
            sprawdź mnie bucu.
    • karakalla Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 19.01.06, 16:20
      Wstaw jeszcze 30 razy ten sam test z AutoBilda, a dojdziesz to 31:0. Wtedy
      Lexus na pewno się nie podniesie, he he he.
      • waskes29 Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 19.01.06, 16:25
        karakalla napisał:

> Wstaw jeszcze 30 razy ten sam test z AutoBilda, a dojdziesz to 31:0. Wtedy
        > Lexus na pewno się nie podniesie, he he he.

Masz racje nie zauwazylem ze juz byl ,myslalem ze to nowy test a tamte robil
        ktos inny -moje przeoczenie .Zostaje wiec 2:0
        • karakalla Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 19.01.06, 20:35
          W ostatnim (a właściwie już praktycznie przedostanim, bo jutro będzie nowy) AMuS jest test IS 250, ale nie porównawczy. Może puszczą w polskiej edycji? AMuS zrobi pewnie dla odmiany porównanie diesli.
    • 01boryna Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 19.01.06, 22:37
      Testy z udzialem Luxusa-Lexusa sa bardzo potrzebne. Nawet najwiekszym
      niedowiarkom stanie sie jasnym co to za "prestizowy" pod kazdym wzgledem
      samochod. No i ze ameryka jest dziwnym krajem....
      • karakalla Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 19.01.06, 22:47
        Jak tak ochoczo odwołujesz się do testów, to chciałem przypomnieć, że Volva, w tym S60, są w nich regularnie dystansowane we wszystkich kategoriach przez niemiecką konkurencję.

Porządny, poparty zmierzonymi wartościami róznorakich parametrów, test przeprowadzony przez Auto Zeitung nie był bynajmniej dla IS 250 druzgocący. Mało tego, okazało się, że układ jezdny ma nawet minimalnie lepiej funkcjonujący niż 325i. Ale po co ja to piszę. I tak będą łańcuchy tautologii, parę pojęć jak cepy...
        • 01boryna Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 19.01.06, 23:38
          karakalla napisał:

> Jak tak ochoczo odwołujesz się do testów, to chciałem przypomnieć, że Volva, w
          > tym S60, są w nich regularnie dystansowane we wszystkich kategoriach przez niem
          > iecką konkurencję.

Ale co to ma do rzeczy? Nie naleze do ludzi ktorzy beda wychwalac jakis model
          tylko dlatego ze takim jezdza. Dostrzegam niedostatki S60, mimo to decydowalem
          sie na niego bo mi sie podoba i moge sobie na niego pozwolic.

>
          > Porządny, poparty zmierzonymi wartościami róznorakich parametrów, test przeprow
          > adzony przez Auto Zeitung nie był bynajmniej dla IS 250 druzgocący. Mało tego,
          > okazało się, że układ jezdny ma nawet minimalnie lepiej funkcjonujący niż 325i.
          > Ale po co ja to piszę. I tak będą łańcuchy tautologii, parę pojęć jak cepy...

Poza Auto Zeitung nalezaloby sie przypatrzec co ma do powiedzenia Auto Motor und
          Sport oraz sprawdzic czy ADAC sie nie wypowiadal. Czytam w miare mozliwosci
          wszystkie testy w niemieckiej prasie i nigdzie nie znalazlem ze uklad jezdny IS
          250 jest lepszy od BMW.
          • karakalla Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 20.01.06, 00:04
            01boryna napisał:

> Poza Auto Zeitung nalezaloby sie przypatrzec co ma do powiedzenia Auto Motor un
            > d
            > Sport oraz sprawdzic czy ADAC sie nie wypowiadal. Czytam w miare mozliwosci
            > wszystkie testy w niemieckiej prasie i nigdzie nie znalazlem ze uklad jezdny IS
            > 250 jest lepszy od BMW.

AMuS nie przeprowadził jeszcze testu porównawczego z udziałem ISa. Nie wiem, jak inne pisma, bo ograniczam się zasadniczo, jeśli chodzi o prasę niemiecką, do trójki AMuS, AZ i AB. Lepszość (minimalna) układu jezdnego Lexusa wynika właśnie z akutalnego AZ - jeżeli wgryźć się w prędkości w slalomie i małe punkty.
            • habudzik Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 20.01.06, 00:15
              karakalla napisał:

Lepszość (minimalna) układu jezdnego Lexusa wynika właśni
              > e z akutalnego AZ - jeżeli wgryźć się w prędkości w slalomie i małe punkty.

A jak się nie wgryzać to który minimalnie bedzie lepsiejszy ? Pytam bo nie
              czytałem .
              • karakalla Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 20.01.06, 09:30
                Jazda - lepszy Lexus. Hamulce - lepsze BMW (różnica między 35 a 37 m nie jest
                jednak chyba krytyczna). Sumarycznie w kategorii lepsze było BMW.
                • habudzik Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 20.01.06, 11:17
                  karakalla napisał:

> Jazda - lepszy Lexus. Hamulce - lepsze BMW (różnica między 35 a 37 m nie jest
                  > jednak chyba krytyczna). Sumarycznie w kategorii lepsze było BMW.

2 M to raczej sporo ale bywaja wieksze róznice. A czy dawali punkty za design ,
                  estetyke i temu podobne ?
                  Bo ja kiedyś czytałem test 2 samochodów , powiedzmy A i B i okazało sie że
                  samochód A jest technicznie lepszy ale pojazdowi B dano sporo punktów za
                  "wygląd" i te punkty przeważyły szale na korzyść pojazdu B ( pomimo ze ogólnie
                  technicznie lepszy był A )
                  • karakalla Re: Akt 3 czyli Lexsus vs BMW325 20.01.06, 11:47
                    Zacytuję klasyka, czyli siebie:

"[...] BMW wygrywa w punktach. Mając, jako się rzekło, 120 kilo mniejszą masę i
                    mimimalnie mocniejszy silnik musi
                    po prostu być lepsze w kategorii osiągi i zużycie paliwa, ponadto sam silnik
                    jest lepszy - wyższa kultura pracy, ładniejszy
                    dźwięk. Wygląda na to, że rozplanowanie wnętrza Lexusa, mimo sporych wymiarów,
                    nie jest najlepsze, również według Auto Zeitung
                    kierowca i pasażerowie mają w BMW więcej miejsca, ogólnie lepsze warunki,
                    doskonalszą ergonomię. Jakość i wykończenie są oceniona
                    w zasadzie tak samo (BMW - 183/200, Lexus - 181/200). Komfort BMW też jest
                    lepiej oceniony, choć za charakterystykę resorowania
                    dostaje nie tak dużo więcej jak w AB: 14 punktów w skali 200-punktowej więcej
                    niezaładowane i 9 załadowane. Zaskoczenie przynosi
                    test własności jezdnych: wychodzi na to, że Lexus jeździ tak samo dobrze, a
                    nawet minimalnie lepiej niż BMW. Jest odrobinę lepszy
                    w slalomie, ma lepszą trakcję, oceniany jest też wyżej w
                    kategorii "bezpieczeństwo jazdy", przy identycznej praktycznie jakości
                    układu kierowniczego. Biorąc pod uwagę różnice masy, można powiedzieć, że
                    inżynierowie odpowiedzialni za układ jezdny spisali się
                    bardzo dobrze, chociaż musieli poświęcić zapewne nieco z komfortu jazdy. BMW ma
                    lepsze hamulce (wyniki rzędu 34-35 m), ale i Lexus
                    nie ma się czego wstydzić (36-37)."

Za dizajn jako taki nie pamiętam, żeby dawali (nie mam teraz AZ pod ręką).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka