wowo5 21.01.06, 18:50 www.thecarconnection.com/Auto_News/Auto_News/DC_Sees_Big_Benz_Loss.S175.A8535.html Link Zgłoś Obserwuj wątek
habudzik Re: Mercedes tez cienko przedzie 21.01.06, 19:34 Nawet nie czytałem tych linków o ciezkim stanie firmy . Zobaczymy jak bedzie pod koniec roku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=34996483&a=35081154 Link Zgłoś
franek-b Re: Mercedes tez cienko przedzie 21.01.06, 20:25 kurcze jakos honda i toyota nie maja takich problemow... i z jakoscia duzo lepiej, klienci zadowoleni. A po cholere DC wciaz finansuje smarta, tego naprawde nie potrafie zrozumiec, od czasu powstania wciaz wrzucaja tam pieniadze rok za rokiem, ciekawe kiedy im to sie znudzi Link Zgłoś
habudzik Re: Mercedes tez cienko przedzie 21.01.06, 20:40 franek-b napisał: > kurcze jakos honda i toyota nie maja takich problemow... i z jakoscia duzo > lepiej, klienci zadowoleni. > > A po cholere DC wciaz finansuje smarta, tego naprawde nie potrafie zrozumiec, > od czasu powstania wciaz wrzucaja tam pieniadze rok za rokiem, ciekawe kiedy im > > to sie znudzi Też powiem Ci że nie wiem ale to nie moje pieniądze więc i nie moje zmartwienie. Link Zgłoś
franek-b Re: Mercedes tez cienko przedzie 21.01.06, 20:47 > Też powiem Ci że nie wiem ale to nie moje pieniądze więc i nie moje zmartwienie na czyms musza oszczedzac, wiec oszczedzaja... Link Zgłoś
habudzik Re: Mercedes tez cienko przedzie 21.01.06, 21:03 franek-b napisał: > > > Też powiem Ci że nie wiem ale to nie moje pieniądze więc i nie moje > zmartwienie > > na czyms musza oszczedzac, wiec oszczedzaja... > No ale na czym oszczędzają ? Link Zgłoś
xystos Re: Do użytkowników DĘBICY FRIGO 2 !!! :) 23.01.06, 09:36 ryszard_ochooodzki napisał: > GoodYear sprzedaje nasze oponki w stanach:) > Spójrzcie: > www.discounttiredirect.com/direct/findTireDetail.do?sw=false&cs=185&pc=31546&rd=14&ar=60 > Slyszalem ze to dobre opony,gdy moje Dunlopy sie zedra - kupie Debica . Link Zgłoś
xystos Re: Mercedes tez cienko przedzie 23.01.06, 09:39 franek-b napisał: A po cholere DC wciaz finansuje smarta, tego naprawde nie potrafie zrozumiec, od czasu powstania wciaz wrzucaja tam pieniadze rok za rokiem, ciekawe kiedy im to sie znudzi Przypuszczam ze MB Smart juz dawno sie znudzil dlatego For Four jest na bazie Colta , dla kazdego producenta wazne jest zdobycie i utrzymanie segmentu w ktorym poprzednio aut nie produkowal , z klientela nigdy nic nie wiadomo,z cenami paliw tez nie , MB chce utrzymac segment malychtanich aut za wszelka cene i utrzyma. Link Zgłoś
unterseeboot Re: ps smarta... 23.01.06, 15:49 w Berlinie smartów jest tyle co u nas fiatów 600. ja bym sie tak nieprzejmował firmą DC bo oni dadzą sobie radę bez naszego rynku. a DC to nietylko Smarty,chewi,C i E kalsy ale także ciężarówki i inne pojazdy Link Zgłoś
radomir996 Re: ps smarta... 24.01.06, 00:11 > a DC to nietylko Smarty,chewi,C i E kalsy ale także ciężarówki i inne pojazdy Jakie chewi? Link Zgłoś
habudzik Re: ps smarta... 26.01.06, 22:31 unterseeboot napisał: > w Berlinie smartów jest tyle co u nas fiatów 600. > ja bym sie tak nieprzejmował firmą DC bo oni dadzą sobie radę bez naszego rynku Neapol , Rzym i Paryż też pełne są tego czegoś więc nie powinniśmy się martwic o Smarta . > . > > a DC to nietylko Smarty,chewi,C i E kalsy ale także ciężarówki i inne pojazdy Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: Mercedes tez cienko przedzie 23.01.06, 21:57 xystos napisał: > MB chce utrzymac segment malychtanich aut za wszelka cene > i utrzyma. widocznie wiesz wiecej niz prezio ! "DaimlerChrysler otworzył przed zainteresowanymi stronami możliwość składania ofert na wejście do przeżywającej trudności firmy Smart - powiedział prezes koncernu Dieter Zetsche w wywiadzie dla dziennika "Financial Times Deutschland". "Poinformowaliśmy zainteresowanych, aby kontaktowali się w tej sprawie z firmą Goldman Sachs - stwierdził Dieter Zetsche. Niemiecka grupa zastanawia się nad możliwością sprzedaży Smarta lub też podjęcia współpracy z nowym partnerem. " www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=9242 Link Zgłoś
neuken W AM piszą ,że Merc ma problemy z 7G-tronic ,która 22.01.06, 07:44 potrafi unieruchomić samochód . Bardzo podobobają mi się nowe Mercedesy ,ale z wyglądu w gazetkach i na zdjęciach ,bo jak się podejdzie bliżej i przejedzie to jakość jest straszna . Miałem okazję jechać E240 z 03' i ML320 z 00' ,to strasznie się zawiodłem ,za taką cenę jak jest w Polsce to tylko maniak tej marki może to kupić ,więc nie polecam nikomu . Może za 10 lat wrócą do swojej jakości sprzed lat . Lexus GS 300 w wersji Classic ma prawie wszystko ,a kosztuje sporo mniej od konkurencji - 206 000 zł !!!! To tyle co tak samo wyposażone BMW 325iA i gorzej wyposażone C 350 . Wybrałbym bez wahania Lexusa . Link Zgłoś
unterseeboot Re: W AM piszą ,że Merc ma problemy z 7G-tronic , 22.01.06, 12:13 jeżeli DC tak kiepsko pzrędzie i sie tym przejmujesz to zaproponuj im pomoc ze swojej strony.... ale jezeli piszesz to by sie cieszyć i pokazać czyjeś problemy <chwilowe> to żes burak i mściwiec . ja jako wierny marce MB wogóle sie tym nie pzrejmuję wiec naprawde mozesz sopbie pisac i pisac i tak tacy jak ja mają to w dupie... nawet jakby dali mi za friko lexusa to bym go spzredał i kupił MB :) Link Zgłoś
neuken Re: W AM piszą ,że Merc ma problemy z 7G-tronic , 23.01.06, 07:19 Jeździłem ,miałem i nigdy więcej Mercedesa . Ty piszesz ,że "i tak kupiłbym Mercedesa" ,a ja piszę "MIAŁEM nowe E240" . Może masz starego 10-letniego Mercedesa ,ja też miałem tylko ,że prawie nowego i to 10 lat temu . Ukradli mi . Więc co ty mi tu będzie pisał ,że jestem burak i mściwiec ? Na kim i na czym ja miałbym się mścić ,po prostu innych ostrzegam przed złą decyzją . Link Zgłoś
wowo5 Re: W AM piszą ,że Merc ma problemy z 7G-tronic , 26.01.06, 03:24 Mercedes z ostatnich 8 kwartalow tylko w jednym zanotowal wzrost. Zysk operacyjny w 2005 roku spadl o polowe w stosunku do 2004 roku. Cale szczescie Chrysler sobie lepiej radzi. Firma ma zamiar pozbyc sie 6000 pracownikow i przenosi swoja siedzibe ze Stuttgartu na przedmiescia Stuttgartu. Link Zgłoś
izyda12 to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia wiocha 26.01.06, 08:05 a fakt jest faktem ze to mercedes jak na razie ciagnie koncern w dol bo chrysler ma sie w tym roku b.dobrze Link Zgłoś
habudzik Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 10:36 izyda12 napisała: > a fakt jest faktem ze to mercedes jak na razie ciagnie koncern w dol bo > chrysler ma sie w tym roku b.dobrze Łobaj z Wowem 5 jesteście zajefajni . www.bbc.co.uk/polish/business/story/2005/10/printable/051027_daimlerchrysler.shtml Link Zgłoś
izyda12 Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 11:38 to podobny problem jak w dyskusji o GM i Fordzie: 1. trzeba korzystac z najnowszych danych i najlepiej nie prostych wiadomosci gieldowych bo one niewiele daja - kwestie zysku zmianiaja sie z kwartalu na kwartal bo zalezy co i kiedy zostalo zaksiegowane; 2. dla ludzi zainteresowanych motoryzachja najwazniejsze sa wyniki ze sprzedazy samochodow, pomijajace kredyty, operacje finansowe, inwestycje w sposlki zalezne etc. 3. dla przykladu - interesuje mnie od czasu do czasu kwestie motoryzacyjno- biznesowe i w interenecie mozna (takze nieodplatnie) znalezc analizy bardziej szczegolowe 4. kilka tygodni temu widzielaem w forbes i cnn.money info o kipskiej kondycji mercedesa i dobrych wynikach ze sprzedazy! chryslera, 5. mercedesa ciagnie - jak zawsze - w dol najbardziej smart i wysokie koszty niemieckiej czesci - od dawna wiadomo ze niemiecccy menadzerowie sa leniwi, slabo wyksztalceni i duzo zarabiaja - zupelnie odwrotnie do amerykanskich - pisze calkowicie powaznie , bo sam kiedys bralem udzial w redukcji niemieckiej czesci zalogi (branza e-biznesowa) 6. teraz poszlo info o zwolnieniu 6000 menedzerow z niemiec (to naprawde duzo) a zeby zminiejszyc koszty zrezygnuja z biur w stutgarcie i przeniosa sie do jakiejsc sasiedniej wiochu; prezesi mdla oczy ze nie wstwia na to miejsce amerynkanow ale pewnie za kilka misiecy bedzie odwrotnie, dokladnie wg zasady "zwalniaja - to beda zatrudniac" :) ps. mercedes robi naprawde fajne samochody ale w wielu krajach np. w GB maja fatalna opinie dotyczaca duzejawaryjnosci; w polsce moi znajomi co kupili lub dostali sluzbowe (nowe) tez narzekaja; ja nigdy mercedesa nie mialem na wlasnosc wiec nie bede narzekal 6. Link Zgłoś
habudzik Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 11:48 izyda12 napisała: > to podobny problem jak w dyskusji o GM i Fordzie: > 1. trzeba korzystac z najnowszych danych i najlepiej nie prostych wiadomosci > gieldowych bo one niewiele daja - kwestie zysku zmianiaja sie z kwartalu na > kwartal bo zalezy co i kiedy zostalo zaksiegowane; To nie sa wiadomosci giełdowe. Wowo5 podał informacje ze kiepska sytuacja do tyczy 8 ostatnich kwartałów a to nie zgodne z prawdą. To co ja podałem jest z ostatniego kw. zeszłego roku . Nowszych nie znajdziesz . Link Zgłoś
izyda12 Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 12:11 bilansowych pewnie jeszcze nie, ale: - inwestorzy musza sie czyms kierowac- wiec takie dane jak wyniki sprzedazy samochodow (a te sa najwazniejsze) sa zbierane i publikowane na biezaco, - analitycy - tez na biezaco - sporzadzaja prognozy - ja takowa czytalem odnosnie czwartego kwartalu i calego roku; - nie ma co ukrywac ze kondycja mercedesa nie jest najlepsza - po to powolali w zeszlym roku na prezesa calego koncernu i czesci niemieckiej Dietera Zetsche, zeby wyprowadil mercedesa na prosta tak jak wczesniej zrobil to z chrysler group - priorytety sa jasne: sprzedac smarta i umoczyc jak najmniej; zmniejszyc koszty czesci niemieckiej, m.in wywalajac niemieckie biale kolnierzyki i (co b. wazne na rynku amerykanskich) poprawic opinie dot. awaryjnosci, gdzie notorycznie niemieckie samochody okupuja doly (co ciekawwe nie tylko za japonczykami ale tez za amerykanskimi, co mozna przypisac jakiejs tam nostalgii do wlasnej marki ; zreszta na tym forum (a zajrzalem tu pierwszy raz jakis tydzien temu) panuje jakas antyjaponska histeria wyrazajaca sie w tym ze wiele osob pisze ze statystyki bezawaryjnosci sa falszowane - moglbym w to uwierzyc gdyby to dotyczylo niemiec ale w "hameryce" samochody japonskie wypadaja jeszcze lepiej niz w statystykach niemieckich lub brytyjskich - a tam zadne firmy badawcze na manipulacje za kasę by sie nie zdecyzowaly bo pozniejsze procesy i odwrot inwestorow by je zabil w ciagu kilku miesiecy - dla przykladu polecam statystyki chyba najbardziej szacownej firmy badawczej swiata w tej branzy J.D. Power - gdyby oni cos sknocili to producenci by ich zabili w procesach bo opinie takich firm maja ogromny wplyw na wyniki sprzedazy Link Zgłoś
habudzik Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 12:43 izyda12 napisała: > bilansowych pewnie jeszcze nie, ale: > - inwestorzy musza sie czyms kierowac- wiec takie dane jak wyniki sprzedazy > samochodow (a te sa najwazniejsze) sa zbierane i publikowane na biezaco, > - analitycy - tez na biezaco - sporzadzaja prognozy - ja takowa czytalem > odnosnie czwartego kwartalu i calego roku; No i dokładnie podałem za BBC że wyniki sa lepsze niz się analitycy spodziewali. > ze wiele osob pisze ze statystyki bezawaryjnosci sa falszowane - Ja nie należe do grona tych co uważaja że statystyki "bezawaryjności" są fałszowane tylko do tych co twierdzą że nie obejmuja wszystkich waznych dla uzytkownika wad , oraz że nie biora pod uwage stopnia komplikacji róznych pojazdów tej samej klasy . moglbym w to > uwierzyc gdyby to dotyczylo niemiec ale w "hameryce" samochody japonskie > wypadaja jeszcze lepiej niz w statystykach niemieckich lub brytyjskich - a tam > > zadne firmy badawcze na manipulacje za kasę by sie nie zdecyzowaly bo > pozniejsze procesy i odwrot inwestorow by je zabil w ciagu kilku miesiecy - dla > > przykladu polecam statystyki chyba najbardziej szacownej firmy badawczej swiata > > w tej branzy J.D. Power - gdyby oni cos sknocili to producenci by ich zabili w > procesach bo opinie takich firm maja ogromny wplyw na wyniki sprzedazy Jakie badani JD Powers masz na mysli ????? Link Zgłoś
izyda12 Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 12:52 - poczekam jak opublikuja oficjalne dane mercedasa za rok 2004 i postaram sie je tu wkleic - w koncu po cos robia restrukturyzacje :) - niegdzie nie napisalem ze uwazasz ze sa falszowane - widzielm natomiast takie wpisy innych osob - czytalem statysyki J.D. Powera w internecie, Money, Fortune, What's car i wielu innych magazynach - jak natkne sie na cos nowego dam znac - w innym miejscu wkleilem dane z amerykanskiego consumer review odnosnie tamtejszego segmentu sedanow i samochodow malych; - jak tam nic nie amm do marek niemieckich ale co moge poradzic ze sa tak slabo oceniane Link Zgłoś
habudzik Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 12:59 izyda12 napisała: > - jak tam nic nie amm do marek niemieckich ale co moge poradzic ze sa tak slabo > > oceniane Ale co jest oceniane i przez kogo bo nigdzie nie moge doczytac tego. Co ocenia i jak JD Powers??? Jaśniej prosze bo ja ciężko trybie niedokończone zdania. Link Zgłoś
izyda12 Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 13:22 tak jak jakies tuv-y czy deki oceniaja samochody w niemczech, tak w stanach, ktore gopodarczo rozwijaja sie szybciej niz europa , firmy ratingowe powstawaly wiele, wiele lat wczesniej; jedną z bardziej uznanych jest JD Power, ktora ocenia rozne produkty (takze usługi) - oczwysicie w tym samochody; oceniane jest praktryczie wszytsko czym moga sie kierowac inwestorzy i konsumenci - podstawowe wskazniki to oczywiscie 1) niezawodnosc i 2) zadowolenie klienta; od kilkunastu lat najlepiej w obu wypadaja japonczycy i porsche; natomiast co spedza sen z oczu duzych koncernow niemieckich - fatalnie wychodza ich produkty - najgorzej mercedesy (poza sportowymi), vw - zwlaszcza passat i tamtejsza jetta i bmw 5 i 7; podobnie wychodzi w badaniach brytyjskich - co wiecej np. bossowie bmw przyznaja ze np. z "7" jest fatalnie i co roku obiecuja poprawe :))) Link Zgłoś
habudzik Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 14:04 izyda12 napisała: - podstawowe wskazniki to oczywiscie 1) niezawodnosc i 2) > zadowolenie klienta; od kilkunastu lat najlepiej w obu wypadaja japonczycy i > porsche; Wg Superbrands Ltd. działajacej w 30 krajach przez co skupiajacą najwięcej krajów na swiecie , oceniajacą marki pod wzgledem jakości i zadowolenia klienta Mercedes jest pierwszą wśród marek motoryzacyjnych. Link Zgłoś
izyda12 Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 14:38 blad- firmy ratingowe typu tuv czy jd power oceniaja konkretne produkty pod wzgledem np. niezawodnosci czy zadowolenia klienta a ty podales reakcje klienta na marke jako taką; dla przykladu - dzisiaj czytalem survey dotyczacy reakcje na marke w stanach i faktycznie mercedes zajmuje tam czolowe miejsca razem z nike, coca cola, cnn itd - widac na taka rozpoznawalnosc marki sobie przez tyle lat istnienia zapracowali; natomaist jezeli chodzi o awaryjnosc samochodow albo to mercedes klepie same doly - szczegolnie w samochodach osobowych typu c- , e- i s- klasa; natoimast bardzo dobrze lub dobrze wypadaja samochody sportowe mercedesa: przyklad danych z consumer's review: Małe samochody (pamiętać należy o innej segmentacji rynku w usa) – kolejność ma znaczenie Most reliable: Toyota Corolla Scion xB Honda Civic Mazda3 Subaru Impreza Toyota Echo Mitsubishi Lancer (except Evo) Least reliable: Volkswagen Golf (turbo) Volkswagen Jetta (turbo) Volkswagen New Beetle Sedany (kolejność ma znaczenie) Most reliable: Lexus IS300 Acura RL (previous version) Toyota Camry (4-cyl.) Toyota Avalon Lexus LS430 Lexus GS300/GS430 (previous versions) Buick Regal (discontinued) Pontiac Grand Prix Hyundai Sonata Infiniti G35 (AWD) Least reliable: Mercedes-Benz S-Class Jaguar S-Type BMW 7 Series Jaguar X-Type Mercedes-Benz E-Class Mercedes-Benz C-Class (V6) Volvo S60 (AWD) Saab 9-3 Pontiac Grand Prix (supercharged) Volkswagen Passat (AWD) BMW 5 Series trzeba pamiętać ze 63% marek japońskich sprzedawanych na rynku amerykańskim produkowana jest w usa – jak to jest w przypadku mercedesa czy bmw – niestety nie wiem ale można sprawdzic Link Zgłoś
habudzik Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 14:47 izyda12 napisała: > blad- firmy ratingowe typu tuv czy jd power oceniaja konkretne produkty pod > wzgledem np. niezawodnosci czy zadowolenia klienta a ty podales reakcje klienta > > na marke jako taką; Błąd - Superbrands Ltd. opiera sie równiez na opini EXPERTÓW moto , na JAKOŚCI , zrozumieniu potrzeb klienta . /Konkurs "Superbrands" wywodzi się z audycji radiowej w BBC. Pomysł oceniania marek przez E K S P E R T Ó W znalazł szybko uznanie publiczności.\ Link Zgłoś
izyda12 Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 15:10 1. nie wiem czym sie zawodowo zajmujesz ale o ile ja wiem - oni oceniaja marke jako taka a nie paramtry konkretnych modeli; moze faktrycznie podpisali jakas umowe z bbc dotyczącą waluacji samochodów ale to o lata swietlne od ich glownego przedmiotu dzialalnosci- jezeli uwazasz ze jest inaczej daj jakis rating superbrandu dotyczacy konkretnych modeli samochodow ; 2. wszysscy dobrze wiemy ze ratingi niemieckie, brytyjskie i amerykanskie maja na czele marki japonskie - czyz nie? jeden z przykladow zamiescilem powyzej; 3. zreszta ameryka nie jest jedynym rynkiem na ktorym rzadza marki japonskie - podobnie jest w GB, gdzie co ciekawe i w badaniach przeprowadzonych przez what car jak i top gear switnie wychodzi tez skoda - lecac "next" przejrzysz wszystkie kategorie - ogolnie wygral lexus - piaty rok z rzedu ps. ja bym lexusa albo mercedesa e-klasy lub bmw 5 nie kupil bo to auta dla starych dziadkow, ktorym juz nie staje :) Link Zgłoś
habudzik Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 15:43 izyda12 napisała: > 1. nie wiem czym sie zawodowo zajmujesz ale o ile ja wiem - oni oceniaja marke > jako taka a nie paramtry konkretnych modeli; Jasne że nie oceniają pokolei każdego biegu w skrzyni biegów ale oceniają czy marka X jest O.K. pod róznymi , mniej lub bardziej ważnymi względami , a najważniejszy z nich to jakość . Jeśli jakość bedzie kiepska to nikt nie uzna marki za superbrand. Link Zgłoś
izyda12 Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 16:10 oj nie wiem ile masz lat ale z toba trozmowa to troche ja - bez obrazy - z dzieckiem; przegladnij survey z what car (link ponizej - w akzdej kategorii jest tez rozbicie na poszczegolne modele i kryteria oceny); przejrzyj wszytskim znane ratingi frirm niemieckich i przyznaj ze mercedes (zwlasza) ma ogromne klopoty z jakoscia, do czego zreszta przyznaje sie kierownictwo tej firmy obiecujac poprawe... Link Zgłoś
habudzik Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 16:21 izyda12 napisała: > oj nie wiem ile masz lat ale z toba trozmowa to troche ja - bez obrazy - z > dzieckiem; przegladnij survey z what car (link ponizej - w akzdej kategorii > jest tez rozbicie na poszczegolne modele i kryteria oceny); przejrzyj wszytskim > > znane ratingi frirm niemieckich i przyznaj ze mercedes (zwlasza) ma ogromne > klopoty z jakoscia, do czego zreszta przyznaje sie kierownictwo tej firmy > obiecujac poprawe... www.uzywane.mojeauto.pl/raport2004/index_lista.php?ord=Miejsce1&up=1&marka=&model=&miejsce1=&miejsce2=&miejsce3=&= Link Zgłoś
habudzik Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 16:22 www.uzywane.mojeauto.pl/raport/ Link Zgłoś
habudzik Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 16:23 www.uzywane.mojeauto.pl/raport/dekra_list.php?rodzaj=&lat=3&type=best Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 23:25 habudzik - boj sie Boga podpierac sie rankingami jednoczesnie nie ...uznajac rankingow !!!!! - Link Zgłoś
habudzik Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 27.01.06, 00:06 zgryzliwy1 napisał: > habudzik - boj sie Boga > podpierac sie rankingami jednoczesnie nie ...uznajac rankingow !!!!! To tylko namacalny przykład że rankingi dotyczace tego samego mogą mówić zupełnie co innego zgodnie z zasadą punkt widzenia zalezy od.... . Niczym sie nie podpieram , stoje o własnych siłach . Innym może podpora jest niezbędna > > - Link Zgłoś
zgryzliwy1 Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 27.01.06, 00:48 habudzik napisał: > > habudzik - boj sie Boga > > podpierac sie rankingami jednoczesnie nie ...uznajac rankingow !!!!! > > Niczym sie > nie podpieram , stoje o własnych siłach . Innym może podpora jest niezbędna eeetam ,a kto Ci uwierzy czytajac to co wyzej :-)) Link Zgłoś
habudzik Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 27.01.06, 00:55 zgryzliwy1 napisał: > habudzik napisał: > > > > habudzik - boj sie Boga > > > podpierac sie rankingami jednoczesnie nie ...uznajac rankingow !!!! > ! > > > > Niczym sie > > nie podpieram , stoje o własnych siłach . Innym może podpora jest niezbęd > na > > eeetam ,a kto Ci uwierzy czytajac to co wyzej :-)) Ty mi wierzysz . Link Zgłoś
habudzik Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 16:27 rating = oszacowanie. "A niechj narodowie wżdy postronni znaja , iz Polacy nie gęsi iż swój język ......." Link Zgłoś
izyda12 podsumowanie 26.01.06, 20:53 nie mam czasu na dyskusje wiec proponuje podsumowanie: 1. temat jest o mercedesie 2. postawilem teze (zreszta mowi o tym obecny CEO D-Ch) ze jednym z problemow koncernu jest jakosc - dotyczy to zwlacza C i E klasy, oraz wlasnie zakonczonej gejneracji S klasy; przyznalem natoamist ze b. dobrze lub dobrze wyopadaja pod tym wzgledem spotrowe mesie 3 podsumujmy: USA - raport Consumers Review - rocznik 2004 - kategoria sedany (tamtejsza segmentacja rynku) - ocena ogolna: C klasa - 6 miejsce od konca E klasa - 5 miejsce od konca S - klasa - ostatnie miejsce - Wlk. brytania - wspolnye badanie what car (jeden z najwiekszych magazynow brytyjskich) i jd power (jedna z najwuiekszych firm swiata badajacych jakosc produktów) - w badaniu bralo udzial ponad 23 000 osob ktore badanymi dsamochodami przejechalo 481 000 000 mil (najwieksze badanie samochodowe przeprowadzone w historii naszej skromnej planety) - kryteria oceny: -Mechanical Problems - uncovers satisfaction levels with the reliability of the car’s engine, suspension, transmission and braking systems. -Interior Problems - explores satisfaction with the reliability of seats, heating, air-conditioning and ventilation, sound systems, dashboard and interior. -Exterior Problems - surveys body panels, paint problems, rust and corrosion and exterior lights. -Vehicle Performance - looks at appeal of the car’s ride, handling, braking, engine and transmission. -Vehicle Interior - deals with owners’ views of the cabin’s comfort and practicality, seats, dashboard, sound system and heating, ventilation and air- con. -Vehicle Exterior - determines what owners think of the car’s styling. -Dealer Service - evaluates the performance of the franchised dealer network, from the ease of booking a service to customer care. It also looks at how competent the service department is at diagnosing and rectifying faults. -Ownership Costs - discloses owners’ perceptions of value for money when at the filling station, insuring and servicing the car. C klasa - miejsce 60 na 124 E klasa - miejsce 95 S klasa nie brala udzialu ale dla przykladu A klasa - 67, SLK - 70, M klasa - 120 niemcy - TUV - badanie 2005 zrodlo auto bild: do 3 lat: - c klasa 17 na 86 - e klasa 60 sic! - s klasa 55 sic do 5 lat: - c klasa 22 - e klasa 46 - s klasa 15 do 7 lat: - c klasa 28 - e klasa 35 - s klasa 26 do 9 lat: - c klasa 9 - e klasa 10 - s klasa 8 dla przykladu - we wszytskich kategoriach jak powszechnie wiadomo pierwsze miejsca okupuja japonczyki i porsche; Raport dekry ty dodales wiec wpisz zeby ludzie widzieli :) Biorac pod uwage powyzsze - jest fatalnie (z wyjatkiem raportu tuv-a dotyczacego kategorii 9 latkow); Ja bym za cholere tego nie kupil; inni niech sami ocenia; pozdrawiam i bez odbioru bo to dyskusja po proznicy Link Zgłoś
habudzik Re: podsumowanie 26.01.06, 21:17 izyda12 napisała: > nie mam czasu na dyskusje wiec proponuje podsumowanie: Spore podsumowanie jak na kogoś kto nie ma czasu. > 3 podsumujmy: > > USA - raport Consumers Review - rocznik 2004 - kategoria sedany (tamtejsza > segmentacja rynku) - ocena ogolna: > C klasa - 6 miejsce od konca > E klasa - 5 miejsce od konca > S - klasa - ostatnie miejsce > - Wlk. brytania - wspolnye badanie what car (jeden z najwiekszych magazynow > brytyjskich) i jd power (jedna z najwuiekszych firm swiata badajacych jakosc > produktów) - w badaniu bralo udzial ponad 23 000 osob ktore badanymi > dsamochodami przejechalo 481 000 000 mil (najwieksze badanie samochodowe > przeprowadzone w historii naszej skromnej planety) badania przeprowadzone tylko w US . Jak mozna takie badanie nazwać najwiekszym na swiecie skoro dotyczy tylko preferencji mieszkańców jednego/dwóch krajów na swiecie . Superbrands Ltd. prowadzi takie same badania ale w 30 krajach na całym swiecie , na wszystkich kontynentach . > niemcy - TUV - badanie 2005 zrodlo auto bild: > do 3 lat: > - c klasa 17 na 86 > - e klasa 60 sic! > - s klasa 55 sic > > do 5 lat: > - c klasa 22 > - e klasa 46 > - s klasa 15 > > do 7 lat: > - c klasa 28 > - e klasa 35 > - s klasa 26 > > do 9 lat: > - c klasa 9 > - e klasa 10 > - s klasa 8 > dla przykladu - we wszytskich kategoriach jak powszechnie wiadomo pierwsze > miejsca okupuja japonczyki i porsche; > > Raport dekry ty dodales wiec wpisz zeby ludzie widzieli :) Co mam wpisać ? Podałem linki i brak w nim japońców na 1 miejscu za to widać innych . Top 10 ( czyli najlepszych z najlepszych ostatnich lat ) to też nie jest domena japończyków. > Biorac pod uwage powyzsze - jest fatalnie (z wyjatkiem raportu tuv-a > dotyczacego kategorii 9 latkow); Wiesz dlaczego brak raportów o autach starszych niz 15 letnie ??? Wiesz napewno dlaczego , albo sie domyślasz przynajmniej . Prawda? > Ja bym za cholere tego nie kupil; inni niech sami ocenia; > pozdrawiam i bez odbioru bo to dyskusja po proznicy To już nie ważne czy Ty byś to kupił czy nie , tylko czy jest tak jak piszesz . Zwykle jest tak że jak podaje raport Dekry to odpowiedzi jakie padaja są typu "dyskusja jałowa" , " nie ma o czym gadać" itd.itp. Ciekawe dlaczego ? Link Zgłoś
izyda12 Re: Co raport raport dekry????????? 26.01.06, 21:54 przejrzalem twoj link wyswietlajac dane ogole wg wieku - jest to dokladnie to co ja mam w autobildzie - japonczyki, porsche i mercedesy sl i slk rzadza tak jak napiselem wyzej - dane jezdzidelek - toyotek:)))) do 3 lat: yaris - 6 corolcia - 14 avensis - 15 do 5 lat avensis 4 corolla 11 yaris 1 !!! do 7 lat starlet 1 carina 6 corolcia 8 do 9 lat: starlet 2 !!! corolcia 3 !!!!! carina 5 !!!!! porsche 911 - 1 :)))))))) dekra - 2004 (od 99 do 111 w akzdej kategorii wiekowej) do 3 lat: rav 4 - 3 avensis - 6 yaris 8 do 5 lat: rav 4 - 6 avensis -8 corolcia 12 do 7 lat corolcia 6 rav 4 - 6 Link Zgłoś
izyda12 Re: podsumowanie 26.01.06, 21:40 15-latki powinny byc zlomowane chyba ze ty jestes zwolennikiem - ja nigdy nie jezdzile starszym nz 5 letni a uwazam ze ustawowo po ukonczeniu 10 roku zycia samochody powinno sie zlomowoc (oprocz okazow cennych typu ferrari porsche itd) - nie chce mi sie szperac po po twoim linku bo to jakas polska strona ktorej nie wiem czy mozna ufac i jak maja to pozosortowane: - obok jest dyskusja o kompaktach (raport tuv) - doadalem tez dane z raportu dekry za 2005 rok dotyczace toyotek- tak sie sklada ze mam przed soba auto bilda z tym wlasnie raportem :)))))))))))))): we wszytskich kategoriach wiekowych (mam rankingi laczne wszytskich marek) na pierwszych miejscach sa wszystkie toyotki, porsche 911 i boxer, mazda mx 5, mercedesy sl i slk, mazda 626, audi a2 i raz na piatym w grupie 5-latkow Beetle .... Link Zgłoś
habudzik Re: podsumowanie 26.01.06, 21:53 izyda12 napisała: > 15-latki powinny byc zlomowane chyba ze ty jestes zwolennikiem - ja nigdy nie > jezdzile starszym nz 5 letni a uwazam ze ustawowo po ukonczeniu 10 roku zycia > samochody powinno sie zlomowoc (oprocz okazow cennych typu ferrari porsche itd) oraz Mercedesów BMW i pare innych kolekcjonerskich. Też jeżdze nie starszymi niż 3 letnie ale nie zmienia to faktu że tylko niewiele marek moze się pochwalić 15 letnimi pojazdami które jako tak moga zmieniac samodzielnie swoje połozenie. Wśród tych z żółtymi tablicami nie ma niestety machin żółtków . To taki paradoX żółte tablice nie dla żółtków. > - nie chce mi sie szperac po po twoim linku bo to jakas polska strona ktorej > nie wiem czy mozna ufac i jak maja to pozosortowane: Pomoge Ci : Do 3 lat 1 porcshe 2 MB SLK 3 RAV 4 Do 5 lat 1 Audi A2 2 Mazda 3 MB SLK Do 7 lat 1 Porsche 2 Porsche 3 MB SL Link Zgłoś
habudzik Re: podsumowanie 26.01.06, 21:57 Natomiast co do TOP 10 : 1 A klasa 2 Golf 3 Porsche 4 Mazda 5 MB CLK 6 Mazda 626 7 jaguar 8 Golf 9 Porsche 10 BMW Link Zgłoś
izyda12 Re: podsumowanie 26.01.06, 21:57 oj wybiorczo bierzemy dane - w kazdej kategori bylo od 90-11 samochodow - dane toyotek: do 3 lat: yaris - 6 corolcia - 14 avensis - 15 do 5 lat avensis 4 corolla 11 yaris 1 !!! do 7 lat starlet 1 carina 6 corolcia 8 do 9 lat: starlet 2 !!! corolcia 3 !!!!! carina 5 !!!!! porsche 911 - 1 :)))))))) dekra - 2004 (od 99 do 111 w akzdej kategorii wiekowej) do 3 lat: rav 4 - 3 avensis - 6 yaris 8 do 5 lat: rav 4 - 6 avensis -8 corolcia 12 do 7 lat corolcia 6 rav 4 - 6 raport tuv - jeszcze lepiej:) ogolnie - u gory japonczyki, porsche i sportowe mercedesy; Link Zgłoś
habudzik Re: podsumowanie 26.01.06, 22:00 Co Ty qwa bredzisz : www.uzywane.mojeauto.pl/raport2004/index_lista.php?s=0&ord=Miejsce1&up=1&marka=&model=&miejsce1=&miejsce2=&miejsce3= Link Zgłoś
izyda12 Re: podsumowanie 26.01.06, 22:12 zagladam jeszcze raz i - przechodze do "pelna lista" i segreguje 3 latki: i stwierdzam ze oni mja zje..y raport - niektore miejsca sie zgadzaja niektore nie: wybacz wieze bardziej gazecie ktora mam przed soba :) - moje dane sa % awaryjnosci: np 3 latki 1. a2 92% 2. slk 89,9 3. rav 4 89,4 ale juz na 4 mazda mx5 89,2 % 6 porsche 911 88,7 7 avensis 87,8 % 8 yaris /verso 87, 5 ... 12. corolla 85,8% innych rocznikow mi sie nie che wklepywac - czyli podobnie ale jednak inaczej - podejrzewam ze na moje auto zle wklepali wyniki albo podczas sortowania im sie cos popieprzylo bo nie maja % usterkowosci wprowadzonego Link Zgłoś
habudzik Re: podsumowanie 26.01.06, 22:20 izyda12 napisała: > zagladam jeszcze raz i - przechodze do "pelna lista" i segreguje 3 latki: > i stwierdzam ze oni mja zje..y raport - niektore miejsca sie zgadzaja niektore > nie: wybacz wieze bardziej gazecie ktora mam przed soba :) > - moje dane sa % awaryjnosci: Ja nie ufam ani Twojej gazecie ani moim linkom do Dekry , ja poprostu nie wierze w statystyki . Nie moge jednak się zgodzić z tym że to Twoje są lepsze od moich bo niby dlaczego ? Bo Tobie pasuje do Twojej wizji ? P.s. Czasu Ci przybyło ? Ostatnio marudziłeś ze go nie masz na dyskusje . Link Zgłoś
izyda12 Re: podsumowanie 26.01.06, 22:34 no nie mam bo chcialem corke ululac ale juz spi - zeby rozwiac watpliwosci kupie przez internet w auto bildzie albo w auto swiat rankingi - kosztuje chyba pare zloty i zamieszcze zeby nabywcy mogli sobie poczytac - wkoncu po to jest te forum? ja rankingami sie nie kieruje - ponoc lancer evo sie psuje tak jak motocykle suzuki a ja i tak jedno i drugie uwielbiam, bo jak ktos kocha maszyny jezdzace to trezba sie kierowac emocjami:) - wlasnie weszla do sprzedazy nowa wersja evo - co ciekawe u nas tym razem wszystkie odmiany tylko troche drozej niz w GB auto.gazeta.pl/auto/1,48316,3132585.html Link Zgłoś
izyda12 Re: podsumowanie 26.01.06, 22:37 co nie zmienia faktu ze "moja wizja" jest ok - na czyms sie trzeba oprzec - te raporty jakiekolwiek by byly pokazuje ze z mesiami nie jest najlepiej i racje maja akcjonariusze ktorzy nowemu bosowi kaza nad tym pracowac, czyz nie? Link Zgłoś
habudzik Re: podsumowanie 26.01.06, 22:39 izyda12 napisała: > co nie zmienia faktu ze "moja wizja" jest ok - na czyms sie trzeba oprzec - te > raporty jakiekolwiek by byly pokazuje ze z mesiami nie jest najlepiej i racje > maja akcjonariusze ktorzy nowemu bosowi kaza nad tym pracowac, czyz nie? No nie bo ranking Dekry jest "dobry" dla Mercedesa . Myśle ze akcjonarjusze nie patrza na ramkingi. Link Zgłoś
izyda12 Re: podsumowanie 26.01.06, 22:44 zgadzam sie - z wymienionych ten jest najlepszy; na te rankingi ktore my wymienilismy wprost nie patrza - patrza na badania anlitykow ktorzy w raportavch moga sie takim rankiniem podeprzec; natomista w stanach rankingi robione przez jd powera i potem publikowene np. w fortune maja ogromne znczenie Link Zgłoś
izyda12 Re: podsumowanie 26.01.06, 21:59 co do mercedesow i bmw typu a - c- e- klasa - po ukonczeniu 10 lat na zlom!!!!a takie szacowne wozki jak sl i cl jasne ze nie; co do japonskich - sam bym chcial miec pare sportowych japonczykow z zoltymi tablicami...podobnie jak motocykli - czego to sie czlowiekowi nie chce! Link Zgłoś
habudzik Re: podsumowanie 26.01.06, 22:03 izyda12 napisała: > co do mercedesow i bmw typu a - c- e- klasa - po ukonczeniu 10 lat na zlom!!!!a > > takie szacowne wozki jak sl i cl jasne ze nie; co do japonskich - sam bym > chcial miec pare sportowych japonczykow z zoltymi tablicami... Nie można mieć japończyków na żółtych tablicach bo takie samochody muszą mieć więcej niż 25 lat. Link Zgłoś
izyda12 Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 20:56 niech bedzie oszacowanie chociaz to niezupelnie oddaje znaczenie w tym sensie - troche sie napracowalem dla korporacji wiec nowomowa polska - angielska mi pozostala; teraz ma wlasna firme a czasami tez slangu musze uzywać :) Link Zgłoś
habudzik Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 21:18 izyda12 napisała: > niech bedzie oszacowanie chociaz to niezupelnie oddaje znaczenie w tym sensie - > > troche sie napracowalem dla korporacji wiec nowomowa polska - angielska mi > pozostala; > teraz ma wlasna firme a czasami tez slangu musze uzywać :) Nic nie szkodzi . Link Zgłoś
izyda12 Re: to chyba nie sa przdmiescia tylko sasiednia w 26.01.06, 15:12 a tu link: www.whatcar.com/news-special-report.aspx?NA=214562&EL=3121175 ps. zwoc uwage na bardzo rzetelne - m.zd. kryteria oceny Link Zgłoś
zgryzliwy1 nie dolowac habudzika :-))))) 26.01.06, 23:16 izyda12 napisała: qrna ,nie dobijaj habudzika :-)) to ze merce slabe moze jeszcze zniesie ,ale ze japonce gora - NIGDY > blad- firmy ratingowe typu tuv czy jd power oceniaja konkretne produkty pod > wzgledem np. niezawodnosci czy zadowolenia klienta a ty podales reakcje > klienta na marke jako taką; dla przykladu - dzisiaj czytalem survey dotyczacy > reakcje > na marke w stanach i faktycznie mercedes zajmuje tam czolowe miejsca razem z > nike, coca cola, cnn itd - widac na taka rozpoznawalnosc marki sobie przez > tyle lat istnienia zapracowali; > natomaist jezeli chodzi o awaryjnosc samochodow albo to mercedes klepie same > doly - szczegolnie w samochodach osobowych typu c- , e- i s- klasa; natoimast > bardzo dobrze lub dobrze wypadaja samochody sportowe mercedesa: Link Zgłoś
habudzik Re: nie dolowac habudzika :-))))) 26.01.06, 23:20 Ojojjoj , ale mnie z błotem zmieszłeś . Link Zgłoś
izyda12 Re: nie dolowac habudzika :-))))) 27.01.06, 08:50 nie wiedzialem ze z niego taki fanatyk - ja staram sie byc obiektywny :) Link Zgłoś
habudzik Re: nie dolowac habudzika :-))))) 27.01.06, 08:58 izyda12 napisała: > nie wiedzialem ze z niego taki fanatyk - ja staram sie byc obiektywny :) Strasznie jestes obiektywny . Jak sam napisałes ufasz gazecie którą masz przed soba ale w zapodany link Dekry z raportami awaryjności już nie bo mówi on nie to co sobie założyłeś . Financial Times jest dla Ciebie O.K. bo żle pisze na temat Mercedesa a Reuters i BBC juz sa złe bo informuja o zupełnie innej sytuacjo DC. Obiektywizm pełna gębą. Link Zgłoś
izyda12 Re: nie dolowac habudzika :-))))) 28.01.06, 01:14 nie wchodze w ten temat - powiedzialem - zalatwie plik z raportem dekry za rok 2004 i go rozdysponuje - wysle takze do serwisu mojeauto :))) Link Zgłoś
habudzik Re: nie dolowac habudzika :-))))) 28.01.06, 01:19 izyda12 napisała: > nie wchodze w ten temat - powiedzialem - zalatwie plik z raportem dekry za rok > 2004 i go rozdysponuje - wysle takze do serwisu mojeauto :))) Czekam na odpowiedz , zwłaszcza serwisu mojeauto. Link Zgłoś
habudzik Re: nie dolowac habudzika :-))))) 28.01.06, 02:11 izyda12 napisała: > nie wchodze w ten temat - powiedzialem - zalatwie plik z raportem dekry za rok > 2004 i go rozdysponuje - wysle takze do serwisu mojeauto :))) A ten za 2003 wyślij do serwisu 4X4 www.4x4.pl/news.php?id=191 Link Zgłoś
simr1979 Jakby nie patrzyć.... 26.01.06, 12:52 ...Mercedes po 3 kwartałach ma stratę operacyjną ponad pół miliarda Euro (w 2004/I-III ponad półtora zysku), dobrze nie jest i po całym roku też nie będzie :S Link Zgłoś
wowo5 Re: Jakby nie patrzyć.... 26.01.06, 13:19 Habudzik jak zwykle zarzuca mi nieprawde. Co za typ. Dane pochodza z Financial Times z 25 stycznia 2006 roku ze strony siedemnastej. Tytul artykulu: "Daimler to cut 6,000 jobs and relocate". Link Zgłoś
habudzik Re: Jakby nie patrzyć.... 26.01.06, 13:54 wowo5 napisał: > Habudzik jak zwykle zarzuca mi nieprawde. Co za typ. Dane pochodza z Financial > Times z 25 stycznia 2006 roku ze strony siedemnastej. Tytul artykulu: "Daimler > to cut 6,000 jobs and relocate". No i git tylko dane z BBC mówia co innego i dlaczego FT ma być lepszy od BBC i Reutersa ? Bo pierdzi w Twoja trąbke ? Link Zgłoś
ml_500 Re: Mercedes tez cienko przedzie 26.01.06, 22:08 nie sie wplatac znowu w jakas wojne ale ciekawi mnie ze mercedesa krytykuja z reguly ci ktorych na niego nie stac lub nigdy nie mieli. zarazilem mercami kilku swoich znajomych i oni jakos mowia ze nie zmienia juz na inny. a moze to tylko moje odczucie... Link Zgłoś
daria.1 Re: Mercedes tez cienko przedzie 26.01.06, 22:36 Mercedes kiedyś produkował samochody- taka beczka czy klin to było to .Niestety ostatnie modele to tandeta a szkoda . Link Zgłoś
habudzik Re: Mercedes tez cienko przedzie 26.01.06, 22:39 daria.1 napisała: > Mercedes kiedyś produkował samochody- taka beczka czy klin to było to .Niestety > ostatnie modele to tandeta a szkoda . A jakim modelem jeździsz/jeździłeś ?????? Link Zgłoś
habudzik Re: Mercedes tez cienko przedzie 26.01.06, 22:47 daria.1 napisała: > 13lat temu miałem MB 124 To ten jeden z lepszych a jakim określanym przez Ciebie jako tandeta jezdzisz ? Link Zgłoś
izyda12 Re: Mercedes tez cienko przedzie 26.01.06, 22:52 ja na dzisiaj koncze :)))))) prosze tylko sie nie pozabijajcie o te mercedesy bo tego sa na pewno niewarte , zwlaszcza dizle ktorych nienawidze - obojetnie jakiej marki Link Zgłoś
izyda12 Re: Mercedes tez cienko przedzie 26.01.06, 22:49 spokojnie tu zadna wojna - rozmowa sie zaczela od slabej kondycji mercedesa jako czesci D-Ch (i jednym z celow "nowego" prezesa jakim jest poprawa jakosci , zwlascza modeli popularnych i terenowych bo ze sportowymi jest ok); zwlaszcza w ameryce pln opinia o jakosci modeli c, e, m jest fatalna i to sa fakty - a kazdy niech kupuje to co lubi i na co go stac Link Zgłoś
habudzik Re: Mercedes tez cienko przedzie 26.01.06, 22:53 Mercedes to raczej szybki komfort a nie sport . Sport to BMW czy Audi jesli mówić o niemieckich autach Link Zgłoś
unterseeboot Re: Mercedes tez cienko przedzie 26.01.06, 23:04 zgodzę sie z tobą w 100% żałosne to jest .... dzieciaki sie jednak nie znają ale pożyją i zobaczą :D Link Zgłoś
izyda12 Re: Mercedes tez cienko przedzie 27.01.06, 08:46 no troche sie synku hamuj - do dzieciakow to sie moze zaliczac moja coreczka i ewentualnie ty :) z jakoscia sportowych mercedesow jest ok (sl, cl) a c lub e klasa to chlam Link Zgłoś
unterseeboot sportowe to chłamy ? 28.01.06, 09:19 a skąd o TYM wiesz , bo zakładam że nawet nie siedzialaś w zadnym z wymienionych bo tak ????? :D Link Zgłoś
habudzik Re: Mercedes tez cienko przedzie 28.01.06, 00:36 Dobrze że Mercedes pozbył się akcji Misiubisi . To tak jakby balst wywalono za burte. Po co oni się pakowli w taki niepewny i przynoszący straty interes ? Link Zgłoś
unterseeboot ciekawy film o mercedesie :D 28.01.06, 09:35 planetvids.com/html/What-Every-Car-Needs.html Link Zgłoś