Dodaj do ulubionych

Honda Accord czy Subaru Legacy

06.02.06, 21:57
Kobiety wybieraja samochody oczami. Po obejrzeniu kilkunastu samochodow przez moja zone ( a ona jako glowny uzytkownik ma z niego korzystac) pozostaly jako alternatywne do kupienia dwa: Honda Accord 2.0 Executive lub Subaru Legacy 2.0 GL. Inne odpadly bo brzydkie, nie ma przyjemnosci z jazdy (jako kierowca)itd. Szczegolnie zalezy mi na opinii użytkownikow Subaru. Mniej zalezy mi na stwierdzeniach o filozofii samochod, bardziej na praktycznych doznaniach i ocenach (np brak ESP w tych autach czy jest on odczuwalne, zwykłe (nie ksenony) lampy w Subaru itd. Moze Wasze uwagi pomoga nam w wyborze autka.
Obserwuj wątek
    • przemekthor Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 06.02.06, 22:04
      aa5aa napisał:

> Inne odpadly bo brzydkie

Wybacz stary, ale co wyscie wlasciwie ogladali...? Bo jak pilka okragla, to pod
      wzgledem pieknosci i honda, i subaru sa gdzies w okolicach 2-giej dziesiatki w
      swojej klasie. Obiektywnie rzecz biorac...
      • aa5aa Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 06.02.06, 22:25
        przemekthor napisał:

> aa5aa napisał:
        >
        > > Inne odpadly bo brzydkie
        >
        > Wybacz stary, ale co wyscie wlasciwie ogladali...? Bo jak pilka okragla, to pod
        >
        > wzgledem pieknosci i honda, i subaru sa gdzies w okolicach 2-giej dziesiatki w
        > swojej klasie. Obiektywnie rzecz biorac...

O gustach ciezko jest dyskutowac.
        Np Toyota Avensis, Honda Civic i Accord kombi.
        Bardziej zalezy mi na uwagach o tych 2 konkretnych autkach niz o ich zaletach i wadach wizualnych bo w tym zakresie na pewno z wieloma opiniami moglbym sie zgodzic.
        • karakalla Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 06.02.06, 22:48
          Pan powyżej sugerował chyba, żebyście zobaczyli Volvo S40, padli z zachwytu i nie chcieli nic innego ;)

(Żeby Volviarze nie darli ryjów - S40 wygląda OK, tylko wydaje się strasznie małe, jakby nie miało nawet tych 4.5 m. Accord to jedno z najfajniejszych wizualnie aut tego segmentu, za to Subaru, mimo, że w wersji 2.0 prezentuje się tak sobie jest technicznie lepsze).
          • paxton1 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 06.02.06, 22:53
            jeżdżę od 3 miesięcy legacy właśnie w wersji o którą pytasz, nie zastanawiaj
            się tylko kupuj subaru, polecam salon Emila Freya w Krakowie, zresztą odbierz
            maila
            • thorgal10 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 06.02.06, 23:25
              Honda i Subaru to generalnie bardzo dobre auta. Tak się skałada, że
              w "rodzinie" jest Civic i Forester. Oba sprawują sie bardzo dobrze.
              Którekolwiek z aut wybierzecie nie będziecie żałować.

Honda - ciut tańsza w utrzymaniu,
              Subaru - mniej popularne na drodze...

Pozdrawiam,
              • gregor886 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 01:12
                zawieszenie honda-wytrzymalosc subaryna:) jezdze 2.4 accord zawieszenie swietne
                silnik mocny ale co 2,0 sie nie wypowiadam....
          • przemekthor Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 11:08
            karakalla napisał:

> Pan powyżej sugerował chyba, żebyście zobaczyli Volvo S40, padli z zachwytu i
            nie chcieli nic innego ;)

Eee tam, tak jakbym nie mial innych rzeczy do roboty, jak przekonywanie kogos
            tam do czegos. S40 to nie autobus, to male auto i drogie w dodatku, nic
            dziwnego, ze malo kto to bierze pod uwage (w Polsce).
            Zreszta w przyrodzie musi byc ruch, wiec rozgladam sie za kolejnym autem do
            kolekcji. Sklaniam sie ku landcruiserowi, wiec moze fanatycy japonskiego moheru
            odchrzancie sie ode mnie.
        • hotrod404 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 16.02.06, 10:37
          jeżeli Subaru to tylko 3.0!
      • black.iron Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 03:22
        raczej ciezko sie wypowiedziec obiektywnie na temat urody, nieprawdaz?

accord w opinii wielu osob jest udanym stylistycznie autem, legacy natomiast mi
        osobiscie podoba sie bardzo.
    • black.iron Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 03:27
      Za legacy przemawiaja na pewno silnik, zawieszenie i naped na 4 kola. Jesli
      Twoja zona bedzie potrafila to docenic to wybierzcie subaru. Honda natomiast
      dajac niewiele mniej frajdy z jazdy jest odczuwalnie tansza.
      • daria.1 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 11:30
        w zeszłym roku jak kupowaliśmy to tez mysleliśmy o subaru ale jakoś po jazdach próbnych zrezygnowaliśmy i kupiliśmy Hondę 2,0 .Nie wiem czy to tylko jakieś wrazenie subiektywne ale Subaru wydawał nam sie głośniejszy ,wolniejszy i bardziej paliwożerny (w subaru był komp.pokazujący spalanie )
        • black.iron Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 11:49
          bardziej paliwozerny na pewno, 4x4 robi swoje:)
          • black.iron Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 11:55
            boxer rowniez. a z napedu na 4 lapy moga tez wynikac nieco gorsze osiagi od accorda.
      • gls1 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 16:21
        Jedno jest pewne silnik Hondy jest znacznie lepszy w kategorii 2.0 niż Subaru.
        To tak jak by porównywać silniki BMW i VW, to, że Subaru ma o 10 PS więcej to
        smieszny argument tych co nie kumają się zbytnio na tej materii i gadają jak
        onegdyś dzieci na osiedlu oceniające samochód po tym "ile ma na liczniku"....
        Legacy jednak bardziej mi się podoba wizualnie i ma jeden atut: jest
        nieoklepane i oryginalne z Japonii!! Jednak Subaru bym kupił tylko w wersji V6
        PZDR!!
        • alfa_156 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 16:26
          Accord też jest produkowany w Japonii.

Moim zdaniem na plus Accorda przemawia silnik, wygląd i wykończenie, na plus
          Subaru oczywiście napęd 4x4 i to, jeździ ich stosunkowo mało.

Pzdr
        • tomeeeek Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 16:26
          Miałeś oczywiście na myśli H6 ;-)
        • black.iron Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 18:26
          gls1 napisał:

> Jedno jest pewne silnik Hondy jest znacznie lepszy w kategorii 2.0 niż Subaru.
          > To tak jak by porównywać silniki BMW i VW, to, że Subaru ma o 10 PS więcej to
          > smieszny argument tych co nie kumają się zbytnio na tej materii i gadają jak
          > onegdyś dzieci na osiedlu oceniające samochód po tym "ile ma na liczniku"....
          > Legacy jednak bardziej mi się podoba wizualnie i ma jeden atut: jest
          > nieoklepane i oryginalne z Japonii!! Jednak Subaru bym kupił tylko w wersji V6
          > PZDR!!

wychodzi na to, ze to Ty sie nie kumasz zbytnio w tej materii, bo po pierwsze
          subaru nie ma silnikow V6, a wszystkie oferowane w pl modele maja uklad boxer 4
          cylindrowy - takze te silniki o poj 2.5 i 3.0 l. po drugie porownywanie silnikow
          R4 do H4 to faktycznie jakby porownac napedy VW do BMW, tylko w odwrotna strone,
          niz zasugerowales... i nie zrozum mnie zle, nie jestem ciety na honde, wrecz
          przeciwnie bo nia jezdze.
          • black.iron Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 18:56
            pomylka, 3.0 ma H6, nie H4
        • simon_r Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 14:31
          A gdzie Ty widziałeś Subaru w wersji V6??????...
    • tomeeeek Miałem podobny dylemat... 07.02.06, 12:30
      Wybrałem legacy. Gdybym musiał podjąć tę decyzję jeszcze raz - be wahania
      zrobiłbym to samo.

Relatywnie słabsze osiągi które odczuwa się podczas jazdy próbnej są związane z
      tym, że bokser + skrzynia + napęd dociera się długo. Dopiero po jakichś 5-6 tys
      km auto staje się zdecydowanie żywsze. A auta do jazd próbnych są zwykle niedotarte.

Honda zapewne na prostej będzie ciut szybsza. Ale dowolna droga z zakrętami i
      zostanie daleko w tyle. Podobnie ze złymi warunkami atmosferycznymi. Moja żona
      często zabiera mi legaca i jest nim zachwycona. Bezpieczeństwo podróżowania jest
      bez wątpienia po stronie subaru. Nisko umieszczony środek ciężkości + 4 łapy
      powodują, że tym samochodem naprawdę ciężko jest wpaść w poślizg. A taka pogoda
      jak dziś jest po prostu wymarzona.

Honda jest też bez wątpienia super autem. Silniki hondy to niemal legenda.
      Jednak jak dla mnie za dużo ich jeździ po ulicach. A ja lubię się wyróżniać.
      Nawet tak wątpliwie stylistycznie atrakcyjnym legacy.
      • biko8 Re: Miałem podobny dylemat... 07.02.06, 16:47
        Dlatego ja jezdzę ACURĄ TSX... inny znaczek wzbudzający ciekawość i dużo
        ciekawsze wnętrze :):)

pozdr.

• tomeeeek Re: Miałem podobny dylemat... 07.02.06, 16:59
          biko8 napisał:

> Dlatego ja jezdzę ACURĄ TSX... inny znaczek wzbudzający ciekawość i dużo
          > ciekawsze wnętrze :):)
          >
          > pozdr.
          >

No wiesz. Każdy orze jak może. Mnie na lepsze nowe auto zwyczajnie nie stać. A
          nowe, bo mam inne względy. Zgadzam się, że jest przynajmniej kilkadziesiąt
          bardziej oryginalnych aut :-)
    • junkier Legacy 07.02.06, 14:06
      Co tu się zastanawiać, tylko Legacy. Poczucie bezpieczeństwa w polskich
      warunkach zimowo-drogowych nie warte jest tych paru złotych oszczędności
      względem zwykłej przednionapędówki, jaką jest Accord. Co do silnika, to trzeba
      byłoby pojeździć po prostu i to po dotarciu silnika, jak sugeruje jeden z
      przedmówców. Z danych papierowych wynika że moc jest porównywalna (Legacy
      16/6800, Accord 155/6000), ale max moment obrotowy jest w Hondzie dostępny przy
      o wiele wyższej szybkości obrotowej (19/4500) niż w Subaru (187/3200). Zresztą,
      to oczywiste, większa sprawność boxera na niskich obrotach jest bezdyskusyjna.

Wyższość silnika wysokoobrotowego accorda, zwłaszcza w polskich warunkach
      drogowych, jest więcej niż dyskusyjna, moim zdaniem nie ma jej wcale. Może ten
      subaru spali z pół litra więcej na 100 km, ale co to jest w ogólnym rozrachunku.
      Brat po sprzedaży accorda w US kupił subaru i jest więcej niż zadowolony. Tyle
      że imprezę a nie legacy.
      • daria.1 Re: Legacy 07.02.06, 14:50
        z danych fabrycznych wynika że Subaru spali dużo więcej niż Honda i nie bedzie to 0,5 litr a 1,5 do 2 litrów .Jak chcesz Subaru to kup 3,0 to bedzie pocisk .
        Zapytaj się czy po miescie zmiescisz sie Subary w 9,5 litr? znajomy co ma Accorda schodzi poniżej 9 l po miescie

• junkier Re: Legacy 07.02.06, 16:04
          A co to za argument jazda w mieście? Do miasta można kupić pandę albo fiestę,
          po co od razu legacy? Dla mnie i tak 4x4 + bulgot boxera byłyby warte tego
          dodatkowego litra benzyny. Przeliczając, to dodatkowy koszt 3,8 zł na 100 km a
          o ile większa frajda z jazdy legacy oraz bezpieczeństwo.

A propos tego spalania przez accorda w mieście 9 litrow to jakoś nie chce mi
          się wierzyć. Chyba że facet operuje pedałem gazu z zegarmistrzowska precyzją i
          anielską cierpliwością.
          Testy hond wykonywane np. przez dziennikarzy AutoMotor i Sport dowodzą
          najczęściej, że przy dynamicznej jeździe i przy operowaniu wyższym zakresem
          obrotów spalanie hond jest generalnie sporo wyższe od danych katalogowych.
          Vide: ostatni test civica 1,8 w lutowym AMS. Polecam także tygodnik Motor, w
          jednym z trzech ostatnich numerów (nie pamiętam dokładnie którym) jest list
          czytelnika rozczarowanego hondą JAZZ. Samochód jak najbardziej miejski, a przy
          silniku 1,2 w mieście pali 9 litrów (!). I to wg redakcji podobno nie pierwsza
          osoba, która skarży się na spalanie hondy jazz.

>>>> z danych fabrycznych wynika że Subaru spali dużo więcej niż Honda

Accord 2.0 : srednie spalanie 8,2
          Legacy 2.0 manu : 8,7
          • tomeeeek Re: Legacy 07.02.06, 16:33
            Nie oszukujmy się za bardzo. Ja mam wprawdzie wersję 138KM '04 legacy, ale różni
            się on od wersji 165KM tym, że nie można go kręcić tak wysoko. W mieście da się
            zejść poniżej 10 litrów, ale to będzie jazda kapelusznicza. Przy raczej
            spokojnej, normalnej jeździe po warszawie spalam 10,6. Jazda dynamiczna to
            spalanie dochodzące do 12l.

A poza konkursem. Bardzo śmieszą mnie opinie ludzi, którzy powołują się na
            spalanie jako bardzo ważny argument, a jednocześnie mówią, żeby kupić wersję 3
            litrową. Panowie i Panie! Nie da się pogodzić super ekonomicznego samochodu z
            odlotowym przyspieszeniem. Jest albo to albo to. Jakimś kompromisem jest zakup
            turbo diesla.
          • gls1 Re: Legacy 07.02.06, 16:37
            Zapewniam cię, że to spalanie w Accordzie jest możliwe przy spokojnej jeżdzie w
            miescie. No ale jak tu przekonać człowieka o tym kiedy nigdy nie jeżdził tym
            samochodem a jeżdzi "códem techniki konkurencji" i nie miesci się to w jego
            kategoriach pojęciowych.... A z tym Jazzem to jakaś ściema bo jest to
            fizycznie nie możliwe aby silnik 1.2 w takim malym i lekkim pudełku palił
            prawie 10 l/100 km!! No chyba, ze obroty trzyma się średnio na poziomie 6000
            obr/min a poza kierowcą podrózują nim 4 spaślaki opychające się
            hamburgerami.... PS- ja Accordem 2.0 VTEC z LPG zamykam sie w 11 litrach/ 100
            km w mieście przy normalnej jeżdzie ( jeżdże po 3-mieście). No ale jak ma to
            pojąć ktoś komu Golf 1.6 pali 10 litrów PB, lub miał bym tłumaczyć kierowcy NP
            w 1936 roku, ze jeżdzę 1,5 tonowym samochodem 2.0 R4 mam 150 PS mocy i
            rozpędzam się do 220 km/h (z marszu), też by mi nie uwierzył bo jego 4.0 V8
            wyciaga w porywach 130 km/h i to co ja powiedziałem jest niemożliwe????? resztę
            proszę sobie dopowiedzieć samemu!! PZDR!!!
            • junkier Re: Legacy 07.02.06, 16:56
              gls1 napisał:

>>>> Zapewniam cię, że to spalanie w Accordzie jest możliwe przy spokojnej
              jeżdzie w miescie. No ale jak tu przekonać człowieka o tym kiedy nigdy nie
              jeżdził tym > samochodem a jeżdzi "códem techniki konkurencji" i nie miesci się
              to w jego kategoriach pojęciowych.... <<<<<<

???

>>>>A z tym Jazzem to jakaś ściema bo jest to fizycznie nie możliwe aby silnik
              1.2 w takim malym i lekkim pudełku palił prawie 10 l/100 km!! <<<<

Ja nie wiem czy sciema czy nie sciema, podtrzymuje to com przeczytal w Motorze.
              Jeden z trzech ostatnich numerow, w razie potrzeby moge sprawdzic ktory to
              dokladnie numer.

PS- ja Accordem 2.0 VTEC z LPG zamykam sie w 11 litrach/ 100
              > km w mieście przy normalnej jeżdzie ( jeżdże po 3-mieście).

>>>>No ale jak ma to pojąć ktoś komu Golf 1.6 pali 10 litrów PB, lub miał bym
              tłumaczyć kierowcy NP w 1936 roku, ze jeżdzę 1,5 tonowym samochodem 2.0 R4 mam
              150 PS mocy i rozpędzam się do 220 km/h (z marszu), też by mi nie uwierzył bo
              jego 4.0 V8 > wyciaga w porywach 130 km/h i to co ja powiedziałem jest
              niemożliwe?????

??? co to za aluzje ???
            • tomeeeek Re: Legacy 07.02.06, 17:09
              gls1 napisał:

> PS- ja Accordem 2.0 VTEC z LPG zamykam sie w 11 litrach/ 100
              > km w mieście przy normalnej jeżdzie ( jeżdże po 3-mieście). No ale jak ma to
              > pojąć ktoś komu Golf 1.6 pali 10 litrów PB, lub miał bym tłumaczyć kierowcy NP
              > w 1936 roku, ze jeżdzę 1,5 tonowym samochodem 2.0 R4 mam 150 PS mocy i
              > rozpędzam się do 220 km/h (z marszu), też by mi nie uwierzył bo jego 4.0 V8
              > wyciaga w porywach 130 km/h i to co ja powiedziałem jest niemożliwe????? resztę
              >
              > proszę sobie dopowiedzieć samemu!! PZDR!!!

No z tym gazem to faktycznie brzmi dość zabawnie ;-) Nikt nie neguje wartości
              Twojego auta. Tu się odbywa dyskusja nt. wad i zalet dwóch modeli samochodów.
              Zalecam więcej dystansu i nie pogrążanie się w poczuciu, że tylko "mój samochód
              jest najlepszy na świecie" ;-)
              • fru.fru Re: Legacy 07.02.06, 17:14
                gls1 napisał:
                PS- ja Accordem 2.0 VTEC z LPG zamykam sie w 11 litrach/ 100
                > > km w mieście przy normalnej jeżdzie ( jeżdże po 3-mieście)

jeszcze tylu nie widzialem u siebie..
                jeżdzę 1,5 tonowym samochodem 2.0 R4 mam 150 PS mocy i
                > > rozpędzam się do 220 km/h (z marszu),

ale te 220 to licznikowe, prawda ?;->
            • black.iron Re: Legacy 07.02.06, 18:41
              chyba zaczynam rozumiec ubolewanie waskesa i innych nad nieuzasadniona agresja
              ze strony niektorych hondziarzy oraz bezsensowna apologetyka jaka uprawiaja
              wzgledem swoich aut... cholera, jeszcze zaczne sie wstydzic swojego civa...:)
            • junkier Re: Legacy 08.02.06, 09:35
              >>>>>>A z tym Jazzem to jakaś ściema bo jest to fizycznie nie możliwe aby
              silnik 1.2 w takim malym i lekkim pudełku palił prawie 10 l/100 km!!

Sprawdzilem, Jazz'owa anomalia jest opisana w tygodniku Motor nr 4/2006, str.
              43.
              • niknejm Re: Legacy 08.02.06, 15:53
                junkier napisał:

> >>>>>>A z tym Jazzem to jakaś ściema bo jest to fizyczn
                > ie nie możliwe aby
                > silnik 1.2 w takim malym i lekkim pudełku palił prawie 10 l/100 km!!
                >
                >
                > Sprawdzilem, Jazz'owa anomalia jest opisana w tygodniku Motor nr 4/2006, str.
                > 43.

Znam gościa, który jeździ identycznym samochodem jak ja. U niego spalanie
                (miasto) wynosi średnio 14L/100km, u mnie obecnie 9.5L/100km (przy całkiem
                nieemeryckim stylu jazdy - 'na emeryta' raz udało mi sie zejść po mieście
                bodajże do 8.2L czy jakoś tak).

W związku z tym uważam że dyskusje w stylu 'niemożliwe, bo mi pali tyle i tyle'
                są po prostu pozbawione sensu. Lepiej patrzeć na oficjalne dane dot. spalania,
                mierzone w/g pewnych (może nie do końca sensownych) norm. Ze względu na brak
                czynnika ludzkiego.

Pzdr
                Niknejm
          • alfa_156 Re: Legacy 07.02.06, 16:38
            >A propos tego spalania przez accorda w mieście 9 litrow to jakoś nie chce mi
            > się wierzyć. Chyba że facet operuje pedałem gazu z zegarmistrzowska precyzją
            > i anielską cierpliwością.
            > Testy hond wykonywane np. przez dziennikarzy AutoMotor i Sport dowodzą
            > najczęściej, że przy dynamicznej jeździe i przy operowaniu wyższym zakresem
            > obrotów spalanie hond jest generalnie sporo wyższe od danych katalogowych.

Chyba Cie to nie dziwi? Bo mnie nie i zawsze jest tak, że jak ktoś jeździ
            dynamicznie to auto spala więcej. Często jak widze że auto benzynowe o mocy
            większej niż 140KM ma palić poza miastem 5-6 litrów to tylko się uśmiecham. ile
            trzeba jechać? 90km/h non stop?

Wierzysz, że to Subaru spali 6,8l poza miastem jak podaje producent? jeśli ktoś
            chce taki wynik osiągnąc, to powinien celować w Punto 37KM ;). Spokojnie trzeba
            dodać 1-1,5l.

> Accord 2.0 : srednie spalanie 8,2
            > Legacy 2.0 manu : 8,7

Nie wierzę ani w jeden ani w drugi poziom spalania. Accord użytkowany
            dynamicznie w mieście spala około 10,8-11,8l na oponach 225, Subaru pewnie 1l
            więcej.

I tyle te auta MUSZĄ spalać. Nie oszukujmy się - silniki 2.0, masy powyżej
            1300kg, klima non stop ON, etc, etc. Jeśli auta kompaktowe z silnikami 1.6
            spalają średnio 10-10,5l w mieście, to auta z klasy D muszą palić więcej.

A Subaru moim zdaniem będzie palić więcej niż Accord i to pewnie minimum o 1l.
            4x4 robi swoje. Jednak jeśli komuś zalezy na 4x4 to ten 1 litr nie będzie
            szczególnym problemem.

Pzdr

• junkier Re: Legacy 07.02.06, 16:53
              alfa_156 napisał:
              > Nie wierzę ani w jeden ani w drugi poziom spalania. Accord użytkowany
              > dynamicznie w mieście spala około 10,8-11,8l na oponach 225, Subaru pewnie 1l
              > więcej.
              >
              > I tyle te auta MUSZĄ spalać. Nie oszukujmy się - silniki 2.0, masy powyżej
              > 1300kg, klima non stop ON, etc, etc. Jeśli auta kompaktowe z silnikami 1.6
              > spalają średnio 10-10,5l w mieście, to auta z klasy D muszą palić więcej.

Oczywiscie. Nie ma kontrowersji. Poza tym, kto kupuje samochod za grubo ponad
              100 tys. zl nie bedzie przeliczal na stacji benzynowej czy tac go na caly
              zbiornik czy moze tylko na 1/4.
            • tomeeeek Re: Legacy 07.02.06, 17:04
              Zgadzam się z Tobą w pełni. Nie po to kupuje się duży samochód, żeby spalał
              mało. jedyne co chcę dodać, to fakt, że da się tym subaru spalić tyle ile podaje
              producent - sprawdzone empirycznie.

Wprawdzie 90km/h nie udało mi się wytrzymać zbyt długo, ale jadąc pustym
              samochodem nie szybciej niż 120km/h da się spalić 7-7.2 litra. Raz zrobiłem
              sobie taki eksperyment na 200km i wystarczy.
              • junkier Re: Legacy 07.02.06, 17:35
                tomeeeek napisał:

> jedyne co chcę dodać, to fakt, że da się tym subaru spalić tyle ile podaje
                producent - sprawdzone empirycznie.

Pomijajac fakt ze w US benzyna kosztuje polowe tego co w Polsce i nikt nie
                mierzy zuzycia paliwa do setnych litra na 100 jak u nas, to brat twierdzi ze
                zuzycie paliwa w jego imprezie utrzymuje sie na akceptowalnym poziomie i przy
                spokojnej jezdzie, a glownie tak da sie jezdzic w stanach, rzadko przekracza 10
                l/100. A to silnik WRX MY'06 - ma 2,5 litra plus turbo. No i benzyna ma z tego
                co pamietam tylko 91 oktanow. Oczywiscie, gdy ktos chce poszalec to trzeba sie
                liczyc ze wzrostem zuzycia paliwa do ponad 15 l/100 ale, tak jak pisal kol.
                tomeek, osiagniecie spalania na akceptowalnym poziomie jest jak najbardziej
                mozliwe.
                • niknejm Re: Legacy 08.02.06, 15:56
                  junkier napisał:

> No i benzyna ma z tego
                  > co pamietam tylko 91 oktanow.

Ale amerykańskie oktany są inne niż nasze. Z tego co pamiętam, 91 USA to jakieś
                  93 czy nawet 95 u nas.

Pzdr
                  Niknejm
    • daria.1 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 19:13
      a skad wy wzieliście te 8,2 srednie accorda ?? tyle pali Accord automat
      powiem tak jak mam Hondę FRV 2,0 auto duże i ciężke teraz komp pokazuje spalanie 9,1 jedzę tylko po miescie i nie jak kapelusznik .Auto garażowane wiec się szybko nagrzewa .Mieliśmy parę samochodów Mondeo ,Lagune vectre i powiem że takiego spalania jak ma Honda to nigdy nie mieliśmy to co piszą o spalaniu Hondy w gazetach to totalna bzdura .Zaletą jest własnie duża frajda z jazdy za małe spalnie to jest V-tec .Jak byście wiedzieli choć trochę o budowie boxerów to jedną z wad tych samochodów jest duży apetyt na paliwo ,poczytajcie sobie .
      Skoro jesteście takimi bogaczami i wisi wam 2 litry paliwa na 100 km to kupcie sobie 3,0 albo imprezę STI a nie jakies tam 2,0 albo 1,6 .
      Jeszcze jedna sprawa zapytaj się ile kosztuje serwis Subaru ? a potem zadzwoń do Hondy to się trochę zdziwisz
      • fru.fru Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 19:18
        daria.1 napisała:
        a skad wy wzieliście te 8,2 srednie accorda ?? tyle pali Accord automat
        > powiem tak jak mam Hondę FRV 2,0 auto duże i ciężke teraz komp pokazuje
        spalani
        > e 9,1 jedzę tylko po miescie i nie jak kapelusznik .
        LOL,
        jak tak to i ja bez kozery powiem, ze mi 2.oT pali w miescie 5,5l na 100, a cooo
        • daria.1 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 19:30
          daj adres to zejdę zrobię fotkę licznika i ci przeslę :) a co ,moze sobie wtedy kupisz 2,0
          • fru.fru Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 19:33
            nie kupie, za wolne..
            • daria.1 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 19:34
              to czym ty pomykasz ?
              • fru.fru Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 19:36
                pisalem, 2.0 lekko dodmuchane,
                W tej chwili mam w rodzinie accorda 2.0, i za grzyba w miescie, przy
                tych "upalach" do 9 zejsc niechce...przy normalnej jezdzie..
                dlategom lekko zdziwiony...twoim wynikiem
                • jerzyk444 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 16:29
                  Gdybyś był długonogą .... lub .... to Cię przewiózł 2l Acco przez 100 km:) Mój
                  rekord: 8,1, pół na pół miasto i trasa i jazda normalna, bez pisku opon, ale
                  też bez emeryckiej jazdy.
          • fru.fru Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 19:35
            zreszta dawaj, na adres gazetowy, łaj not...łącznie ze srednia, i km
            przejechanymi od ostatniego tankowanda ;->
            • daria.1 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 19:40
              to daj ten adres
              • fru.fru Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 19:42
                fru.fru@gazeta.pl

• black.iron Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 19:42
                fru.fru@gazeta.pl dla nidomyslnych:))
                • fru.fru Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 19:44
                  no to teraz bede mial za swoje ;-))
                  • black.iron Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 19:56
                    no ale przeciez co to za dowod? ja moge gruchnac tu nowine, ze mi auto srednio
                    pali w miescie przy ostrej jezdzie 6l, pojechac w trase, pokonac ja ze srednia
                    predkoscia 90 km/h, cyknac zdjecie sr. spalania i porozsylac takie "dowody"
                    wszystkim forumowiczom:)

niemniej jednak, jak napisalem kilka postow wyzej, srednie spalanie podane przez
                    darie jest mozliwe nawet przy lekko dynamicznej jezdzie w miescie. ale raczej
                    nie w taka pogode...
                    • black.iron Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 19:57
                      a przepraszam, ten post jest nizej:)
                    • niknejm Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 16:01
                      black.iron napisał:

> niemniej jednak, jak napisalem kilka postow wyzej, srednie spalanie podane
                      > przez
                      > darie jest mozliwe nawet przy lekko dynamicznej jezdzie w miescie. ale raczej
                      > nie w taka pogode...

Hi hi, a u mnie w zimie spalanie jest niższe :-) Serio. Ale przy jeździe
                      miejskiej przejeżdżam zazwyczaj minimum 20km za jednym razem (więc nie jeżdżę
                      ciągle na zimnym silniku), no i po prostu w zimie mniej 'cisnę' ;-)

Pzdr
                      Niknejm
                      • black.iron Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 23:24
                        milo Cie widziec niknejm po dlugiej nieobecnosci:)
                        • niknejm Dzięki i nawzajem :-) (n/t) 09.02.06, 13:33
                      • habudzik Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 11.02.06, 22:27
                        niknejm napisał:

> Hi hi, a u mnie w zimie spalanie jest niższe :-) Serio. Ale przy jeździe
                        > miejskiej przejeżdżam zazwyczaj minimum 20km za jednym razem (więc nie jeżdżę
                        > ciągle na zimnym silniku), no i po prostu w zimie mniej 'cisnę' ;-)

No i do tego częściej hamujesz silnikiem , to też swoje oszczedności w sumie daje .
                        A tak przy okazji hamowania silnikiem w zimie to mam pytanie : czy nie szkodzi
                        to w jakimś stopniu katalizatororowi ?
                        • niknejm Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 13.02.06, 15:57
                          habudzik napisał:

> niknejm napisał:
                          >
                          >
                          > > Hi hi, a u mnie w zimie spalanie jest niższe :-) Serio. Ale przy jeździe
                          > > miejskiej przejeżdżam zazwyczaj minimum 20km za jednym razem (więc nie je
                          > > żdżę ciągle na zimnym silniku), no i po prostu w zimie mniej 'cisnę' ;-)
                          >
                          > No i do tego częściej hamujesz silnikiem , to też swoje oszczedności w sumie
                          > daje .

Czy ja wiem? Wydaje mi się, że podobną ilość razy na danym odcinku hamuję
                          silnikiem w zimie i w lecie. Generalnie używam tej możliwości dość sporo.

> A tak przy okazji hamowania silnikiem w zimie to mam pytanie : czy nie szkodzi
                          > to w jakimś stopniu katalizatororowi ?

Nie, a dlaczego?

Pzdr
                          Niknejm
                  • daria.1 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 20:06
                    poszło zaraz dostaniesz ,zaznaczam że autko stoi w garazu więc jest ciepłe pewnie na mrozie by spalił więcej ale i tak autko jest super ,ja lubię je wkręceć na obroty wtedy dopiero jezdzi
                    • fru.fru Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 09:49
                      Niniejszym oznajmiam, iz Daria.1 przeslala/przeslal(niepotrzebne skreslic)
                      fotki na ktorych wyraznie widac 9.1 litersona, jako spalanie srednie ;-)
                      • black.iron Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 23:25
                        owacje na stojaco:)
                  • daria.1 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 20:06
                    jak dostaniesz to napisz że masz
      • black.iron Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 07.02.06, 19:36
        to jest mozliwe. accord 2.4 mojego ojca w miescie pali 10, tylko nie w taka
        pogode. moj roczny civ 1.6 8-8,5 przy dynamicznej, choc nie wariackiej jezdzie
        rowniez w miescie
        • czerwiel Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 00:44
          Między Hondą a Subaru są dwie główne różnice, które determinują całą resztę:
          1. - silnik. W Subaru boxer. Bardzo nisko środek ciężkości przez co pewność
          prowadzenia, bezpieczeństwo. W niższym zakresie osiąga moment, przez co jak
          wciśniesz gaz to jedzie. No i ten dzwięk boxera, zastanawiasz się czego słuchać,
          silnkia czy radia ;))
          2. - napęd 4x4 (dlatego nie ma esp) - pewnie jedzie, trudno wpaść w poślizg,
          łatwo się wyprowadza - jak już się nauczysz ;) no i w tę pogodę robisz czasami
          za pomoc drogowo-sąsiedzką ;) wyciągasz resztę samochodów ze śniegu ;)

W związku z tym Subaru pali trochę więcej (średnio o ok. 2 l), przegląd
          gwarancyjny trochę droższy.

Jeśli zależy Ci na przyjemności z jazdy, poczuciu bezpieczeństwa i lubisz bulgot
          boxera ;) to bierz Subaru.

Jeśli bardziej stawiasz na oszczędności weź Honde. Jeździ też przyjemnie ;)

pzdr

czerwiel
          • black.iron Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 00:54
            otoz to
          • gregor886 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 01:25
            Sa to dwie marki ktore bardzo szanuje ale nie zaminlilbym accordziny 2.4 sport
            mojego staruszka na subaru 2.0 :] wiem ze jestem masochista ale fajnie sie tym
            bujac z tunningowanymi nie wiadomo jak e36 a moja ma tylko chip, stozek
            strumienice i wydechy inne czyli tunning psychologiczny :D ale nie ma juz
            gwarancji :/ w renault np dopuszcza sie chip silnika w hondzie nie:/
            frajerzy... nie wiem przejedz sie obydwoma i sprawdz. Na prostch pewnie
            wolniejsza subaryna ale 4x4 w subaru to legenda... nie wiem jak jedzi 2.0 a
            wiec nie moge doradzic... ale to sa dwa swietne auta
      • junkier Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 09:27
        >>>>>>a skad wy wzieliście te 8,2 srednie accorda

specyfikacje techniczne ze strony honda.pl, dane dot manuala.

>>>Zaletą jest własnie duża frajda z jazdy za małe spalnie to jest V-tec .

Skoro jesteś użytkownikiem i jesteś zadowolony to można tylko gratulować i
        życzyć dalszej bezproblemowej eksploatacji. Niemniej powtórzę co przeczytałem w
        niejednym już teście benzynowych silników hondy: przyzwoite osiągi dostępne są
        przy dużych prędkościach obrotowych, a to skutkuje zwiększonym zużyciem paliwa.
        Oszczędni użytkownicy mogą mieć zatem dylemat: kupują samochód z silnikiem
        wybitnie wysokoobrotowym, ale szukając oszczędności na paliwie są zmuszeni
        owych wysokich obrotów używać jedynie w ograniczonym zakresie.

>>>>>Jak byście wiedzieli choć trochę o budowie boxerów to jedną z wad tych
        samochodów jest duży apetyt na paliwo ,poczytajcie sobie .

Nie, panie kolego. Jedyną "wadą" boxerów, jeśli można tak to nazwać, są wyższe
        koszty budowy związane z koniecznością zastosowania dwóch głowic i bardziej
        skomplikowanego rozrządu. Poza tym masz już same zalety. Nie ma żadnych
        technicznych przeszkód żeby boxera zestroić tak, że będzie palił bardzo
        skromnie. Ale nic za nic, jak wiadomo zostanie to okupione słabszymi osiągami,
        a w przypadku firm produkujących boxery (Subaru i Porsche, szacunek) tego typu
        zabieg byłby mówiąc oględnie niezbyt przychylnie przyjęty przez klientów.
        Reszta ferajny niech oszczędza i robi rzędówki i v.

Poza tym, trzeba przestać do wszystkiego przykładać polską, patologiczną miarę.
        Są normalne kraje, gdzie benzyna kosztuje 2 razy taniej, a średnie zarobki są 6-
        8 razy wyższe. Tam nikt tej benzyny nie przelicza z kalkulatorem w ręku tylko
        tankuje i jeździ.

>>>>Skoro jesteście takimi bogaczami i wisi wam 2 litry paliwa na 100 km to
        kupcie sobie 3,0 albo imprezę STI

Impreza STi to specyficzny samochód do sportu wyczynowego, zastosowanie cywilne
        w Polsce bardzo ograniczone chociażby ze względu na bardzo sztywne zawieszenie.

>>>>>Jeszcze jedna sprawa zapytaj się ile kosztuje serwis Subaru ?

Subaru bardziej skomplikowany technologicznie od Hondy i przy tym statystycznie
        bardziej niezawodny. Są szanse na rzadsze korzystanie serwisu niż w przypadku
        hondy.
        • daria.1 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 11:10
          > >>>>>>a skad wy wzieliście te 8,2 srednie accorda
          >
          > specyfikacje techniczne ze strony honda.pl, dane dot manuala.
          sprawdz sobie że podajesz dane AT automatu ,widac to dobrze po czasie 0-100 km
          Tak jak napisał czerwiel różnica w spalaniu to ok 2 litry tj.20%
          Ja nie liczę spalania z kalkulatorem ale jak jezdziliśmy Subarynką to specjalnie mieliśmy właczone spalanie i pokazujące się cyfry bardzo nam się nie podobały ,wiem ze napiszesz ze auto nowe i jazdy próbne robią swoje ale trochę pokręciliśmy się po miescie i niestety cyfry nie spadały do 10-11 litrów nawet przy delikatnej jezdzie .
          Subaru to bardzo dobry samochód i na pewno jego napęd 4x4 jest super ,ja nie mieszkam za miastem i nie potrzebuję 4x4 bo i tak tego nie wykorzystam a jak mam płacić za takie spalnie jak ma subaru to wolę kupic coś mocniejszego bo niestety frajdy z jazdy 2,0 to nie było .
          Honda moja ma 18 tyś przebiegu a wczorajsze spalnie z komutera (przesłałem fru.fru )to 9,1 po miescie z ostatnich 500 km .
          Nie jezdze jak wariat ale powoli tez nie ,mój FRV to duze auto(1,5 tony) i mniej
          opływowe od Subaru czy Accorda czy takie spalanie swiadczy o paliwożerności Hond ? moim zdaniem nie .
          Kolega ma Accorda i jego spalnie jest jeszcze mniejsze -ostatnio jak rozmawialiśmy to sam był zdziwiony bo jego poprzednie autko Golf 4 palił ok 10 po miescie ?
          Nie wiem jak to jest ale np w Auto Świecie podano spalnie Civica nowego coś koło 20 l moim zdaniem to jest naciągane i to mocno a gazeta jest stronnicza.
          Nasz wybór to Honda dlatego ze uważamy że to auto łączy dobrze pewne cechy dla nas istotne tzn .dobra cena + dobry silnik +tania eksplatacja +łatwa odsprzedaż
          (marka popularna)
          Nie namawiam na Hondę bo sami oglądaliśmy Subaru i pewnie jak byśmy mieszkali za miastem to chyba ?? zakupilibyśmy Hondę CRV i-cdti

• tomeeeek Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 09.02.06, 10:32
            daria.1 napisała:

> Nie namawiam na Hondę bo sami oglądaliśmy Subaru i pewnie jak byśmy mieszkali z
            > a miastem to chyba ?? zakupilibyśmy Hondę CRV i-cdti

Bardzo mi się podoba ostatnie zdanie. Ale chyba powinno brzmieć "Gdybyśmy
            mieszkali w mieście to kupilibyśmy CRV" ;-) Bo powiedzmy sobie szczerze, napęd
            na 4 koła owej hondy nie daje najmniejszych podstaw, żeby wyjeżdżać nim poza
            drogi bite.

Natomiast zupełnie poważnie uważam, że Twoja honda FRV to bardzo fajny samochód.
            Brakowało czegoś takiego na rynku, bo konkurencyjna multipla jest co najmniej
            dyskusyjna pod względem design'u. Niewykluczone, że gdyby pojawiła się na rynku
            rok wcześniej, to również bym nią jeździł, bo czegoś takiego szukałem. Ciekawe
            tylko, czy też spowodowałoby to u mnie chorobę pt "honda jest najlepsza na
            świecie i dam się za nią pokroić" ;-)
            • izyda12 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 11.02.06, 23:08
              tak maja biedni polacy, ktory spelnili swoje marzenie np. samochodowe :)
      • junkier Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 09.02.06, 11:13
        >>>Skoro jesteście takimi bogaczami i wisi wam 2 litry paliwa na 100 km to
        kupcie sobie 3,0 albo imprezę STI a nie jakies tam 2,0 albo 1,6.

Chyba jednak zuzycie paliwa nie jest decydujacym elementem wyboru miedzy
        accordem 2.0 a legacy 2.0. Bo komu zalezy na oszczedzaniu na paliwie nie
        wybierze ani jednego ani drugiego bolidu tylko kupi jakas octavie tdi.
    • uki145 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 14:27
      Witam! tych aut nie da sie porównac ,bo subaru ma naped na 4 koła i silnik o
      zupełnie odmiennej od Hondy kulturze pracy. najblizszym autem które dałoby sie
      porównac jest audi 4x4.zmodernizowany silnik 2.0 boxer,ma wieksza moc niz
      poprzednik i jest to juz typowo wysokoobrotowa jednostka. moim zdaniem subaru
      jest lepsza propozyzcja,bo polityka cenowa firmy jest teraz bardzo korzystna:to
      najtansze auto o stałym napedzie na 4 koła w klasie. jedynm i dosyc sporym
      minusem sa koszty eksploatacji. Honda bedzie w eksploatacji tansza. nie mam
      oczywiscie na mysli spalania i awaryjnosci ,ale ceny czesci eksploatacyjnych.
      niestety subaru jest jedna z nielicznych japonskich marek do której rynek
      zamienników jest bardzo mały. znajdziemy np: pasek rozrzadu z rolkami ,który w
      boxerze nalezy wymieniac co 100000 Km,tarcze hamulcowe,ale juz wahacze
      dostepne sa jedynie w ASO (niebagatelna kwota prawie 1000 zł za sztuke)co
      prawda zawieszenie w legacy jest trwałe ,ale koniecznosc wymiany wahaczy moze
      pojawic sie juz po przebiegu 130000 -150000tys Km. druga sprawa to serwis
      silnika: boxer ma 2 głowice ,4 wałki rozrzadu. moze sie zdarzyc ze np ok 100000
      Km peknie uszczelka pod głowica,koszt naprawy w subaru bedzie duzo wyzszy niz w
      hondzie bo trzeba wymienic profilaktycznie 2.boxer ma równiez trudny dostep do
      głowic co równiez zwieksza koszty naprawy. tak jak napisałem na poczatku moim
      faworytem jest subaru,ale ze wzgledu na zaawansowanie konstrukcji i jej
      nietypowosc trzeba byc swiadomym wyzszych kosztów, zeby potem nie krytykowac.
      Pozdrawiam Łukasz
      • jackk3 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 16:50
        Czolem,
        Oba auta b. ciekawe. Jesli cenisz jakosc wykonania, mniejsze koszty
        eksploatacji nad prowadzenie auta bierz honde. Jezdzilem oba autami: Subaru
        swietnie sie prowadzi, ale to dopiero czuc tak naprawde w trudnych warunkach i
        jesli jezdzisz agresywnie. Honda jest zwawsza, silnik cichszy choc oba te
        samochody to nie rakiety. Wykonanie, palstiki, materialy zdecydowanie Honda.
        Zwroc uwage na panely w Hondzie (spasowanie) a np. na drzwi w Subaru (brak ramy
        dzrwi nad szyba, tandetna uszczelka) - podaje to jako przyklad, ale ogolnie to
        mysle ze jakosc to punkt dla Hondy. Silnik Boxer owszem, ale za cichy nie jest
        i tez nie jest taki 'smooth' jak Hondy. Moment troche wiekszy (na dole) wiec
        moze to miec znaczenie. Stylistyka na zewnatrz to punkt dla Subaru, Honda
        troche bezplciowa i sie juz opatrzyla. Siedzenia z tylu nie skladaja sie 40/60
        w Hondzie ale nie wiem jak to jest w Subaru. Wszystko sie rozbija o to jaki
        masz styl jezdzenia, itd. Co do spalania to Subaru to smoki. Znam 2 gosci,
        jeden ma Impreze, drugi WRX i obaj mowia ze auta pala po kilkanascie litrow w
        miescie (pewnie maja ciezkie nogi). Ja mam Acure (silnik Hondy 1.8 i pomimo
        olbrzymiego przebiegu i jazdy jak 'wariat' nie wychodze ponad 9l).
        Pzdr
        Pomimo ze jestem fanem Hondy to osobiscie bym wybral Subaru (z wiekszym
        silnikiem osobiscie, ale to juz inna bajka).
        • junkier Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 16:58
          jackk3 napisał:
          >>>>>Wykonanie, palstiki, materialy zdecydowanie Honda.

A jakie znaczenie maja dla faceta plastiki? Lancia ipsilon ma jeszcze lepsze
          niz honda ale to nie powod zeby ja kupowac.

>>> Zwroc uwage na panely w Hondzie (spasowanie) a np. na drzwi w Subaru (brak
          ramy dzrwi nad szyba

To jakies nieporozumienie. Przeciez brak ram w oknach jest zabiegiem jak
          najbardziej ZAMIERZONYM przez Subaru i nie jest to bynajmniej efekt jakichs
          oszczednosci czy umilowania tandety. To tak jakby miec pretensje do porsche ze
          stacyjka z lewej strony. Tak to robia i koniec.

>>> Pomimo ze jestem fanem Hondy to osobiscie bym wybral Subaru
          KOnkluzja jak najbardziej pozytywna

• jackk3 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 17:05
            Czolem,
            > To jakies nieporozumienie. Przeciez brak ram w oknach jest zabiegiem jak
            > najbardziej ZAMIERZONYM przez Subaru i nie jest to bynajmniej efekt jakichs
            > oszczednosci czy umilowania tandety. To tak jakby miec pretensje do porsche
            ze
            > stacyjka z lewej strony. Tak to robia i koniec.
            Ja uwazam ze oszczedzaja: mam 2 problemy z tym: b. latwo sie wlamac do takiego
            auta, wiekszy halas od opon (slaby docisk). Ciezko znalecz auto ktore by to
            stosowalo.
            Co do plastikow i materialow to ma zasadnicze znaczenia, przeciez to jest czesc
            auta. Ja nie twierdze ze Subaru ma tandetne, ale Honda ma ciut lepsze!
            Ze oszczedzaja to widac na nizszych modelach (np. Impreza). Przeciez ten AWD
            kosztuje na pewno wiecej niz rozwiazanie w kazdym innym aucie a pomimo to auto
            jest cenowo b. konkurencyjne w swojej klasie.
            Pzdr
            • uki145 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 17:17
              Witam! szczerze mówiac to po obejrzeniu tych aut nie uwazam zeby subaru było
              gorzej wykonane od Accorda(oczywiscie cały czas pisze o pdst wersjach).
              odniosłem nawet wrazenie ,materiał uzyty do wykonczenia siedzen w pdst.
              accordzie jest gorszej jakosci niz w subaru.Pozdrawiam
              • jackk3 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 17:25
                Siedzenia moga sie b. roznic w zaleznosci od modelu i rynku.
                • uki145 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 17:26
                  Witam! pisze opdst accordzie sprzedawanym w Polsce( 2.0 Comfort).Pozdrawiam
          • uki145 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 17:14
            Witam! pare słow odnosnie napedu. to nie tak ,ze jego zalety wyjda jedynie
            podczas ostrej jazdy. stały naped na 4 koła ma ogromny wpływ na bezpieczentwo.
            wyobrazmy sobie sytuacje ,ze jedziemy autem w zakrecie i nagle pojawia sie
            kałuza ,w przednionapedówce jesli choc jedno koło straci przyczepnosc :
            tracimy naped , w 4x4 ma nas co wyciagnac i w skrajnych sytuacjach ,po dodaniu
            gazu, naped moze nam uratowac zycie. nie bagatelizowałbym tej róznicy miedzy
            accordem a subaru. co do silnika, to legacy ma teraz mocniejszy, 160 konny
            motor,a to juz godny konkurent dla 155 konnego accorda. moim zdaniem za nieco
            ponad 90 tys zł subaru nie ma konkurencji,jesli oczywiscie godzimy sie na
            wyzsze koszty eksploatacji.najblizsza alternatywa to Audi A4 Quattro,ale to
            wyzsza półka cenowa. Pozdrawiam Łukasz
            • jackk3 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 17:22
              Na zakrecie jak sie utrzymuje bezpieczna predkosc to kaluza a nawet 2 nie
              stanowi problemu. Opony tez nie takie jak 30 lat temu. Subaru sie jezdzi
              swietnie np. na sliskiej nawierzchni, sniegu, itp. szczegolnie jak sie jezdzi
              b. agresywnie. Jesli sie doda jescze zimowe opony no to juz bajka... Ale
              naprawde kto tak jezdzi? Pamietaj ze to jest 160 KM na 4 kola!
              Pzdr
              Sam sie przykladalem niedawno do kupna WRX ale z paru powodow 'jeszcze' nie
              kupilem, ale klase Hondy doceniam.
              • uki145 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 17:32
                Witam! przykro mi ,ale ciezko mnie przekonac ,ze naped na przednia os jest
                bezpieczniejszy od stałego na 4. jeszcze raz mówie ze pewne sytuacje na drodze
                nie sa od nas zalezne ,a naped na 4 koła własnie wtakich momentach pokazuje
                swoje mozliwosci. jechałem nowa impreza z tym silnikiem i to prawdziwa rakieta
                (oczywiscie jak na 160 KM w wolnossacym silniku 2.0),rozumiem ,ze legacy jest
                ciezsze ,ale wydaje mi sie ,ze ogromnej róznicy nie bedzie.pozdrawiam
                • jackk3 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 17:41
                  Ok.K. Nigdy nie twierdzilem ze naped na przednie jest bezp. niz na 4! Subaru
                  jest pod tym wzgledem nie do pobicia. Twierdze natomiast ze przy spokojnej
                  jezdzie, na suchej drodze roznica bedzie subtelna (o ile bedzie). Na sliskiej
                  nawierzchni to juz inna historia. Te 160KM w Legacy to niestety nie za duzo. Z
                  ta rakieta to przesadziles chyba. Impreza wg mnie jest troche mulowata, ale to
                  nie wina tylko silnika. Sprobuj sie przejechac nowa Cicic SI lub Acura RSX Type
                  s, silnik 4-ro cylindrowy, to sa dopiero szybkie auta (chociaz tez
                  nie 'rakiety'). Ale zboczylismy z tematu troche.
                  Pzdr
                  • uki145 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 17:50
                    Witam! accordem nie jechałem , z góry mówie. natomiast 2.0 z subaru porównuje z
                    2.0 FSI z nowego VW passata i z 1.8 T z Vw passata ,którego uzytkuje.w subaru
                    wrazenia z przyspieszenia były niesamowite .silnik szybciej wkreca sie na
                    obroty i szczególnie w górnej partii obrotomierza czuc wyraznego kopa. byc moze
                    odgłos pracy jednostki poteguje odczucia.osobiscie do accorda nic nie mam,bo
                    uwazam ,ze to dobre auto,tym bardziej ,ze mozna za 78 tys zł kupic model
                    zeszłoroczny : w sumie ciekawa promocja, subaru niestety tak nie spuszcza z
                    ceny. Pozdrawiam
                  • junkier Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 17:53
                    jackk3 napisał:

>>>>>Te 160KM w Legacy to niestety nie za duzo.

Jesli tak to jest 3.0, te 245 km powinno wystarczyc. Wiadomo ze silnik 2.0 nie
                    jest optymalny dla legacy ale zeby sprzedawac samochody trzeba dostosowywac
                    silniki i koszty ich eksploatacji do sily nabywczej ludnosci. A ta wiadomo w
                    Polsce jaka jest.

>>>>>Impreza wg mnie jest troche mulowata, ale to nie wina tylko silnika.
                    Sprobuj sie przejechac nowa Civic SI lub Acura RSX Type

Impreza mulowata? To chyba masz na mysli podstawowy model z wolnossacym
                    silnikiem 2.0 (na rynku amerykanskim 2.5 l). Jezeli na zasadzie analogii
                    porownamy podstawowy model civica (w Polsce silnik 1,4 /86 km/ 14,6 do setki)
                    to otrzymamy dystans jaki dzieli honde od subaru.
                    • jackk3 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 18:43
                      Z 3.0 nie ma problemu (chociaz nim akurat nigdy nie jechalem). Co 'mula' to
                      troche za mocno powiedziane, to jest on powiedzmy wystarczajacy do 'normalnej'
                      jazdy ale patrzac na obecne osiagi i oferty czolowych firm to z tych 2.5
                      powinni duzo wiecej wyciagnac (i nie mowcie mi ze wyzylowane silniki sa
                      nietrwale). Gdyby pociagneli np. do 200 KM to juz byloby lepiej. Porownujesz
                      model Civica ktory jest b. odchudzony aby utrzymac sie w przedzale cenowym. Ja
                      porownuje tylko te same pojemnosci, np. 2.0 (195/205 KM versus 165 KM. I do
                      setki nowa SI cay RSX (type S) to w warunkach realnych jakies 6.2, 6.3
                      natomiast Impreza to 8. Ale to kwestia skrzyni (nowa jest troche zmieniona-1-
                      szy bieg). Oczywiscie to tylko 0-60 i dla niektorych ludzi to nie ma znaczenia
                      (dla mnie ma). Mozemy pomarzyc jakby np. Subaru mialo taki slnik 2.5 (ciagle
                      Boxer, N/A) z powiedzmy 220-230 KM, turbo byloby zbyteczne! To byloby dopiero
                      auto.
                      Pzdr
                      • thorgal10 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 21:55
                        "Ja uwazam ze oszczedzaja: mam 2 problemy z tym: b. latwo sie wlamac do takiego
                        auta, wiekszy halas od opon (slaby docisk). Ciezko znalecz auto ktore by to
                        stosowalo."

Jest to między innymi znak rozpoznawczy Subaru. Takie rozwiązanie stosuje
                        również (jeśli dobrze pamiętam) Porsche (modele Carrera, Cayman, Boxter), Mini,
                        Mercedes (modele CL, CLK). Zresztą jak ktoś kupuje auto to brak ramek wokół
                        szyb nie jest argumentem zniechęcającym, odważę sie stwierdzić, że wręcz
                        zachęcającym. We wrześniu 2005 kupiliśmy Forester'a - przy rozmowie z kolegą
                        pierwsze o czym wspomniał to, że fajnie wygląda po otwarciu drzwi bo nie ma
                        ramek.

Pozdrawiam,
                        • jackk3 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 08.02.06, 22:55
                          Nie wiem dlaczego tak bronisz tych drzwi bez ramek? Nie rozumiem dlaczego to
                          sie ma komus podobac? Rozumiem ze w kabriolecie to tak. Drzwi bez ram sa poza
                          tym napewno mniej sztywne. A porownanie do w/w aut nie znaczy nic. W moim
                          odczuciu to nie jest najlepsze rozwiazanie. Co do Mercedesa zwroc uwage jak
                          solidne sa drzwi i jak grube. Zwroc uwage jak opuscisz szybe to widac taka po
                          byku gumowa uszczelke i jest to widok zbyt estetyczny.
                          Pzdr
                          • thorgal10 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 09.02.06, 01:15
                            Mnie ozobiście drzwi bez ramek bardzo się podobają. Auta które wymieniłem nie
                            są kabrioletami ale mogą występować jako kabriolety. Drzwi w Foresterze który
                            jest w rodzinie użytkowany są również solidne, przynajmniej na takie wyglądają.
                            Forester jest koloru czarnego więc nie zwracam uwagi na uszczelki.
                            W moim odczuciu drzwi z ramkami czy bez ramek nie wpływają na decyzje o kupnie
                            auta.
                            Jestem świadom, że takie rozwiązanie ma swoje wady. Jednak ufam inżynierom
                            Subaru (jak również Porsche, Mercedesa...), którzy takie rozwiązanie stosują od
                            wielu lat.

Pozdrawiam,
                          • obk2.5 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 09.02.06, 01:37
                            Przepraszam, że się wtrącę:
                            - brak ramek - świadczy o sztywności konstrukcji nadwozia,
                            - AWD - na suchej prostej pewnie nie poczujesz, w innych warunkach różnica
                            typu "im gorsze tym większa",
                            - spalanie - wysokie, trzeba uzwględnić masę i STAŁY napęd na 4 koła,
                            - co kupić - jeżeli chcesz oszczedności to nie kupuj Subaru, ale jeżeli kupisz
                            to się zakochasz :-)
                            • wowo5 Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 09.02.06, 04:12
                              Jezdzilem Legacy GT z silnikiem 2,5L turbo o mocy 250KM (ten sam silnik co w
                              Imprezie STI). Wrazenia mialem bardzo pozytywne. Bardzo dobre wlasnosci jezdne.
                              Jezdzie sie jak po szynach. Swietne auto. Bardzo szybkie (5,9s do 100km/h).
    • aa5aa Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 11.02.06, 22:15
      Czy 155KM w Accordzie 4D to wystarczajaca moc jak na to dosyc ciezkie auto. Przy accodzie kombi slyszalem opinie, ze to troche za malo.
      • niknejm Re: Honda Accord czy Subaru Legacy 13.02.06, 16:02
        aa5aa napisał:

> Czy 155KM w Accordzie 4D to wystarczajaca moc jak na to dosyc ciezkie auto.
        > Przy accodzie kombi slyszalem opinie, ze to troche za malo.

Zależy. Jak regularnie jeździsz Imprezą STi, to Accord 2.0 jest mułem. Jak
        jeździsz Fabką SDi - taki Accord to rakieta. ;-)

Generalnie nie jest źle - około 9s. do stówki w/g testów (nawet poniżej - w
        jednej z gazet widziałem wyniki pomiaru 8.4s). Aczkolwiek na co dzień jeżdżę
        troszkę żwawszym autkiem niż ten Accord, toteż wersja 2.4 bardziej do mnie
        przemawia. ;-))

Pzdr
        Niknejm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka