Gość: 130rapid IP: *.visp.energis.pl 16.11.02, 18:41 kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1100884 Zobaczymy co z niego wyjdzie... Link Zgłoś Obserwuj wątek
chaladia Re: Polski Smart 16.11.02, 19:19 Skoro pojawiło się prawo jazdy B1, to i musiały się pojawić samochody do niego odpowiednie. Mam nadzieję, że to nowe autko nie przytyje powyżej 550 kG. Link Zgłoś
qrakki999 Re: Polski Smart 18.11.02, 09:56 Miejmy nadzieje, zejakies urzedasy nie upupia tej firmy! 3mam kciuki:) pzdr. Q Link Zgłoś
yaa Re: Polski Smart 18.11.02, 10:37 Ciekawe czy nie skończy się jak zwykle na gadaniu. Wg. mnie to że jeździ to żaden sukces. Auto można sobie zbudować w garażu. Ale co innego nowe auto seryjne. Musi spełniać wszystkie wymogi dot. bezpieczeństwa, ekologii, nie mówiąc już o wygodzie, dobrym silniku itp. W każdym razie mnie się podoba pomysł na nowy polski odpowiednik Smarta. Może tylko szkoda, że nie nazywa się bardziej po polsku. Za kilka-kilkanaście tysięcy jako drugie autko w rodzinie może byłby wart zainteresowania. Pozdrawiam Yaa Link Zgłoś
grogreg A ja mysle, ze "autka miejskie".... 18.11.02, 10:46 ......nie maja przed soba brzyszlosci. Zobaczcie co sie dzieje. Na zachodzie jest tendencja do zamykania coraz wiekszych czesci miasta dla indywidualnego ruchu kolowego (Straszburg, Mediolan), na rzecz transportu zbiorowego i rowerow. Z czasem pojawi sie to u nas. Link Zgłoś
lxlxl Re: A ja mysle, ze 'autka miejskie'.... 18.11.02, 13:07 grogreg napisał: > ......nie maja przed soba brzyszlosci. Zobaczcie co sie dzieje. Na zachodzie > jest tendencja do zamykania coraz wiekszych czesci miasta dla indywidualnego > ruchu kolowego (Straszburg, Mediolan), na rzecz transportu zbiorowego i > rowerow. Z czasem pojawi sie to u nas. Fakt, Szwajcarzy - jak to oni zwykle - cicho i bez rozglosu juz od lat konsekwentnie ida w tym kierunku. Coraz wiecej ludzi rezygnuje tam kompletnie z samochodu bo przy tak znakomicie rozbudowanej sieci kolei i autobusow jak i inteligentnym powiazaniu obu systemow - posiadanie samochodu (ktory mozna przeciez tez wynajac) traci coraz bardziej sens. Sa tez w tej szczesliwej sytuacji, ze nie maja u siebie poteznego lobby samochodwego jak Niemcy. Co bedzie w Polsce trudno przewidziec. Kulturowo i mentalnie roznimy sie bardzo od Szwajcarow czy Holendrow, dla ktorych z kolei rower jest juz od dziesiecioleci zdrowa i ekologiczna alternatywa nr. 1. W chlopskiej Polsce samochod dlugo jeszcze nie spadnie ze swego piedestalu do poziomu przedmiotu uzytkowego (ktorym jest) i posiadanie go dlugo jeszcze bedzie jednym z glownych wyznacznikow statusu spolecznego. Link Zgłoś
Gość: maruda Re: A ja mysle, ze 'autka miejskie'.... IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mm.pl 18.11.02, 14:18 lxlxl napisała: > inteligentnym powiazaniu obu systemow - posiadanie samochodu (ktory mozna > przeciez tez wynajac) traci coraz bardziej sens. Niestetym, nie jesteśmy posiadaczami dobrej, taniej i bezpiecznej komunikacji zbiorowej. I nic nie wskazuje na to, że niedługo będziemy. Mnie jednak podoba się potrzeba zagospodarownia doświadczenia, wiedzy i umiejętności polskich inżynierów. To zazwyczaj procentuje w przyszłości kulturą techniczną i rozwojem sektora technicznego. Wstydzić się czego nie mamy. O ile pamietam, to auto kompaktowe jest polskim wynalazkiem. Wszak Clio to przeróbka Beskida - oryginalnej polskiej konstrukcji. Jeżeli gdzieś się pomyliłem, to proszę mnie poprawić. Link Zgłoś
Gość: Andrzej W Re: Polski Smart IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.11.02, 21:06 Auto będzie napędzane gazem więc będzie wyjatkowo tanie w eksploatacji. Przejechanie 1km ma kosztować około 6 groszy. Pan Stevnert wie co robi. Biorąc pod uwagę, że będzie to najtańsze auto na rynku (ok. 20 000), projekt ma szanse powodzenia. PZDR Piotr Link Zgłoś
Gość: Andrzej W Re: Polski Smart IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.11.02, 21:09 I jeszcze jedno. To maleństwo będzie miało ABS w standardzie. Link Zgłoś
Gość: POOL Re: Polski Smart IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 22:26 A prototypy brykają bardzo dobrze. Nareszcie Brat zrealizował swoje marzenie i projektuje auta. Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Polski Smart IP: *.abo.wanadoo.fr 18.11.02, 23:16 Nie wydaje mi sie zeby Lombardini mogl dostarczyc dobry silnik na gaz. W miare dobre maja oni diesle (montowane przez Ligiera we Fr) ale sa to silniki strasznie glosne. Benzynowe sa byle jakie. Tu facet moze miec problem. Ale pomysl dobry jeno trzeba duzej produkcji by sie to oplacilo. pozdr. Ryszard Link Zgłoś
Gość: polokokt ciekawy artykół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.02, 16:54 Oto co powiedzial szef spolki ktora ma produkowac to cudo www.ct.com.pl/gs/autopub/gs/671/671mb340.htm Jedna z czterech docelowych grup do ktorych jest adresowany samochod sa geje i lesbijki :) Mowi o tym w drugiej kolumnie w 21 linni. Ciekawe, ciekawe Link Zgłoś