Dodaj do ulubionych

To ci nowina!!!

15.02.06, 10:19
motoryzacja.interia.pl/news?inf=718350
Pismacy wreszcie zauwazyli to, na co od dawna zwracalem uwage. Ludzie musza placic straszne myto za socjalizm i to zmniejsza ich sile nabywcza. I ani slowa o wypieraniu nowych aut przez kilku-, kilkunastoletnie samochody.
Obserwuj wątek
    • kszyrztow Re: To ci nowina!!! 15.02.06, 10:23
      pismaki z interii prześcigają sie ostatnio w irytowaniu swoją ignorancją ew.
      czytelnika.
      • edek40 Re: To ci nowina!!! 15.02.06, 10:29
        Wybacz. Tu maja 100% racji. Wielu Polakow ma pieniadze, ale to fiskus decyduje za nich na co je maja wydac. Wydaja wiec na paliwo dla rolnikow za 1,2 zl, nie rozwiazujace niczego becikowe i w ogole, jak to sie dzis nazywa, solidaryzm spoleczny. Na samochod wiec nie zostaje.
        • callafior Re: To ci nowina!!! 15.02.06, 16:42
          Fakt, że fiskus okrada obywatela, ale za becikowym (chyba najberdziej błazeńskim
          pomysłem III RP) głosowała również PO. Ja rozumiem, że to miał być gest
          anty-PiS, ale chyba panowie z akcentem na "R" nie przewidzieli, że jest to
          bezproduktywne obciążenie dla budżetu. Sejm to nie miejsce na pojedynki,
          zwłaszcza kosztem podatnika.
          • edek40 Re: To ci nowina!!! 15.02.06, 16:55
            To fakt. Znizyli sie do poziomu przeciwnika. Nalezy zwrocic uwage, ze ostatnie przepychanka z blizniakami to tez dzielo PO. Chcieli wszak przedlozyc projekt podatkow wg. zalozen przed i powyborczych PiS. Zlosliwcy...
            • callafior Re: To ci nowina!!! 16.02.06, 20:18
              Najbardziej denerwującą cechą PO jest ich nadmierna elastyczność, zachowują się
              jak wiatrołapy - dziś tak jutro inaczej. Ostatnio coraz częściej ośmieszają się
              takimi czy innymi zachowaniami, np. wspomniane już becikowe, ten nuemr z lodówką
              (na poziomie samoobrony) i parę innych. Bardzo zniechęcają wyborców.
              • edek40 Re: To ci nowina!!! 17.02.06, 15:12
                Nie chce sie za bardzo wdawac w dysputy polityczne, ale to nie oni te lodowke wymyslili. To nie oni rowniez wymyslili obnizenie PIT. To byla kielbacha wyborcza PiS. Jak widac nic tak nie uwidacznie klamstw PiS, jak skladanie projektow rodem z PiS przez PO (vide nowy PIT), czy solidaryzm spoleczny (vide becikowe).
    • emes-nju Re: To ci nowina!!! 15.02.06, 10:27
      Zgoda co do tego, ze podatki niszcza sile nabywcza Polakow.

Nie wiem tylko skad autor wzial 40%? Dzien wolnosci podatkowej przypada w Polsce, z roku na rok coraz pozniej, na przelomie czerwca i lipca. Od tego dnia, zostawiwszy panstwu ok. 50% dochodu, przecietny Kowalski zaczyna zarabiac na siebie. Ale nieprzecietnie malo zarabiajacy oddaje jeszcze wiecej! Od pensji placonej przez pracodawce placi ZUS, PIT, a to co mu zostaje wydaje do zera (wiecej zarabiajacy nie wydaja wszystkiego, wiec nie od wszystkiego placa podatek od konsumpcji, jakim jest VAT!), placac VATy akcyzy i inne podatki, o ktorych co jakis czas sie dowiadujemy z dziennikarskiej rewelacji. Wychodzi, ze malo zarabiajacy placa panstwu realnie do 2/3 pieniedzy, ktore placi im pracodawca!

A potem Kubliki i inne (...) wypisuja, ze Polacy WYBIERAJA stare samochody. A mogliby nowe...
      • edek40 Re: To ci nowina!!! 15.02.06, 10:35
        To, ze wybieraja stare samochody nie jest jeszcze tak tragiczne dla nich i dla gospodarki, jak glosowanie na oszustow.
      • greenblack Re: To ci nowina!!! 15.02.06, 10:35
        A zaraz obok taki oto njus:

motoryzacja.interia.pl/news?inf=718379
        "Gdyby przyjąć takie rozwiązanie, obniżą się koszty produkcji rolniczej" -
        przekonywał Parda. "Litr ropy kosztuje teraz około 3,5 złotego, a litr oleju
        roślinnego czy biodiesla kosztowałby 1,2- 1,4 złotego. Zyskaliby rolnicy, a w
        dalszej konsekwencji konsumenci" - mówił Parda.

---
        • edek40 Re: To ci nowina!!! 15.02.06, 10:36
          Najciekawsze jest to, ze zapominaja o producentach becikow, o ktorych ostatnio jest cos glosno...
      • swoboda_t Re: To ci nowina!!! 15.02.06, 20:29
        Słuszna uwaga - z każdego wypracowanego tysiąca przeciętny Polak oddaje państwu
        jakieś 600-700 złotych. Jak ktoś zarabia słabo, to jeszcze więcej :/ Ale
        ludzie tego nie widzą, łapią się na gładkie hasełka i tyle. W zasadzie to
        całkiem ludzkie, a zwłaszcza europejskie, nie mogę się jednak oprzeć wrazeniu,
        że Polacy to w tym względzie wyjątkowe ciemniaki.

Przy okazji - nie wiem skąd Interia ma informacje nt. prawdopodobnej ceny za
        przejazd A4 Gliwice - Wrocław
        motoryzacja.interia.pl/news?inf=715612 , ale jeśli taka wersja się
        potwierdzi będzie to kpina. fakt, droga jest fajna i wygodna, ale brak jest
        infrastruktury (ot kilka "gołych" miejsc do postoju TIR), a nawet gdyby była to
        40 złotych jest kwotą absurdalną. 20 byłoby jeszcze do zaakceptowania, a tak....
    • wallenrode bzdura... 15.02.06, 22:04
      większość Nowych samochodów kupionych jest na raty - pomijam najtańsze
      samochody typu SC.MAtizy itp...
      powiedzmy od Skody F,zacząć czyli ok.30tyś... wieć jeżeli już ktoś go spłacił -
      powiedzmy od 3-6 lat <zalezy> to ma problem z odspzredażą bo teraz ceny sa
      niskie bo rynek jest nasycony wiec nie opłaca mu sie sprzedać i znów pchać sie
      na raty..... to jest moja teoria ....zresztą polska to biedny kraj z naszymi
      zarobkami to mozemy sobie fanrtazjować ...

wystarczy zobaczyć jakie samochody krulują - skody , SC , tanie klasy C ....

a drruga sprawa to ten student moze i mu sie nie opłaca ale jak jeździ tylko do
      pracy i do domu to mu nie zazdroszczę ciekawego zycia.... :D

musze konczyc bo wychodze czekam na inne propozycje

• polokokt Re: bzdura... 15.02.06, 22:18
        wiesz, jazda autokarem lub pociagiem w gory lub nad morze w gronie przyjaciol
        tez ma swoje plusy, bo mozesz sie zaczac "bawic" :) juz np w wawie a nie
        dopiero po przyjezdzie na miejsce. A do cieplych krajow i tak sie lata
        samolotem :) Jakby nie bylo, mieszkajac w duzym miescie i dwa razy do roku
        jezdzac na wakacje posiadanie samochodu (z ekonomicznego punktu widzenia)
        czesto mija sie z celem. To juz lepiej miec skuter, przynajmniej przez te 11
        miesiecy w roku ktore sie pracuje nie stoi sie w korkach.
        Pozdrawiam ;)
        • edek40 Re: bzdura... 16.02.06, 10:09
          Wiesz, jak mam dwojke dzieci i tylko 9 km do granic Warszawy. I zupelnie nie wyobrazam sobie zycia bez DWOCH samochodow. Dzieki zas prorodzinnej, prosocjalnej, prolupiezczej i oszukanczej polityce sredni wiek moich aut wynosi dokladnie 11,5 roku, a sredni przebieg blisko 200 kkm. Za to co miesiac przelewam skarbowce nie mniej niz 4000 zl VAT. W tym co najmniej 1500 zl to VAT NIE ODLICZONYCH z tytulu uzywania samochodu w firmie. Gdybym te pieniadze mogl odliczyc, to z cala pewnoscia kupilbym nowy samochod na firme. A tak dealerzy placza i... nie placa podatkow, bo nie maja od czego.
          • competer1 Re: bzdura... 16.02.06, 21:36
            edek40 napisał:

> Wiesz, jak mam dwojke dzieci i tylko 9 km do granic Warszawy. I zupelnie nie wy
            > obrazam sobie zycia bez DWOCH samochodow. Dzieki zas prorodzinnej, prosocjalnej
            > , prolupiezczej i oszukanczej polityce sredni wiek moich aut wynosi dokladnie 1
            > 1,5 roku, a sredni przebieg blisko 200 kkm. Za to co miesiac przelewam skarbowc
            > e nie mniej niz 4000 zl VAT. W tym co najmniej 1500 zl to VAT NIE ODLICZONYCH z
            > tytulu uzywania samochodu w firmie. Gdybym te pieniadze mogl odliczyc, to z ca
            > la pewnoscia kupilbym nowy samochod na firme. A tak dealerzy placza i... nie pl
            > aca podatkow, bo nie maja od czego.

I należy zauważyć, że tak czy inaczej ten Vat i tak by do budżetu państwa trafił. Dodatkowo ktoś miałby pracę, ubezpieczenie tez by ktoś pobrał itd.
            • edek40 Re: bzdura... 17.02.06, 14:07
              Nalezy zauwazyc, ze owszem. Ale w dzisiejszej sytuacji dwukrotnie, co nie poprawia radykalnie rentownosci firmy.
          • typson Re: bzdura... 17.02.06, 02:14
            ja juz przestalem sie nad tym rozwodzic. Po prostu nie wlaczam tvn24 bo mnie
            człon strzela. Lepiej sobie gdzies pojechac, cos poczytac (chocby A-M ;), wyjsc
            z psem
            • wowo5 Re: bzdura... 17.02.06, 04:28
              Najtaniej jest chodzic piechota. Do tego najlepiej boso, bo sie buty nie
              zuzywaja.
              • typson Re: bzdura... 18.02.06, 00:57
                do mnie to?
            • emes-nju Re: bzdura... 17.02.06, 08:55
              typson napisał:

> ja juz przestalem sie nad tym rozwodzic. Po prostu nie wlaczam tvn24 bo mnie
              > człon strzela.

Od dluzszego czasu nie ogladam zadnych wiadomosci. Bo mi, w odroznieniu od Ciebie :-), wszystko opada.
            • swoboda_t Re: bzdura... 17.02.06, 13:48
              Mnie się stracił sygnał z kablówki, też mam spokój. Zaczynam to doceniać. Jak
              jeszcze mi net siądzie to już całkiem będzie fajnie. Boję się wchodząc na auto-
              moto klikać link do strony głównej, bo mi zaraz ciśnienie skacze :| Dziś
              supernius o świątyni opaczności bożej - na początek 20 baniek. A za oknem
              ulica, w której wyj...ło po przymrozkach wielkie dziury, krzywe tory tramwajowe
              (ciekawe kiedy będzie wypadek), park z ZOO, wktórym nie ma na jedzenie dla
              zwierząt. A to tylko jedno okno... Idę na piwo, póki jeszcze mnie stać :D
              • emes-nju Re: bzdura... 17.02.06, 14:20
                No to na zdrowie! Po pracy tez tak zrobie :-)

Ale z netu nie rezygnuj bo masz leb na karku - malo tu takich na forum :-(
                • swoboda_t Re: bzdura... 17.02.06, 14:40
                  Z wzajemnością ;) Za ok. miesiąc (mam nadzieję, że nie dłużej) jednak zniknę z
                  forum. Mam nadzieję, że na krótko i rychło zacznę nadawać z Londynu :)
    • frankenschtajn 20 mln zł na Świątynie z naszych podatków hahaha 17.02.06, 12:52
      wiadomosci.onet.pl/1263092,11,item.html
      Greenblack ma racje KATOSOCJAL CH.....E w PiS du .

Teraz wiecie dlaczego mało zarabiacie i wszystko dużo kosztuje . Głosuj głupi
      plebsie na socjalistów i populistów to za daleko nie zajedziesz . Szkoda ,że u
      nas nie ma partii z prawdziwego zdarzenia . Wszyscy to socjaliści ,nawet PO .
      • typson Re: 20 mln zł na Świątynie z naszych podatków hah 18.02.06, 00:59
        > Wszyscy to socjaliści ,nawet PO .

w biednym kraju tylko tacy maja polityczna racje bytu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka