Dodaj do ulubionych

ekonomiczne auto na długie trasy, jakie??

20.02.06, 10:23
prosze o rade jakie auto kupic tak zeby bylo ekonomiczne i sprawdzalo sie na
dlugie trasy i co za tym idzie duzymi przebiegami (ok. 1100km tygodniowo)
przedzial cenowy do 40 tys. Z gory dzieki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • hippolin Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 10:32
      Mercedes C W 202 220CDI 99'

www.moto.allegro.pl/show_item.php?item=85437747
      albo nowy Lanos 1.6 z gazem i klimą

przez kilka długich lat będziesz jeżdzić bezproblemowo
      • izyda12 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 17:13
        to sprzet o zblizonej jakosci ale radze brac lanosa ;)
    • waskes29 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 11:37
      n.michal napisał:

> prosze o rade jakie auto kupic tak zeby bylo ekonomiczne i sprawdzalo sie na
      > dlugie trasy i co za tym idzie duzymi przebiegami (ok. 1100km tygodniowo)
      > przedzial cenowy do 40 tys. Z gory dzieki za pomoc.

Chyba najlepiej diesla jakiegos w kalsie sredniej .Mercedes to dobry wybor
      ale jest drogi , zalezy jaki potrzebujesz duzy samochod .W Polsce (jakosc
      paliwa) dobrze sobie radza silniki TDI czyli Passat,Octavia, A4.Ten pierwszy
      nadaje sie najlepiej na takie trasy.
      • n.michal Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 12:48
        wlasnie o passacie TDI myslalem,ale moze jeszcze jakies popdpowiedzi?
        • waskes29 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 12:58
          n.michal napisał:

> wlasnie o passacie TDI myslalem,ale moze jeszcze jakies popdpowiedzi?

C o prawda z podobnej beczki ale ja mam np. audi A6 za podobna kwote mozna
          kupic tylko troche starsze audi A6 niz passata a to samochod klase wyzej.
          Z tym ze tu polecic mozna raczej silnik 2.5 V6tdi bo 1.9 to troche za malo.
      • frax1 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 15:01
        Jeżeli jeździ sam to raczej A4. Jeżeli wozi pasażerów to Passat .... albo takie
        coś www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C781325
        Volvo S80 co proponuje kolega to też dobre auto, pozatym zupełnie nie chodliwe
        wśród złodzieji.
        Pozdrawiam
    • marcinc3 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 13:39
      ja mam volvo s80 2000 r 2,5 tdi z vw silnikiem podobno rewelacja spalanie ok 6-
      6.5 ON na 100 km smialo moge polecic .ja swojego sprzedaje ok 40000 chce kupic
      nowszego
      • mistrz_cietej_riposty Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 13:43
        ja mam XM-a na 3v6 i cię zaskoczę ze pali niecałe 12l. a koszty utrzymania sa
        niewielkie a komfort jazdy bez porównania z suszi czy golonką
        • marcinc3 xm ok 20.02.06, 13:47
          fajne autko mialem pod koniec lat 90 takiego z ful wyposazeniem z 1996 r
          rewelacja jazda ale nikt sie nie potrafil wtedy dotknac do tylnego zawieszenia
        • waskes29 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 13:49
          mistrz_cietej_riposty napisał:

> ja mam XM-a na 3v6 i cię zaskoczę ze pali niecałe 12l. a koszty utrzymania sa
          > niewielkie a komfort jazdy bez porównania z suszi czy golonką

No ale jest roznica 5litrow ON a 12 Pb czy nie?
          • marcinc3 100% 20.02.06, 14:08
            to chyba duzo
          • mistrz_cietej_riposty Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 18:32
            ale jaki kop

cisza i komfort

wkładasz gaz i pali 15
    • marcinc3 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 14:17
      obejrzyj poczte
    • totalbalalaykashow Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 14:49
      nie żebym od razu doradzał, ale robiłem niedawno z jednym kolem polske po
      przekątnej Octavią 1.9 TDI i kompjuter wyświetlił średnie zużycie 4,6 ON/100km.
      ja tam nie wiem, ale to chyba niezły wynik.
      • wujaszek_joe Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 14:57
        tez bym wybrał octavie, o ile nie wozisz nikogo z tyłu. jest tansza od golfa,
        lzejsza od passata więc TDI 90km daje radę. srednie spalanie z ostatnich dwustu
        tysięcy to jakieś 5,4. w silniku wymieniony przepływomierz, turbo nadal działa,
        auto ma nadal m.in. pierwszy tłumik, łożyska (teraz ma ok 240tys km)
        pierwsze klocki wytrzymały chyba 150tyś km!
        • izyda12 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 22:05
          jestes burakiem-bierzesz oKtawię
    • callafior Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 15:26
      Ogólnie, skoro dużo jeździsz to wybierz silnik diesla. Polecam silniki diesla
      konstrukcji Audi i VW, no i wynikowo w skodach. Niezłe są także diesle toyoty i
      hondy oraz najnowsze diesle w oplach (te z common-rail), poprzednie oplowskie to
      raczej porażka. Całkiem przyzwoite silniki produkuje peugeot (ale tylko te z
      HDI), za to reszta samochodu to lipa. Odradzam diesli renault, forda ("bociany
      pod maską"). Za wymienioną kwotę radzę kupić samochód 3-4 letni, ale właśnie z
      silnikiem diesla, przy takich przebiegach opłaci się.
      • 101ola Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 16:59
        Przy takich przebiegach polecam jakiegoś nowoczesnego diesla najlepiej z 6
        biegową skrzynia lub długą 5 biegową. Przy szybkiej jeździe zaoszczędzisz sporo
        paliwa i słuchu,a sam silnik napewno dłuzej pochodzi pracujac przy 2000-3000
        obr/min niż przy o 1000-2000 obr większych.

Mało coś u ciebie optymizmu w pisaniu o francuskich dieslach.
        Francuskim samochodom mozna zarzucic wiele ale nie to, ze mają słabe diesle.
        Francuskie diesla to od lat pierwsza liga. Aktualnie jezdze Renaultem z
        przebiegiem 190 000 któremu nic nie dolega (1.9 DTI który znajdziesz również w
        Volvo i Mitsubishi). Kolega ma P406 300 000 km j.w.
        Wczoraj byłem na giełdzie i miałem problem rozróżnić czy w C5 która stała 5
        metrów dalej był benzyniak czy HDI. W Audi A4 2.5 TDI bynajmniej. Mało tego -
        uwazam, ze jak na tak prestizowe i stosunkowo drogie auto jak A4 (2002,
        ksenony, skóra) odgłos pracy wspomnianego silnika woła o pomste do nieba -
        chodzi jak 1.9 TDi pomieszane z jakąs wiertarką - słowem koszmar, ciekawe czy
        choć w środku jest przyzwoicie.callafior napisał:

> Ogólnie, skoro dużo jeździsz to wybierz silnik diesla. Polecam silniki diesla
        > konstrukcji Audi i VW, no i wynikowo w skodach. Niezłe są także diesle toyoty
        i
        > hondy oraz najnowsze diesle w oplach (te z common-rail), poprzednie oplowskie
        t
        > o
        > raczej porażka. Całkiem przyzwoite silniki produkuje peugeot (ale tylko te z
        > HDI), za to reszta samochodu to lipa. Odradzam diesli renault, forda ("bociany
        > pod maską"). Za wymienioną kwotę radzę kupić samochód 3-4 letni, ale właśnie z
        > silnikiem diesla, przy takich przebiegach opłaci się.
    • izyda12 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 17:16
      dizle śmierdzą
      • madzia69 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 17:23
        ale tylko zima :)
      • mistrz_cietej_riposty Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 18:33
        to się umyj
    • greenblack Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 19:40
      Alfa 166.
      • wujaszek_joe Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 20:49
        albo fiat croma :)
    • mistrz_cietej_riposty Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 20:49
      no co ty ....

ale mnie zaskoczyłeś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka