n.michal 20.02.06, 10:23 prosze o rade jakie auto kupic tak zeby bylo ekonomiczne i sprawdzalo sie na dlugie trasy i co za tym idzie duzymi przebiegami (ok. 1100km tygodniowo) przedzial cenowy do 40 tys. Z gory dzieki za pomoc. Link Zgłoś Obserwuj wątek
hippolin Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 10:32 Mercedes C W 202 220CDI 99' www.moto.allegro.pl/show_item.php?item=85437747 albo nowy Lanos 1.6 z gazem i klimą przez kilka długich lat będziesz jeżdzić bezproblemowo Link Zgłoś
izyda12 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 17:13 to sprzet o zblizonej jakosci ale radze brac lanosa ;) Link Zgłoś
waskes29 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 11:37 n.michal napisał: > prosze o rade jakie auto kupic tak zeby bylo ekonomiczne i sprawdzalo sie na > dlugie trasy i co za tym idzie duzymi przebiegami (ok. 1100km tygodniowo) > przedzial cenowy do 40 tys. Z gory dzieki za pomoc. Chyba najlepiej diesla jakiegos w kalsie sredniej .Mercedes to dobry wybor ale jest drogi , zalezy jaki potrzebujesz duzy samochod .W Polsce (jakosc paliwa) dobrze sobie radza silniki TDI czyli Passat,Octavia, A4.Ten pierwszy nadaje sie najlepiej na takie trasy. Link Zgłoś
n.michal Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 12:48 wlasnie o passacie TDI myslalem,ale moze jeszcze jakies popdpowiedzi? Link Zgłoś
waskes29 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 12:58 n.michal napisał: > wlasnie o passacie TDI myslalem,ale moze jeszcze jakies popdpowiedzi? C o prawda z podobnej beczki ale ja mam np. audi A6 za podobna kwote mozna kupic tylko troche starsze audi A6 niz passata a to samochod klase wyzej. Z tym ze tu polecic mozna raczej silnik 2.5 V6tdi bo 1.9 to troche za malo. Link Zgłoś
frax1 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 15:01 Jeżeli jeździ sam to raczej A4. Jeżeli wozi pasażerów to Passat .... albo takie coś www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C781325 Volvo S80 co proponuje kolega to też dobre auto, pozatym zupełnie nie chodliwe wśród złodzieji. Pozdrawiam Link Zgłoś
marcinc3 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 13:39 ja mam volvo s80 2000 r 2,5 tdi z vw silnikiem podobno rewelacja spalanie ok 6- 6.5 ON na 100 km smialo moge polecic .ja swojego sprzedaje ok 40000 chce kupic nowszego Link Zgłoś
mistrz_cietej_riposty Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 13:43 ja mam XM-a na 3v6 i cię zaskoczę ze pali niecałe 12l. a koszty utrzymania sa niewielkie a komfort jazdy bez porównania z suszi czy golonką Link Zgłoś
marcinc3 xm ok 20.02.06, 13:47 fajne autko mialem pod koniec lat 90 takiego z ful wyposazeniem z 1996 r rewelacja jazda ale nikt sie nie potrafil wtedy dotknac do tylnego zawieszenia Link Zgłoś
waskes29 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 13:49 mistrz_cietej_riposty napisał: > ja mam XM-a na 3v6 i cię zaskoczę ze pali niecałe 12l. a koszty utrzymania sa > niewielkie a komfort jazdy bez porównania z suszi czy golonką No ale jest roznica 5litrow ON a 12 Pb czy nie? Link Zgłoś
mistrz_cietej_riposty Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 18:32 ale jaki kop cisza i komfort wkładasz gaz i pali 15 Link Zgłoś
totalbalalaykashow Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 14:49 nie żebym od razu doradzał, ale robiłem niedawno z jednym kolem polske po przekątnej Octavią 1.9 TDI i kompjuter wyświetlił średnie zużycie 4,6 ON/100km. ja tam nie wiem, ale to chyba niezły wynik. Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 14:57 tez bym wybrał octavie, o ile nie wozisz nikogo z tyłu. jest tansza od golfa, lzejsza od passata więc TDI 90km daje radę. srednie spalanie z ostatnich dwustu tysięcy to jakieś 5,4. w silniku wymieniony przepływomierz, turbo nadal działa, auto ma nadal m.in. pierwszy tłumik, łożyska (teraz ma ok 240tys km) pierwsze klocki wytrzymały chyba 150tyś km! Link Zgłoś
izyda12 Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 22:05 jestes burakiem-bierzesz oKtawię Link Zgłoś
callafior Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 15:26 Ogólnie, skoro dużo jeździsz to wybierz silnik diesla. Polecam silniki diesla konstrukcji Audi i VW, no i wynikowo w skodach. Niezłe są także diesle toyoty i hondy oraz najnowsze diesle w oplach (te z common-rail), poprzednie oplowskie to raczej porażka. Całkiem przyzwoite silniki produkuje peugeot (ale tylko te z HDI), za to reszta samochodu to lipa. Odradzam diesli renault, forda ("bociany pod maską"). Za wymienioną kwotę radzę kupić samochód 3-4 letni, ale właśnie z silnikiem diesla, przy takich przebiegach opłaci się. Link Zgłoś
101ola Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 16:59 Przy takich przebiegach polecam jakiegoś nowoczesnego diesla najlepiej z 6 biegową skrzynia lub długą 5 biegową. Przy szybkiej jeździe zaoszczędzisz sporo paliwa i słuchu,a sam silnik napewno dłuzej pochodzi pracujac przy 2000-3000 obr/min niż przy o 1000-2000 obr większych. Mało coś u ciebie optymizmu w pisaniu o francuskich dieslach. Francuskim samochodom mozna zarzucic wiele ale nie to, ze mają słabe diesle. Francuskie diesla to od lat pierwsza liga. Aktualnie jezdze Renaultem z przebiegiem 190 000 któremu nic nie dolega (1.9 DTI który znajdziesz również w Volvo i Mitsubishi). Kolega ma P406 300 000 km j.w. Wczoraj byłem na giełdzie i miałem problem rozróżnić czy w C5 która stała 5 metrów dalej był benzyniak czy HDI. W Audi A4 2.5 TDI bynajmniej. Mało tego - uwazam, ze jak na tak prestizowe i stosunkowo drogie auto jak A4 (2002, ksenony, skóra) odgłos pracy wspomnianego silnika woła o pomste do nieba - chodzi jak 1.9 TDi pomieszane z jakąs wiertarką - słowem koszmar, ciekawe czy choć w środku jest przyzwoicie.callafior napisał: > Ogólnie, skoro dużo jeździsz to wybierz silnik diesla. Polecam silniki diesla > konstrukcji Audi i VW, no i wynikowo w skodach. Niezłe są także diesle toyoty i > hondy oraz najnowsze diesle w oplach (te z common-rail), poprzednie oplowskie t > o > raczej porażka. Całkiem przyzwoite silniki produkuje peugeot (ale tylko te z > HDI), za to reszta samochodu to lipa. Odradzam diesli renault, forda ("bociany > pod maską"). Za wymienioną kwotę radzę kupić samochód 3-4 letni, ale właśnie z > silnikiem diesla, przy takich przebiegach opłaci się. Link Zgłoś
mistrz_cietej_riposty Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 18:33 to się umyj Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 20:49 albo fiat croma :) Link Zgłoś
mistrz_cietej_riposty Re: ekonomiczne auto na długie trasy, jakie?? 20.02.06, 20:49 no co ty .... ale mnie zaskoczyłeś Link Zgłoś