Dodaj do ulubionych

Ale się ustawili.

20.02.06, 23:59
Dzisiaj miałem okazję pokonać trasę Poznań-Szczecin. Zadziwiła mnie głupota
funkcjonariuszy drogówki. Ustawili się oni z suszarką na remontowanym odcinku
drogi w miejscowości Pyrzyce. Oczywiście jak to w Polsce bywa na tym odcinku
ograniczenie było do 50 km/h mimo iż droga jest tak szeroka jak normalnie,
nawierzchnia jest już nowa, nawet wymalowana jest środkowa linia (na żółto ale
jest) no a drogowców obok ani na dordze nie było. nie było właściwie śladów
żadnej firmy drogowej (nawet żadnych maszyn na poboczu) oprócz dumnych reklam
NCC. daj Bóg aby większość bocznych dróg, po których można jeździć 90 km/h
była w takim stanie.
Panowie policjanci ustawili się dokładnie w połowie kilkukilometrowego odcinka
i rozpoczęli żniwa. Jaki sens miało ustawienie tego patrolu nie potrafię
zrozumieć. Po prostu łatwy zysk, bo przecież każdy jechał te 70. Mi sie na
szczęście udało gdyż akurat gdy mijałem patrol ustrzelili już tyle aut, że w
okół było czarno od ofiar i zaprzetali na chwilę suszenia.
Najśmieszniejsze jest to, iż przejżdżałem tamtędy około godziny 10 rano i 16.
Wracając zwolniłem profilaktycznie w miejscu, w którym stali ale w głebi ducha
niedowierzałem, że jeszcze tam są. Byli. To znaczy, że strzelali przez co
najmniej 6 godzin. Nic tylko pogratulować.
Czy są na forum jakieś biedne ofiary tego polowania?
Obserwuj wątek
    • kodem_pl mam tylko nadzieje... 21.02.06, 02:33
      ...ze ostrzegales swiatlami jadacych w przeciwnym kierunku? Jak nie to jestes
      spoleczniak i konfident. A tak BTW to jak ktos z was jezdzi na trasach to niech
      zainwestuje te 300zl w CB, to sie naprawde oplaca... nawet nie zdajecie sobie
      sprawy jak bardzo.
      • marcinc3 Re: mam tylko nadzieje... 21.02.06, 08:59
        dokladnie polecam sibi ale tez normalne zachowanie przez nie
    • emes-nju Re: Ale się ustawili. 21.02.06, 09:51
      To klasyczna metoda. Ma na celu nachapanie jak najwiecej kasy i udowodnienie, ze waaadza ma zawsze racje i wszystko moze.

Najpierw jeden baran na prostej, szerokiej drodze ustawia znak bedacy zwyklym sabotazem, a potem inny przedstawiciel waaadzy to egzekwuje. A potem na naszych drogach dzieje sie to, co sie dzieje! Bo KAZDY widzi, ze znak nie jest dla bezpieczenstwa, tylko po to, zeby byl. W konkretnym celu - dla krycia d... urzedasa (w miejscach gdzie z powodu ewiedentnie wadliwego rozwiazania jest wiecej niz gdzie indziej wypadkow), albo "tylko" dla poprawy gminnego budzetu. Czesto dzialnia stawiacza znaku sa nieznane stronie egzekwujacej - wtedy radar pojawia sie z duzym opoznieniem (zwykle po zakonczeniu robot drogowych, a nie usunieciu znaku).

Dopoki kieorwcy nie beda widzieli w znakowaniu spojnej idei majacej na celu poprawe bezpieczenstwa uzytkownikow drog, masakra na drogach bedzie trwac :-/
    • kasiulek70 Re: Ale się ustawili. 21.02.06, 10:03
      Identyczna metoda jest na odcinku autostrady Gliwice-Wrocław prz jednym z
      budowanych tam MOP po prostu parking(swoją drogą nie barzo wiem co ten skrót
      oznacza może monitorowany obiekt parkingowy? może mnie oświecicie)jest
      ograniczenie które zaczyna się tuż przed mop i kończy tuż za nim ponieważ
      prawie nic tam się nie dzieje to mało kto bierze ten znak na poważnie i tu może
      się zdziwić raczej nadziać na patrolek z suszarką więc UWAGA a żeby było
      jeszcze weselej to często stoją w niedzielę kiedy to już napewno żaden
      budowlaniec tam nie bywa
      • mari_o31 Re: Ale się ustawili. 21.02.06, 10:14
        ja tez polecam radyjko- sam używam i nie
        zapłace żadnej pale kasy.
      • swoboda_t MOP 21.02.06, 13:44
        Miejsce Obługi Podróżnych

I teraz taki smaczek:

Miejsce Obsługi Podróżnych (MOP) to to wydzielony w pasie drogowym – poza
        koroną drogi – teren, wyposażony w miejsca postojowe dla pojazdów oraz w
        urządzenia służące zaspokajaniu potrzeb podróżnych. MOP-y w Polsce podzielone
        są na trzy klasy:

MOP klasy I - o funkcji wypoczynkowej: wyposażony w stanowiska postojowe
        (parking), jezdnie manewrowe, urządzenia wypoczynkowe, sanitarne i oświetlenie;
        dopuszcza się wyposażenie w obiekty małej gastronomii,
        MOP klasy II - o funkcji wypoczynkowo-usługowej: wyposażony w obiekty, o
        których mowa w pkt 1, oraz w stację paliw, stanowiska obsługi pojazdów, obiekty
        gastronomiczno-handlowe, informacji turystycznej,
        MOP klasy III - o funkcji wypoczynkowej i usługowej: wyposażony w obiekty, o
        których mowa w pkt 2, obiekty noclegowe oraz w zależności od potrzeb w agendy
        poczty, banku, biur turystycznych, biur ubezpieczeniowych.

Jeszcze w zasadzie nie mamy autostrad, na tych krótkich odcinkach co już są,
        MOP-y to zwykłe parkingi (no, chyba na K-ce - Kraków jest jakiś przyzwoity), a
        już są wspaniałe rozbudowane definicje. Oj, jak już będą te autostardy to
        będzie cudnie :D
        • kasiulek70 Re: MOP 21.02.06, 13:53
          są, są jest ich chyba ze 3szt na wspomnianym przeze mnie odcinku Gliwice-
          Wrocław choć nie wszystkie są już czynne mają WC ,ławeczki z zadaszeniem , brak
          na nich telefonów o czym informują znaki informacyjne
          dzięki za info bo za moich czasów kiedy zdawałam na prawo jazdy nie było
          skrótów typu MOP :)
          • swoboda_t Re: MOP 21.02.06, 14:51
            Z amoich chyba też nie było :P Co do MOP to fajnie, że coś się ruszyło -
            ostatni raz jechałem tamtędy w maju i poza miejscami postojowymi chyba nigdzie
            nic nie było, miejscami to były nawet nieutwardzone parkingi.
    • edek40 Re: Ale się ustawili. 21.02.06, 10:33
      Tutaj to tylko najzwyklejsza szykana, o ktorej prawie nie warto wspominac. Pisze prawie, bo jednak jakos trzeba walczyc z takim sposobem poprawiania bezpieczenstwa na drogach.

Mamy w Warszawie chlube towarzysza Gierka - Trase Torunska, ktora zaczal budowac Czterdziestolatek, a po dwudziestu latach polaczyli ja z jakimikolwiek trasami jego nastepcy. Bo dotychczas byl to w zasadzie tylko nieomal slepo z obu stron zakonczony most laczacy wylacznie osiedla mieszkaniowe, a nie Warszawe w calosc komunikacyjna. I niestety, trzeba przyznac, ci nastepcy przegieli. Wlaczenie Trasy w ciagi komunikacyjne spowodowaly straszny wzrost natezenia ruchu. A dotknelo to w szczegolnosci spapranych juz na etapie projektowania, o materialach nie wspominajac, dlugie odcinki estakady (te od tragicznego wypadku, w ktorym focus zahaczyl o przystanek i runal w dol). Otoz sypia sie one dokumentnie. Mocno podejrzewam, ze zaczynaja zagrazac bezpieczenstwu, bo poza ograniczeniem do 40 km/h, zakazem wjazdu samochodom powyzej 20 ton ostatnio pojawil sie znak zakazujacy poruszania sie autobusom i ciezarowkom prawym pasem. Tyle tytulem dlugasnego wstepu. Tu policja rowniez egzekwuje zakaz wjazdu ciezarowkom. Niestety juz ZA walacymi sie estakadami. Tutaj jednak nie chodzi o goscia, ktory przekracza predkosc. Tu chodzi o potencjalne zawalenie sie estakad. Wydaje sie, ze chyba powinni stac PRZED estakadami i pracowicie zganiac ciezarowki. Bo, jak ktos slusznie zauwazyl, istnieje cos takiego jak CB. Prawie w 100% potrafie powiedziec kiedy stoi policja ZA estakadami, nie majac CB i nie widzac nic przez gigant korek. Otoz najwieksze korki sa zawsze wtedy, gdy znakomita wiekszosc ciezarowek przepisowo opuszcza Trase i jedzie na uciazliwy objazd. Dochodzi wtedy do duzej liczby najazdow, bo czasem jadacy przepisowo lewym pasem TIR za pozno dowiaduje sie o "lapance" i za wszelka cene probuje przebic sie przez plankton na prawy pas do zjazdu. I jest to dodatkowy koszt akcyjnego lapania ciezarowek. Dodam, ze "na szczescie" te akcje nie sa tak znowu czeste... Niech sie wali.
    • typson Re: Ale się ustawili. 21.02.06, 14:11
      no ale jakby doszlo do stluczki (bo wszscy w [anice hamuja na widok policji w
      szczerym polu) to co by bylo przyczyna? Brawura i nadmierna predkosc!

chyba zapisze sie do samoobrony i zostane poslem (najlatwiej). Bede jezdzil po
      PL i opier..lał takich zapasionych i tepych psow z wielka satysfakcja
    • typson Re: Ale się ustawili. 21.02.06, 14:13
      jeszcze jedno - dlaczego w niemczech, gdy jest remont autostrady, co zawsze
      oznacza zwezenie pasow ruchu, w tym jednego do szerokosci mniejszej niz 2 metry,
      w takich miejscach jest zawsze 80 km/h a czasem nawet 100? Jak widac sie da
      tylko po co
      • kasiulek70 Re: Ale się ustawili. 21.02.06, 15:00
        Bo to polska właśnie to nasza znienawidzona rzeczywistość.
        A z drugiej strony patrząc mam wrażenie że po takich szkołach jazdy (mam na
        myśli polskie drogi ) to chyba nic już nam nie straszne:)
      • kasiulek70 Re: Ale się ustawili. 21.02.06, 15:02
        I jeszcze jedno ja nie zjeżdzam do rowu jak mija mnie cężarówka a moje kuzynki
        z niemiec tak :)
      • crannmer Re: Ale się ustawili. 21.02.06, 15:34
        typson napisał:

> jeszcze jedno - dlaczego w niemczech, gdy jest remont autostrady, co zawsze
        > oznacza zwezenie pasow ruchu, w tym jednego do szerokosci mniejszej niz 2 metry
        > ,
        > w takich miejscach jest zawsze 80 km/h a czasem nawet 100? Jak widac sie da
        > tylko po co

Obawiam sie, ze to jednak tylko wishfull thinking z Twojej strony ;-)

Na robotach drogowych na autostradach panuje 80. Ze zwiekszajaca sie tendencja
        do 60 w przypadku dluzszych zwezen.

A te waskie pasy maja 2,1 m :)

MfG

C.
    • simr1979 Re: Ale się ustawili. 21.02.06, 15:40
      matejator napisał:

> (...)Czy są na forum jakieś biedne ofiary tego polowania?

No way ! ;)
      Na tej trasie zawsze mykam przez Drezdenko i Choszczno - i Tobie też radzę ;)
      • matejator Re: Ale się ustawili. 21.02.06, 17:50
        muszę spróbować następnym razem, dzieki
        • skyddad Re: Ale się ustawili. 21.02.06, 17:58
          Ludzie ;
          to ja pamietam jak tam stali jeszcze w roku 1972 czyli stare dobre miejsce do
          polowan.Pewnie przebudowywac nie wolno.
          Pzdr.Sky.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka