kmdr 22.02.06, 09:32 Witam Mam okazję kupić mondeo co myślicie o tym samochodzie? Raczej tak, czy raczej nie. Podobno nie był bity nigdzie otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C694823 Link Zgłoś Obserwuj wątek
mis.z.wiertarka Re: MONDEO 22.02.06, 10:42 cos tani.cos w nim chyba raczej nie gra.jak masz blisko to zajrzyj. Link Zgłoś
polokokt Re: MONDEO 22.02.06, 10:46 fakt, deczko tani. Tym bardziej ze handlarz juz go oplacil i zarejestrowal, a to sa pewne koszty. Cena jak na ten rocznik bylaby OK gdyby oplaty robil kupujacy. W tej sytuacji cena o jakies 10% za niska wiec trzeba podejsc ostroznie do sprawy. Acz kowlwiek nie powiedziane ze nie mzoe tyle kosztowac. Pozdrawiam Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: MONDEO 22.02.06, 10:55 nikt za darmo nie oddaje samochodow.ten najtansza wersja nie jest. troche dziwne ze ma kaseciaka,reczna klime a ksenony, warto spytac o VIN i podejsc do ASO by sprawdzili specyfikacje czy rzeczywiscie taki zostal kupiony. microcat poda pelna specyfikacje auta. na pewno ma wgnieciony prawy prog. jakas krzywa szczelina pod tylna lewa lampa. nie napalaj sie,koniecznie-jak bedziesz dzwonil- powiedz ze chcesz jechac na diagnostyke auta. a jezeli masz jechac z drugiego konca kraju to sobie daruj. Link Zgłoś
robert888 Re: MONDEO 22.02.06, 11:02 takich mondeo za zachodnia granica jest na kopy w cenach 6000-6500 ojro, więc dlaczego uważacie, że ten jest podejrzanie tani? Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: MONDEO 22.02.06, 11:04 masz na mysli auta flotowe z przebiegami 200 tys km. chyba ze to wlasnie takie auto tylko licznik mu sie cofnal. Link Zgłoś
daria.1 Re: MONDEO 22.02.06, 11:11 uwaga na rdzę ,to auto lubi korodowac ,sprawdz czy już nie był malowany ,obejrzyj drzwi od wewnątrz na łaczeniach ,progi ,słupki tam gdzie są zawiasy .] Kaseta i klima manual to sie zgadza ale ksenony ? moze ktoś dokupił powinny być w brifie Link Zgłoś
polokokt Re: MONDEO 22.02.06, 11:17 co do tej korozji to ten egzemplarz ktory ja ogladalem z tego samego roku faktycznie tez mial kilka malych ognisk rdzy, ale praktycznie we wszystkich przypadkach bylo to w miejscach w ktorych dostal wczesniej jakims kamieniec i odprysl lakier. Pozdrawiam Link Zgłoś
polokokt Re: MONDEO 22.02.06, 11:14 dokladnie. Tam ciezko znalezc auto z rocznika 2000 lub 2001 ktore ma mniej jak 150 tys km a zazwyczaj blizej 200 tys km. A u nas jakos cuownie zadko ktory samochod ma wiecej jak 100 tys km. Zazwyczaj to sa te auta ktore byly kupione w polsce imaja udokumentowany przebieg i niestety ich wlasciciele teraz cierpia przez tanie auta sciagane z zachodu. Ja np patrzylem na A6 ceny niby podobne u nas i w niemczech. Tylko ze w niemczech wdanym roczniku wszystko w takich cenach ma okolo 200 tys km a u nas cudownie wszystkie maja do 100 tys km :) Ja nie twierdze ze sie rodzynki za granica nie zdarzaja. Ale zeby wszyscy handlarze z polski na takie okazje trafiali? A co do tego mondeo jeszcze to miesiac temu bylem jako dodatkowa para oczu z osoba ktora kupywala praktycznie identyczne. z tego samego roku. Cena taka sama mniej wiecej, ale wszystkie oplaty robil kupujacy (wiec to wlasnie te dodatkowe okolo 2-3 tys pln). Samochod mial pelne wyposazenie, ale ksenonow nie mial, za to mial radio na CD sterowane przy kierownicy, tempomat itp. Pozdrawiam Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: MONDEO 22.02.06, 11:20 zalozmy ze trafisz jakiegos sensownego za 6500. rzucilem oczkiem na mobile.de i do 6500 sa ale plus VAT,albo motorshaden,albo bieda wersje z przebiegami. to masz do wylozenia 24 tys zl.na samo auto koszt wyjazdu po niego i powrot-ok 1 tys. zl nie wiem ile tam wywozowki kosztuja,chyba ok 500zl,ksiazka pojazdu 500, recycling 500,przeglad, tablice 700,akcyza (za bezwypadkowe auto troche ryzyko wpisac 1 euro), skarbowka 150 wychodzi ze gosc doklada :-) choc za ten prog moze rzeczywiscie kupil go taniej. Link Zgłoś
jusytka Pytanie do włascicieli MONDEO 22.02.06, 12:14 My też z mężem przymierzamy się do zakupu takiego auta, tzn. 3, 4 letniego. Ja osobiście wolałabym Lagunę, ze względu na bezpieczeństwo, ale mąż ma jakieś uprzedzenia do francuskich aut, więc wybraliśmy Mondeo. Czy jest to jednak dobry wybór? Czy po kilku latach jesteście z tego auta zadowoleni? Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Pytanie do włascicieli MONDEO 22.02.06, 12:17 jakie bezpieczenstwo? pod tym względem różnią się minimalnie (o ile faktycznie sie różnią) renault intensywniej to reklamuje Link Zgłoś
jusytka Re: Pytanie do włascicieli MONDEO 22.02.06, 12:27 Porównując stopień bezpieczeństwa obu aut opierałam sie na testach zderzeniowych, porównaj sobie Mondeo www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=190 i Lagunę www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=216 Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: Pytanie do włascicieli MONDEO 22.02.06, 13:00 no nie da sie ukryc ze roznica jest jednak dosc wyrazna. Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: Pytanie do włascicieli MONDEO 22.02.06, 13:24 a w sprawie zadowolenia to tak.jestem zadowolony,choc bylbym jeszcze bardziej gdyby pare zeczy poprawiono. cierpi to to na pare slabosci ale ogolnie moj na wiekszosc z nich nie :-) diesle umieraja na polskiej ropie- masowo. uklad wtryskowy droga sprawa.moj nie umiera bo benzyna :-) (1,8 w trasie potrafi zejsc do 6,5l/100. miasto 10l jak nic). wszystkie wersje oprocz ghia maja niedobor lampek odwietlajacych wnetrze. to szczegolnie istotne jak z tylu jada dzieci,cos im spadnie i szukaj po ciemku. nawet w ghia prostackie materialy boczkow drzwi. uchwyty sie luszcza i wygladaja nieapetycznie.podgrzewane fotele,klimatronic,lampki nawet w lusterkach pod oslonami przeciwslonecznymi i tani luszczacy sie plastik? fuj. ponoc rdzewieja,moj poki co spokoj-rocznik 2001. swiszczace w czasie szybszej jazdy drzwi,u mnie troche lewe tylne,zalezy jaki kat wiatru :-)z reguly sa to drzwi kierowcy :-) glupio i prostacko zropbiony komputer,jak ktos lubi to ustrojstwo to bedzie czul olbrzymi dyskomfort. brak dwoch poziomow pamieci,zerowanie pipkiem za kierownica to jakies nieporozumienie,symaptycznie ze pokazuje chociaz ile na paliwie jeszcze przejade.tyle ze zawsze trzeba pamietac zeby sobie wyzerowac a zerowanie to proces kaskaderski. nie podoba mi sie. brak dzielonego siedziska.tylko dzielone oparcia. zalety: swietna w naszym klimacie jest podgrzewana przednia szyba.warto szukac takiego zeby mial. najwieksza zaleta MKIII jest uklad jezdny. prowadzisz wielka krowe a masz wrazenie ze to gokart.naprawde sporo satysfakcji. auto jest tak pojemne ze nie wiem czy laguna by nie weszla do bagaznika :-) Link Zgłoś
jusytka Re: Pytanie do włascicieli MONDEO 22.02.06, 14:59 Dzięki :) A ja myslałam, że wszystkie mają tą słynną podgrzewaną szybę z przodu ... Krótko mówiąc najlepiej trafić na wersję Ghia - wersja benzynowa? Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: Pytanie do włascicieli MONDEO 22.02.06, 16:37 jusytka napisała: > Dzięki :) > A ja myslałam, że wszystkie mają tą słynną podgrzewaną szybę z przodu ... > Krótko mówiąc najlepiej trafić na wersję Ghia - wersja benzynowa? prosze :-) benzyny fordowskie nie robia problemow.ze wzgledu na jakies ceramiczne historie w silniku MKIII (nie wiem o co chodzi dokladnie) ponoc zle znosza gaz. aju zwybitnie zle silnk 2,5. ja nie zarabiam robiac przebiegi wiec mnie to nie rusza.nie myslalem o gazie. w nagrode mam lancuch zamiast paska rozrzadu. oczywiscie ze najlepiej jest trafic wersje ghia :-) jeszcze lepiej na ghia z ksenonami,nawigacja i ESP. przednia szyba nie byla podgrzewana chyba tylko w podstawowej wersji. widzialem pare aut ktore mialy wstawione zastepcze szyby juz bez ogrzeania. trzeba na to uwazac,pogrzewana szyba jest droga. nordglass ok 1tys,oryginal z ASO-1700zl- sama podgrzewana szyba bez montazu. gdy stalem przed wyborem mondeo-laguna, rowniez wybralem mondeo choc mniej porywajaca to stylistyka no i crash testy przeszedl gorzej. poki co nie stwarza problemow,nic nie trzeszczy,milo,wygodnie :-) kupilem z przebiegiem 84tys,zrobilem 4 tys.poki co nic nie klekocze w zawieszeniu, ale wiem ze nie nalezy ono do szczegolnie trwalych. zabawne ze w niemczech auto z przebiegiem 80tys wyglada i zachowuje sie jak nowe (przy prawidlowej eksploatacji i crashtestow).wszystko zwarte.sztywne.cisza-nic nie brzeczy. wsiada sie jakiegokolwiek auta ktore przejechalo ten dystans w polsce i sie odechciewa wszystkiego. Link Zgłoś
programistajava Re: MONDEO 22.02.06, 15:08 cos za tani ale expertem nei jestem, sprawdz na np.: www.autocentrum.pl ile pali taki model, ja mialem od reki niemal do wziecia focusa comkbi 1.8 TDI jak zobaczylemze chla 7,5 w miescie nie katujac go zbytnio to sobie odpuscilem. A ty masz 2L :(. Ciekawe czy te same silniki sa w mondeo co w focusach. Link Zgłoś
marcinc3 cena normalna jak nie duza 22.02.06, 17:17 w holandi jest duzo w cenie ok 6500 euro kupi sie nawet 2002 przebiegi normalne to 120-160 tys do tego akcyza 200 skarbowka 150 przeglad 167 tlumaczenie 100 rejestracja 700 a co do ksenonow to nie sa te zarowki bo dziwnie swieca? Link Zgłoś