Gość: RAKO IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.01, 22:24 Czy ktoś może ma pojęcie, jakie są objawy niedziałającego katalizatora (czy może być to np. zwiększone emisja CO?). Czy nie działający prawidłowo katalizator wpływa na pracę silnika? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Mar Re: katalizator-awaria IP: 213.25.197.* 11.10.01, 05:57 katalizator w ścisłym tego słowa znaczeniu to jest to zgrubienie na rurze wydechowej zaraz za kolektorem wylotowym - czyli tymi zardzewiałymi ruramiłączącymi się w jedną. W środku katalizator podobny jest do pumeksu albo gąbki. Może się zdarzyć, że się zapcha, ale trzeba być wyjątkowo niechlujnym, żeby do tego doprowadzić (nalanie benzyny ołowiowej, jazda z niedziałąjącycm 1 cylindrem (świecą, częste ruszanie "z popychu"). Wtedy katalizator może się w srodku zapchać nagarem lub nawet może się podtopić w środku. Nadaje się tylko do wyrzucenia. Spadek mocy silnika wynika wtedy ze zwiększonego oporu gazów wydechowych w rurze. Wtedy trzeba katalizator wyciąć i wstawić zwykły kawałek rury. Zrobi to każdy tłumikowiec, choć jest to wyjątkowo nieekologiczne. Samochodowi to na pewno nie zaszkodzi. Można też zainwetować w nowy katalizatror (ponad 1000 co najmniej), ale wcześniej warto ustalić dlaczego stary uległ zniszczeniu. Niektórzy mylą katalizator z sondą lambda. De facto stanowi ona element układu oczyszczania spalin i niekiedy ulega uszkodzeniu. Sonda to czujnik w rurze wydechowej przed katalizatorem badający skład spalin i wysyłający sygnały do mikroporcesora ustalającego (miedzy innymi na podstawie wskazań sondy) skład mieszanki. Jesli sonda ulegnie uszkodzeniu, wzrasta zanieczyszczenie spalin, spada moc silnika, aniekiedy może dojśc do uszkodzenia katalizatora. Przyczną niewłaściwego składu spalin w przypadku silnjika z wtryskiem paliwa może być więcej: uszkodzenie układu wtryskowego lub procesora, samego silnika. Wszystko to można sprawdzić w ASO, gdzie do specjalnego złącza w samochodzie podłączą komputer, który wykona tzw. diagnostykę silnika, wtrysku i sondy lambda. Link Zgłoś
Gość: yaho Re: katalizator-awaria IP: *.um.krakow.pl 11.10.01, 10:15 Mam pytanie o sondę. Rok temu po wizycie w ASO okazało się, że moja sonda jest uszkodzona (sporadyczne uszkodzenie, jak naposali w ASO). Nie zauważyłem spadku mocy silnika, czy zwiększonego spalania, a jedynym powodem by udać się do ASO była nieregularna praca zimnego silnika (zaraz po uruchomieniu). Zalecono wymianę sondy, a jednocześnie przeczyszczono przepustnicę. Od tamtego czasu jeżdżę na tej samej sondzie (przejechałem ok. 20 tys. km) i nie zauważyłem niczego niepokojącego (objawy nieregularności pracy zimnego silnika ustapiły - chyba po przeczyszczeniu przepustnicy). Może uszkodzenie było faktycznie sporadyczne? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Mar Re: katalizator-awaria IP: 213.25.197.* 11.10.01, 10:26 Gość portalu: yaho napisał(a): > Mam pytanie o sondę. Rok temu po wizycie w ASO okazało się, że moja sonda jest > uszkodzona (sporadyczne uszkodzenie, jak naposali w ASO). Cóż to za termin "sporadyczne uszkodzenie"? Nie rozumiem go zupełnie. Sporadyczne jest coć co zdarza się czasami, ale rzadko. Może chodzi o to, że takie uszkodzenie się rzadko zdarza??? > Nie zauważyłem spadku mocy silnika, czy zwiększonego spalania, a jedynym > powodem by udać się do ASO > była nieregularna praca zimnego silnika (zaraz po uruchomieniu). Zalecono > wymianę sondy, a jednocześnie przeczyszczono przepustnicę. Od tamtego czasu > jeżdżę na tej samej sondzie (przejechałem ok. 20 tys. km) i nie zauważyłem > niczego niepokojącego (objawy nieregularności pracy zimnego silnika ustapiły - > chyba po przeczyszczeniu przepustnicy). > Może uszkodzenie było faktycznie sporadyczne? > Pozdrawiam Może sonda była źle osadzona lub zanieczyszczona? Aż tak się na tym nie znam. Nie jestem mechanikiem tylko można powiedzieć tzw. "starym samochodziarzem". Link Zgłoś
Gość: Michal Re: katalizator-awaria IP: *.telia.com 11.10.01, 11:14 Zrob to co Ci Mar zaleca,nie podales jaki to motor jakie auto ile ma przebiegu.Kata mozna bardzo ladnie zalatwic motorem ktory ma dosc duze zuzycvie oleju.Jezdzenie na niedogrzanym motorze,czyli krotkie odcinki.Usuniecie oslon termicznych pomiedzy kolektorem wydechowym a katem. Dodam ze sanda Lambda w praktycznym slowa znaczeniu miesza powietrze z paliwem w stosunku 1czesc paliwa na 3 czesci powietrza i jezeli te wartosci beda ulegac zmianie otrzymujemy niekorzystne spaliny.Dzieje sie to wten sposob jak opisal Mar.Staruch sie kiedys pytal jak jezdzic z katem , to pamietaj raz w tygodniu dobrze sobie pogazowac nie na luzie tylko biegu bezposrednim na szosie , tak aby obciazyc troche motor.Pzdr.Michal Link Zgłoś