Gość: vd IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 27.11.02, 12:19 motoryzacja.interia.pl/id/wiadomosci/news0/www/wys?inf_id=328927 ... w koncu drgnelo w centro stile :) Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: malko Re: Simba - nowy Fiat IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 14:33 Eeee... kolejny vanowaty (tfuu), kanciak. Światła ma fajne. Jego największą zaletą jest to, że będzie produkowany w Tychach, a silniki 1,2 common rail w Poewrtrain w Bielsku. Link Zgłoś
Gość: vd Re: Simba - nowy Fiat IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 27.11.02, 15:01 co ty, fajny terenowy, maly samochodzik, rosnie konkurencja dla wiekszych SUV- akow, a to kolo na dachu i lampki w lusterkach ? w porownaniu do poprzednich obciachowych prototypow fiata (ecobasic) to prawdziwa rewolucja Link Zgłoś
greenblack Re: Simba - nowy Fiat 27.11.02, 20:41 Na razie to tylko rysunki, nawet nie fotografie. Dobrze, że 4x4 powoli staje się dostępny i w tym segmencie - np. R+ 4x4. Pozdrawiam Link Zgłoś
chaladia Re: Simba - nowy Fiat 27.11.02, 21:28 Biorąc pod uwagę, że Suzuki Wagon R+ 4*4 bazuje na prawie tej samej karoserii co Opel Agila, a oba te samochody cierpią na bezsensowny silnik wysokoobrotowy, całkowicie niedostosowany do jazdy terenowej, a i w mieście kiepsko się sprawdzający - być może po uruchomieniu produkcji silnika 1,3 JTD (wspólna inwestycja Fiata i GM/Opla) doczekamy się także Opla Agili 1,3 JTD 4*4 z Gliwic. Taki samochód by mi się podobał. Co do Simby - obawiam się fiatowskiej jakości i fiatowskiego designu wnętrza. Już SC i Multipla pokazały, do czego Włosi są zdolni. Natomiast jeżeli Simbę będzie projektował zespół, który stworzył Stilo i Doblo - to autko może się okazać ciekawą alternatywą dla Opla Agili. Zwłaszcza, jeżeli będzie miał duże koła, bo na poprawę jakości naszych dróg nie ma co liczyć. Jest jeszcze jedna wątpliwość - jeżeli Simba będzie zbyt skutecznie uterenowiona (jak małe Suzuki Samuraj, Vitara itp) - to może się okazać, że w bagażniku nie zostało wiele miejsca. Doceniam pożytki z napędu na 4 koła, ale nawet w miejskim samochodziku chciałbym mieć to 200 litrów nagażnika bez składania siedzeń. Link Zgłoś
greenblack Re: Simba - nowy Fiat 27.11.02, 21:45 chaladia napisał: > Biorąc pod uwagę, że Suzuki Wagon R+ 4*4 bazuje na prawie tej samej karoserii > co Opel Agila, a oba te samochody cierpią na bezsensowny silnik wysokoobrotowy, > > całkowicie niedostosowany do jazdy terenowej, A kto takim samochodem wjeżdża w teren? To tak jakbyś chciał S500 4Matic jechać w Paryż-Dakar. 4x4 w osobowych spełnia inną rolę niż w terenowych. a i w mieście kiepsko się > sprawdzający A czego oczekujesz w tej klasie - 5.7 V8 o mocy 180KM przy 2000obr? - być może po uruchomieniu produkcji silnika 1,3 JTD (wspólna > inwestycja Fiata i GM/Opla) doczekamy się także Opla Agili 1,3 JTD 4*4 z > Gliwic. Może. (jak małe Suzuki > Samuraj, Vitara itp) - to może się okazać, że w bagażniku nie zostało wiele > miejsca. Czemu porównujesz samochody tak różnych klas i zastosowań? Doceniam pożytki z napędu na 4 koła, ale nawet w miejskim samochodziku > > chciałbym mieć to 200 litrów nagażnika bez składania siedzeń. R+ 4x4 - 248l, Liana 4x4 - 348l. Pozdrawiam Link Zgłoś
chaladia Re: Simba - nowy Fiat 28.11.02, 08:11 greenblack napisał: > A kto takim samochodem wjeżdża w teren? To tak jakbyś chciał S500 4Matic jechać w Paryż-Dakar. 4x4 w osobowych spełnia inną rolę niż w terenowych. Jeżeli ktoś decyduje się wydać parę tysięcy zł więcej na drugą napędzaną oś, to widocznie ma po temu powody. W terenie nie moc stanowi o korzyściach l napędu na cztery koła, a wielkość i położenie momentu obrotrowego. Osobiście znam mało miejsc w Polsce, gdzie napęd na 4 koła byłby niezbędny. Poza przypadkami, gdy ktoś szczególnie pilnie i z premedytacją szuka wertepów. Spędziłem w Afryce ładnych parę lat i stwierdzam, że prawdziwi expatriaci, którzy tam dłuuugo siedzą prawie nigdy napędu 4*4 nie włączają, a ci, którzy jeżdżą naprawdę daleko, mają często odłączone napędy na przód, gdyż dodatkowy opór powoduje wzrost zużycia paliwa. Gdy masz do przejechania kilka tysięcy km bez możliwości dokupienia ropy, każdy dodatkowo zużyty litr może być przyczyną dużych kłopotów. > A czego oczekujesz w tej klasie - 5.7 V8 o mocy 180KM przy 2000obr? Broń Boże! 75 KM to aż za dużo na miasto. Tylko 115 Nm to trochę za mało i do tego powinno być już oprzy 2000 obrotów, a nie przy 4000. Samochód miejski powinien: 1. Móc się odwrócić na kółku o śrenicy poniżej 10 m. 2. Móc jechać i płynnie przyśpieszać na 2 biegu od prędkości 10 km/godz bez użycia sprzęgła. > (jak małe Suzuki Samuraj, Vitara itp) - to może się okazać, że w bagażniku nie zostało wiele miejsca. > Czemu porównujesz samochody tak różnych klas i zastosowań? Patrzę na obrazek na podanym linku i jakoś mi tak wygląd Simby za bardzo przypomina te samochodziki. > R+ 4x4 - 248l, Liana 4x4 - 348l. Właśnie. Chodzi mi o to, żeby to było tak, a nie jak w Vitarze... Pozdrawiam, Chaladia Bolandi Link Zgłoś
chaladia Re: Simba - nowy Fiat 28.11.02, 08:11 greenblack napisał: > A kto takim samochodem wjeżdża w teren? To tak jakbyś chciał S500 4Matic jechać w Paryż-Dakar. 4x4 w osobowych spełnia inną rolę niż w terenowych. Jeżeli ktoś decyduje się wydać parę tysięcy zł więcej na drugą napędzaną oś, to widocznie ma po temu powody. W terenie nie moc stanowi o korzyściach l napędu na cztery koła, a wielkość i położenie momentu obrotrowego. Osobiście znam mało miejsc w Polsce, gdzie napęd na 4 koła byłby niezbędny. Poza przypadkami, gdy ktoś szczególnie pilnie i z premedytacją szuka wertepów. Spędziłem w Afryce ładnych parę lat i stwierdzam, że prawdziwi expatriaci, którzy tam dłuuugo siedzą prawie nigdy napędu 4*4 nie włączają, a ci, którzy jeżdżą naprawdę daleko, mają często odłączone napędy na przód, gdyż dodatkowy opór powoduje wzrost zużycia paliwa. Gdy masz do przejechania kilka tysięcy km bez możliwości dokupienia ropy, każdy dodatkowo zużyty litr może być przyczyną dużych kłopotów. > A czego oczekujesz w tej klasie - 5.7 V8 o mocy 180KM przy 2000obr? Broń Boże! 75 KM to aż za dużo na miasto. Tylko 115 Nm to trochę za mało i do tego powinno być już oprzy 2000 obrotów, a nie przy 4000. Samochód miejski powinien: 1. Móc się odwrócić na kółku o śrenicy poniżej 10 m. 2. Móc jechać i płynnie przyśpieszać na 2 biegu od prędkości 10 km/godz bez użycia sprzęgła. > (jak małe Suzuki Samuraj, Vitara itp) - to może się okazać, że w bagażniku nie zostało wiele miejsca. > Czemu porównujesz samochody tak różnych klas i zastosowań? Patrzę na obrazek na podanym linku i jakoś mi tak wygląd Simby za bardzo przypomina te samochodziki. > R+ 4x4 - 248l, Liana 4x4 - 348l. Właśnie. Chodzi mi o to, żeby to było tak, a nie jak w Vitarze... Pozdrawiam, Chaladia Bolandi Link Zgłoś
greenblack Re: Simba - nowy Fiat 29.11.02, 15:58 chaladia napisał: > Jeżeli ktoś decyduje się wydać parę tysięcy zł więcej na drugą napędzaną oś, to > > widocznie ma po temu powody. Powody to głównie sprawne przenisienie mocy powyżej 200KM na wszystkie koła, stabilność jazdy. > Spędziłem w Afryce ładnych parę lat i stwierdzam, że prawdziwi expatriaci, > którzy tam dłuuugo siedzą prawie nigdy napędu 4*4 nie włączają, a ci, którzy > jeżdżą naprawdę daleko, mają często odłączone napędy na przód, gdyż dodatkowy > opór powoduje wzrost zużycia paliwa. Czyli czynią to wyłącznie ze względów ekonomicznych. Gdy masz do przejechania kilka tysięcy km > bez możliwości dokupienia ropy, każdy dodatkowo zużyty litr może być przyczyną > dużych kłopotów. > > Broń Boże! 75 KM to aż za dużo na miasto. Tylko 115 Nm to trochę za mało i do > tego powinno być już oprzy 2000 obrotów, a nie przy 4000. Możesz podziekować rządowi - OC i podatki zależne od pojemności, oraz rozbuchanym apetytom klientów chcących mieć 100KM z 1.4l. Samochód miejski > powinien: > 1. Móc się odwrócić na kółku o śrenicy poniżej 10 m. > 2. Móc jechać i płynnie przyśpieszać na 2 biegu od prędkości 10 km/godz bez > użycia sprzęgła. > > > Patrzę na obrazek na podanym linku i jakoś mi tak wygląd Simby za bardzo > przypomina te samochodziki. Grand Viatra ma 4,2m albo 4,7m(XL-7). > > R+ 4x4 - 248l, Liana 4x4 - 348l. > Właśnie. Chodzi mi o to, żeby to było tak, a nie jak w Vitarze... > > Pozdrawiam, > > Chaladia Bolandi Pozdrawiam Greenblack Link Zgłoś
Gość: cc Re: Simba - nowy Fiat IP: *.visp.energis.pl 28.11.02, 00:42 To musi być pierwszy efekt współpracy Fiata z Suzuki (mają dać Fiatowi napędy 4x4). Link Zgłoś
Gość: malko Re: Simba - nowy Fiat IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 15:33 Gość portalu: cc napisał(a): > To musi być pierwszy efekt współpracy Fiata z Suzuki (mają dać Fiatowi napędy > 4x4). W tym akurat samochodzie napędy na 4 koła mają być ze steyra. Poza tym panda od wieków miała napęd na 4 koła. Link Zgłoś
Gość: cc Re: 4x4 Fiata IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 21:20 Wiem, że fiat miał napędy Steyera. Nie napisałem, że 4x4 to coś nowego we fiacie ("jeepy" robił już w latach 40- tych), ale czytałem wypowiedź jakiegoś Włocha z Fiat Auto Poland, że przy współpracy z Suzuki chcą wprowadzić małe SUVy. Link Zgłoś
greenblack Re: 4x4 Fiata 29.11.02, 21:27 Fiatowi w myśl zasady "uciekamy do przodu" w ogóle przydałby się jakiś SUV albo osobówka z porządnym 4x4. Niekoniecznie pod marką FIAT, ale np. Lancia Thesis AWD z V8 z Cadillaca (mniam, mniam) albo SUV Alfa Romeo. Prestiż firmy bardzo by wzrósł. Pozdrawiam Link Zgłoś
greenblack Re: Simba - nowy Fiat 29.11.02, 15:50 Gość portalu: cc napisał(a): > To musi być pierwszy efekt współpracy Fiata z Suzuki (mają dać Fiatowi napędy > 4x4). AWD było w koncernie Fiata już dawno temu, przeważnie z firmy Steyr. Wspomnę choćby Pandę, Temprę, 164 QV, 155 QV. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: wuj Re: Simba - nowy Fiat IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.02, 08:46 fajna nazwa, dzieci też maja wpływ na decyzje o zakupie auta Link Zgłoś
Gość: vd Re: Simba - nowy Fiat IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 28.11.02, 12:29 ... no tak mala syrenka juz byla :) Link Zgłoś
chaladia Po namyśle... 29.11.02, 21:56 Po namyśle muszę stwierdzić, że chyba Fiat ma szansę trafić w Polsce w niszę rynkową i "zmieść" konkurencję w zakresie małych samochodów miejskich i wiejskich. Na razie nic nie zapowiada, żeby w Polsce miały byc budowane autostrady, porządne drogi i ulice. Na remonty tym bardziej nie ma pieniędzy, no chyba że się coś zawali, albo Papież ma przejeżdżać w okolicy. Jak tak dalej pójdzie, to samochodem na kołach 12" jeździć się nie da. Potem wyboje się powiększą i wyeliminowane zostaną samochody na kołach 13" itd. Te małe terenóweczki będą zapewne miały kółka 14" lub 15". Zapewne też pojawią się wersje 4*2 na takich samych kołach, żeby jeszcze bardziej ograniczyć zużycie paliwa. Taki napęd też powinien wystarczyć, póki co. Oczywiście po następnych 20 latach rozwoju drogownictwa w wydaniu pokomunistycznym jeździć będzie można już tylko pojadem gąsiennicowym. I wtedy zapewne Fiat też nam coś zaproponuje. A ja kupię sobie poduszkowiec... Link Zgłoś