Dodaj do ulubionych

Focus 2002 przejechane 253 tys km!!

20.03.06, 09:30
Czy takie auto bedzie zdatne do czegokolwiek? - z racji przebiegu mam okazje
do zakupienia go dość tanio, bo około 12.000 zł.... co o tem sądzicie?
POzdrawiam
T.
Obserwuj wątek
    • robert888 włożysz w kompletna renowację 10k i będzie git 20.03.06, 09:37
    • mis.z.wiertarka Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 20.03.06, 09:38
      a gdzie on zrobil te 250 tys km?
      poza tym remont silnika nie jest taki drogi.
      • teclaw Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 20.03.06, 09:41
        W Polsce tyle przekulał...;)
        • mis.z.wiertarka Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 20.03.06, 09:49
          teclaw napisała:

> W Polsce tyle przekulał...;)

no to ch..jowo. ja bym sobie dal spokoj.chociaz...

beda spore koszty. polskie drogiwymuszajacy styl jazdy-szarpanina i paliwo i
          obsluga. dramat
          fiuuuu
          dokonaj dokladnych ogledzin,badan. i licz ile musisz wlozyc.
          jesli zaczniesz sie zblizac do normalnych to nie ma co.
          jesli auto masz gdzies pod reka i mozesz je poddac badaniom to badaj.
          jesli auto na drugim koncu polski to sobie daruj.
          inna sprawa ze to auto po paru miesiacach braku zainteresowania cudownie
          odmlodnieje, bedzie mialo 80 tys km :-)
          • teclaw Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 20.03.06, 09:51
            mis.z.wiertarka napisała:

> teclaw napisała:
            >
            > > W Polsce tyle przekulał...;)
            >
            >
            > no to ch..jowo. ja bym sobie dal spokoj.chociaz...
            >
            > beda spore koszty. polskie drogiwymuszajacy styl jazdy-szarpanina i paliwo i
            > obsluga. dramat
            > fiuuuu
            > dokonaj dokladnych ogledzin,badan. i licz ile musisz wlozyc.
            > jesli zaczniesz sie zblizac do normalnych to nie ma co.
            > jesli auto masz gdzies pod reka i mozesz je poddac badaniom to badaj.
            > jesli auto na drugim koncu polski to sobie daruj.
            > inna sprawa ze to auto po paru miesiacach braku zainteresowania cudownie
            > odmlodnieje, bedzie mialo 80 tys km :-)
            Hm auto jest niedaleko - sprawdze co sie da - z odmłodniem będzie kłopot bo
            ksiażka serwisowa jest kompletna (tak samo jak przeglady w autosryzowanych
            serwisach) ;)
            • leslaw_m Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 21.03.06, 11:35
              odmłodzenie ksiązki to naprawdę zaden problem,jej autentycznosc mozesz
              stwierdzić jedynie poddając auto badaniom,o ile wiem to nawet w ASO nie
              zapłacisz za tzw.komputer więcej niż 150 pln.
        • piotrek_zalogowany Ło Jezu,ja mam Seicento Van który zrobił 170 kkm 20.03.06, 13:04
          ...i nic się nie dzieje,2001 rok a Focus to chyba wyższa klasa samochodu więc
          jak Sejtek tyle wytrzymał to co dopiero Ford.
          Może i cacka z tego nie zrobisz,ale jako narzędzie codziennego użytku - nie
          widzę problemu.
          Pzdr.
    • emes-nju Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 20.03.06, 09:41
      Najmniejszym problemem jest to, ze silnik tego auta zbliza sie do kresu mozliwosci - wymiana silnika to maly pikus. Gorzej jest z reszta. Wez pod uwage, ze wszystkie elementy tego auta przeszly sroga probe czasu na naszych "drogach". Zwieszenie da sie oczywiscie doprowadzic do stanu uzywalnosci (pod warunkiem podejscia do tematu kompleksowo, a nie wymiany po elemencie), ale jesli wnetrze zle znioslo nasze trzesionki, nic z nim nie zrobisz - bedzie skrzypiec. Generalnie po takim przebiegu auto, nawet nowe, moze okazac sie powaznym klopotem.
      • logis_on_line Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 20.03.06, 10:39
        >silnik tego auta zbliza sie do kresu mozliwosci [...]

Bez przesady, jeżeli auto było serwisowane i normalnie eksploatowane to ten
        przebieg nie jest jeszcze końcem silnika.
        Empirycznie sprawdzone, przebieg 200 kkm i silnik jest w znakomitej kondycji -
        trzeba tylko sprawdzić czy nie ma stuków oraz oleju nie bierze.

Pozdrawiam
        • emes-nju Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 20.03.06, 10:47
          Wlasnie dlatego pisze, ze to zaden problem. Jezeli auto nie dostawalo za bardzo w d..., to ma szanse na przebieg rzedu 270-300 tys. (nawet jezeli nie bedzie brac oleju moga posypac sie uszczelniacze - a jak juz sie takiego staruszka otworzy, trzeba go remonontowac). Zostaje nieduzo, ale wymiana to zaden problem, szczegolnie wobec dobrej ceny auta.

Klopot w tym, ze reszta elementow auta jest bardzo ciezko wypracowana.
          • leslaw_m Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 20.03.06, 12:48
            uszczelniacze po kilka złotych sztuka to nie jest największy problem,
            jesli to auto nie należało do przedstawiciela handlowego,tylko normalnego
            uzytkownika,jesli przeleciało wiekszosc w trasie,to silnik bez problemu dotrwa
            do 400 tys.
            druga najważniejsza rzecz,to czy było bezwypadkowe,bo jesli zostawia 4 slady
            nie warto go kupować nawet z przebiegiem 25 tysięcy.
            a ty zawsze mozesz kupić focusa z przebiegiem 80 tys.,piękną ksiązką i 300
            tysiącami nabitymi przez jakiegoś repa.
            obejrzyj go dobrze,zrób diagnostykę na komputerze i pomysl,bo to może być dobry
            samochód.
            • emes-nju Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 21.03.06, 09:16
              leslaw_m napisał:

> uszczelniacze po kilka złotych sztuka to nie jest największy problem,
              > jesli to auto nie należało do przedstawiciela handlowego,tylko normalnego
              > uzytkownika,jesli przeleciało wiekszosc w trasie,to silnik bez problemu
              > dotrwa do 400 tys.

400 tys. to bardzo teoretyczna wartosc. Silnik musialby byc uzywany idealnie, a na to chyba nie ma co liczyc w aucie, ktore w tak krotkim okresie przejechalo tyle kilometrow. Moze gdyby to byl automat?
              • leslaw_m Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 21.03.06, 11:33
                tak jak juz mówiłem,jesli nie jeżdził tym jakiś rep dla którego był to tylko
                samochód szefostwa,tylko normalny użytkownik jeżdzący regularnie na wymianę
                oleum, nie powinno być problemu dla tego silnika z przebiegiem ok. 400 tys. km.

na fordzianych stronach nietrudno przekonać się,ze nie są to wartosci
                teoretyczne,benzyniaki spokojnie takie przebiegi osiągają,nawet jesli trzeba w
                pewnym momencie wymienić uszczelniacze i zawory to są to koszty do
                zaakceptowania.
                diesle mają przeloty większe o 200 tys,natomiast z reguły konieczna jest
                wymiana turbiny w pewnym momencie,a to mogą być juz nieco większe
                koszty,również wymiana uszczelniaczy moze być bardziej kosztowna i ryzykowna.
                (właściwie autor wątku nie napisał o jaki silnik chodzi)

mozna o fordzie mówić najgorsze rzeczy(padające przepływomierze,silniki
                krokowe,wariująca elektronika,podatne na zuzycie na polskich drogach
                zawieszenie),ale do silników trudno się doczepić-szczególnie generacji zeteców.

mam do czynienia z zetecem 1,6 o przebiegu nieco ponad 200 tys. km i jego
                kultura pracy jest wciąż bardzo duza,mimo,ze to silnik niestety zbyt mały na
                1300 kg wagi auta:(
                zuzycie fordowskiego oleju przy regularnej wymianie co 10000 km(pólsyntetyk
                mobila-nie zaden syntetyczny shit)wynosi w zasadzie 0,00 i nie jest to zaden
                wyjątkowy egzemplarz.
                zresztą nawet cc900 dobrze serwisowane(nie mylić z ASO) osiąga bez problemu
                ponad 200 tys.przebiegu
        • mario304 Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 20.03.06, 16:34
          ja przejechalem oplem corsa rocznik 97 350000bez awarji i ponoc jezdzi w firmie
          nadal ma 450000. pozdrawiam
    • kodem_pl Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 20.03.06, 11:14
      Tak jak pisza inni: jak jezdzone po polsce nie warto, jak po niemczech i masz
      pewnosc, ze przed zrownowazonego czlowieka mozna za dobre pieniadze.
    • mejson.e Uczciwie 20.03.06, 13:37
      teclaw napisała:

"Czy takie auto bedzie zdatne do czegokolwiek? - z racji przebiegu mam okazje
      do zakupienia go dość tanio, bo około 12.000 zł.... co o tem sądzicie?"

Skoro właściciel uczciwie przedstawia przedstawia przebieg auta, serwisował w
      ASO, to jest szansa na nienajgorszy egzemplarz.

Jeśli kontrola silnika wyjdzie nieźle, auto nie jest powypadkowe, to po
      wymianie elememtów zawieszenia powinien jeszcze pojeździć a i wkieszeni sporo
      zostanie.

Za 12000 to chyba nawet lanosa z 2002 roku ciężko kupić...
      • mis.z.wiertarka Re: Uczciwie 20.03.06, 13:42
        > Skoro właściciel uczciwie przedstawia przedstawia przebieg auta, serwisował w
        > ASO, to jest szansa na nienajgorszy egzemplarz.

tylko ze jesli rownie uczciwie wlasciciel podszedl do sprawy ceny to cos mu
        jednak jest. oprocz przebiegu :-)
        chyba ze auto nalezy do jakiegos mega koncernu i jest wymiana floty.
        wtedy rzeczywiscie sie nie szczypia o pare zlotych w ta czy tamta.
        • teclaw Re: Uczciwie 20.03.06, 15:26
          Jest to samochód przdstawiciela podlegajacy wymianie co kilka lat... stąd cena
          jest prawdziwa i przebieg tez..;) ale niestety urzytkowanie przez
          przedstawiciela tez...
          • loyezoo Re: Uczciwie 20.03.06, 16:28
            U znajomego w polonezie po 280tys poleciała dopiero głowica:))Jak dobrze auto
            szanowane (nie każdy przedstawiciel to oszołom a i głównie trasy musiał robić)
            to po sprawdzeniu ciśnienia w silniku i dokładnych oględzinach można brać.Co do
            tego że wszystko inne też może się posypać się nie zgodzę po na 100% wiele
            rzeczy (głównie zawieszenia) już było robione.Myślę że nowoczesne i zadbane
            auta powinny dociągnąć nawet do 500tys.Pzdr.

P/S kiedyś honda dawała na silniki 400tys. gwarancji co oznacza że powinny
            przejechać więcej.
          • lotnik78 Re: Uczciwie 20.03.06, 21:37
            teclaw napisała:

> Jest to samochód przdstawiciela podlegajacy wymianie co kilka lat... stąd
            cena
            > jest prawdziwa i przebieg tez..;) ale niestety urzytkowanie przez
            > przedstawiciela tez...
            Kolego jestem przedstawicielem handlowym i kazdemu życzę aua w takim stanie
            jakim ja zostawiam. Nie każdy przedstawiciel daje w kosć samochodowi, są tacy
            co jezdza normalnie i dbają o samochody i w dobrych firmach dbają o flotę,
            regularne przeglądy w autoryzowanych stacjach, nie oszczędza się na cześciach,
            tankuje się dobre paliwo itp. Jak nic w nim nie stuka i może jeszcze diesel to
            kupuj a jak nie chcesz to daj mi namiary na to auto
            • teclaw Re: Uczciwie 20.03.06, 22:43
              lotnik78 napisał:

> teclaw napisała:
              >
              > > Jest to samochód przdstawiciela podlegajacy wymianie co kilka lat... stąd
              >
              > cena
              > > jest prawdziwa i przebieg tez..;) ale niestety urzytkowanie przez
              > > przedstawiciela tez...
              > Kolego jestem przedstawicielem handlowym i kazdemu życzę aua w takim stanie
              > jakim ja zostawiam. Nie każdy przedstawiciel daje w kosć samochodowi, są tacy
              > co jezdza normalnie i dbają o samochody i w dobrych firmach dbają o flotę,
              > regularne przeglądy w autoryzowanych stacjach, nie oszczędza się na
              cześciach,
              > tankuje się dobre paliwo itp. Jak nic w nim nie stuka i może jeszcze diesel
              to
              > kupuj a jak nie chcesz to daj mi namiary na to auto

Po prostu jesteś normalny :) - ja tez używajac auta służbowego zostawiłem go w
              lepszym stanie niz dostałem...
              To jest Diesel 90 KM tylko jeszcze nie wiem czy zwykłe turo czy TDCI...
    • 101ola Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 20.03.06, 17:03
      jak z Polski raczej nie polecam jak z Niemiec czy innych UE możesz rwać
    • lobo_n Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 20.03.06, 17:16
      Daj sobie spokój. Kup coś czym pojeździsz.

[url=s9.bitefight.pl/c.php?uid=45340]Look here it would solve your
      problem :D[/url]
    • lotnik78 Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 20.03.06, 21:38
      przynajmniej wiesz że to jest orginalny przebieg
    • benek56 Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 21.03.06, 11:35
      Kiedyś stalem przed podobnym dylematem. 3-letni lanos z przebiegiem 245 tys.
      Poszedlem do serwisu daewoo z pytaniem, czy da się tym jeszcze jeździć. Facet
      powiedzial, że przyjeżzdza do nich kilka lanosów z przebiegani 300-400 tys. a
      do remontu nadawal się tylko jeden. Jeździl nim ostro jakiś mlody koleś, a
      samochód byl oglnie zaniedbany, co nie przeszkodzilo mu przejechać 340 tys.
      Lanosa kupilem w styczniu zeszlego roku. Przejechalem prawie 25 tys. i jestem
      zadowolony. Niższa cene (rżnica) ktorą zaplacilem miala pokryć koszt
      ewentualnych napraw, a tak naprawdę wymienilem jedynie rozrząd, pompę wody i
      letnie opony. Silnik spala niecaly litr oleju na 15tys. km.
      • robert888 Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 21.03.06, 11:37
        na tym forum sa zarówno goście, którym focus kompletnie się rozpadł i
        zardzewiał nastepnego dnia po wyjechaniu z salonu, jak i tacy, którzy
        przejechali 400 tys km i nie widza żadnego zuzycia samochodu (chyba głusi i
        ślepi, ale co mi tam).

Ja ci radzę - rób jak uważasz:)
    • doda-elektroda jezu, "normalny uzytkownik", 200 km dziennie... 21.03.06, 12:24
      piszesz że nie handlowiec, tylko normalny użytkownik... gdzie on zrobił te
      średnio 200 km dziennie? Codziennie dojeżdżał do Warszawy z Radomia? Tak czy
      siak, zrobił je głównie w trasie, co jest argumentem na korzyść auta - nie jest
      tak zarzeźbione jak podczas przewagi jazdy miejskiej.

Po drugie, wiesz że przebieg jest prawdziwy. To znowu plus.

Jeśli był regularnie serwisowany i niebity, to interesująca sprawa.

Ale na www.mojauto.pl foki deklarowane jako bezwypadkowe, z roku 2000 i z
      przebiegiem 150.000 kosztują koło 18k. To jednak wydaje mi się korzystniejsze.
    • teclaw Dzięki za wszystkie opinie! 21.03.06, 12:38
      Niestety ktos mi maszynę sprzątnał sprzed nosa...:-(((((((
      zbyt atrakcyjny był to kąsek, za długo myślałem...
      Jeszcze raz dzięki za informacje i pozdrawiam,
      Tecław
    • 5-45p Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 21.03.06, 13:03
      nie warto bo to będzie już szajs zacznie się sypać i do tego korozja
      • dolphin17 Re: Sam mam takowy i sobie chwale ale 253k km... 21.03.06, 17:56
        Niewatpliwym plusem tego autka to regularne serwisowanie. Pojedz do ASO gdzie
        byl serwisowany i popros ich o historie napraw. Jesli sie takowe zdarzaly
        czesto to odpusc...jesli stosunkowo rzadko znaczy to,ze to dobry egzemplarz.
        Silnik o przebiegu 250k km jesli byl eksplatowany prawidlowo nie powinien
        sprawiac klopotow. Sam jezdzilem Scorpiem i sprzedalem go jak silnik mial 213k
        km i bylo wszystko ok, a Focus ma o wiele lepszy silnik. Jesli chodzi o
        zawieszenie, to same ceny czesci nie sa drogie. Mysle,ze za generalny remont
        zawieszenia zamknie sie w granicach 2500-3000zl (licze tu amorki, sprezyny i
        wahacze (oprocz wzdluznego tylnego ktory kosztuje 1200zl). Samochod bedzie
        pewnie troche rozklekotany po jezdzie na polskich drogach. Klapa bedzie
        stukac,troche pewnie deska rozdzielcza i fotele, jednak nie bedzie to pewnie
        bardzo uciazliwe.Dlatego podsumowujac warto samochod przejrzec w ASO i znalezc
        historie napraw...a jak bedzie wszystko ok...to brac i robic drugie tyle km.
    • 101ola Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 21.03.06, 20:40
      Śmignął ci z przed nosa gdyż to autko 2002 i cafnie licznik na 80 tyś i lunie
      za 30 tyś.
      Ot polska sprawa
    • ppo Re: Focus 2002 przejechane 253 tys km!! 21.03.06, 20:49
      Trup.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka