hakim2 24.03.06, 20:27 Dlaczego jest ich tak mało, prawie ich nie widać, a podobno są taaaaakie niezawodne. Czyzby taksówkarze byli nieświadomi tak znakomitych wyrobów? Link Zgłoś Obserwuj wątek
waskes29 Re: Japońskie samochody na taxi 24.03.06, 20:38 Co ciekawe tak jest prawie w calej Europie. Mysle ze ma to wplyw ze samochody japonskiej klasy sredniej i wyzej sa malo popularne w Europie ,praktycznie europejczycy kupuja japsy tylko male albo male SUV-y ktore nie maja europejskich odpowiednikow a na taksowki najczescie wybiera sie samochody min klasy sredniej a te wsrod japsow nie maja specjalnie uznania.Krolem taksowek byl i jest Mercedes i mocno na to zapracowaly modele 123 i 124 . Link Zgłoś
hakim2 Re: Japońskie samochody na taxi 24.03.06, 20:43 Myślałem też o aspekcie ekonomicznym. Zakładając że średni wiek takiego samochodu jest powyżej 5 lat to może chodzi też o koszty eksploatacji. Starsze japońce "kosztowniej" sie sypią Link Zgłoś
niknejm Re: Japońskie samochody na taxi 24.03.06, 20:51 Sam byłem ciekaw. Po prostu zapytałem taksiarza. Według niego, kwestią decydującą jest to, że w Polsce dominują wśród większych (i raczej starszych) samochodów konstrukcje niemieckie. Dlatego łatwo jest o używane (tanie) części ze szrotu. Duże japsy (zwłaszcza stare modele) są mniej popularne, więc o tanie części ze szrotu trudniej. I tyle... Pzdr Niknejm Link Zgłoś
101ola Re: Japońskie samochody na taxi 24.03.06, 21:44 Dokładnie W ogóle dużych japsów jest w E oraz w samej Polsce bardzo mało oraz to chyba wyłącznie benzyny (mowa o duzych japsach nie o klasie kompakt czy średniej) Stare japsy maja dużo zawodnej elektryki/elektroniki? oraz, a blacharka czy inne listwy czy swiatła (ulegajace uszkodzeniom nawet podczas niewielkich stłuczek) sa praktycznie niedostepne. pozdr Link Zgłoś
habudzik Re: Japońskie samochody na taxi 25.03.06, 00:56 Myśle że do tego co napisaliscie dochodzi jeszcze jedna sprawa a mianowicie : przylatuje koles z zagranicy wychodzi na lotniskowy postój TAXI i wsiada do Avensis , Accorda czy nawet Camry ? No przeciez koledzy z którymi umówił sie na spotkanie w hotelu zabiją go śmiechem. Link Zgłoś
swoboda_t Re: Japońskie samochody na taxi 25.03.06, 01:33 No tak, jak wysiądzie z Vectry, Mondeo albo 406 to już zupełnie inna rozmowa. A taryfiarze w swych wyborach kierują się głównie dbałością o imidż klienta :D P.S.: W takiej Hiszpanii na ten przykład często można spotkać japońskie taryfy. W ogóle jest duża różnorodność marek, nie to co w Rzeszy czy Francji. Niedawno czytałem opowiastkę z Jakarty. Tam właściwie wszystkie taxi to zagazowane corolki, kręcą po 120 tysięcy kilometrów rocznie i po kilku latach wciąż wiernie służą. Merców i passatów jakoś nie widać. Dowodzi to odmiennej specyfiki rynku i... niczego więcej. Link Zgłoś
habudzik Re: Japońskie samochody na taxi 25.03.06, 01:42 swoboda_t napisał: > No tak, jak wysiądzie z Vectry, Mondeo albo 406 to już zupełnie inna rozmowa. A > > taryfiarze w swych wyborach kierują się głównie dbałością o imidż klienta :D Nie , kieruja sie gustem klienta bo jeśli on nie zechce wejśc to oni nie zarobia . W Amsterdamie taxi to wyłacznie Mercedesy i kierowcy w garniakach oraz GPS w . Przynajmniej tylko takimi jeżdziłem i tylko takie mi sie trafiały. > > P.S.: W takiej Hiszpanii na ten przykład często można spotkać japońskie taryfy. Tak , w mieścinach turystycznych i poza wielkimi aglomeracjami . Pod zadnym ceniącym się hotelem , w zadnym ceniącym sie mieście . > > W ogóle jest duża różnorodność marek, nie to co w Rzeszy czy Francji. Niedawno > czytałem opowiastkę z Jakarty. Tam właściwie wszystkie taxi to zagazowane > corolki, kręcą po 120 tysięcy kilometrów rocznie i po kilku latach wciąż > wiernie służą. W Indiach same Taty i ryksze Merców i passatów jakoś nie widać. Dowodzi to odmiennej > specyfiki rynku i... niczego więcej. Link Zgłoś
clex2 Re: Japońskie samochody na taxi 02.04.06, 12:47 to ty chyba w innym amsterdamie bywales niz ja. merce sa owszem popularne, glownie jako taksowki turkow i marokanow i czesto maja 15 lat albo i wiecej. GPS (tomtom) jest w co drugim samochodzie nie wylaczajac 10-letnich corolli. mercedesy z fabrycznym GPS owszem jezdza jako taksowki, ale nalezace do duzych korporacji aby ich pracownicy mogli szybciej dojechac na lotnisko czy dworzec. to nie sa auta ktore stoja pod hotelem czy dworcem Link Zgłoś
habudzik Re: Japońskie samochody na taxi 02.04.06, 12:54 clex2 napisał: > to ty chyba w innym amsterdamie bywales niz ja. merce sa owszem popularne, > glownie jako taksowki turkow i marokanow i czesto maja 15 lat albo i wiecej. > GPS (tomtom) jest w co drugim samochodzie nie wylaczajac 10-letnich corolli. > mercedesy z fabrycznym GPS owszem jezdza jako taksowki, ale nalezace do duzych > korporacji aby ich pracownicy mogli szybciej dojechac na lotnisko czy dworzec. > to nie sa auta ktore stoja pod hotelem czy dworcem Znam tylko te taryfy z lotniska do hoteli i te sa w miare nowe , kierowcy w garniakach i GPS a to z jakiego kraju kierowca pochodzi nie jest dla mnie problemem , moze byc arab , murzyn , hindus czy ruski . Nie jestem uczulony na kolor skury . Link Zgłoś
gls1 Re: Japońskie samochody na taxi 25.03.06, 21:56 Ta lepiej aby wsiadł do Pssata czy Laguny, lub Logana!!! Link Zgłoś
habudzik Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 00:36 gls1 napisał: > Ta lepiej aby wsiadł do Pssata czy Laguny, lub Logana!!! Z Loganem to przesadziłeś ale Passat czy Laguna moze byc . Zawsze to lepsze niż ... Link Zgłoś
franek-b Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 22:54 > Avensis , Accorda czy nawet Camry ? No przeciez koledzy z którymi umówił sie na > spotkanie w hotelu zabiją go śmiechem. Nie kazdy ma kolegow w wieku przedszkolnym Link Zgłoś
habudzik Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 23:08 franek-b napisał: > > Avensis , Accorda czy nawet Camry ? No przeciez koledzy z którymi umówił > sie > na > > spotkanie w hotelu zabiją go śmiechem. > > Nie kazdy ma kolegow w wieku przedszkolnym > Dlatedo Twoi koledzy beda patrzyli z rozwartymi buziami. Link Zgłoś
6.finito Re: Japońskie samochody na taxi 25.03.06, 01:06 marketing dziala tam gdzie mozg nie dziala !:)!:)!:)!:) toytojo nie jest takie ekonomiczne jak się Polakom wydaje (najwięcej sprzedaje) co marketing robi z mózgów Polaków hehe ;) Link Zgłoś
wowo5 Re: Japońskie samochody na taxi 25.03.06, 05:12 A w USA same auta amerykanskie - glownie Crown Victoria, ze starszych Chevy Caprice, rzadziej Honda Odyssey. Zadnego Merca nie widzialem. Nawet przed najbardziej szanujacym sie hotelem, lotniskiem, restauracja, itp. Jako limuzyny do wynajecia za to kroluja Lincolny TownCary. Zadbany TownCar potrafi dobic to 600k mil (960k km). W Japonii tez Merca na taksowce nie uswiadczysz. Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: Japońskie samochody na taxi 25.03.06, 05:58 do marek jezdzacych na taxi w USA dolozylbym wszelkie amerykanskie veny oraz trafiaja sie impale moze przy okazji podzielimy sie uwagami jakie sa w roznych ktajach radiowozy. w USA glownie crownvic, sa tez impale. kiedys byly caprice (wciaz mozna je zobaczyc na prowincji). do tego "cywilne" auta na autostradach, wszelkiej masci (mustangi, camaro, transam, explorer, pacifica itp.), ale nie widzialem nigdy w USA japonskiego auta na garnuszku panstwowym, zawsze jest to marka amerykanska. pzdr. Link Zgłoś
souls_hunter Re: Japońskie samochody na taxi 25.03.06, 10:54 Na jednym z filmow z Van Damem, ktorego akcja toczyla sie w Izraelu byly pokazane jako policyjne samochody mazdy (nie wiem czy protege czy 323, a moze mocniejsze protege mp3 w barwach policyjnych). Zastanawiam sie czy tak jest na prawde? Jesli tak to ciekawe, bardzo ciekawe. Byl tam ktos, niech powie. Link Zgłoś
swoboda_t Re: Japońskie samochody na taxi 25.03.06, 11:08 W tv na obrazkach z Izraela widać głównie auta japońskie, skody sporo hyundai'ów i europejskich kompaktów. Policyjne wozy to faktycznie głównie japońce. W ogóle co mnie zastanawia to niewielka ilość aut klasy wyższej i luksusowych. Zawsze jak pokazują Izrael, to kompakty, kompakty, casem jakiś Van. No i z tego co zauważyłem istnieje tam obowiązzek naklejania na zadku takich idiotycznych pasów odblaskowych pasów, pomarańczowo - żółtych chyba. Link Zgłoś
pawel004 Re: Japońskie samochody na taxi 30.03.06, 11:29 rzad USA kupuje obecnie Toyoty Prius. To, ze uzywaja GM i FORD w Policji, nie swiadczy wcale o ich jakosci. Poprostu robia 110 tys km i kasuja auto. W tym czasie skrzynie sie rozpadaja, silniki czesto nie wytrzymuja wiecej niz 100 tys km, nie wspomne juz o przeciekach oleju itp. Sa to samochody tanie. Link Zgłoś
hakim2 Re: Japońskie samochody na taxi 30.03.06, 11:54 A czy w Angli jeżdżą jeszcze takie śmieszne autka stylistycznie odbiegające iod dzisiejszych samochodów? Link Zgłoś
izydaciota Re: Japońskie samochody na taxi 30.03.06, 14:51 hakim2 napisał: > A czy w Angli jeżdżą jeszcze takie śmieszne autka stylistycznie odbiegające iod > > dzisiejszych samochodów? Jezdza, jezdza Link Zgłoś
gls1 Re: Japońskie samochody na taxi 25.03.06, 22:00 Tak samo marketing robi wodę z mózgów przy zakuipe Mercedesa, który jest samochodem jednorazowego użytku z technologią godną lat 90-tych za cenę o 4 razy zadużą niz jest to warte "bez znaczka" he he!! PS- za dużo reklam oglądasz misiu!! Link Zgłoś
habudzik Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 00:34 gls1 napisał: > Tak samo marketing robi wodę z mózgów przy zakuipe Mercedesa, który jest > samochodem jednorazowego użytku z technologią godną lat 90-tych za cenę o 4 > razy zadużą niz jest to warte "bez znaczka" he he!! PS- za dużo reklam oglądasz > > misiu!! Przypominam Ci misiu że to watek o japońskich na taxi a nie o Mercedesie Link Zgłoś
marcinc3 bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 08:58 juz od kilku lat niemieccy taksiarze przesiadaja sie z niby niezawodnych mercedesow do japonczykow najczesciej mazd ze wzgledu na ekonomie jak i duzo lepsze warunki gwarancyjne japonskich producentow na tamtejszym rynku Link Zgłoś
habudzik Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:02 marcinc3 napisał: > juz od kilku lat niemieccy taksiarze przesiadaja sie z niby niezawodnych > mercedesow do japonczykow najczesciej mazd ze wzgledu na ekonomie jak i duzo > lepsze warunki gwarancyjne japonskich producentow na tamtejszym rynku Moze sporadycznie sie i przesiadaja ale narazie ich nie widać. A co takiego sie zmieniło w kwesti gwarancji japońskich samochodów ? W kwestii niemieckich i francuskich oraz włoskich zmieniło się na + bo zamiast 1 maja 2 lata , a u japończyków co się zmieniło ? Nic , było 3 i jest nadal 3 więc skad ten pomysł ze sie przesiadaja ze wzgledu na lepsze warunk gw. Link Zgłoś
marcinc3 Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:20 dokladnie masz racje maja 3 lata a widocznie mercedes ma rok lub dwa lub ograniczenie kilometrow a japoncy nie dokladnie nie pamietam o co chodzi ale napewno o ekonomie bo nimiec nim wyda 1 euro obejrzy dwa razy widac coraz wiecej i tak be=dzie ja to czytalem w polskiej jakiejs prasie finansowej i to byl przedruk z niemieckiej Link Zgłoś
habudzik Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:28 To że oglądają kazde Euro to normalne . Tylko my Polacy nie umiemy wydawac . Pisałeś jednak ze niemieccy taryfiarze przesiadaja sie do japońskich ze wzgędu na m.in warunki gw. Miałoby to sens gdyby nagle japończycy zaczeli dawać wyższą gw niz do tej pory a jest właśnie odwrotnie bo to niemcy zaczeli dawać w zamiast roku 2 lata . Dodatkowo to japończycy maja ograniczenie kilometrów a niemcy nie. Link Zgłoś
swoboda_t Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:33 Niemcy wspaniałomyślnie zaczęli dawać 2 lata gwarancji, bo tak nakazują przepisy UE. Podobnie musieli zrobić Francuzi, Włosi itd. Link Zgłoś
habudzik Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:36 swoboda_t napisał: > Niemcy wspaniałomyślnie zaczęli dawać 2 lata gwarancji, bo tak nakazują > przepisy UE. Podobnie musieli zrobić Francuzi, Włosi itd. Tak tak , oczywiscie masz racje , nie napisałem tego . Link Zgłoś
marcinc3 Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:37 masz racje ze ogladaja i ze maja racje a sens to ma taki ze rezygnuja ze slepego zapatrzenia w mercedesa ze wzagledu na topniejace zyski lub cos w tym rodzaju ze zaczeli spogladac na japonce kiedys nie spojrzeli by na to bo niemieckie i juz a teraz coraz wiecej taksiarzy po przeliczeniu wybiera jednak japonca [nie wiem czy dobrze wyjasnilem ale mam nadzieje ze sie domysliles o co mi chodzi] Link Zgłoś
waskes29 Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:41 marcinc3 napisał: > masz racje ze ogladaja i ze maja racje a sens to ma taki ze rezygnuja ze > slepego zapatrzenia w mercedesa ze wzagledu na topniejace zyski lub cos w tym > rodzaju ze zaczeli spogladac na japonce kiedys nie spojrzeli by na to bo > niemieckie i juz a teraz coraz wiecej taksiarzy po przeliczeniu wybiera jednak > japonca [nie wiem czy dobrze wyjasnilem ale mam nadzieje ze sie domysliles o co > > mi chodzi] To znaczy jakie samochody kupuja teraz niemieccy taksiarze ?W Niemczech 3/4 taksowek to samochody klasy wyzszej a jakie znasz samochody japonskie w tej klasie w europie ? Link Zgłoś
habudzik Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:44 marcinc3 napisał: > masz racje ze ogladaja i ze maja racje a sens to ma taki ze rezygnuja ze > slepego zapatrzenia w mercedesa ze wzagledu na topniejace zyski lub cos w tym > rodzaju Topniejące zyski ? Czyje ? ze zaczeli spogladac na japonce kiedys nie spojrzeli by na to bo > niemieckie i juz a teraz coraz wiecej taksiarzy po przeliczeniu wybiera jednak > japonca [nie wiem czy dobrze wyjasnilem ale mam nadzieje ze sie domysliles o co > > mi chodzi] Nie ma w niemczech japońsich taxi prawie wcale więc nie opowiadaj o przliczaniu i gremialnym przechodzeniu w kierunku japońskich samochodów . Może oczywiście trafic sie ktos kto świadomie zamienił swoja taryfe na japoński ale takich ze świeczką trzeba szukać . Link Zgłoś
gls1 Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 22:04 Hbudzik pogódż się z tym, że japońce są lepsze od niemieckich strucjli, koniec kropka!! PZDR!! Link Zgłoś
habudzik Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 23:53 gls1 napisał: > Hbudzik pogódż się z tym, że japońce są lepsze od niemieckich strucjli, koniec > kropka!! PZDR!! O.K. pogodze sie jak mi powiesz wczym ? Narazie nie byłes w stanie nic napisać . Link Zgłoś
waskes29 Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:04 marcinc3 napisał: > juz od kilku lat niemieccy taksiarze przesiadaja sie z niby niezawodnych > mercedesow do japonczykow najczesciej mazd ze wzgledu na ekonomie jak i duzo > lepsze warunki gwarancyjne japonskich producentow na tamtejszym rynku Kiedy ty w Niemczech byles ? ja jestem tam dosc czesto i nie widzialem jeszcze japsa na taksowce. Link Zgłoś
marcinc3 Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:12 jestem co tydzien lub co dwa widocznie jestes w innych niemczech niz ja ale tio szczegol wez sobie sprawdz najprosciej na autochandlach ktore sprzedaja auta po taxi w homburgu jest ich kilka i zobacz ile maja mazd 626 6 prewia premacy akordy nowe sie pojawiaja Link Zgłoś
literka_m Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:25 za to w japonii jedyne taxowki jakie widzialem to toyoty crown. ogromne limuzyne, miejsca wiecej niz w mercedesie Link Zgłoś
literka_m Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:27 o mniej wiecej: toyota.jp/Showroom/All_toyota_lineup/CrownSedan/exterior/images/ex01_svg.jpg Link Zgłoś
waskes29 Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:33 marcinc3 napisał: > jestem co tydzien lub co dwa widocznie jestes w innych niemczech niz ja ale tio > > szczegol wez sobie sprawdz najprosciej na autochandlach ktore sprzedaja auta po > > taxi w homburgu jest ich kilka i zobacz ile maja mazd 626 6 prewia premacy > akordy nowe sie pojawiaja No wlasnie akurat najszczesciej jestem w polnocnych i zachodnich Niemczech w tym i w Hamburgu i nie przypominam sobie japonskiej taksowki moze jakis van ?, pewnie i sa ale to jest tak sporadyczne ze nie warto nawet o tym rozmawiac.Po pierwsze w niemczech niemieckie firmy produkuja specjalne wersje samochodow wlasnie przeznaczone na taksowki z innym wnetrzem ,materialami itp i udzielaja przy tym duzych rabatow na samochod .Takze chyba dopiero od 2-3 lat dopuszcza sie inny kolor na taxi niz budyn bo coraz czesciej widuje wlasnie juz cywilne kolory. Co do gwarancji to nie wiem czy japsy maja bardziej konkurencyjna owszem 3lata ale z limitem kilometrow reszta ma 2 ale bez limitu a to nie sztuka zrobic na taxi 100tys km w 2 lata bo najczesciej jedna taksowka jezdzi 2 ,3 kierowcow bo tam pozwolenie jest przydzielane na samochod nie kierowce. Link Zgłoś
marcinc3 Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:44 mobile.de/SIDi8.jZymy9w3VcOKGOsQL5A-t-vaNexlCsAsCsK%F3P%F3R~BmSB11LsearchPublicJ1143283399A1LsearchPublicD1100CCarW-t- vctpLtt~BmPA1A1B20A1%81R-t- vCaMiMkQuSeUnVb_X_Y_x_yrdsO~BSRA6D1100A2E11000BGNCPKWA0HinPublicA2A0A8A0D2005A0/ cgi-bin/da.pl?sr_qual=GN&top=1&bereich=pkw&id=11111111183011713& Link Zgłoś
marcinc3 Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:46 nie chodzi ale postaram sie cos wkleic Link Zgłoś
marcinc3 Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 25.03.06, 10:48 jezeli zajela sie tym tematem prasa finansowa nie zaden brukowiec to jest sens o tym rozmawiac tym bardziej ze niemcy pozucaja to co niemieckie napewno jest o czym Link Zgłoś
trydzyk Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 27.03.06, 12:44 > Kiedy ty w Niemczech byles ? ja jestem tam dosc czesto i nie widzialem > jeszcze japsa na taksowce. To przyjedz do Berlina. Tutaj mazdy staja sie chyba najpopularniejsza marka wsrod taksiarzy. F. Link Zgłoś
habudzik Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 27.03.06, 12:54 trydzyk napisał: > > Kiedy ty w Niemczech byles ? ja jestem tam dosc czesto i nie widzialem > > jeszcze japsa na taksowce. > > To przyjedz do Berlina. Tutaj mazdy staja sie chyba najpopularniejsza marka > wsrod taksiarzy. To ile mln. sztuk tego sprzedała Mazda że jest najpopularniejsza w Berlinie ? Nastepny wirualniak !!! Na taryfe można uzyc kazdy samochód , nawet 126p . Kwestia tego ile on wytrzyma . Ciekawe czy te kilka Mazd po 30latach na taryfie bedzie w takim samym stanie jak niektóre W123 ? Link Zgłoś
swoboda_t Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 27.03.06, 13:06 Ciekawe, czy dzisiejsze skomputeryzowane i projektowane przez księgowych W211 czy W203 będą w takim stanie jak W123 czy W124. Habudzik - DC sam przyznaje, że ma poważne problemy z jakością, prasa dość szeroko rozpisuje się o odwrocie niemieckich taksówkarzy od nowych merców. Spadek renomy to kwestia ostatnich kilku lat - skoro przez cztery dekady niemieckie taryfy to były głównie auta z gwiazdą oczywistym jest, że wciąż najczęściej spotykanym wozem jest MB. Ale to się powoli acz systematycznie zmienia. Dlaczego, skoro merce są wciąż takie superdobre?? Link Zgłoś
habudzik Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 27.03.06, 15:36 swoboda_t napisał: > Ciekawe, czy dzisiejsze skomputeryzowane i projektowane przez księgowych W211 > czy W203 będą w takim stanie jak W123 czy W124. Habudzik - DC sam przyznaje, że > > ma poważne problemy z jakością, To tez słyszałem tylko co to oznacza i jak sie to ma do trwałości ? Załoze sie że jako pierwszy taka informacje opublikował Financial Times . prasa dość szeroko rozpisuje się o odwrocie > niemieckich taksówkarzy od nowych merców. Spadek renomy to kwestia ostatnich > kilku lat - skoro przez cztery dekady niemieckie taryfy to były głównie auta z > gwiazdą oczywistym jest, że wciąż najczęściej spotykanym wozem jest MB. Jest najczęściej spotykanym ale nie wersjie W123 czy W124 tylko te najnowsze ( nie wiem jaki maja kod ). Masz jakis link do tych "szerokich rozpisywań sie prasy" - moze byc po anglicku lub francusku . Ale to > się powoli acz systematycznie zmienia. Dlaczego, skoro merce są wciąż takie > superdobre?? Nie zmienia sie systematycznie tylko cos drgnelo . To różnica . Link Zgłoś
habudzik Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 27.03.06, 15:45 swoboda_t napisał: > Ciekawe, czy dzisiejsze skomputeryzowane i projektowane przez księgowych W211 > czy W203 będą w takim stanie jak W123 czy W124. Habudzik - DC sam przyznaje, że > > ma poważne problemy z jakością, Napewno problemy istnieja bo Mercedes nie jest niepsujący sie ; głównie elektronika . Dziwne jest jednak to ze zbiegły sie dwie sprawy - podanie do publicznej wiadomości o tym ze Mercedes musi podwyzszyc jakość oraz wzrost zapotrzebowania na jego produkty i wzrost zysków. Ogłaszaja że maja kłopoty jakosciowe a tu paczcie , czary dziwy - rośnie sprzedaż i zyski i to znacznie powyzej tego czego oczekiwali analitycy . Też bym yak chciał . Link Zgłoś
waskes29 Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 27.03.06, 16:04 trydzyk napisał: > > Kiedy ty w Niemczech byles ? ja jestem tam dosc czesto i nie widzialem > > jeszcze japsa na taksowce. > > To przyjedz do Berlina. Tutaj mazdy staja sie chyba najpopularniejsza marka > wsrod taksiarzy. > > F. No ale ile tego moze byc mazda sprzedaje w Niemczech mniej niz 20tys 6- tek rocznie to co one wszystkie trafiaja do taksowkarzy.Fakt w Belinie bylem rok temu ostatnio ale bez przesady zeby to byla najpopularniejsza marka. Ile tam jest moze byc taksowek 50tys? A to ze taksowkarze nawet w Niemczech odchodza od mercedesa nie sadze ze jest podyktowane awaryjnoscia mercedesa co cena .Najtanszy Mercedes C do tego dosc ciasne jak na Taxi jest drozszy od mazdy 6 ,nie wiem jaka jest tam relacja cen ale u nas Mercedes ok 120tys odjest drozszy o 50% od dosc drogiej Mazdy 6 od 85tys czyli ponad 10tys euro. Link Zgłoś
niknejm Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 04.04.06, 14:48 waskes29 napisał: > Kiedy ty w Niemczech byles ? ja jestem tam dosc czesto i nie widzialem > jeszcze japsa na taksowce. Sporo Carin i Avensisów jeździ we Frankfurcie nad Menem i w okolicach. Co ciekawe - z moich obserwacji około 10% taksiarzy w tamtych okolicach to kobiety. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
jimmi11 Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 04.04.06, 16:22 Czyli udział japońskich aut na taxi wzrasta? czy raczej jest na tym samym poziomie. Przeciez taryfiarze to raczej konserwatywni nabywcy niechętnie zmieniający przyzwyczajenia. Link Zgłoś
niknejm Re: bedzie coraz wiecej jest taki trend 07.04.06, 14:33 jimmi11 napisał: > Czyli udział japońskich aut na taxi wzrasta? czy raczej jest na tym samym > poziomie. Przeciez taryfiarze to raczej konserwatywni nabywcy niechętnie > zmieniający przyzwyczajenia. W/g mnie - wzrasta. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
marcinc3 Re: Japońskie samochody na taxi 25.03.06, 10:50 nie wiem jak wkleic ale sa mazdy toyoty avensis najnowsze i jak acordy najnowsze sa tez vany mazdy 6 nisan premiera nowy Link Zgłoś
swoboda_t Re: Japońskie samochody na taxi 25.03.06, 11:00 www.tinyurl.com wklej w okno dokładny adres artykułu i stronka wygeneruje krótki adres, wklej go na forum i cześć :) Chętnie poczytam. Link Zgłoś
waskes29 Re: Japońskie samochody na taxi 25.03.06, 11:02 marcinc3 napisał: > nie wiem jak wkleic ale sa mazdy toyoty avensis najnowsze i jak acordy > najnowsze sa tez vany mazdy 6 nisan premiera nowy To sam widzisz ze widocznie sie nie sprawdzaja.W Niemczech homologacje na taksowke mozna dostac tylko dla nowego samochodu i kosztuje to bardzo duzo (no chyba ze cos sie teraz pozmienialo) i obowiazuje ona az do zdarcia samochodu dlatego sporo taksowek ma jednego wlasciciela ktory potem wynajmuje je kierowca pobierajac za to oplate ,wiec nie za bardzo oplaca sie sprzedaz taksowki kilkuletniej bo raczej trudno w krotkim okresie odrobic jej koszt.Ja rok temu prawie pol roku mieszkalem w Essen i naprawde nie przypominam sobie zadnej japonskiej taksowki .Tak wiec jak na milon taksowek bedzie kilka tys japonskich to gora. moze cos teraz sie zmienia ale na ulicach tego nie widac. Link Zgłoś
marcinc3 podsumowanie artykulu 25.03.06, 11:32 to mi chodzilo raczej o nowe fafrycznie acordy , czytalem ten artykul postaram sie strescic jakie bylo przekazanie w nim . generalnie chodzilo o to ze wszystkich zdiwilo ze niemcy ktorzy uwielbija co niemieckie po przeanalizowaniu wasrunkow gwarancyjnych jak i kosztow calkowitych coraz wiecej przesiada sie z mercedesow to samochody innej produkcji szczegolnie japonskie i ze ta tendencja bedzie wzractala ze wgledu ze niemcy to oszczedny narud i umnie b.dobrze liczyc [cos w tym rodzaju] Link Zgłoś
crannmer Teraz sie zmienia 25.03.06, 12:06 waskes29 napisał: > To sam widzisz ze widocznie sie nie sprawdzaja. Od czasu, jak japonskie samochody maja sensowne diesle, to sie sprawdzaja. > W Niemczech homologacje na > taksowke mozna dostac tylko dla nowego samochodu i kosztuje to bardzo duzo > (no chyba ze cos sie teraz pozmienialo) i obowiazuje ona az do zdarcia > samochodu Mozesz podac zrodlo tych rewelacji? Dotychczasowya przyczyna taksowania taksowek az do konca byl przepisany kolor kosci sloniowej. Bo nikt nie chcial pozniej takim samochodem jezdzic i nie dalo sie ich sensownie sprzedac jako uzywane. Od czasu, jak przepis ten zniesiono, a pojawily sie tez mozliwosci foliowania samochodow w dowolnym kolorze i pozniejszego usuniecia tej folii, rotacja taksowek znacznie sie zwiekszyla. > moze cos teraz sie zmienia ale na > ulicach tego nie widac. Jak bys byl na stale, a nie sporadycznie, to bys widzial, ze sie zmienia. Dotychczasowa monokultura 200E i E-Klasse traci udzialy na rynku na rzecz Avensis, Accorda i Mazdy 6. A ze dopiero od niedawna, to i gros starych taksowek to E-Klassy. MfG C. Link Zgłoś
marcinc3 Re: Teraz sie zmienia 25.03.06, 12:09 masz racje bylem z kilka lat temu na tych handlach w hamburgu i berlinir ktorzy oferuja auta po taxi to mazdy byly oklejone najczesciej srebne lub zielony metalik Link Zgłoś
waskes29 Re: Teraz sie zmienia 25.03.06, 13:01 crannmer napisał: > Mozesz podac zrodlo tych rewelacji? > Dotychczasowya przyczyna taksowania taksowek az do konca byl przepisany kolor > kosci sloniowej. Bo nikt nie chcial pozniej takim samochodem jezdzic i nie dalo > sie ich sensownie sprzedac jako uzywane. Od czasu, jak przepis ten zniesiono, a > pojawily sie tez mozliwosci foliowania samochodow w dowolnym kolorze i > pozniejszego usuniecia tej folii, rotacja taksowek znacznie sie zwiekszyla. > Ja to wiem bo tak mi mowil moj znajomy ktory jest taksowkarzem w Stuttgarcie .Tez sie zdziwilem jak mi powiedzial ze tam pozwolenie jest wydawane na samochod ,nie mozna sobie kupic dowolnego uzywanego samochodu i zrobic z niego taksowke tylko trzeba kupic juz zarejestrowana taksowke albo nowa co w obu przypadkach jest sporym kosztem .Ja nie znam na tyle niemieckiego zeby wyszukac odpowiednich przepisow zreszta to w roznych landach moze wygladac inaczej.Jestem kilka razy w miesiacu w Niemczech zwlaszcza w rejonie Dortmunt Essen i tam nie widac japonskich taksowek chyba nie musze byc co dzien zeby obserwowac zmiany.Jak juz pisalem jesli cos sie zmienia to dopiero teraz i w morzy mercedesow nie moze byc widac japsow . Zreszta to takze widac w wynikach sprzedazy nowych samochodow samochody japonskie klasy sredniej sprzedaja sie w Niemczech w malych ilosciach to tym bardziej trudno sie spodziewac jakis wiekszych ilosci ich na taksowkach Link Zgłoś
waskes29 Re: Teraz sie zmienia 25.03.06, 13:10 crannmer napisał: > Jak bys byl na stale, a nie sporadycznie, to bys widzial, ze sie zmienia. > Dotychczasowa monokultura 200E i E-Klasse traci udzialy na rynku na rzecz > Avensis, Accorda i Mazdy 6. A ze dopiero od niedawna, to i gros starych taksowe > k > to E-Klassy. W Niemczech w 2005r sprzedano 18.5tys Mazd6 ,25tys Avensisow i 5 tys Accordow to trzeba byc naprawde zdesperowanym zeby znalezc Accorda na taxi wsrod okolo pol miliona taksowek w Niemczech nawet jaby go kupowali sami taksiarze. Link Zgłoś
habudzik Re: Teraz sie zmienia 25.03.06, 13:15 waskes29 napisał: > crannmer napisał: > > W Niemczech w 2005r sprzedano 18.5tys Mazd6 ,25tys Avensisow i 5 tys Accordow > > to trzeba byc naprawde zdesperowanym zeby znalezc Accorda na taxi wsrod okolo > > pol miliona taksowek w Niemczech nawet jaby go kupowali sami taksiarze. i nawet gdyby połowa Mazd6 była kupiona przez taryfiarzy to też ciężko o Mazde z taxi na dachu. Link Zgłoś
dopracowanywkazdymcalu Jechalem taxi toyota prius 25.03.06, 11:03 Jechalem taxi toyot prius. W paryzu. Taksowkarz wlasnie sobie kupil i bylem pierwszym klientem Ale byl podjarany mi tlumaczyl wszystko. Fajnie jak sie zatrzymuje w korku - silnik wcale nie pracuje i kompletna cisza i rusza na elektrycznym Link Zgłoś
biko8 BMW też jakoś nie widziałem... 25.03.06, 22:02 ...i czy to oznacza, że jest złe ?? Ekonomia chyba też nie ma nic do tego, bo np. Merce są już bardzo popularne w tym fachu. Link Zgłoś
marcinc3 Re: BMW też jakoś nie widziałem... 26.03.06, 17:35 nie wcale ekonomie nie ma nic do rzeczy -oni jezdza charytatywnie tak na marginesie bmw 5 tez sa na taksach Link Zgłoś
przemekthor Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 00:12 W Reykjaviku na taryfach jezdza praktycznie same avensisy kombi i vany hyundaia. Widuje sie tez laguny i 407 break. Merce na taxi to kilka czarnych s500 smigajacych na lotnisko w Keflaviku, jest tez kilka porsche cayenne. Link Zgłoś
habudzik Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 00:26 przemekthor napisał: > W Reykjaviku na taryfach jezdza praktycznie same avensisy kombi i vany > hyundaia. Widuje sie tez laguny i 407 break. Merce na taxi to kilka czarnych > s500 smigajacych na lotnisko w Keflaviku, jest tez kilka porsche cayenne. Zapewne zgadza się bo Reykjavik to kilku biznesmenów pomykajacych w czarnych S500 oraz cała rzesza robotników budowlanych m.in. z Polski. Trudno wymagac żeby nazych wykwalifikowanych robotników z lotniska do hotelu robotniczego woziły S500 czy nawet E-klass Link Zgłoś
przemekthor Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 00:35 habudzik napisał: (...) Hm, te rzesze zbrojarzy i innych operatorow fruwaja bezposrednio z Europy do Egilsstadir, a to 700 km od Reykjaviku. Faktem jest, ze ulubionym autem tutejszych taksowkarzy jest avensis, ale poza nimi, na szczescie, nikt tego moheru nie kupuje. Normalni ludzie i zarazem milosnicy japonskich kupuja subaru legacy. Link Zgłoś
habudzik Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 00:43 przemekthor napisał: > habudzik napisał: (...) > > Hm, te rzesze zbrojarzy i innych operatorow fruwaja bezposrednio z Europy do > Egilsstadir, a to 700 km od Reykjaviku. Byc może ale to nie zmienia istoty rzeczy że Islandia potęgą motoryzacyjna nie bedzie nigdy i zadowolenie lub nie z jakiegos samochodu , piwa , pralki , kosiarki , pieca czy tomiku poezji nie jest wcale brane pod uwage . To tak jak nikogo nie interesuje to , czy na Ziemi Ognistej jest 100 kilometrowy odcinek prostej autostrady czy nie . Może i jest , ale kogo to.......... ???????? > Faktem jest, ze ulubionym autem tutejszych taksowkarzy jest avensis, ale poza > nimi, na szczescie, nikt tego moheru nie kupuje. Normalni ludzie i zarazem > milosnicy japonskich kupuja subaru legacy. W sumie czterch wraz z 3 synami własciciela jedynego salonu na wyspie Link Zgłoś
przemekthor Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 01:40 Rozumiem, ze pepek Swiata to berlin, gdzie jest najwiecej taksowek spod znaku gwiazdy? No to Swiat stacza sie na dno, przyjaciele i sasiedzi. Link Zgłoś
habudzik Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 08:37 przemekthor napisał: > Rozumiem, ze pepek Swiata to berlin, gdzie jest najwiecej taksowek spod znaku > gwiazdy? No to Swiat stacza sie na dno, przyjaciele i sasiedzi. Świat to świat a już napewno nie Islandia , Szpicbergen czy "stacja polarna zebra" Link Zgłoś
przemek19882 Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 15:13 w wiedniu na taxach jezdzi mnostwo mazd 6 i mpv. generalnie w austrii sporo japonczkow na taksach Link Zgłoś
wowo5 Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 16:02 Czyli poczatkowy argument, ze bez gwiazdy nie ma jazdy (taksowka) legl w gruzach. Nawet w Niemczech przestaje to byc prawda, a w wielu innych krajach nigdy nie bylo. Link Zgłoś
przemekthor Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 17:14 wowo5 napisał: > Czyli poczatkowy argument, ze bez gwiazdy nie ma jazdy (taksowka) legl w > gruzach. Ja tam nie jestem wcale taki pewien, czy to taka chwala dla marki byc ulubiona przez taryfiarzy. Szczerze, to widok merca z kogutem i tymi numerami telefonow na boku jest raczej sredni. Link Zgłoś
habudzik Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 19:06 wowo5 napisał: > Czyli poczatkowy argument, ze bez gwiazdy nie ma jazdy (taksowka) legl w > gruzach. Nawet w Niemczech przestaje to byc prawda, a w wielu innych krajach > nigdy nie bylo. Dzisiejsza technika pozawla na to zebysmy zamiast trzepac kapucyna ze szczęścia mogli obejżeć na zywo Wiedeń za pośrednictwem kamery internetowej. Jeśli komus sie chce i ma czas moze to zrobic a wtedy dowie sie że brednie Przemka19882 nie maja pokrycia . Tez znam Wiedeń dobrze i nie ma tam "mnóstwa MPV i Mazdy 6" chyba że mnóstwen nazwiemy 4-6 Mazd na 100 taryf . Może o takie mnóstwo koledze Przemkowi19882 chodziło Link Zgłoś
megaizyda [...] 26.03.06, 20:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Link Zgłoś
przemek19882 Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 20:35 nie napisalem ze 90% stanowia mazdy. Mieszkam w wiedniu i widze ze jest duzo mazd 6 na taxowkach. Moze znasz inny wieden skoro nie widzisz. Oczywiscie jest sporo mercow i innych ale jest duzo mazd co nie znaczy wszedzie same mazdy... Link Zgłoś
habudzik Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 23:07 przemek19882 napisał: > nie napisalem ze 90% stanowia mazdy. Mieszkam w wiedniu i widze ze jest duzo ma > zd 6 na taxowkach. Widzisz jak zmieniasz zdanie ? Teraz piszesz ze jest "dużo" a wczesniej pisałeś ze jest "mnóstwo" . Rozumiesz rózniece miedzy słowem "mnóstwo" , "duzo" a "kilka" ??? >Moze znasz inny wieden skoro nie widzisz. Widuje Mazdy gdy jestem w Wiedniu ale nie jest ich ani "mnóstwo" ani "dużo" - jest ich troszke , troszke to znaczy mniej lub wiecej ale 5-6 %. Oczywiscie jest sp > oro mercow i innych ale jest duzo mazd co nie znaczy wszedzie same mazdy... Merców nie jest sporo tylko są przede wszystkim . Oczywiscie sa też inne a wśród nich m.in. Mazdy . LuXusowe hotele to tylko Mercedesy i czasami BMW . OPEC vis a vis przez "Wisłe" tego najstarszego koscioła w Wiedniu to tylko Mercedesy Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 17:31 londynskie taksówki są w duzej mierze japońskie. na pewno silnik jest z nissana, właścicielem wytwórni tych trumien tez chyba jest nissan 9czytałem o tym kilka lat temu) kiedys był tez przedruk z autobildu czy czegoś ze niemieccy taksówkarze rezygnują z mercedesa bo mają z nim wiele problemów Link Zgłoś
caesar_pl Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 20:23 Jest tez coraz wiecej Skod Kombi na taksowkach. Link Zgłoś
tomus2221 Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 22:46 Tutaj przykładowa Mazda www.hauser- ag.ch/site/folienbilder/Mazda_6_Taxi.jpg przewaznie z japońskich to duża większość to Mazdy.Niemcom najbardziej sie podobaja niz reszta japończyow. Link Zgłoś
tomus2221 Re: Japońskie samochody na taxi 26.03.06, 22:46 www.hauser-ag.ch/site/folienbilder/Mazda_6_Taxi.jpg Link Zgłoś
wowo5 Re: w Emiratach Arabskich same camry 27.03.06, 02:21 Alez co ty opowiadasz. Habudzik tam tez byl i same Merce widzial. Link Zgłoś
megaizyda Re: w Emiratach Arabskich same camry 27.03.06, 06:52 habudzik jest WSZECHWIEDZĄCY - dzieki swojej chorej tkance mozgowej i dostepowi do internetu ----------------------------------------- bez gwiaSSSSSdy nie ma jaSSSSdy! czyli hasło debila... habudzik za czesto bije konia na widok mesia! Link Zgłoś
habudzik Re: w Emiratach Arabskich same camry 27.03.06, 12:24 wowo5 napisał: > Alez co ty opowiadasz. Habudzik tam tez byl i same Merce widzial. Szkoda że z braku argumentów zniżasz się do poziomu Izydy . Ja Ciebie nie wyśmiewam. Link Zgłoś
habudzik Re: w Emiratach Arabskich same camry 27.03.06, 12:19 franek-b napisał: > jeden z bogatszych krajow. > Masz racje że Camry bo głównym środkiem lokomocji dla "tubylców" jest : www.dubai-photos.de/html/043.html Link Zgłoś
franek-b Re: w Emiratach Arabskich same camry 27.03.06, 21:33 > Masz racje że Camry bo głównym środkiem lokomocji dla "tubylców" jest : > www.dubai-photos.de/html/043.html Ty jednak jestes inteligentny inaczej... 1 Mowa o taksowkach, 2 Na zdjeciu to nie sa takswoki, 3 na innym zdjeciu je widac www.dubai-photos.de/html/012.html Link Zgłoś
franek-b Re: w Emiratach Arabskich same camry 27.03.06, 21:38 www.dubai-photos.de/html/135.html Link Zgłoś
megaizyda Re: w Emiratach Arabskich same camry 27.03.06, 21:54 co kraj to obyczaj - w polsce taksiarze jezdzą niemickimi bo to urodzeni szrociarze; zresztą wiekszosc taksówkarzy to debile z urodzenia... ----------------------------------------- bez gwiaSSSSSdy nie ma jaSSSSdy! czyli hasło debila... habudzik za czesto bije konia na widok mesia! Link Zgłoś
hakim2 Re: w Emiratach Arabskich same camry 28.03.06, 11:52 megaizyda napisała zresztą wiekszosc taksówkarzy to debile z urodzenia... A jesteś na tyle odważny żeby takiemu taryfiarzowi powiedzieć to w twarz? Link Zgłoś
waskes29 Re: w Emiratach Arabskich same camry 28.03.06, 12:03 hakim2 napisał: > megaizyda napisała > > zresztą wiekszosc taksówkarzy to debile z urodzenia... > > A jesteś na tyle odważny żeby takiemu taryfiarzowi powiedzieć to w twarz? Pewnie ze jest, zalatw mu tylko przepustke ze szpitala i dla jego lyzeczki na sznurku ktora to wygral w konkursie ordynatora na wierszyk bo bez niej sie nie rusza. Link Zgłoś
hakim2 Re: w Emiratach Arabskich same camry 28.03.06, 12:19 I żeby cumelka nie zapomniał z buzi wyjąć, bo może być kłopot ze zrozumieniem. A łyżeczka już za niedługo będzie w użyciu. Na razie tylko flaszka Bebiko Link Zgłoś
megaizyda Re: w Emiratach Arabskich same camry 28.03.06, 16:34 wasiek, ciagle te same denne pierdnięcia - poczytaj troche ksiazek to moze bedziesz bardziej wyszczekany ----------------------------------------- bez gwiaSSSSSdy nie ma jaSSSSdy! czyli hasło debila... habudzik za czesto bije konia na widok mesia! Link Zgłoś
megaizyda Re: w Emiratach Arabskich same camry 28.03.06, 16:33 od ok. 20 lat gram w kosza -189 cm wzrostu, prawie 120 kg wagi ----------------------------------------- bez gwiaSSSSSdy nie ma jaSSSSdy! czyli hasło debila... habudzik za czesto bije konia na widok mesia! Link Zgłoś
abb88 Izyda na Bebiko 28.03.06, 22:01 megaizyda napisała: > > od ok. 20 lat gram w kosza -189 cm wzrostu, prawie 120 kg wagi Co oni dodają do tego Bebiko, że takie wieprzki rosną? Link Zgłoś
izyda1000 Re: Izyda na Bebiko 28.03.06, 22:49 od dziecka zarłem duzo krewetek - moze to od tego? Link Zgłoś
habudzik Re: w Emiratach Arabskich same camry 29.03.06, 01:32 megaizyda napisała: > > od ok. 20 lat gram w kosza -189 cm wzrostu, prawie 120 kg wagi To musi być z ciebie tłusty , zasapany , megaobleśniak skoro ja mam tyle samo wzrostu i waże 45 kg mniej a piwa chlam tyle co waże . Współczuje twojej babie . Link Zgłoś
megaizyda [...] 29.03.06, 09:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Link Zgłoś
habudzik Re: w Emiratach Arabskich same camry 29.03.06, 10:11 Stary co ty pierniczysz . Od stycznia jestes non stop na forum więc z domu sie nie ruszasz przez minimum 3 miesiące . Przez ten czas to z czegokolwiek się składasz zamieniło sie szmalec ze skwarkami . Rany koguta 120 kg smalcu. Link Zgłoś
megaizyda [...] 29.03.06, 10:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Link Zgłoś
niknejm Re: w Emiratach Arabskich same camry 04.04.06, 15:07 Owszem. Ale w Emiratach w ogóle dominują wersje aut z rynku USA - duże silniki, większe rozmiary samochodów. Bardzo popularna jest tam Toyota Land Cruiser 4.5L, Camry, Accord i Maxima (wersje V6). Sporo też Merców. Oczywiście jeździ też sporo autek segmentu B/C, którymi (np. w Dubaju) przemieszczają się ubożsi cudzoziemcy, zatrudnieni na miejscu. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
edek40 Re: Japońskie samochody na taxi 27.03.06, 16:09 Tacy taksiarze to elyty intelektualne. Potrafia np. zaanalizowac przy piwku z kulegami zagadnienie niezawodnosci aut niemieckich. A japonskie, panie, na cztery lata i na szrot, panie. No! A slyszales, ze one maja sklejane silniki? Jak korbowod wyjdzie ci bokiem, panie, to caly silnik do wymiany. A to koszty, bo, panie, japonskie to drogie czesci maja. A do takiego budynia to panewki na szrocie na sztuki sprzedaja. I nie ma problemu, panie, ze zacisk stanal i tylko wewnetrzny klocek sie zjechal. Na szrocie i klocki na sztuki sprzedaja, panie. No to jeszcze po jednym! Siup!!! Link Zgłoś
megaizyda Re: Japońskie samochody na taxi 27.03.06, 19:20 to chyba cytat ze statystycznego polskiego nabywcy samochodu :) ----------------------------------------- bez gwiaSSSSSdy nie ma jaSSSSdy! czyli hasło debila... habudzik za czesto bije konia na widok mesia! Link Zgłoś
edek40 Re: Japońskie samochody na taxi 28.03.06, 10:18 To znaczy, panie, tego jak mu tam, eeeeeee... przecietnego wyborcy? Link Zgłoś
abb88 Re: Japońskie samochody na taxi 27.03.06, 18:02 W ostatnim AŚ taksówkarz z warszawskiej korporacji ujeżdżającej Peugeoty 406 wyrażał się pochlebnie o ich eksploatacji. Przejechał jednym ponad 500 tyś km a drugim "dopiero" 100 tyś. Jakoś rzadko słychać ,żeby japońskie samochody osiągnęły takie duże przebiegi. 200 tys tak ale np. 500.000 km? Link Zgłoś
tomus2221 Re: Japońskie samochody na taxi 27.03.06, 22:31 Peugeotem 500 tysiecy,chyba po piętnastu remontach.Ja mam w Maździe 300 tysiecy i jakos nic sie nie zmienia jezdzi i jezdzi i jezdzi. Link Zgłoś
habudzik Re: Japońskie samochody na taxi 28.03.06, 00:37 tomus2221 napisał: > Peugeotem 500 tysiecy,chyba po piętnastu remontach.Ja mam w Maździe 300 tysiecy > > i jakos nic sie nie zmienia jezdzi i jezdzi i jezdzi. To tez nie problem , to i tak połowa tego co powinna ale czy blacha tyle wytrzyma ???? No chiba że robisz 60 tys. rocznie . Link Zgłoś
habudzik Re: Japońskie samochody na taxi 28.03.06, 00:38 habudzik napisał: > tomus2221 napisał: > > > Peugeotem 500 tysiecy,chyba po piętnastu remontach.Ja mam w Maździe 300 t > ysiecy > > > > i jakos nic sie nie zmienia jezdzi i jezdzi i jezdzi. > > To tez nie problem , to i tak połowa tego co powinna ale czy blacha tyle > wytrzyma ???? No chiba że robisz 60 tys. rocznie . Bo jeśli robisz 30 lub co gorsza 20 tys rocznie to raczej 25 lat nie przeżyje Link Zgłoś
tomus2221 Re: Japońskie samochody na taxi 28.03.06, 07:30 No 600 tysiecy to moze by i zrobil,ale ja raczej tyle nim nie zrobie juz:)A co do blachy,To zero jakiejkolwiek korozji.Pelne ocynkowanie:)Pozdrawiam. Link Zgłoś
johndoe Re: Japońskie samochody na taxi 29.03.06, 11:14 a ja mam klka pytan do orientujacych sie w temacie /a nie tych co slyszeli od kolegow pod trzepakiem/ 1. mb w123 i w124 mialy chyba inne skrzynie biegow /wzmocnieone/ w wersji dla taxi? czy to prawda? i czy jest tak z obecnymi modelami? 2. czy w niemczech taryfy sa kupowane przez prywatne osoby od fabryki /dealera/? czy tez w wiiekszosci robia to korporacje setkami sztuk majac odpowiednie rabaty? 3. na jaki rabat mmozna liczyc kupujac, dajmy na to, 5 auto tej samej marki u tego samego dealera? Link Zgłoś
habudzik Re: Japońskie samochody na taxi 29.03.06, 11:19 johndoe napisał: > a ja mam klka pytan do orientujacych sie w temacie /a nie tych co slyszeli od k > olegow pod trzepakiem/ > 1. mb w123 i w124 mialy chyba inne skrzynie biegow /wzmocnieone/ w wersji dla t > axi? O skrzyniach nie słyszałem ale słyszałem ze zawieszenie zostało uproszczone celem obnizenia kosztów zarówno wytworzenia jak i ewentualmą późniejszego serwisowania . Link Zgłoś
gls1 Re: Japońskie samochody na taxi 30.03.06, 18:53 No jasne !! Akurat taksiarze , szczególnie ci w NIemczech kupują auta po to aby jeżdzić nimi przez 10 lat....he he!! Link Zgłoś
clex2 Re: Japońskie samochody na taxi 09.04.06, 02:20 najpopularniejsze auta taksowki 1. polonez 2. daewoo nubira 3. daewoo lanos 4. opel astra 5. dowolny rzech majacy nie mniej niz 10 lat (scorpio, omega, sierra, passat (starsze wersje), merc E lub C, vectra A, ten kto jedzi gruchotami o przebiegu powyzej 300,0000 moze brac taksowkarzy za wzorzec. jedyne nowsze auta jakich uzywaja to te z pkt 1-4. wylaczam niktoree sieci z warszawy ktore uzywaja peugeot 406, zreszta dla calej grupy nie sa oni reprezentatywni. japonskie aut nie daja sie zagazowac tanimi instalacjami za 1000-2000zl, co dla taksowkarza jest chyba dosc wazne Link Zgłoś
jimmi11 Re: Japońskie samochody na taxi 09.04.06, 13:03 Ostatnio widziałem na Taxi Aveo sedan. To nie Japończyk ale jak tam sie siedzi z tyłu chyba nie za wygodnie? Link Zgłoś
matt.cobosca Re: Japońskie samochody na taxi 09.04.06, 15:26 W moim miescie (300 tys. mieszkanow) jezdzi kilka ciekawych samochodow na taxi: - VW polo (hatchback) - Peugeot 206 - Grand Cherokee!!! - kilka vanów (Seat Alhambra itp.) A tak poza tym to kroluje Vectra A i Mercedes W124. A jak jest u was? Link Zgłoś
clex2 Re: Japońskie samochody na taxi 09.04.06, 16:17 ja takim nawet jechalem, bodajze w katowicach (zamowilem na telefon). zenada. Link Zgłoś
jimmi11 Re: Japońskie samochody na taxi 09.04.06, 18:02 No właśnie. 4 facetów po imprezie zamawia taxi a tu podjeżdża Polo i co? Płaszcze i aktówki do bagażnika bo się nie zmieszczą. Przecież nie mogli przewidzieć że dyspozytor pośle im taki samochód. Gdyby sie tego spodziewali to by poprosili o większy. Link Zgłoś
matt.cobosca Re: Japońskie samochody na taxi 12.04.06, 09:44 Wsrod taksowkarzy znajduja sie takze milosnicy Skody :-) Najczesciej sa to Octavię, ale rowniez mozna spotkac Fabię i Felicję <lol> Link Zgłoś
hmp_inc Re: Japońskie samochody na taxi 25.04.06, 21:40 Postanowiłem się zalogować po pół roku :) Prawdziwe oblężenie na habudzika widzę ;) Co do auta na taxi to musi być m.in. 4 drzwiowe więc wspomniany maluch odpada ;) Ja rozumiem, że każdy by chciał jeździć mercem (e? s!) i najlepiej 1 zł za kilometr (dojazd gratis). Tylko wspomniane białe Peugeoty (Chevrolety już również) jeżdżą minimum za 2zł za kilometr. Spod dworca są mercedesy - 3zł za kilometr. Niemiecki taksówkarz swoją taryfę wykorzystuje do pracy i ma drugie auto, którym jeździ na codzień (lub od święta) -_- W Polsce tak dobrze nia ma czyż nie? A, że dużo trupów na taxi? A co ma zrobić bezrobotny facet, z pewną kwotą pieniędzy i chęcią do pracy? Iść pracować 3zł za godzinę? Jednym ze sposobów jest zostanie taryfiarzem.. Tyle :) Pozdrawiam Link Zgłoś
kerryman co wy za bzdury piszecie 26.04.06, 18:12 co wy za bzdury piszecie - ze w europie nie ma japonczykow duzo? europa sie na Polsce nie konczy. W irlandii ponad polowa taksowek to Toyoty, reszta to Nissany, Mitsubishi, bardzo rzadko renault, VW lub inne - niejaponskie auta. Avensis, najczesciej 2.0 TD albo D4-D. kogokolwiek spytac czemu akurat toyota - opowie ci o swojej Toyocie Carina ktora wyjezdzil 400-450 tys mil (!!) bez zadnych problemow. zapytaj czemu nie mercedes to powie "pfffff". we francji jezdza francuzami (bo to francuzi, oni innego nie uznaja). w UK znajdziesz duzo Roverow, ale to wlasciwie Hondy w innym opakowaniu. Link Zgłoś
jimmi11 Re: co wy za bzdury piszecie 26.04.06, 19:09 kerryman napisała: > co wy za bzdury piszecie - ze w europie nie ma japonczykow duzo? > europa sie na Polsce nie konczy. > > w UK znajdziesz duzo Roverow, ale to wlasciwie Hondy w innym opakowaniu. No z tym Roverem to chyb tak nie do końca wyszło jak miało być i mariaż poszedł się paść. Link Zgłoś