gregorb2 02.04.06, 18:08 Który silnik Focusa jest lepszy i dlaczego. Oczywiście ten ostatni jest nowszy. Ale proszę o wyjaśnienie i dzięki za wysiłek. Link Zgłoś Obserwuj wątek
101ola Re: TDDi czy TDCi 02.04.06, 18:17 TDCI jest lepszy chyba, ze rozważasz zakup auta z przebiegiem 200 000 km lub innego z pod ciemnej gwiazdy - w takim razie tańszy remont jest w tddi. Jezeli masz zamiar jeździć b. dużo to tdci przy lepszych osiągach spali mniej ale bedzie wrazliwy na jakość paliwa. pozdr Link Zgłoś
gregorb2 Re: TDDi czy TDCi 02.04.06, 18:43 Dużo się złego słyszy o jakości oleju napędowego w polskich stacjach. Stąd zastanawiam się więc czy wogóle lepiej wybrać silnik benzynowy (1.6 ?) tym bardziej że nie wiele jeżdżę. Link Zgłoś
101ola Re: TDDi czy TDCi 02.04.06, 18:50 Jeśli jeździsz niewiele to dobrze radze kup benzyniaka. Diesel choc dynamiczny i oszczędny jak zaczynają się problemy jest bardzo kosztowny w naprawie (zwłaszcza nowoczesne z Common Railem). Jeżeli nie znasz histori auta (ktos np. katował zimnego diesla, olej zmieniał 10 000 później niz należy i ogólnie był debilem) to szykuj sie na wydatki. W przeciwnym wypadku mozna zaryzykować choc przy małych przebiegach nie ma to sensu (np dlatego, że nowoczesny diesel przy - 20 C temperature roboczą osiaga po 30 minutach pracy lub kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu km). pozdr gregorb2 napisał: > Dużo się złego słyszy o jakości oleju napędowego w polskich stacjach. Stąd > zastanawiam się więc czy wogóle lepiej wybrać silnik benzynowy (1.6 ?) tym > bardziej że nie wiele jeżdżę. Link Zgłoś
jay_z Re: TDDi czy TDCi 02.04.06, 21:09 101ola napisała: (np dlatego, że nowoczesny diesel przy - 20 C temperature roboczą osiaga > po 30 minutach pracy lub kilkunastu czy nawet kilkudziesięciu km). BZDURA. Nowe silniki diesla maja tzw. podgrzewacz dodatkowy. I tak, common rail o ktorym piszesz osiaga 90 juz po 2-3 km - NAWET stojac w korku. Link Zgłoś
101ola Re: TDDi czy TDCi 03.04.06, 10:51 2.8 JTD też? 1.9 DTI też? W pierwszym przypadku samochód przy -20 C do temp roboczej nagrzewa się (bez załączonego ogrzewania około 1h na wolnych obrotach,a z załączonym ogrzewaniew jest zwyczajnie niedogrzany a wzkaźnik temp ledwo się dzwiga nawet po 4 godzinach jazdy. Analogicznie przy -15 C, odrobine lepiej przy -10 C. Identyczna sytuacja jest w 2.8 idTD i nieco tylko lepsza w 2.8D. W 1.9 DTI podobnie jak w 2.8 JTD, a w 1.5D podobnie jak w 2.8D. Jeśli ktos jeździ róznymi dieslami wie o czym pisze. Ogrzewanie o którym ty piszesz to dogrzewanie elektryczne mające służyć kierowcy i nie mam nic wspólnego z temperatura płynu bo nawet laik wie, że 7-10 litrów płynu chłodniczego zagrzać w 3 minuty do temp. 90 C nie zdoła nawet grzałka o mocy 10 000 W !!! (Twój czajnik w domu ma 200-2200W i 1 litr wody grzeje w 10 minut) pozdr Link Zgłoś
jay_z Re: TDDi czy TDCi 03.04.06, 11:08 To dlaczego moj common rail 2.0 ma 90 stopni juz po takim czasie? Ja podaje ci fakty z zycia wziete a nie gadu gadu o starych jednostkach napedowych. Link Zgłoś
101ola Re: TDDi czy TDCi 03.04.06, 20:29 A ja podaje historie wyssane z palca... Za przykład masz 2.0 CR (pewnie TDCI) a ja za przykład mam 10 lat i dziesiatki odeli z dieslami młodszymi, starszymi i całkiem nowymi które zawsze grzeja się wolniej niz benzyniaki a niektóre z nich są wiecznie niedogrzane. Reszta j.w. napisałem Link Zgłoś
jay_z Re: TDDi czy TDCi 03.04.06, 22:07 Ze grzeja sie wolniej niz benzyniaki to nie podlega dyskusji. Ale z ta dlugoscia nagrzewania sie to przesadziles. Aha, nawiazujac do podgrzewaczy... to sa one napedzane paliwem a nie pradem :) Link Zgłoś
kodem_pl Re: A jak one mocowo wygladaja? 02.04.06, 20:51 Bo TDDI to ten 90 czy 100 koni? Jak 90 to bierz TDCI, jak 100 to bierz ten. Bo ten 100 konny i 115 konny to te same silniki tylko ze zmienionym oprogramowaniem. Oba chipuja sie na okolo 125 koni. Link Zgłoś
uki145 Re: TDDi czy TDCi 02.04.06, 21:09 Witam! TDDI (90 KM) to prosty diesel na wtrysku bezposrednim. TDCI 100 KM to juz silnik z systemem common rail,pali mniej i jest dynamiczniejszy ,ale drozszy w naprawach i wrazliwy na złej jakosci olej napedowy. Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
towot Re: TDDi czy TDCi 03.04.06, 01:38 Tankuj na markowych stacjach to nie będzie problemu. Link Zgłoś
thefect Re: TDDi czy TDCi 03.04.06, 12:59 A ja bym mowił TDCi. Kumpel ma Mondeo z tym silnikiem 200km\h osiągnął bez problemu. Do 160km\h wogole nie było słychać silnika!! Dynamiczne mało pali. Co do napraw to padła mu pompa wtryskowa ale miała chyba prawo. Auto 3 letnie ma przebieg coś ok 350tyś km. Tak więc jest on dla mnie bardziej wiarygodny niż ADAC czy DECRA (poprostu kat na silniki). Przez te kilometry padła mu tylko ta część. Dla porownania Audi A4 wytrzymało jego jazdy 6 miesięcy (klient się cieszył, że kupił auto jeszcze na gwaracji ;) ), Omegi pozbył się jeszcze szybciej. Auta były przy jego kupnie nowe lub gora roczne. A MONDEO buja się już 3 rok i chyba mu auto pasuje z tym silnikiem bo narazie nie zmienia. Link Zgłoś