Gość: dep IP: *.dregis.com 16.12.02, 08:43 Czy ten silnik jest godny zainteresowania ? Uzytkownikow aut z tym silnikiem prosze o opinie. Dzieki. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: forumiak Zapraszam na forum www.autocentrum.pl... IP: proxy / 157.25.84.* 16.12.02, 10:11 Kącik fiata palio/siena Link Zgłoś
van-klomp Re: silnik 1.2 16v fire Fiata 16.12.02, 10:16 Gość portalu: dep napisał(a): > Czy ten silnik jest godny zainteresowania ? > Uzytkownikow aut z tym silnikiem prosze o opinie. > Dzieki. Ponoć jest to najlepszy silnik do Stilo. Dynamiczny, oszczedny i nigdy sie nie psuje. Pzdr, Romek Link Zgłoś
remo29 Re: silnik 1.2 16v fire Fiata 16.12.02, 10:33 van-klomp napisała: > Ponoć jest to najlepszy silnik do Stilo. > Dynamiczny, oszczedny i nigdy sie nie psuje. Dobre. Mój kumpel kiedyś postanowił przewieźć telewizor na bagażniku na takim zwykłym rowerze "wigry". A kiedy po paru metrach TV mu spadł, wrzasnął: "No pierwszy raz w życiu coś takiego mi się zdarzyło!" Piszesz, że nigdy się nie psuje. A ile lat produkują to stilo? Link Zgłoś
Gość: vd Re: silnik 1.2 16v fire Fiata IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 16.12.02, 10:44 po co ci sam silnik ?? Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: silnik 1.2 16v fire Fiata IP: *.acn.waw.pl 16.12.02, 11:10 Silnik jest bardzo dobry, ekonmiczny i dynamiczny zarazem. Punto potrafi spalic przy oszczednej jezdzie ponizej 5 litrow! Do Stilo sie raczej nie nadaje, za slaby. Poza tym nalezy do grupy Fire i przejedzie bez dotykania 300 tys, oczywiscie zalany dobrym olejem nie jakas tam posyntetyczna selenia. Link Zgłoś
Gość: malko Re: silnik 1.2 16v fire Fiata IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 16.12.02, 12:51 przyjemny silniczek, ale do punto brawa z 1,2 16v jest raczej mułowata, a z pełną obsadą na pokładzie to porażka nawet nie chcę wiedziec jak się muli dużo cięższe stilo w punciaku sprawdza się bardzo dobrze oszczędny i w dynamiczny (jak na tę pojemność, wiadomo ze poweru pod butem nigdy dość) lekkim punciakiem (925kg) spokojnie możesz się ścigac z kompaktami z 1,6/70- 100KM, ale tylko do ok. 120-130km/h, wyżej zostaniesz w tyle. spalanie w lecie w miescie pod klimą ok.7,7 (raz miałem 8,2), trasa 5-5,4, w zimie w miescie przy ostatnich mrozach 16deg. dociągnąłem do 8,8l/100km z tym, że do pracy mam 8 km z czego połowa na zminym silniku nie ma co ukrywac ze silnik ten lubi wysokie obroty, zaczyna się ładnie zbierać przy 3000rpm, zmiana biegu przy ok. 4500rpm (w miescie poniżej 4000). Jak na razie nie odciąłem mu paliwa, kręciłem go do ok. 6000rpm. Max moment przy 4100rpm, max moc o ile pamiętam ok. 5000rpm. Znam gościa, który ma przebieg ponad 180 kkm i jak do tej pory jedyne na co wyłożył kasę to linka sprzęgła, amortyzatory i klocki. Reszta włoskiego dziadostwa :-P na razie nie wymagała interwencji serwisu. Przeważnie większość fitatów ma do wymiany wahacze przy ok. 80-100km. Silniki benzynowe są liczone na 300kkm. Link Zgłoś
atlon Re: silnik 1.2 16v fire Fiata 16.12.02, 16:43 WItam. Mam ten silnik w Punto II, dla mnie rewelacja dość elestyczny i dobrze przyśpiesza, do miasta i na trase jest OK. Nie wiem jak w Stilo, ale pewnie troche gorzej, bo Stilak jest troche cięższy. Link Zgłoś
Gość: malko Re: silnik 1.2 16v fire Fiata IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.12.02, 10:11 atlon napisał: > WItam. Mam ten silnik w Punto II, dla mnie rewelacja dość elestyczny i dobrze > przyśpiesza, do miasta i na trase jest OK. Nie wiem jak w Stilo, ale pewnie > troche gorzej, bo Stilak jest troche cięższy. No to ja mam inny silnik 1,2 16v bo mój nie jest elastyczny, tak jak wiekszość wysokoobrotowych silników małej pojemności. Poczekaj jak fiat wprowadzi ten nowy 1,4 16v ze zmiennymi fazami, wtedy bedzie można pogadać o elastyczności. Link Zgłoś