Dodaj do ulubionych

Warunki drogowe na wschodzie europy

10.04.06, 12:44
Niech ktos opisze jak wygladaja warunki jazdy na ukrainie, w Rosji, na
Bialorusi. Jak tam jest z ta policja?. Czy to ptrawda ze co chwila trzeba
dawac w lape?.
Obserwuj wątek
    • kodem_pl Wyjrzyj za okno, a sie dowiesz;-) N/T 10.04.06, 13:45
    • des4 Re: Warunki drogowe na wschodzie europy 10.04.06, 14:21
      Mam trochę doświadzeń z Ukrainy i Białorusi, gdzie bywam czasami słuzbowo:

Ukraina - drogi tragiczne, łata na łacie, a jak dziura to taka, że wpadasz w
      nią całym samochodem, w miastach podobnie, sytuację pogarszają wszechobecne
      kocie łby. Po powrocie do kraju padasz na kolana i calujesz polski asfalt. Ruch
      poza miastami nieduży, uważać trzeba na rózne miejscowe wynalazki typu
      przedpotopowych ciężarowek i autobusów. Tragiczne oznakowanie dróg, najlepiej
      pytać miejscowych bo drogowskazom zdarza się mijać z prawdą. Pojawia się coraz
      więcej cywilizowanych stacji benzynowych gdzie można zapłacić katą, nieźle
      zjeść i pojśc za otrzebą bez obawy że złapie się jakąś zarazę. Jedyna dobra
      droga jaką jechalem to 30 km nowej autostrady w Kijowie - z lotniska do miasta -
      5 pasów w każda stronę, gładki asfalt, dobre oznakowanie. Policja mniej
      widoczna niż kilka lat temu. Budki GAI na rogatkach często są puste. Sa
      pomocni - chętnie pokazują którędy jechać. Nie miałem z nimi problemów. Podobno
      na wschodzie Ukrainy z drogami jest lepiej, nie wiem bo nie byłem tam. Znajomi
      mówili, że dojazd na Krym jest fatalny.

Białotuś - dobra tranzytowa eskpresówka do Rosji, zresztą to wlaśnie Rosjanie
      dali kasę na remont, bo tędy idzie do nich cały tranzyt kołowy. W Mińsku i
      innych miastach głowne drogi propagandowo wyremontowane i niezłe, boczne drogi
      za miastami i w boczne uliczki w miastach - tragedia jak na Ukrainie. Policja
      podobno zlośliwa (tak mówili znajomi), w ekstremalnych przypadkach potrafią
      skonfiskować samochód....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka