Dodaj do ulubionych

Pytanie o Forda Mondeo

17.04.06, 14:38
Kuzyn przymierza się do kupna Mondeo, tego nowego, od 2002 roku bodajrze, ale
dokładnie nie wiem bom się w Mondkach nie orientuję za mocno. Poradźcie, on
myśli o 1.8 bo autko fajne, duże, wygodne, podoba mu się. Na diesla raczej go
nie stać. Stad pytanie o silnik. 1.6 to wystarczy? Nie za słaby ? Ile spala?
Jaki jest koszt serwisowania np. wymianapaska rozrządu? Czy jest
bezkolizyjny? Proszę serdecznie o odpowiedzi,ewentualnie naco jeszcze zwrócić
uwagę ma chłopak przy oględzinach. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mateuszxyx Re: Pytanie o Forda Mondeo 17.04.06, 15:51
      niestety dosc kolizyjny
    • callafior Re: Pytanie o Forda Mondeo 17.04.06, 16:00
      1.6 jest ok, ale na miasto, 1.8 lub nawet 2.0 będzie uniwersalny. Mondeo to
      cieżkie auto, nieco lżejszy passat 1.6 jest słabawy na trasę. Fordy niestety nie
      należą do aut ekonomicznych, 1.8 spali w mieście bez problemu 12-13l (to też
      zależy od stylu jazdy), cykl mieszany ok 10-11. Nie jest to złe auto, choć w tej
      cenie jest sporo lepszych propozycji, np vectra, avensis.
    • anyjaps Re: Pytanie o Forda Mondeo 17.04.06, 16:03
      Samochod ok ale podobno czesto zdarzaja sie klopoty z rdza.
    • iberia30 Re: Pytanie o Forda Mondeo 17.04.06, 16:06
      nie jezdzilam tym mondeo, ale jak na moj gust to silnik 1,6 jest za slaby do
      takiego samochodu, nawet jesli gosc bedzie jezdzil na pusto.I niech zwroci
      uwage na rude-lubi fordy, nie tylko te starsze.
    • chipcia13 Re: Pytanie o Forda Mondeo 17.04.06, 16:33
      Jeżdżę Mondeo z silnikiem 1,8 i nie pali 12-13 tylko 10 i to po mieście ( zima
      czy lato - wtedy na kimatyzacji) na trasie ok 7 litrów/100 .Mój jest 3 letni (2
      letnia gwarancja fabryczna - drugie 2 lata gwarancji dokupione za 2500) i
      żadnych awarii (tylko drobiazgi)Jeśli chodzi o rdzę to wymieniają mi na
      gwarancji już kolejne drzwi:)
      • trug Re: Pytanie o Forda Mondeo 17.04.06, 17:35
        Nie wymieniają a malują.
        Wymiana jest wtedy, kiedy ten sam element był już malowany.
        • cristof_w Re: Pytanie o Forda Mondeo 17.04.06, 20:39
          Dzięki za opinie. Rozumiem, że uniwersalny będzie silnik 1.8, w dodatku wcale
          nie taki łasy na paliwko. Pozdrawiam.
          • callafior Re: Pytanie o Forda Mondeo 19.04.06, 20:45
            Nie jest łasy, jeżeli się głaszcze gaz :) Fordy naprawdę nie należą do aut
            ekonomicznych. To, że komuś pali np. 10l w mieście, zależy od techniki jazdy.
            Niemniejnależy zakładać średni styl jazdy - ani "zwijanie asfaltu" ani jazda
            "dziadkowa". Zawsze też jakimś rozwiązaniem może być silnik 2.0 + LPG, choć
            osobiście gazu nie polecam (przyspieszone zużycie silnika), no ale dużo ludzi
            jednak korzysta z tego rozwiązania.
    • chipcia13 Re: Pytanie o Forda Mondeo 17.04.06, 22:36
      trug - wymieniają nie malują mogę cię zapewnic - jeszcze wiem co się do mnie
      mówi :D
      • mameja21 Re: Pytanie o Forda Mondeo 18.04.06, 08:20
        W tej generacji Mondeo nie występował i nie występuje silnik 1,6.
    • goldeneye Re: Pytanie o Forda Mondeo 18.04.06, 08:31
      W tym modelu 1.8 (bo 1.6 nie występuje) występuje w dwóch wariantach mocy 110 i
      125 KM - polecam ten drugi. Spalanie w mieście ok 10 l.
      • wiktor_l Re: Pytanie o Forda Mondeo 18.04.06, 09:06
        Odpowiem jako użytkownik 3 juz mondeo, w tym 2 tej generacji.
        1. Nie ma silnika 1,6, jest tak jak pisano 1,8 w wariantach 110 i 125 KM. Brac
        tylko ten drugi - uzywalem obu, kolosalna roznica w prowadzeniu, a spalanie
        silniejszy ma nizsze (przy mojej jezdzie). Miasto 10-11 z klimą, trasa z klimą
        7,8 - 8.5.
        2. Z tego co wiem, wszystkie mają łancuchy rozrządu. Na 100 proc mają je oba
        silniki 1.8.
        3. U mnie rdza nie występuje.

Ogolnie - do spokojnej, bardzo wygodnej jazdy auto super. Przebiegi zrobilem w
        jednym 110 tys, drugim 100 i w zasadzie raz w tym slabym padl EGR na gwarancji,
        ale bezproblemowo i szybko wymienili.

Pozdrawiam
        Wiktor
        • login103 Re: Pytanie o Forda Mondeo 18.04.06, 10:17
          jak każdy ford gówn... wort

silniki super a cała reszta to tandeta psujaca sie kiedy tylko sie da
          znajomy w hiszpani ma mondeo 2004 TDI
          po roku strzeliło mu turbo jechalismy sobie autostradą i kupa siwego dymu z
          tyłu nas poprostu rozbiła . zabawa na 700 Euro

HONDA
          • wujaszek_joe Re: Pytanie o Forda Mondeo 18.04.06, 10:25
            to moze się zdarzyc w kazdym aucie, mojeego taty mondeo jest bezawaryjne, za to
            drzwi zardzewiały. trzeba pilnowac płatnych (!) przeglądów karoserii bo się
            migają od usuwania rdzy. u tescia tak samo z drzwiami. dla mnie auto jest za
            twarde na nasze dziury, diesel ma pełno wad (nie grzeje zimą, b. słaby jak jest
            zimno i rusza pod górke, trzeba o tym pamiętac bo zgaśnie
            • login103 Re: Pytanie o Forda Mondeo 18.04.06, 10:49
              Tak moze sie zdazyc w kazdym aucie ale to jeden przykład mam oprócz tego 4
              znajomych którzy smigaja fordami i kazdy narzeka
              • mis.z.wiertarka Re: Pytanie o Forda Mondeo 18.04.06, 11:33
                ja smigam i nie narzekam.

zeby watpliwosci nie bylo powtorze:
                w MK III nie ma silnika 1,6
                silnik 1,8 ma lancuch zamiast paska rozrzadu wiec kolizyjnosc ma znikome
                znaczenie.

silnik 1,8 125 KM ciagnie kombi do setki w ok 11sek.
                czyli norma. ma dwa oblicza, jest cichutki i aksamitny w niskich zakresach i
                zdecydowanie za glosny jak sie chce depnac. troche tak nie wypada.

w kazdym razie silnik jest ok, z tego co czytalem nalezy do bardzo trwalych, a
                i ja z nim nie mam zadnych problemow.
                mi w miescie pali dyszke.
                w trasie przy spokojnej jezdzie 110km/h, bez redukowania przy przyspieszaniu
                potrafi mi zejsc do 6,6l/ 100 km
                a jak go depnac to trasa wychodzi 7 z wiekszym lub mniejszym groszem.

jezeli chodzi o fordowskiego diesla to sie balem kupowac, wiec moze i lepiej ze
                ten ktos nie ma na diesla :-)
                • daria.1 Re: Pytanie o Forda Mondeo 18.04.06, 22:51
                  Mondeo 1,8- 2003 spalanie 12-13 to bzdura ale autko rdza chrupała aż żal .Wszystkie drzwi rdza ,słupki przednie i progi ,pewnie i podwozie, dobrze że juz sprzedany .Naprawy -piasta z łożyskiem po 15 tyś ,tylni zamek od klapy po 5 tyś.
                  Jak kuzynowi nie przeszkadza rdza to niech kupi dla mnie to nie do przyjęcia.Disle padaja jak muchy -lecą wtryski a te przed 2003 r miały wadliwe pompy
                  • mis.z.wiertarka Re: Pytanie o Forda Mondeo 18.04.06, 23:08
                    ale sie powtarzasz. a szyb ci rdza nie jadla?
                    teraz sobie kupiles auto z trzema miejscami z przodu i mozna sobie nawzajem w
                    jajkach mieszac.
                    • cristof_w Re: Pytanie o Forda Mondeo 18.04.06, 23:24
                      No kuzyn nie chciał Focusa bo za mały i właśnie ruda brała, nic nie mówił,że w
                      Mondeo ruda bierze, pewnie nie wiedział, jak mu powiem to pewnie chłopak
                      padnie...:)fajnie,że 1.8 ma łąńcuch a nie pasek, to żadkość, do głowy mnie
                      przychodzi tylko jeszcze Almera , któa też ma łańcuch. O reszcie to nie wiem,
                      zatem się nie wypowiadam. No i widze, że spalanie ok, 10,11 w miescie i 6,5 8 w
                      trasie to kurna tak samo jak moja hienka, która notabene 1.6 a dużo mniejsza i
                      lżejsza. Dzięki za wypowiedzi. Pozdrawiam.
                      • mis.z.wiertarka Re: Pytanie o Forda Mondeo 18.04.06, 23:26
                        mojego nie bierze. 2001 rok.
                        • cristof_w Re: Pytanie o Forda Mondeo 18.04.06, 23:28
                          Narazie głośno myśli i kalkuluje...musiałby sprzedać 3 letnią Cordobę, która
                          okazała siętroszkę niewypałem...niestety nie jest z niej zadowolony, trochę
                          usterek i rodzina sie powiększyła, zatem zrobiła się za ciasna.
                          • mis.z.wiertarka Re: Pytanie o Forda Mondeo 18.04.06, 23:31
                            mondziak tez nie jest autem idealnym,ale sprawia sporo frajdy.
                            zawsze mnie zadziwia jak to cholerstwo jeszcze sie trzyma na zakrecie :-)
                    • daria.1 Re: Pytanie o Forda Mondeo 19.04.06, 15:34
                      każdy sądzi po sobie jak lubisz z kolegą sobie tarmosić to twoja sprawa .
                      Co do Mondea to jeszcze jedna sprawa jest fatalna -wentylacja.
                      • mis.z.wiertarka Re: Pytanie o Forda Mondeo 19.04.06, 16:03
                        daria.1 napisała:

> każdy sądzi po sobie jak lubisz z kolegą sobie tarmosić to twoja sprawa .
                        > Co do Mondea to jeszcze jedna sprawa jest fatalna -wentylacja.

jakbym lubil to bym koniecznie wybral auto z trzema miejscami z przodu
                        zageszczajacymi atmosfere :-)
    • jusytka Re: Pytanie o Forda Mondeo 19.04.06, 08:32
      Ford Mondeo to nie jest auto tanie w ekspoloatacji, warto o tym pamietać przed
      zakupem. Kupowalismy ostatnio nowe opony do aut - ja za opony do Matiza
      zapłaciłam ok 500 zł, a mój mąż do Mondeo ponad 1000 :(
      • login103 Re: Pytanie o Forda Mondeo 19.04.06, 09:04
        Ford g. wort
      • mameja21 Re: Pytanie o Forda Mondeo 19.04.06, 10:46
        jusytka napisała:

> Ford Mondeo to nie jest auto tanie w ekspoloatacji, warto o tym pamietać przed
        > zakupem. Kupowalismy ostatnio nowe opony do aut - ja za opony do Matiza
        > zapłaciłam ok 500 zł, a mój mąż do Mondeo ponad 1000 :(

Dobre.
    • chipcia13 Re: Pytanie o Forda Mondeo 19.04.06, 22:46
      Zawsze mogłaś kupic opony do malucha - jeszcza tańsze :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka