Dodaj do ulubionych

avensis 2.0 D4-D 01-02

04.05.06, 11:42
czy ktos jezdzi podobnym? czy jest sens doplacac 3-4 tys euro do tego
dieselka? taksowkarz odpowie, ze tak, bo carina wyjezdzil 450 tys mil bez
remontu silnika.
ale benzyniaki z VVTi kosztuja ok 30% mniej. nie zamierzam duzo nim jezdzic,
lubie wszystko co sie nie psuje.
Obserwuj wątek
    • holydiver2 Re: avensis 2.0 D4-D 01-02 04.05.06, 13:00
      To polecam honde accord, mialem corolle 2000 vvt-i i silnik był super do póki
      gwarancja się nie skończyła.. Później to już nie wiadomo było co z tym
      szajstwem zrobić i sprzedalem (duże zużycie oleju, wymiana rozrządu etc.).
      Teraz czekam na honde city, mam nadzieje ze tym razem silnik wytrzyma dłużej
      niż 3 lata..
    • wlk.brytania Re: avensis 2.0 D4-D 01-02 04.05.06, 13:29
      Od poltora miesiaca mam drugi samochod w postaci Avensisa '02 1,8.
      VVTi bierze wg wskazan komputera 7,6 l srednio mimo,ze jezdze nim wylacznie po
      miescie.W porownaniu do mojego glownego samochodu to jest bardzo ekonomicznie.
      Toyota jak to toyota-bezproblemowa,nic nie trzeszczy,ale nudna i bez polotu.
      Mnie tego rodzaju pojazd byl potrzebny.Przede wszystkim bezproblemowy.
      Pamietaj,ze wczesne vvti biora troche oleju...Pozniej ten problem juz zniknal.W
      moim nie wystepuje.
      No i na koniec-demon predkosci to to nie jest,wiec zalezy od upodoban.Ja w sam
      raz od predkosci mam co innego,wiec nie przeszkadza mi mulowatosc toyoty.
      • holydiver2 Re: avensis 2.0 D4-D 01-02 04.05.06, 13:34
        Może i późniejsze vvt-i nie biorą,ale jak wytłumaczysz wymianę rozrządu po
        88tyk km(łańcuch) za 2tys zł, ale zraziłem się do tych silników, słyszałem ze
        D4D też biorą sporo oleju..
        • wlk.brytania Re: avensis 2.0 D4-D 01-02 04.05.06, 14:09
          Ja nie zamierzam nic nikomu tlumaczyc.Mam Honde i te wlasnie Toyote.
          Z obiema najmniejszych problemow.Honda ma poltora roku,toyota cztery.
          Honda przejechala 30k km,toyota 100k km.Z obu zakupow jestem zadowolony
        • uki145 Re: avensis 2.0 D4-D 01-02 04.05.06, 14:46
          Witam! z moich informacji wynika ,ze łancuch w benzyniakach toyoty wytrzymuje
          spokojnie 200 000 km. mozesz przyblizyc okolicznosci wymiany łancucha(jaki
          olej był stosowany i co ile wymieniany,byc moze auto było zaniedbane olejowo),
          czym objawiał sie koniecznosc wymiany i wreszcie ile to kosztowało. temat o
          tyle ciekawy ,ze koniecznosc wymiany łancucha wczesniej niz po 200 000
          praktycznie nie wystepuje. co do reszty silników toyoty ,to faktycznie przy
          niskich przebiegach nie opłaca sie kupowac diesla. silnik 2.0 D4-d(115 KM) jako
          jedyny turbodiesel avensis ma naped rozrzadu za posrednictwem paska
          rozrzadu.Pozdrawiam Łukasz
          • holydiver2 Re: avensis 2.0 D4-D 01-02 05.05.06, 08:31
            Oleju ciągle było za malo, potrafił brać 1l na 1000km, najpierw nalali 0W-30,
            później 10W-40, później 0W-30..poźniej znowu 10W-40!!! (licze przeglądy w ASO,
            wymiany co 15tys) To serwis Toyoty tak zmasakrował silnik być może... Może
            przez to łańcuch nie wytrzymał
            • uki145 Re: avensis 2.0 D4-D 01-02 05.05.06, 11:01
              Witam! mozna wiec łatwo wysnuc wniosek ,ze vvt toyoty z tamtych lat to silniki
              sporego ryzyka z uwagi na czeste problemy ze znacznym zuzyciem oleju. sprwaw o
              tyle kłopotliwa ,ze dotyczy to własciwie wszystkich silników(1.4,1.6,1.8,
              2.0) .Pozdrawiam
    • kerryman duzy wybor uzywanych japonczykow 04.05.06, 14:50
      ...kupuja glownie japonskie auta, jak ktos chce szybkie - kupi subaru impreze,
      calkiem czestym zjawiskiem sa starletki gt, corollki z turbo, coraz czesciej
      widuje skyliny. nie to mi jednak chodzi po glowie, bardziej by mi zalezalo na
      bezawaryjnosci, cichej pracy, komfortu jazdy. najpopularniejszym autem na taxi
      jest wlasnie avensis diesel. cos w tym musi byc.

moj mechanik (polak) szczegolnie mi poleca D4-D, z rocznikiem 01 lub nowszym,
      nie wiem, moze wlasnie dlatego ze starsze biora olej. siedzialem w kilku
      dieslowskich vw, peugeotach (fuj) i ostatnio kilka razy w takim avensisie.
      klekotu praktycznie nie slychac. przynajmniej D4-D nie brzmi jak typowy diesel.
      • kerryman aa nie napisalem gdzie - w irlandii 04.05.06, 14:54
        wiecej niz polowa aut na ulicach to japonczyki. moze dlatego ze nie maja wlasnej
        marki, moze po prostu ich stac.
      • mirmik Re: duzy wybor uzywanych japonczykow 04.05.06, 15:33
        Mam Avensisa D4D z 2001 roku, przebieg 200000, oleju praktycznie nie "bierze",
        uważam że można brać w ciemno, oczywiście jeśli nie jest zajeżdżony.
        A tak na marginesie ; Avensis jest made in England co nic jej nie ujmuje:)
    • przemek19882 Re: avensis 2.0 D4-D 01-02 04.05.06, 15:03
      1. Pytanie ile chcesz zaplacic za takie auto, skoro woerdzisz ze 3-4tys euro doplaty do diesla?? w nowym OK, ale te auto z tego roku w dieslu jest warte max 8tys, po lekkim wypadku. jezeli znajdziesz benzyne za 4tys.€ to bierz bez zastanowienia.
      Ja mam taka avensis d4d SOL z 01roku. Prawda to nie carina, ale autem jezdzi sie bardzo przyjemnie, silnik bierze olej, jak to common rail ma w zwyczaju, ale okolo 2 litrow na 15tys nie jest zadnym wielkim koszetm.
      Jak malo jezdzisz i musisz duzo doplacic to nie bierz diesla, ale raczej auta w tych rocznikach wielekiej roznicy w cenie miedzy dieslem a benzyna nie maja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka