Dodaj do ulubionych

pytanie o trwałość FIATA

IP: *.acn.pl 05.01.03, 17:04
Mam pytanie dotyczące trwałosci samochodów Fiata. Mam zamiar kupić sobie
używaną Brave i nie wiem czy w tym przypadku niska cena nie bedzie pozorną
oszczednością. Auto juz jakiś czas jest na rynku więc pewnie są jakies bardzo
wyeksploatowane egzemplarze i można coś powiedzieć o trwałości. Do tej pory
zbieram sprzeczne opinie o tych samochodach i nie wiem co myslec.

imagine
Obserwuj wątek
    • Gość: polokokt Re: pytanie o trwałość FIATA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.03, 17:34
      I na tym forum otrzymasz rowniez tylko sprzeczne opinnie. Wiec kieruj sie
      wlasnym przeczuciem. Tu wszyscy moga twierdzic ze samochod jest bardzo dobry, a
      Ty trafisz felerny egzemplarz i zmienisz to zdanie szybciutko. Albo ze samochod
      jest bardzo zly, ale moze egzemplarz ktory masz na oku byc zadbany, wychuchany
      itd i moze odbiegac od ogolnej opinni.
      Pozdrawiam
    • Gość: Luc Re: pytanie o trwałość FIATA IP: morele:* / 172.16.20.* 05.01.03, 17:38
      Mozesz spytac szczerze o trwalosc jakiegos szeregowego pracownika w serwisie
      Fiata. Jak sie zastanawialem czy Palio, z ktorym mam do czynienia to tylko
      wyjatek, to sie dowiedzialem, ze problemy z zawieszeniem przy 40 000km to
      czesta ustarka podobnie jak przecieki pompy wspomagania (czesto juzprzy 20-30
      000km) a nowa kosztuje 700zl. Najlepiej wez autko na jazde probna do serwisu -
      zaplacisz kilkaset zlotych za pelne sprawdzenie i sie nie powinienes wkopac.
      Pozdrawiam.
    • joasia1 Re: pytanie o trwałość FIATA 05.01.03, 17:42
      Najlepiej zapytaj uzytkownikow na
      autokacik.pl/postlist.php?Cat=&Board=bravo
    • Gość: młody Re: pytanie o trwałość FIATA IP: *.acn.pl 05.01.03, 18:25
      ja obserwuję opinie na temat
      nowych stosunkowo kompaktów i obiektywnie stwierdzam
      że o Stilo nie nasłuchałem się tak wiele jak o P307
      w negatywnym sensie

pożyjemy zobaczymy
      pozdrawiam
      p.s. swego czasu przeglądałem forum brava.supermedia.pl
      i potwierdzam tylko szereg sprzecznych opini
    • proximus99 Re: pytanie o trwałość FIATA 05.01.03, 18:35
      Witaj!

Pare lat temu jezdzilem Bravo 1,6 16V. Przejechalem nim ok 50 tys km. i oprocz
      wybuchu silnika (wymieniono na gwarancji) nie bylo na co narzekac. Zawieszenie
      calkiem sprawnie radzilo sobie z dziurami ( mialem krotsze sprezyny i
      felgi '15), skrzynia begow bez zarzutu. Ogolnie bylo to calkiem sympatyczne
      autko. Jezdze raczej dynamicznie i spalanie po miescie bylo w granicach 10
      l/100 km, na trasie srednio 7-8 ( tez raczej dynamicznie), natomiast udalo mi
      sie eksperymentalnie zejsc ponizej 6;-). Zwroc uwage na gumy w zawieszeniu, bo
      to jego najczulszy punkt. Jezeli przebieg nie jest wyzszy niz 150 tys, to
      raczej nie bedziesz mial problemow z silnikime i skrzynia. Ale tak jak napisam
      moj przedmowca, najlepiej wziac autko i jechac z nim nawet do stacji, gdzie
      robia przeglady rejestracyjne.Maja tam wszystkie urzadzenia i sprawdza co
      trzeba, a do tego zaplacisz 50 zl (bez rachunku:-)))W koncu auto po "rzezniku"
      moze byc zjechane juz po 50 tys km...
      Pozdrawiam i zycze powodzenia!
    • martin15 Re: pytanie o trwałość FIATA 05.01.03, 18:53
      Mogę się wypowiedzieć na temat Fiata ale Sieny- na pytanie jakie części
      wymieniłem ? - odpowiadam, czego jeszcze nie wymieniałem, lista jest krotsza.
      Najbardziej mie irytowały odp.Fabryki Fiata, za każdym razem że usterki usuną
      chociaż to trwalo niekiedy do 2 tygodni i bez rezultatu bo te same się
      pojawialy.Auta w ramach gwarancji czy też rejkojmi nie chcieli wymienić.
      Przez 20 lat mialem różne samochody, ale po Sienie to broń mie Boże od Fiata i
      ich usług.
      Myślę, że jest to jeden z powodów ich przyszlej nadchodzącej plajty.
    • Gość: malko Re: pytanie o trwałość FIATA IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 06.01.03, 10:14
      Jeżeli przymierzasz się do bravy to tylko z ostatnich 3 lat produkcji. Bez
      względu na przebieg zmien pasek rozrządu który może być już sparciały ze
      starości (nie tylko w fiatach). O stan silnika raczej nie powinienes się
      martwić. Rozwalone może być zawieszenie, bo ma sporo elementów gumowych i jest
      najsłabszym elementem (podobnie jak np. w civicu). Samochód z silnikiem 1,4 to
      pomyłka - silniki te miały felerne termostaty i lubiały się przegrzewać. Silnik
      1,6 lub 1,2 jest zdecydowanie lepszym wyborem.
      Najlepiej podjedź do serwisu (umów się wczesniej i ustal cenę)na oględziny.
      Wszystkie autoryzowane serwisy powinny mieć "egzaminera" - taki komputer do
      disgnostyki silnika, absów i tym podobnych pierdół zawierających odpowiednią
      ilość elektroniki. Obejżą stan elementów mechanicznych i powiedzą co w
      najbliszym czasie będzie do wymiany. Jeżeli trafisz na diesla (mało
      prawdopodobne) ważny jest stan turbiny. Jeżeli samochodem jeździł demon który
      szalał na zimnym, lub gasił silnik zaraz po zaparkowaniu to różnie może być.
      Koszt takich oględzin nie powinien być wyższy niż 100pln (ja tyle zapłaciłem).
      Jeżeli powiesz że dzwoniłeś już do konkurencyjnego ASO fiata i szukasz
      atrakcyjniejszej oferty to chłopaki nie zaproponują Ci ceny z kosmosu.
      Osobiście znam kilka osób jeżdzących bravo/brava i jedyne w co musieli
      inwestować to zawieszenie ok. 80-100 tys. km. Oryginalne wahacze (inne częsci
      też) i dowolne amoryzatory (np. delphi) sopkojnie można kupić poza ASO
      oszczedzając nawet 50% ceny. Wymiany też możesz dokonać w dowolnym warsztacie
      cieszącym się dobrą opinią. Jedynie w przypadku napraw silnika, ABSu i tym
      podobnych (mało prawdopodobne) jeździłbym do ASO. Wybieraj samochody których
      własciciel jeździł do ASO na przeglądy. Nie gwarantuje Ci to co prawda
      idelanego stanu, ale pryznajmnie wiesz, ze koleś dbał o samochód, zmieniał
      olej, świece, filtry.
      Bedziesz tez miał w książce wszystkie naprawy. Jak serwis coś naprawiał to masz
      pewność, że nie skręcili wszystkiego tak jak trzeba. Np. mnie na przeglądzie
      nie dokręcili filtra paliwa, które lało się za samochodem w czasie jazdy.
      Sprawdź też grubość lakieru (chłopaki w komisach mają taki specjalny przyrząd),
      jak samochód był bity, to różnie mógł byc potem poskładany. Oczywiście jeżeli
      były zmieniane całe elementy to badanie takie nic nie wykaze i trzeba optycznie
      wyczaić ewentualne ślady naprawy. sprawdz czy po puszczeniu kierownicy na
      równej drodze i bez bocznego wiatru samochód jedzie prosto i czy nie ma drgań
      na kierownicy. Nie kupuj samochodu sprowadzanego bo później będziesz miał
      problem się go pozbyć. chłopaki w komisach mówią, że takie są kupowane
      niechętnie. To co napisałem powyżej nie jest gwarancją kupienia super
      samochodu, ale ja bym na to zwrócił uwagę. Powodzenia i zadowolenia z
      eksploatacji. Brawa ma świetne zawieszenie i bardzo fajnie się nią jeździ.
      Światła mogłyby być lepsze, ale zawsze możesz założyć soczewy z maryśki.
      Przeciwmgielne ze zderzaka na pewno Ci ukradną. Niewyregulowane drzwi tylne
      boga niszczyć uszczelki i zdzierać lakier, regulacja w serwisie to 15 minut
      roboty. Stukanie z tylnej klapy likwiduje się smarem aplikowanym w okolice
      zamka, inne porady eksploatacyjne w autokąciku bravy. Pozdrówka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka