cereusfoto 18.05.06, 09:11 Od zawsze zastanawiałam się do czego służy taki wiszący z tyłu pod spoilerem samochodu gumowy pasek. Możecie mnie oświecić? Właśnie wczoraj się oderwał - mam nadzieję, że to nie ma żadnego znaczenia.. Link Zgłoś Obserwuj wątek
emes-nju Re: Do czego to służy? 18.05.06, 09:40 cereusfoto napisała: > Od zawsze zastanawiałam się do czego służy taki wiszący z tyłu pod spoilerem > samochodu gumowy pasek. Możecie mnie oświecić? Właśnie wczoraj się oderwał - > mam nadzieję, że to nie ma żadnego znaczenia.. Pasek ten sluzy do podwazania (czasem kilka razy dziennie) glebokiej wiary ludzi w to, ze dzieki niemu nie bedzie ich kopalo auto. Link Zgłoś
simon_r Re: Do czego to służy? 18.05.06, 09:55 On nie zartuje ...ten pasek to uziemiacz. Normalnie z powodu gumowych opon auto jest odizowlowane od ziemi i może się elektryzować. A pasek ma za zadzanie uziemić autko.. nie jest on całkiem gumowy bo ma warstwę przewodzącą. Link Zgłoś
emes-nju Re: Do czego to służy? 18.05.06, 09:55 Nie :-) Ten pasek ma sluzyc do zdejmowania z nadwozia ladunkow statycznych, ktore kopia ludzi w czasie wysiadania. Problem w tym, ze czlowiek elektryzuje sie od tapicerki, a tapicerka (fotele, dywaniki itp.) jest odizolowana od blachy. Kopie wiec roznica potencjalow pomiedzy nadwoziem, a naelektryzowanym, od tarcia zadkiem o fotel, czlowiekiem. Odprowadzenie ladunkow z nadwozia nic zatem nie zmienia :-) Link Zgłoś