miszalek 11.01.03, 17:30 Witam Jaki samochód wedlug was najlepszy bedzie do 13 tys. Mysle o Oplu Vactrze (wspomaganie, centralny, 1.6, rocznik 1991-93) Licze na was Pozdrawiam :) Link Zgłoś Obserwuj wątek
proximus99 Re: Jaki samochod do 13tys??? 11.01.03, 17:49 Witaj! Wlasnie moj kolega stal p[rzed identycznym problemem i kupil...Opla Vectre!;-) Znalazl Vectre 2,0 CD z '92, przeb. 159 tys, za 12 tys. w komisie na Slasku. Ma go juz miesiac, jest narazie zadowolony, chociaz juz musial latac wydech i wymienic piaste+lozysko na przod. Ale ceny sa przystepne, autko wygodne i calkiem sympatyczne. Poszukaj po necie-jest sporo stron i infrmacji o Vectrach A.Jedyny problem to spalanie-teraz po miescie na krotkich odcinkach dochodzi do 13/100km. powodzenia! Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Jaki samochod do 13tys??? IP: *.kalisz.mm.pl 11.01.03, 18:31 Ja bym jednak pomyslal o czyms mniejszym,a co za tym idzie nowszym. Co Ty np. na Punto,Ibize itp? Nie mowie o SC,Tico czy Matizie,bo o zboczenia Cie nie psadzam:) pozdrawiam Rafał Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Jaki samochod do 13tys??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.03, 19:11 Półtora roku temu miałem ten sam problem, myślałem o vectrze i peugeocie 405, kupilem 405 z silnikiem 1.4 1994, 80 tys. km z gazem za 13 tys. Nie polecam z tym silnikiem ale generalnie sprawował się nieźle. Przez 1,5 roku zrobiłem 70 tys. km i wymieniłem: tarcze ham. z przodu, cylinderki ham. i szczęki z tyłu, sprzęgło, uszczelkę pod głowicę. Ceny umiarkowane a samochód jest duży i wygodny, jeździłem nim po całej europie i jedyny problem jaki miałem to za słaby silnik. (dwa tygodnie temu go sprzedałem za 10 tys.). pzdrw maciek Link Zgłoś
miszalek A gdzie lepiej kupic...? 11.01.03, 21:16 Dzieki wielkie:) A zapomnialem jesli kupywac to gdzie najlepiej: -gielda, -komis, -sprowadzac z zewnatrz (np Niemcy), -lub inne Pzdr Link Zgłoś
Gość: Wiseguy Re: A gdzie lepiej kupic...? IP: *.nsm.pl / 192.168.170.* 11.01.03, 21:29 Za 13 tyś zl kupisz Honde Accord 2.0 lub 2.2 z lat 91-93 są dobrze wyposażone, mają bardzo dobre silniki 2.0 (133KM) a 2.2 nawet (150KM) mi dwójka pali do 11 w zime w miescie a za miastem jakies 8 litrów, zawieszenie jest wieowachaczowe wiec jest wygodny. Sam mam taki samochód kupiłem go od pierwszej właścicielki i jestem bardzo zadowolony, szczególnie że wczesniej jeździłem Fordami i Oplami. Tu znajdziesz wiecej szczególów o tym samochodzie: www.altech.com.pl/wbt/index.html lub www.hondapl.org/ Link Zgłoś
maggda RE: Hondzianka! 11.01.03, 23:14 Ocyzwiście kolega ma rację!!!! Sama jeżdżę Accordem z roku 95, który ostatnio był wyceniany i osiągnął cenę 14 tys złotych. To jest autko służbowe - czytaj 18 kierowców jak do tej pory, 280 tys na liczniku i jest naprawdę świetne. Bardzo szybciutkie, zrywne i nawet mój konkubent je chwali a jest baaaardzo wybredny! Nie jest ekonomiczne wcale - a to jest wada! Link Zgłoś
Gość: Jery Re: Jaki samochod do 13tys??? IP: *.vline.pl 11.01.03, 23:59 A może Peugeota 306 ? Dobre auto, zresztą spójrz na wątek o 306 Link Zgłoś
Gość: volviak Re: Jaki samochod do 13tys??? IP: *.smochowice.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 03:36 a tam ple ple ple...jakiego opla? jakiego peugeota 405 czy 309? jakie punto? Podajecie najbardziej zawodne auta jakie tylko mogą być, a moze jeszcze seata marabele i fiata pande? cena japonczyków jest bardzo korzytna jesli chodzi o auta powyzej 5 lat..na stronie gazety w dziale auto moto zobacz raporty awaryjności DEKRA (na dole glownej strony Auto Moto), tam zobaczysz jaki samochod powinienes kupic a jakiego nie kupowac !!! przedzial miedzy 90 a 95 w zaleznosci od modelu auta to cos co cie powinno zainteresowac. Link Zgłoś
Gość: Smile Re: Jaki samochod do 13tys??? IP: *.vline.pl 12.01.03, 14:26 Jeśli chodzi o tą niezawodność to nie pozostaje nic innego jak VW Garbus 1302/1303 z lat 1972-78 !!! Te auta przeżyją jeszcze nie jeden współczesny bubel !! No i 50% zniżki na OC na dzień dobry to chyba też coś :-)))))))))) Link Zgłoś
Gość: heatseeker Re: Jaki samochod do 13tys??? IP: *.icis.pcz.czest.pl 12.01.03, 15:05 To fakt. Tylko to zuzycie paliwa no i ceny niektorych czesci... Za taka kase kupisz Merca 'beczuszke' 300D w idealnym stanie (nawet pare dni temu mialem okazje ogladac takie auto - jesli chcesz kontakt, to sluze). Auto nie mialo ani kapki rdzy i tylko 144 tys. km (1982) - ocz. pelna ksiazka wozu itp. Plomby byly wiec przebieg raczej oryginalny. Ewentualnie golf I/II lub Polo/Derby III - oszczedne. P.S. ten merc pali ~8 litrow ropy/100 km wiec tez nieduzo. Zaleta wymienionych aut jest przede wszystkim niski koszt eksploatacji i dostepnosc oraz niska cena czesci. Pozdro Link Zgłoś
Gość: wonsz Re: Jaki samochod do 13tys??? IP: proxy / *.vf.shawcable.net 12.01.03, 21:14 > tylko 144 tys. km (1982) Heh, niech zyja naiwniacy! 7tys km rocznie??? Powodzenia!!! :) K. Link Zgłoś
Gość: heatseeker Re: Jaki samochod do 13tys??? IP: *.kik.pcz.czest.pl 13.01.03, 14:10 naiwniacy? auto bylo sprawdzane w servisie Merca - oprocz plomb rozbebrali rowniez alternator, co daje dosc dobry poglad na sprawe przebiegu i stwierdzili ze auto ma faktycznie taki przebieg. Glupio ci? Link Zgłoś
Gość: wiktor Re: Jaki samochod do 13tys??? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 13.01.03, 14:17 Gość portalu: heatseeker napisał(a): > naiwniacy? auto bylo sprawdzane w servisie Merca - oprocz plomb rozbebrali > rowniez alternator, co daje dosc dobry poglad na sprawe przebiegu i stwierdzili > > ze auto ma faktycznie taki przebieg. Glupio ci? A dlaczego ma Mu być głupio. Ja też w to bym nie uwierzył. Diesel z takim przebiegiem? Na wstecznym jeździł? Ale ok - znam przypadki małych, wręcz uwłaczająco małych przebiegów - np 14 tys w 3 lata - ale to malutkie auto miejskie z silniczkiem 1.1 - po to było takie kupione. Nie wciągam historii i nie jest mi głupio. pozdr Wiktor Link Zgłoś
Gość: heatseeker Re: Jaki samochod do 13tys??? IP: *.kik.pcz.czest.pl 15.01.03, 14:07 Gość portalu: wiktor napisał(a): > Ja też w to bym nie uwierzył. Diesel z takim > przebiegiem? Na wstecznym jeździł? ... to bylo drugie auto w rodzinie niemieckiego wlasciciela - sluzyl wlasnie glownie do jazdy po miescie. A ze ludzie dbali to i utrzymany ladnie. Nie trzeba od razu podejrzewac Bog wie czego. Moje auta przy zakupie tez mialy bardzo male przebiegi (VW'82 - 120 tys. km, Mercedes 230CE'82 - 93 tys.km, kupione zostaly od starszych ludzi, obydwa nie jezdzily zima) - jednak mozna to z duzym prawdopodobienstwem potwierdzic chocby w serwisie (lub na stacji diagnostycznej badajac parametry auta). Pomimo wszystko takie samochody mozna jeszcze znalezc w Polsce lub Niemczech. pozdr Link Zgłoś
Gość: zenon77 Re: Jaki samochod do 13tys??? IP: *.man.polbox.pl 13.01.03, 10:37 Opli raczej nie polecam. Sam miałem Omegę '91. Auto b. wygodne, dość tanie w eksploatacji, ale ta galopująca korozja. Z tego co widzę na parkingach Vectry też mają tą wadę. Za te pieniądze może Toledo '91-'93. Przy odrobinie szczęścia można trafić dobrze wyposażony egzemplarz z silnikiem 1,8 lub nawet 2,0 Link Zgłoś
Gość: Kurczak Re: Jaki samochod do 13tys??? IP: 195.117.141.* 15.01.03, 15:04 Witam, Ogólnie: Jeśli ja miałbym kwotę 13tyś. PLN na samochód to kupiłbym sobie Hondę Civic 4D (czyli sedan) z ok.92-93 roku z silnikiem 1.5 o mocy 90KM. Oczywiście troche trzeba by poszukać aby znaleźć ładny egzemplarz, ale nie powinno być z tym problemu, bo to był najpopularniejszy silnik w tej budzie. Zalety: -Tak jak ktoś wspominał, japończyki powyżej pewnego wieku maja dobry stosunek cena/jakość -Taki pojazd mało traci na wartości -Zużywa podobną ilość paliwa co inne (dobre) marki, a ma przy tym trochę lepsze osiągi -Z pojemności 1.5 masz 90KM i całkiem dynamiczny pojazd, który do 100km/h rozpędza się w 10.2 sek. i pali 90/120/miasto 5.5/7.2/8.8 -Możesz znaleźć Civica z silnikiem E-VTEC (też 1.5) - jest to szczególnie oszczędna wersja, która spala 90/120/miasto 4.5/6.6/6.7 -Samochód ma całkiem spory bagażnik -Bardzo mało awaryjny samochód -Zazwyczaj posiada dobre wyposażenie Mity: -Części do japończyków są faktycznie trochę droższe niż np. do samochodów niemieckich, ale tam po 200tyś. przebiegu nie robisz nic i nie ma potrzeby wymieniania jakichś uszczelek pod głowicą i robienia remontów silnika Inne marki: Tak jak ktos wspomniał ponad 10 letni Seat, Fiat, Opel to jest w większości ciągłe naprawianie i poprawianie czegoś. Oczywiście ktoś zaraz napisze, że on ma Fiata od 15 lat i nic sie nie dzieje, ale statystyka mówi swoje. Podpowiedź: Przy wyborze auta warto patrzeć (trzeba) nie tylko na pojemność ale na moc jaki produkuje taki mobil, bo te 1.6 Vectry to chyba daje 75KM a to jest po prostu jedna wielka nędza przy tej wielkości samochodu. OCzywiście są osoby, które nie potrzebują więcej, ale skoro samochód ma palić tyle samo to czemu nie mieć tej swobody i zapasu mocy pod maską. Konkretne samochody: -Vectra - po prostu Opel z początku lat 90, czyli galopująca rdza, silnik 1.6 to pękający pasek rozrządu, słabe osiągi, przeciętna ekonomia -Peugeot 405 - po prostu cienka jakość i trzeba lubić typowo "francuskie" samochody, czyli miękkie siedzenia, miękkie zawieszenie -Seat - teraz jest OK, ale początki tej marki pod VW to jednak jeszcze sporo pozostałości z Fiata -VW - ogólnie OK, ale 1.6 tam tez miało wtedy 75KM Kurczak PS.1. Oczywiście wszystkie moje opinie są subiektywne, ale mam prawo mieć swoje zdanie. Osobiście mam Civica, który jest dość mocno ujeżdżany i co? i nic tylko leje beznynę :-) PS.2. A jeśli Honda to dużo jest na www.hondapl.org Link Zgłoś