Dodaj do ulubionych

Mondeo ST 220 czy Zafira OPC?

IP: *.kostrzyn.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 00:27
rozwazam zakup nowego, wiekszego samochodu z dobra dynamika, silnikiem i
sporej pojemnosci bagaznika. Jako jedne z wariantow - Mondeo Kombi ST 220 lub
Opel Zafira OPC z silnikiem turbo 192 KM. Czekam na komentarze uzytkownikow
tych samochodow i ewentualnie inne Wasze sugestie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sławek Re: Mondeo ST 220 czy Zafira OPC? IP: *.aries.com.pl 12.01.03, 10:36
      Jedyny komentarz jaki mi przychodzi do głowy to to,ze na polskim rynku
      wymienione przez ciebie samochody sprzedawane są w bardzo atrakcyjnej cenie.
      Zafira OPC to prawdziwy orginał -minivan z 200 konnym silnikiem turbo -zero
      konkurencji.Mondeo nie jest już takie orginalne co nie zmienia faktu,ze jest to
      bardzo dobry samochód.
      Na osłode zostają ci jeszcze takie auta jak np. AR 156 SW GTA z mikroskopijnym
      jak na kombi bagażnikiem,czy prawie wszystkie samochody średniej klasy z
      silnikami 3.0 (ale nie zawsze kombi).Sprawdź jeszcze ceny vanów takich jak VW
      Sharan,Ford Galaxy czy Seat Alhambra z silnkami 2.8 VR6 (czy jak to sie tam
      teraz nazywa ;-) lub obrobine słabsze 1.8 T.
      Od strony nadwozie bardzo atrakcyjne są nowe Peugeot 807,Citroen C8,Fiat Ulysse
      oraz nie sprzedawana u nas Lancia.Nie wiem jak z silnikami ale chyba powinien
      byc jakiś 3.0 V6.

pozdrawiam
    • greenblack Re: Mondeo ST 220 czy Zafira OPC? 12.01.03, 12:22
      2.0 R4 turbo vs 3.0 V6 - dla mnie wybór jest prosty. Większy silnik jest zawsze
      lepszy. 3.0 V6, to ten sam silnik, co montowany w Jaguarach X-Type i S-Type,
      więc referencje ma niezgorsze. W gazetach piszą, że zawiesznie Mondeo, nawet
      pomimo felg 18" radzi sobie na polskich pseudodrogach, ale jak to jest w
      rzeczywistości powinieneś sam sprawdzić. Poza tym wkrótve pokażą nową Astrę i
      Zafirę, więc może lepiej zaczekać. Jeśli niekoniecznie musi to być kombi, to
      mógłbyś wziąć pod uwagę jeszcze Vectrę GTS 3.2 V6.

Pozdrawiam
      • Gość: Mike Re: Mondeo ST 220 czy Zafira OPC? IP: *.kostrzyn.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 12:47
        ze wzgledu na potrzeby rodzinne - wozki, torby, pieluszki musi byc duzo miejsca
        na bagaze. Ta Vectra nie jest w wersji kombi.

pzdr

• Gość: J. T. Radosny Silnik Mondeo IP: *.zigzag.pl 12.01.03, 17:01
        greenblack napisał:

> 2.0 R4 turbo vs 3.0 V6 - dla mnie wybór jest prosty. Większy silnik jest
        zawsze
        >
        > lepszy. 3.0 V6, to ten sam silnik, co montowany w Jaguarach X-Type i S-Type,
        > więc referencje ma niezgorsze. W gazetach piszą, że zawiesznie Mondeo, nawet
        > pomimo felg 18" radzi sobie na polskich pseudodrogach, ale jak to jest w
        > rzeczywistości powinieneś sam sprawdzić. Poza tym wkrótve pokażą nową Astrę i
        > Zafirę, więc może lepiej zaczekać. Jeśli niekoniecznie musi to być kombi, to
        > mógłbyś wziąć pod uwagę jeszcze Vectrę GTS 3.2 V6.
        >
        >
        > Pozdrawiam

Mondeo St220 ma silnik 2.5 V6 a nie 3.0 V6 - jest to "stary" 170 konny
        widlaszczak o mocy zwiększonej do coś koło 220 hp.Z tej trójki (wliczając
        vectrę) wziąłbym Vectre Gts.pzdr
        • Gość: michal Re: Silnik Mondeo IP: *.kostrzyn.sdi.tpnet.pl 12.01.03, 17:17
          wedlug specyfikacji od dealerow a takze informacji prasowych jest to silnik o
          pojemnosci 3.0 a nie 2.5
          • Gość: J. T. Radosny Re: Silnik Mondeo IP: *.zigzag.pl 12.01.03, 18:18
            Gość portalu: michal napisał(a):

> wedlug specyfikacji od dealerow a takze informacji prasowych jest to silnik o
            > pojemnosci 3.0 a nie 2.5

W pierś się bije!Mój błąd.Poprzedni st 200 miał wzmocniony 2.5v6 i stąd
            mysłałem,że to ten saM, jeszcze wzmocniony motor
            • greenblack Do J.T. Radosnego 12.01.03, 18:51
              Gość portalu: J. T. Radosny napisał(a):

> W pierś się bije!Mój błąd.Poprzedni st 200 miał wzmocniony 2.5v6 i stąd
              > mysłałem,że to ten saM, jeszcze wzmocniony motor

Masz szczęście, że zdążyłeś ze sprostowaniem;)

Prawda jest taka, że ten V6 występuje w kilku wersjach:

2.1, 2.5, 3.0 w Jagurze X-Type
              2.5, 3.0 w S-Type i Mondeo
              3.0 w Lincolnie LS, Mazdzie Tribute i Fordzie Mavericku

Czyli dosyć popularny silnik.

Pozdrawiam
      • Gość: Sławek Re: Mondeo ST 220 czy Zafira OPC? IP: *.aries.com.pl 12.01.03, 21:35
        Zafira właśnie przeszła delikatny lifting (choć nie wiem czy w Polsce już jest
        w sprzedaży) wiec na zupełnie nowy model poczekamy kilka lat.

pozdrawiam

Poza tym wkrótve pokażą nową Astrę i
        > Zafirę, więc może lepiej zaczekać
        • Gość: gonzo Re: Mondeo ST 220 czy Zafira OPC? IP: *.kostrzyn.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 19:38
          a moze nowa toyote avensis kombi?
          • greenblack Re: Mondeo ST 220 czy Zafira OPC? 14.01.03, 19:40
            Gość portalu: gonzo napisał(a):

> a moze nowa toyote avensis kombi?

Ten 2.0, to rzeczywiście może startować do 3.0 V6 220 KM Forda;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka