Dodaj do ulubionych

Dlaczego? - kolor auta

29.05.06, 11:06
Dlaczego w Polsce kupuje sie glownie auta koloru srebrnego?
Obserwuj wątek
    • histe Re: Dlaczego? - kolor auta 29.05.06, 11:07
      z tego samego powodu z którego zadaje się tak prostackie i bezsensowne pytania
      • jay_z Re: Dlaczego? - kolor auta 29.05.06, 11:10
        Dlaczego prostackie i bezsensowne? Przeciez to PRAWDA, i ciekawe zjawisko
        spoleczno-psychologiczne, tak mi sie wydaje.

Np w USA kupuje sie duzo Bialych, tak samo w Arabii...
        • szysta77 Re: Dlaczego? - kolor auta 29.05.06, 11:16
          W Afryce białe auto to chyba standard, nie kupiłbym czarnego na 40 st. upał...
          • jay_z Re: Dlaczego? - kolor auta 29.05.06, 11:19
            No to przy polskim "upale" dominowac powinna Czern :)))
            • szysta77 Re: Dlaczego? - kolor auta 29.05.06, 11:42
              I pewnie by dominowała gdyby nie to że za czarny dopłaca się ekstra...
        • kodem_pl Re: Dlaczego? - kolor auta 29.05.06, 11:17
          Bo na srebrnym najmniej widac syf. A na naszych cudownych drogach auto usyfione
          staje sie najdalej w godzine po wyjezdzie z myjni.
          • jay_z Re: Dlaczego? - kolor auta 29.05.06, 11:19
            Troche beznadziejne myslenie, kupie auto nie takie jak chce... W Czechach i na
            Slowacji i w DDR jakos nie ma tego zjawiska, ba na wschodzie tak samo, o
            Skandynawii nie wspomne. Mi osobiscie kolor srebrny podoba sie, ale na
            niektorych autach, nie na wszystkich.
            • kodem_pl Re: Dlaczego? - kolor auta 29.05.06, 11:26
              Mnie rowniez. A co do tego, ze kupujemy takie jakie chcemy: nikt nie chce
              wiecznie brudnego auta. A zarowno bialego jak i czarnego nie da sie utrzymac
              wygladajacego na czyste. W cz drogi chyba nieco lepsze (nie wiem), w skandynawii
              tez. U nas wszedzie koleiny, drogi zaje***e piaskiem etc. Maly deszczyk i
              wszystko masz na aucie. Sam sie dziwilem, ze po drodze z tyrolu do granicy
              (szczecin) auto bylo wzglednie czyste (srebrne;-)), zas po dojechaniu ze
              szczecina do gda... tragedia.
              • rraaddeekk Re: Dlaczego? - kolor auta 29.05.06, 11:33
                a propos upałów i czarnych aut.

Zeszłego lata byłem na Rodos i zaskoczyło mnie, że wiekszość aut na tej wyspie
                jest koloru czarnego (taxówki to wyłącznie mercedesy okularniki w kolorze
                czarnym) i prawie nie ma kabrioletów (poza licznymi Suzuki Jimny z soft topem).

No i jak się to ma do koloru i średniej temperatury?
                Cóż... to dopiero fenomen.

• robert888 kabriolety to wcale nie sa samochody do goracego 29.05.06, 11:36
                  klimatu, znawco:) Jakbys jeździł takim, wiedziałbys dlaczego.
                  • rraaddeekk Re: kabriolety to wcale nie sa samochody do gorac 29.05.06, 11:40
                    robert888 napisał:

> klimatu, znawco:) Jakbys jeździł takim, wiedziałbys dlaczego.

Też tak uważam, dlatego gdy pożyczałem tam samochód, to wolałem wybrać z
                    dachem, ale z klimatyzacją (nawiasem mówiąc w wypożyczalniach nie było aut bez
                    klimatyzacji).

I wcale nie chodziło mi o stanie w korku w upale, bo tam korków nie spotkałem
                    (za mała wyspa).
    • waskes29 juz bylo o tym 100 razy 29.05.06, 11:29
      myslisz ze odkryjesz ameryke za 101 razem?
      Taki jest trend i moda w Europie ze najczesciej kupuje sie srebrne to nie
      tylko polska specjalnosc.
      www.autobild.de/aktuell/meldungen/artikel.php?artikel_id=10599&artikel_seite=1
      klikac bilder- najbardziej popularne kolory w roznych regionach swiata.
      Jak widac srebrny wszedzie jest jednym z najbardziej popularnych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka